پس از آنکه عربستان کلیه روابطش را با ایران قطع کرد، جزیره «بحرین» به عنوان اصلیترین و ضعیفترین متحد عربستان، «سودان» دیگر متحد سعودیها و کشور کوچک «جیبوتی» در شمال آفریقا اعلام کردند که روابط دیپلماتیک خود را با ایران قطع کردند. امارات که منافع مالی قابل توجهی در مبادله با ایران دارد، سطح روابط دیپلماتیکش را با ایران کاهش داد و قطر، سومالی و مصر نیز با صدور بیانیه با سعودیها همراهی کردند.
به گزارش «تابناک»؛ پس از آنکه عربستان سعودی در واکنش به اعتراضها در ایران نسبت به اعدام شیخ نمر و اقداماتی که عوامل نفوذی دشمن در اطراف سفارت و کنسول گری این کشور در ایران انجام دادند، تمامی روابط خود را با ایران قطع نمود، رایزنیهای سعودیها برای ضربه به روابط دیپلماتیک ایران آغاز شد و در نخستین گام، عیسی الحمادی وزیر اطلاعرسانی شیخ نشین بحرین اعلام کرد که این کشور روابط دیپلماتیکش را با ایران قطع کرده است. وزیر خارجه بحرین نیز گفت از هیئت دیپلماتیک ایران خواسته است ظرف 48 ساعت خاک بحرين را ترک کند.
رسانههای دولتی سعودی مدعی شدند که ممکن است برخی دیگر از دولت های شیخ نشین از تصمیم ریاض علیه ایران تبعیت کنند. عربستان از شب گذشته، کشورهای عربی عضو شورای همکاری خلیج فارس و برخی کشورهای آفریقایی را تحت فشار گذاشته تا در روابط دیپلماتیک با ایران تجدیدنظر کنند و سفیر خود را به کشورهایشان فرابخوانند، در سطح روابط دیپلماتیک تجدیدنظر کنند و یا اقدامی ایده آل عربستان مشابه بحرین را در دستور کار قرار دهند و از منافع خود در ایران به نفع اقدام تبلیغاتی زودگذر عربستان، بگذرند.
این در حالی است که مسئولان ایران پس از وقایع اخیر ضمن برخورد با عوامل حادثه، کوشش کردند تا وقایع رخ داده را ترمیم کنند و همزمان رایزنیهای سطح بالای دیپلماتیک در جریان بود. در همین راستا امروز یکی از دیپلماتهای روسیه اعلام کرده که روسیه آماده است تا برای اعاده و بهبود روابط ایران و عربستان میانجیگری کند و همزمان دولت فرانسه از ریاض و تهران خواست تا از تنشهای میان خود بکاهند.
سودان روابط دیپلماتیک خود را با ایران قطع کرد
عمرالبشیر رئیس جمهور سودان که ثبات در کشورش و عدم دخالت کشورهای غربی برای سرنگونیاش را مدیون عربستان به عنوان حامی اصلیاش است و در تجاوز به یمن نیز نیروی زمینی برای کمک به عربستان اعزام کرده بود، این بار نیز عربستان را تنها نگذاشت و در واکنش به درخواست عربستان، در تماس تلفنی با محمد بن سلمان جانشین ولیعهد عربستان سعودی به وی اطلاع داد که سفیر ایران از سودان اخراج کرده است.
سودان سفیر خود را از ایران را نیز فراخوانده و قطع کامل تمامی روابط دیپلماتیک را به طرف ایرانی اعلام کرده است. سودان همچنین همصدا با عربستان، ایران را به دخالت در امور داخلی کشورهای منطقه متهم کرده است.
عمر البشیر به واسطه مشارکت موثر در پاکسازی نژادی و کشتار بیش از 200 هزار غیرعرب در نزاع دارفور به اتهام ارتکاب «جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت» در دارفور، تحت تعقیب بینالمللی قرار دارد و چندین ماه پیش همزمان با سفرش به آفریقای جنوبی، دیوان بینالمللی کیفری از آفریقای جنوبی خواسته است عمر البشیر را بازداشت کند اما او در ژوهانسبورگ مورد استقبال قرار گرفت.
جیبوتی روابطش را با ایران قطع کرد
در ادامه تلاشهای عربستان برای همراه کردن کشورهای عربی و آفریقایی، کشور «جیبوتی» در شمال آفریقا نیزاعلام کرد که روابط دیپلماتیک خود را با ایران قطع کرده است.
جیبوتی کشور فقیر و کوچیک در شمال آفریقاست که از حداقلها نیز بیبهره است و با کمک کشورهای مختلف به ویژه عربستان اداره میشود. ایران نیز پیش از این در دوران ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد برای این کشور مجلس قانون گذاری ساخته بود اما در این بزنگاه جیبوتی ترجیح داد به سمت قلک اعراب سوق پیدا کند و با وعده دریافت کمک میلیون دلاری، اعتبار بین المللی اش را قربانی بازی تبلیغاتی خانواده سعودی کرد.
واکنش قطر به حمله به سفارت عربستان
وزارت امور خارجه قطر در بیانیهای به حمله معترضان به سفارت عربستان و کنسولگری این کشور در تهران و مشهد واکنش نشان داد و این اتفاقات را شدیدا
تقبیح کرد.
وزارت خارجه قطر ضمن طرح این ادعا، اقدامات رخ داده که نقض آشکار معاهدات، عرفهای بین المللی و توافق روابط دیپلماتیک وین است، قطر
همچنین از دولت ایران خواست که امنیت کافی برای مقرهای دیپلماتیک و اعضای
هیئتهای دیپلماتیک را فراهم و اقدامات قانونی لازم علیه متخلفان را انجام
دهد.
وزارت خارجه قطر در این بیانیه بر حمایت کامل این کشور از
تلاشهای عربستان برای مقابله با "تمام خطرهایی که این کشور و منطقه با آن
روبرو است" تاکید کرد. با این حال قطر حتی اقدامی مشابه امارات نیز در دستور کار قرار نداد و حتی اقدام به کاهش روابط با ایران ننمود.
سومالی و مصر از اقدام عربستان استقبال کردند!
وزارت امور خارجه سومالی و مصر در بیانیه هایی جداگانه از اقدام عربستان سعودی در قطع رابطه با ایران استقبال کردند. البته در این بیانیه ها آمده است که موگادیشو و قاهره فعلا برنامه ای برای قطع رابطه با ایران ندارند.