ساعاتی پس از پیچیدن خبر استقرار امام خمینی در مدرسه علوی، سیل مردمی برای دیدار با امام خمینی راهی خیابان ایران یا همان عینالدوله شد. روزنامه اطلاعات نوشت: از بامداد امروز هزاران تن از مردم تهران برای دیدن آیتالله خمینی به مدرسه علوی ۲ رفتند. کمیته استقبال از امام خمینی با صدور اعلامیهای ساعات دیدار زنان را از مردان جدا کرد. بر اساس این اطلاعیه، مردان از ساعت ۹ صبح تا ۱۲ و زنان از ساعت سه بعد از ظهر تا شش بعدازظهر میتوانند به دیدار امام به محل اقامت ایشان در خیابان ایران (عینالدوله) بروند. با اعلام این برنامه، سیل جمعیت از ساعت هفت صبح به سوی مدرسه علوی شماره ۲ سرازیر شد. جمعیت وارد حیاط مدرسه که سه هزار متر مساحت دارد، میشدند. جمعیت به اندازهای بود که عدهای بر اثر فشار بیهوش شدند. امام نیز مقابل پنجرهای ظاهر شده و با تکان دادن دست به ابراز احساسات مردم پاسخ گفت. امام خمینی همان روز در جمع کارکنان و نویسندگان روزنامه اطلاعات نیز سخنرانی کرد. امام گفت: اهل قلم وظیفه خطیری دارند و باید هشیار و مراقب باشند چرا که یک کلمه به صورت مکتوب گاه میتواند زیانبخش باشد.
روایت دیوید برنت، عکاس تایم از انقلاب ایران
انقلاب اسلامی ایران کمکم به روزهای پر هیجانش نزدیک میشود و شور عمومی مردم در خیابانها که با امدن امام خمینی به یک حرکت پیوسته تبدیل شده بود، علاوه بر همه مردم ایران، مسلمانان را در بسیاری از نقاط دنیا به وجد آورده بود. مردم لیبی در حمایت از بازگشت آیتالله خمینی به ایران راهپیمایی کردند و معمر قذافی از حرکت مردمی در ایران حمایت کرد. یاسر عرفات در سیزدهم بهمن ماه در پیامی به امام خمینی گفت: نتایج پیروزی ملت ایران در مرزهای آن کشور متوقف نخواهد شد. قذافی رهبر لیبی هم در گفتوگویی با تلویزیون فرانسه گفت: تاکنون از رهبران انقلابی ایران درخواست کمکی از او نشده است اما به مجرد رسیدن چنین درخواستی بدون اندکی درنگ، هرچه در قوه دارد کمک خواهد کرد. در سوی مقابل اما انور سادات که از متحدان محمدرضا پهلوی بود، نه تنها از حرکت مردمی در ایران حمایت نکرد که حتی تهدید هم کرد. روزنامه اطلاعات به نقل از خبرگزاری فرانسه نوشت: «انور سادات در سخنانی در اجلاس حزب ناسیونال دموکرات خود علیه امتزاج مذهب و سیاست در مصر نظیر آنچه به عقیده سادات در ایران روی داده است به مردم مصر هشدار داد».
دعوت حزب توده به قیام مسلحانه برای برانداختن دولت بختیار در روز سیزدهم بهمن، روزنامه اطلاعات نوشت: «کمیته اجرایی حزب توده ایران خواستار مبارزه مسلحانه برای برانداختن دولت بختیار شده است.» حزب توده ایران در آخرین بیانیه خود، از بختیار به عنوان «خائن» نام برد و اعلام کرد که رهبران جنبش دموکراتیک نباید در برابر مانورهای مختلف دشمن حتی یک لحظه درنگ کنند و باید ملت را به تدارک و سازمان دادن مقاومت و نبرد مسلحانه فرا خوانند. حزب توده در بیانیه خود افزود: «امپریالیستها و نوکران آنها میکوشند ملت را با هیولای کمونیسم و با خطری که متوجه تمامیت ارضی کشور است و دروغهای دیگر بترسانند و به این ترتیب جبهه متحد ملت را تضعیف کنند و بین مبارزان مذهبی و نیروهای دموکراتیک تفرقه اندازند».
حزب توده اضافه کرد: «با اعتصاب غذا کاری از پیش نمیرود، بلکه با یک حمله مسلحانه و اشغال واحدهای نظامی و پایگاههای مهم دشمن میتوان دستگاه نظامی خلق را در هم شکست و خویشتن را در خدمت خلق قرار داد.»
روایت دیوید برنت، عکاس تایم از انقلاب ایران
انقلاب در شهرستانها: پایان تحصن علمای مشهد
از ساعت 10 صبح روز 13 بهمن 1357 تحصن علمای مشهد پایان یافت و بیانیه پایانی تحصن نیز قرائت شد که علمای متحصن در صحن امام خمینی(ره) اعلام کردند؛
«بسم الله الرحمن الرحیم
مردم غیور و مبارز ایران،
اکنون که حکومت غاصب و دست نشانده بختیار در برابر طوفان خشم و اعتراضات مردم مسلمان ما به زانو درآمده و عقب نشینی کرد و به ناچار موانع و مشکلاتی را که در راه ورود حضرت آیتالله امام خمینی به کشور به وجود آورده بود از میان برداشت و این آرزوی دیرین مردم مسلمان انجام گرفت و هدف مقدسی که به خاطر آن تحصن نموده بودیم به خواست خداوند متعال برآورده گردید، از این نظر، پایان تحصن را با موفقیت اعلام میکنیم.»
