از زمان آغاز عملیات نظامی روسیه در سوریه، که با تشدید حملات ارتش سوریه علیه مواضع گروههای تروریستی همراه شد، داعش در بخشهای مختلف این کشور متحمل شکستهای مهمی شده است. از سوی دیگر، در عراق نیز اوضاع به نفع این گروه در جریان نیست. همین امر سبب شده تروریستها تمرکز حملات خود را به بخشی دیگر از سوریه، یعنی دیرالزور منتقل کنند.
به گزارش «تابناک» به نقل از «واشنگتن پست»، گروه تروریستی داعش طی هفتههای اخیر هدف اصلی خود را خارج کردن آخرین پایگاه مهم دولت بشار اسد در شرق سوریه از کنترل وی قرار داده و تلاش دارد از این طریق، شکستهای خود در دیگر مناطق را جبران کند.
منابع محلی گزارش دادهاند، این گروه تروریستی از طریق مجموعهای از عملیاتهای انتحاری و دیگر انواع حملات، تلاش خود را برای مسلط شدن بر مناطق تحت کنترل دولت سوریه در «دیرالزور» تشدید کردهاند. این در حالی است که پس از قریب به یک سال محاصره این شهر توسط داعش، مواد غذایی و اقلام دارویی مورد نیاز مردم به پایان رسیده و سازمان ملل نسبت به احتمال مرگ و میر و بروز قحطی هشدار داده است.
در صورتی که داعش بتواند بر دیرالزور تسلط پیدا کند، این امر به معنای خارج شدن بخش مهمی از شرق سوریه ـ که بیشتر بخشهای آن میان نیروهای کرد و داعش تقسیم شده ـ از دست دولت دمشق میباشد. این در حالی است که طی ماههای اخیر، ارتش سوریه با پشتیبانی هوایی روسیه تمرکز اصلی خود را بر مبارزه با تروریستها در غرب کشور قرار داده است.
امیل هوکایِم، تحلیلگر مسائل خاورمیانه در مؤسسه مطالعات استراتژیک بین المللی لندن معتقد است تشدید حملات داعش در دیرالزور، نوعی قدرت نمایی به منظور جبران شکستهای این گروه در دیگر مناطق است. دیرالزور، شهری خوش آب و هوا که به واسطه موقعیتش در حاشیه رود فرات مورد توجه قرار داشت، مرکز یکی از استانهای نفت خیز سوریه به همین نام است که اکنون بیشتر بخشهای آن به دست داعش افتاده است.
بخشی از شکستهای اخیر داعش، در مقابل کردها بوده است. در ماههای اخیر، نیروهای کرد سوری توانستند سرزمینهای زیادی را در شمال «رقه» - که داعش آن را پایتخت خود اعلام کرده ـ از دست این گروه تروریستی خارج کنند. این نیروها توانستهاند با استفاده از اوضاع آشفته موجود در سوریه، برای خود در شمال شرق سوریه منطقهای خودمختار ایجاد کنند.
از سوی دیگر، ماه گذشته، نیروهای عراقی موفق شدند، داعش را از شهر رمادی خارج کرده و به این ترتیب، ضربه دیگری به پیکره این گروه بزنند.
در این میان، داعش که از سال گذشته دیرالزور را به محاصره درآورده، اندک اندک کنترل خود را بر بخشهایی از آن برقرار کرد. این شهر در ۲۸۰ مایلی شرق دمشق قرار دارد. نلی لحود، دیگر پژوهشگر مؤسسه مطالعات استراتژیک لندن میگوید: «اخبار مربوط به تلاش داعش برای گسترش قلمرو خود، سبب افزایش روحیه اعضای این گروه میشود، به گونهای که انگار این گروه دوباره دوره فتوحات خود را از سر گرفته و از مرحله بحرانی اخیر فاصله گرفته است».
بر اساس گزارش گروههای ناظر و همچنین رسانههای دولتی سوریه، حملات داعش علیه مواضع دولت طی چند هفته گذشته تشدید شده است. گزارشها از قتل هام، آدم ربایی گسترده و مجموعهای از اقدامات انتحاری – از جمله حمله به پایگاه هوایی ارتش سوریه در این منطقه – حکایت دارد. گفته میشود تروریستها توانستهاند یک انبار تسلیحات در این منطقه را که در آن موشکهای ضد تانک و دیگر انواع سلاحهای سنگین نگهداری میشده، به تصرف خود درآورند.
در این میان، برخی تحلیلگران غربی بر این باورند، با توجه به حیاتیتر بودن مناطق غربی سوریه برای دولت بشار اسد، تمرکز نیروهای ارتش نیز در همان مناطق است و انتظار نمیرود، ضد حملهای جدی علیه داعش در دیرالزور انجام بگیرد.
با وجود این، روسیه اعلام کرده، حمایت خود از اهالی تحت محاصره دیرالزور را افزایش داده و دهها تن کمکهای انسان دوستانه را از طریق هوایی به دست آن رسانده و در عین حال، حملات هوایی را علیه مواضع داعش انجام داده است.
به هر حال، بر اساس گزارشهای منتشره از سوی سازمان ملل، وضعیت انسانی در دیرالزور بسیار حساس و مخاطره آمیز است. آب آشامیدنی در این شهر، تنها یک روز در هفته و آن هم فقط برای سه ساعت در دسترس است. بر همین اساس، خطر سوءتغذیه و مرگ به دلیل قحطی، مردم شهر را تهدید میکند.