در شرایطی که عربستان سعودی طی ماههای اخیر، رویکرد تهاجمی خود را در منطقه خاورمیانه شدت بخشیده و تلاش دارد، با استفاده از همه ابزارهای ممکن، دستور کارهای مدنظر خود را در منطقه پیاده کند، مخالفتها با سیاستهای این کشور در عرصه بین المللی و از جمله در غرب نیز رو به افزایش است. فرانسه و هلند، تازهترین نمونههای این جریان به شمار میروند.
به گزارش «تابناک»، پارلمان هلند، صبح امروز طرحی به تصویب رساند که از دولت این کشور میخواهد با توجه به بیاعتنایی عربستان سعودی به قوانین بین المللی در جریان تهاجم به یمن، ارسال سلاح به این کشور را متوقف کند؛ این طرح در راستای اجرایی کردن مصوبهای مطرح شده بود که پارلمان اروپا در همین زمینه در ماه فوریه به تصویب رساند.
در مصوبه مذکور که حدود ۲۰ روز پیش به تصویب پارلمان اروپا رسید، از انگلیس، فرانسه و دیگر دولتهای اروپایی ـ که به عنوان تأمین کننده سلاح برای عربستان سعودی شناخته میشوند ـ خواسته شده بود با توجه به استفاده از این سلاحها برای هدف قرار دادن غیرنظامیان به یمن، فروش و ارسال سلاح به عربستان متوقف شود.
اما این تنها یکی از حلقههای زنجیری است که از مدتی پیش در غرب علیه عربستان سعودی در حال بافته شدن است و مقابله با سیاستهای تهاجمی این کشور ـ که از زمان روی کار آمدن ملک سلمان شدت نیز یافته ـ را مورد توجه قرار میدهد. در همین راستا و در موضوع فروش سلاح، از چند ماه پیش به این طرف، پارلمان انگلیس و همچنین نهادهای بین المللی بر دولت انگلیس فشار وارد میکنند که از مشارکت در جنایات سعودیها دست برداشته و فروش سلاح به آنها را متوقف کند.
به جز بحث تلاش بین المللی برای تحریم فروش سلاح به عربستان، موضوع دیگری که به ویژه در روزهای اخیر به شدت جنجالی شده و مورد توجه قرار گرفته، ماهیت روابط فرانسه با عربستان و رویکرد غیرمنطقی پاریس است که مشخصاً در جریان اعطای نشان «لژیون دونور» به ولیعهد عربستان سعودی نمود پیدا کرد.
اعطای این نشان به محمد بن نایف، خشم فرانسویها را برانگیخت و انتقاداتی گسترده را موجب شد و بسیاری، آن را به مثابه تشویق فرانسه برای کسانی دانستند که مردم را اعدام میکنند. حزب جبهه ملی فرانسه، روز شنبه، بازپس گیری نشان اعطا شده به ولیعهد عربستان را خواستار شد و تأکید کرد این نشان که بالاترین نشان افتخار در فرانسه است، سزاوار نظام سعودی نیست.
افزون بر این، شبکه خبری «العالم» گزارش داده که آلن نیکولا، دانشمند معروف انسانشناسی که حائز بالاترین نشان افتخار فرانسه بود، در اعتراض به اعطای این نشان به ولیعهد عربستان، آن را پس داد. بر اساس این گزارش، نیکولا در نامهای به فرانسوا اولاند، رئیس جمهور فرانسه، نوشت: «خبردار شدم که شما به ولیعهد و وزیر کشور عربستان، نشان لژیون دونور اعطا کردهاید. با توجه به اینکه من در سال ۲۰۰۲ به دریافت این نشان از دست ژاک شیراک، رئیس جمهور اسبق فرانسه نائل شده بودم، این اقدام شما را توهینی به شخص خودم و به عموم مردم تلقی میکنم و چنین توهینی را غیرقابل قبول میدانم».
نیکولا که با رتبه افسری، دریافت نشان شایستگی ملی را نیز در کارنامه خود دارد، اعلام کرد: «تمایل ندارم همپای کسانی بایستم که برای ارزشهای انسانی و دموکراتیک فرانسه، ارزشی قائل نیستند. به همین سبب، نشان لژیون دونور را رد میکنم».
مجموعه این تحولات حکایت از آن دارد که عربستان سعودی، که حدود یک سال پیش با ادعاهایی همچون تلاش برای بازگرداندن ثبات و همچنین حمایت از کسی که «رئیس جمهور قانونی یمن» میخواندند، تهاجم به آن کشور را آغاز کردند، اکنون بیش از هر زمان دیگری در افکار عمومی بین المللی و همچنین دولتهای خارجی رسوا و نیات واقعی آنها از پیشبرد سیاست تهاجمی در منطقه آشکار شده است. بر این اساس، حتی دولتهایی که زمانی متحد نزدیک آل سعود محسوب میشدند نیز اندک اندک مجبور به فاصله گرفتن از این کشور و موضع گیری علیه خواهند شد.