در این بیانیه همچنین اعلام شد، از کارکنان محترم اداره آستان قدس رضوی که امکانات صحن مطهر را برای تحصن بی دریغ در اختیار ما قرار داده و تسهیلات ممکن را در این به راه به عمل آوردهاند و همچنین از سایر برادرانی که در این راه به نوعی ما را یاری دادند، تشکر شد و خواستار توفیقات بیشتر آنها از قادر متعال شدند.
تهدید بختیار توسط امام
گروهی از نظامیان و نیروی هوایی از دیگر اقشاری بودند که روز ۱۳ بهمن ۱۳۵۷ با حضور در محل اقامت امام با وی دیدار کردند. به نوشته روزنامه کیهان: «آیتالله خمینی در حضور آنها به دولت بختیار هشدار داد و گفت اگر یک نفر از این همافران با دست این جلادان از بین برود، ما همه آنها را به کیفر اعمالشان میرسانیم.» ایشان گفت: «جرم همافران و سایر ارتشیانی که فرار کردهاند این است که به ملت پیوستهاند. چرا از این راه غلط و شیطانی عمال دستگاه رویگردان نیستند. چرا اراده ملت را ترک کرده راه صهیونیسم را در پیش گرفتند. ما کسانی را که از ارتشیان توبه کنند و برگردند، توبه همه آنها را با دل و جان قبول میکنیم.»
امام همچنین در این روز در نخستین دیدار با جمعی از روحانیون تأکید کرد: مبارزه ادامه دارد و رمز پیروزی شما، وحدت کلمه است. امام با اشاره به صدماتی که به خاطر از دست دادن نیروی انسانی در اثر جنایات سلسله پهلوی به جامعه وارد شده، گفت: «دیگر دوران حقهبازی و مردمفریبی شاه با حربه ملیت و آزادیخواهی به سر آمده. همان آزادیخواهی که خود مردک گفت آزاد زنان و آزاد مردان، همان آزادی که میگفت من آزادی دادم به ملت در صورتی که پشتش مسلسل بود و توپ و تانک بود».
ایشان سپس گفت: «الان هم بعضی از کسانی که با او ارتباط دارند و با روشهای ظاهراً اصلاح پیش آمدهاند میخواهند منافع اجانب را حفظ کنند. خود محمدرضا هم این ادعا را میکرد. به قرآن مجید توسل میجست. آزاد زنان و آزاد مردان میگفت، ولی همه حیله بود. حالا هم که ملیت و ملت گفته میشود که فلان چیز را حذف میکنیم و آزادی میدهیم، همه حیله است و ملت باید بیدار باشد.»
امام به غیرقانونی بودن سلطنت شاه و دولت منبعث از آن و غیرقانونی بودن مجلسین اشاره کرده و سپس خطاب به رئیس دولت گفت: «... شما کنار بروید، از فردا شما بروید کنار... شما یک آدم عادی هستی غاصب.» امام افزود: «سکوت و عدم شرکت در سرنگونی رژیم شاه خیانت به اسلام و کشور است... صلاح ارتش در پیوند با ملت است و این دولت باید تنبه کرده و خودش کنار برود...».
روایت دیوید برنت، عکاس تایم از انقلاب ایران
روزشمار انقلاب
امام خمینی در جمع روحانیون بیانات مبسوطی ایراد كردند. ایشان در قسمتی از این بیانات فرمودند: رژیم سلطنتی از اول خلاف عقل بود ... هر ملتی باید خودش سرنوشت خودش را تعیین كند.
آسوشیتد پرس: بختیار گفت: طرفداران آیتالله خمینی میتوانند فریاد بزنند، غوغا كنند، توهین كنند، این كار چیزی را ثابت نمیكند، اما اینكه چندین میلیون نفر برای استقبال از آیتالله به تهران آمدند، مبالغهآمیز است. وی افزود: همچنان مشتاق ملاقات با ایشان است.
آسوشیتد پرس گزارش داد: امرای ارتش گفتهاند كه اگر آیتالله خمینی بر خلاف قانون اساسی اقدامی كند، آنها دست به اقدام خواهند زد.
رادیو مسكو: دانشجویان ایرانی مقیم آمریكا علیه مداخله آمریكائیها در امور داخلی ایران، در برابر كاخ سفید تظاهرات كردند.
در چند شهر كشور، ازجمله سمنان و تربت جام، در پی تظاهرات مردم چند نفر به شهادت رسیدند.
یك ساواكی در تهران ترور شد. وی سرهنگ معتمدی نام داشت و یكی از اعضای بلند پایه ساواك بود.
رادیو بی.بی.سی . گفت: آیتالله شریعتمداری گفته است در تبدیل رژیم سلطنتی به جمهوری باید جانب احتیاط رعایت شود و تهیه مقدمات فراوانی لازم است. تذكر: نامبرده از قانون اساسی كه اساس آن موجب بقای رژیم سلطنتی است، حمایت میكند.
دكتر سنجابی خواستار استعفای بختیار شد. وی همچنین گفت: جبهه ملی به امام خمینی وفادار است.