خبري كه ديروز كاظم جلالي، رييس مركز پژوهشهاي مجلس از تحولات سياسي براي مجلس دهم مطرح كرد، هواداران ليست اميد را ميتواند به پا برجا ماندن ائتلاف انتخاباتي هفتم اسفند در مجلس دهم اميدوار كند.
به گزارش اعتماد جلالي از دو تماس تلفني بين لاريجاني و عارف خبر داده و ضمن آن گفته كه منتخبان فهرست اميد به دنبال يافتن «مدلي» براي رسيدن به گزينه نهايي رياست هستند. اين دو خبر يعني اينكه طيفهاي مختلف فهرست اميد در آستانه آغاز به كار مجلس دهم به اين نتيجه رسيدهاند كه اتحاد ميان خود را به بهاي انتخاب رييس مجلس از دست ندهند.
اين روش مشخصا متفاوت با روشهايي بود كه چهار سال پيش اصولگرايان براي رسيدن به گزينه نهايي رياست مجلس نهم در پيش گرفته بودند. آن زمان حتي از روزهاي قبل از شروع سال ٩١، طيفهاي هوادار حدادعادل و علي لاريجاني رقابت بين خود را كليد زده بودند. امروز هم البته تمام گمانهها معطوف به دو چهره يعني لاريجاني و عارف شده است اما نكته مهم اينجاست كه آنها ميخواهند تكليف خود را قبل از رسيدن به ايستگاه افتتاح مجلس مشخص كنند.
ديروز بهطور همزمان چهرههايي از جريان اصلاحطلب و همينطور اصولگرايان معتدل فهرست اميد درباره تحولات سياسي ناظر به انتخابات داخلي مجلس دهم اظهارنظر كردند و در تمام اين اظهارنظرها نكته مشهود، اولويت دادن موضوع حفظ يكپارچگي اين فهرست در مجلس بر موضوع انتخاب رييس بود.
گروههاي فهرست اميد به دنبال مدل تعاملي
كاظم جلالي درباره انتخاب رييس مجلس بعدي گفته كه «ما معتقديم بايد مدلي بيابيم كه در آن شكست وجود نداشته باشد.» وي افزوده «بايد در اين مدل سعي كنيم شخصيت هر دو بزرگوار (محمدرضا عارف و علي لاريجاني) حفظ شود چراكه هر دو سرمايههاي بزرگ نظام هستند و جمعبندي اين مدل بايد به گونهاي باشد كه مديريت مجلس به صورت تعاملي بين اطراف قضيه و كساني كه در مجلس حضور دارند به پيش برود.»
اين مدل «تعاملي» كه كاظم جلالي از آن سخن ميگويد بدان معناست كه دو طرف ماجرا با سوداي «شكست دادن» همديگر و كسب يك «پيروزي» سياسي در ميان طيفهاي ليست اميد وارد بهارستان نميشوند. رييس مركز پژوهشهاي مجلس خاطرنشان كرده: «ما قايل بر اين هستيم كه مجلس از ابتدا بايد با وحدت كار خود را شروع كند و مردم نبايد اين احساس را داشته باشند كه ما بر روي كرسيهاي مجلس درگيري داريم يا داخل مجلس تفرقهاي ايجاد شود كه اين تفرقه ميتواند به مجموعه و كارآمدي مجلس آسيب برساند.» به موازات اين سخنان محمدرضا تابش هم به خبرگزاري ايرنا گفته كه «شانس لاريجاني و عارف براي رياست مجلس دهم يكسان است» و «اصلاحطلبان و مستقلان به جمعبندي ميرسند».
مشخصا اگر به آراي شخصي دو نماينده ياد شده، يعني جلالي و تابش رجوع شود روشن ميشود كه اولي حامي رياست لاريجاني و دومي از هواداران محمدرضا عارف است. از همين رو است كه تاكيد دو نماينده با دو راي «شخصي» متفاوت در ليست اميد بر يك روش واحد ميتواند نشانه محكمي باشد از اينكه فعلا در قدمهاي اول گروههاي تشكيلدهنده ائتلاف انتخاباتي هفتم خرداد در پي تحكيم موقعيت عمومي خود در فضاي سياسي ميگردند، نه گرفتن امتياز از داخل اين مجموعه. محمدرضا تابش البته خبر داده كه در روزهاي اخير هم محمدرضا عارف و هم علي لاريجاني ديدارهايي جداگانه با برخي منتخبان مجلس دهم داشتهاند كه البته به زعم او اين ديدارها هنوز نميتواند بيانگر تعيين نهايي رييس مجلس بعدي باشد.
همايش اصلاحطلبان؛ از فهرست اميد تا فراكسيون اميد
در اين فضا تحول ديگري كه قرار است اتفاق بيفتد به همايشي مربوط ميشود كه اصلاحطلبان راه يافته به مجلس دهم روز ١٨ ارديبهشتماه برگزار ميكنند. آنطور كه محمدرضا تابش خبر داده اين همايش با حضور بالغ بر ١٥٠ منتخب مجلس آينده در سالن همايشهاي رايزن برگزار ميشود و قرار است در آن پيشنويس اساسنامه فراكسيون «اميد» نيز به بحث گذاشته شود. بر خلاف صحبتهايي كه تا پيش از اين در كميته ٧نفره اصولگرايان مطرح ميشد، اكنون مشخص شده كه هيچ مجموعهاي با نام «فراكسيون اصلاحطلبان» در شرف تاسيس نيست و قرار است همان ائتلاف فهرست اميد در مجلس دهم به حيات خود در قالب يك فراكسيون سياسي هم ادامه دهد.
مداليته براي انتخاب رييس
در كنار اينها اما كاظم جلالي هم صحبت تاملبرانگيز ديگري داشته كه ميتواند خط و ربط تلاشهاي سياسي معطوف به مجلس دهم را بيشتر از اين روشن كند؛ «هنگامي كه مجلس تشكيل شود، آرايشها متفاوت خواهد بود ولي ما به اين فكر ميكنيم كه آرايشي شكل بگيرد تا رقابتها بهنوعي نباشد كه به اصل كارآمدي مجلس آسيب برساند؛ اگر قرار است رقابتي شكل بگيرد، بايد بر اساس نگاه كارشناسي باشد.»
او سپس با اشاره به تماسهاي برقرار شده بين عارف و لاريجاني در روزهاي گذشته اينگونه قضاوت ميكند كه «هرچه اين ارتباطات تقويت شود، باعث كارآمدي مجلس خواهد شد.» تقويت اين ارتباط و پيوند دادن آن به افزايش كارآمدي مجلس كه از سوي يكي از نزديكترين چهرههاي سياسي به علي لاريجاني مورد تاكيد قرار ميگيرد احتمالا همان گامهاي اوليه براي رسيدن دو طرف به مدلي براي انتخاب رييس مجلس بعدي است. مدلي كه طبق گفته جلالي باعث شود كسي در اين انتخاب احساس «شكست» نكند. همانطور كه وكيلي، منتخب اصلاحطلب مجلس دهم هم گفته «رييس مجلس آينده در فرمولي تابع يك مداليته و با يك مدل تفاهمي تعيين ميشود.»