پس از حادثه رخ داده برای عباس کیارستمی که گمان میرود با توجه به اتفاقات رخ داده، عمر این هنرمند برجسته کشورمان در سیستم درمانی ایران کوتاه شده، هشتگی تازه در فضای مجازی شکل گرفته و کاربران شبکههای اجتماعی اقدام به انتشار تجارب تکاندهندهشان در سیستم درمان کشور میکنند؛ تجاربی که افکارعمومی و شاید مدیران وزارت بهداشت و درمان را بیش از پیش متوجه آنچه در بیمارستانها میگذرد، خواهد کرد.
به گزارش «تابناک» بدرود حیات عباس کیارستمی که برخی پزشکان فعال در پروسه درمان این هنرمند در ایران روایت متفاوتی از روایت خانوادهاش مطرح میکنند، نقدهای جدی را به سیستم درمان پیش آورده است. عدم حضور پزشکان متخصص در ایام نوروز که نخستین عمل جراحی کیارستمی انجام شده و همچنین طرح موضوع وجود سرطان روده که خانواده کیارستمی متکی بر مستندات، آن را رد میکنند، درباره تشخیص پزشکان نیز تردید جدی به وجود آورده است.
پارگی لوله انتقالدهنده ادرار در بدن این هنرمند، عدم تشخیص اولیه، استمرار عفونت و در نهایت تشخیص دیرهنگام که عفونت را تا بالاترین حد در خون کیارستمی جاری ساخته بود، بخش دیگری از روند درمان پراشکالی است که در روزهای اخیر توسط برخی نزدیکان این هنرمند برحسته کشورمان رسانهای شده و نشان میدهد چگونه یک عمل ساده با اجرا در سیستم درمانی ایران میتواند به عملی مرگآور تبدیل شود.
از زمان بدرود حیات عباس کیارستمی بسیاری از هنرمندان در یادداشتهایی خواستار پیگیری و بررسی روند درمان کیارستمی شدهاند، تا مشخص شود که آیا خطاهای پزشکی در روند درمان کیارستمی رخ داده و این خطاها تاثیری در فوت این سینماگر نامدار داشته است؟ در مقابل مسئولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که میکوشند با وزارت بهداشت و درمان وارد چالش نشوند، در پاسخ به این مطالبه پاسخهایی همراه با محافظهکاری دادهاند.
پس از موج اول اعتراض هنرمندان، موج دوم از سوی عموم مردم در فضای مجازی شکل گرفت و گروهی از مردم در شبکههای اجتماعی چون فیس بوک و توییتر با هشتگ
#خطای پزشکی، از دیگر کاربران فضای مجازی خواستند تا تجربیاتشان را در این زمینه به اشتراک بگذارند و اگر خود یا نزدیکانشان قربانی چنین خطاهایی شدهاند، این وقایع را بازگو کنند؛ خطاهایی که برای مردم عادی رسانهای نمیشود و شانس چهرهای مشهور چون کیارستمی را ندارد تا دست کم عمق فاجعه رسانهای شود.
نتیجه این فراخوان، تا این لحظه روایتهای تکاندهندهای است که اشخاص با هویت معلوم در حسابهای کاربری شان در شبکههای اجتماعی بازگو کردهاند. در بسیاری از این روایتها، جزئیات سیر درمانی، بیمارستان محل بستری،
پزشک معالج و سرنوشتهای عمدتاً تلخ قربانیان خطاهای پزشکی ذکر شده است.
این توفان تازه آغاز شده و باید دید چندصد یا چندهزار گزارش در این زمینه از سوی مردم در فضای مجازی منتشر میشود و #خطای پزشکی چه ابعادی مییابد. بدون تردید، بستر مجازی به کمک مردم آمده تا بسیاری از وقایع
پزشکی که هیچگاه پیگیری درستی نشده، اکنون یادآوری شود و مسئولانِ
پزشکِ وزارت بهداشت و درمان دریابند این رسانهها نیستند که علیه همکارانشان تبلیغات میکنند، بلکه اعتراض شدیدی نزد عموم مردم نسبت به سیستم درمان کشور است؛ سیستمی که رقم قابل توجهی از بودجه عمومی کشور را میبلعد.
«تابناک» در روزهای آینده در سلسله مطالبی به کالبدشکافی علل وقوع این وضعیت و همچنین کاهش اعتماد عمومی نسبت به سیستم درمان کشور و افزایش نگاه منفی نسبت به این حوزه خواهد پرداخت، تا شاید وزیر بهداشت و درمان و مدیرانش در این زمینه اقدامات اصلاحی در دستورکار قرار دهند و سیستم درمان که کوشیده میشود از آن انتقاد نشود، به شرایط استاندارد نزدیکتر شود.