آسیب‌شناسی نظام سلامت ۱؛

چرا دیوار بی‌اعتمادی میان بیمار و پزشک مرتفع‌تر شده است؟

البته تنها اطلاع‌رسانی حق بیمار نیست و پس از این حق بدیهی، این بیمار است که با توجه به اطلاعات دقیق دریافتی از پزشک -پزشکان- معالج درباره عوارض و نتایج روش‌های درمان، با این روش‌های درمانی موافقت کند. طبیعتاً وقتی بیمار مستمراً در جریان این اطلاعات قرار نگیرد و در ‌‌نهایت وقایع غیرمنتظره‌ای در روند درمان رخ دهد، انگشت اتهام به سمت سیستم درمانی گرفته می‌شود.
کد خبر: ۶۰۴۲۴۵
|
۱۸ تير ۱۳۹۵ - ۲۳:۰۴ 08 July 2016
|
23413 بازدید
|
همزمان با افزایش نقد‌ها به نظام سلامت به واسطه حوادث رخ داده در این مجموعه ـ که پس از وقایع رخ داده برای عباس کیارستمی به اوج رسید ـ این پرسش پیش آمد که مهم‌ترین دلیل افزایش سوءتفاهم‌ها میان پزشک و بیمار و مرتفع‌ شدن این دیوار بی‌اعتمادی چیست و وزارت بهداشت و درمان چه راهکاری برای تغییر این وضعیت می‌تواند انجام دهد؟

به گزارش «تابناک»، در پی وقایع رخ داده پیرامون نحوه درگذشت عباس کیارستمی، موج اول اعتراض هنرمندان، موج دوم از سوی عموم مردم در فضای مجازی شکل گرفت و گروهی از مردم در شبکه‌های اجتماعی چون فیس بوک و توییتر با هشتگ #خطای پزشکی، از دیگر کاربران فضای مجازی خواستند تا تجربیاتشان را در این زمینه به اشتراک بگذارند و اگر خود یا نزدیکانشان قربانی چنین خطاهایی شده‌اند، این وقایع را بازگو کنند.

«تابناک» وعده داد در سلسله مطالبی به کالبدشکافی علل وقوع این وضعیت و همچنین کاهش اعتماد عمومی نسبت به سیستم درمان کشور و افزایش نگاه منفی نسبت به این حوزه خواهد پرداخت، تا شاید وزیر بهداشت و درمان و مدیرانش در این زمینه، اقدامات اصلاحی در دستور کار قرار دهند و سیستم درمان که کوشیده می‌شود از آن انتقاد نشود، به شرایط استاندارد نزدیک‌تر شود.

در این راستا، شاید مهم‌ترین دلایل افزایش بی‌اعتمادی به پزشکان و تنش‌های متعدد که گاهی رسانه‌ای می‌شود، عدم اطلاع رسانی درست به بیمار و بستگان بیمار و عدم مشارکت کافی بیمار در انتخاب روند درمانی است. در واقع به دلایل مختلف از جمله تصور برخی پزشکان مبنی بر اینکه بیمار توان «فهم» بیماری را ندارد، به جای ساده‌سازی تعریف عارضه، معمولاً یا توضیح کلی می‌دهند و یا توضیحات را به صورت مستمر بیان نمی‌کنند.

این در حالی است که اطلاع رسانی پیوسته به بیمار درباره بیماری و همچنین اقدامات درمانی و داروهای مصرفی جزو حقوق پایه یک بیمار محسوب می‌شود و زمانی که بیمار یا بستگانش در جریان جزئی‌ترین روند درمان نباشند، طبیعتاً هر گونه تحول در سلامت بیمار، منجر به ایجاد تنش و افزایش بی‌اعتمادی عمومی می‌‌شود.

البته تنها اطلاع‌رسانی حق بیمار نیست و پس از این حق بدیهی، این بیمار است که با توجه به اطلاعات دقیق دریافتی از پزشک -پزشکان- معالج درباره عوارض و نتایج روش‌های درمان، با این روش‌های درمانی موافقت کند. طبیعتاً وقتی بیمار مستمراً در جریان این اطلاعات قرار نگیرد و در ‌‌نهایت وقایع غیرمنتظره‌ای در روند درمان رخ دهد، انگشت اتهام به سمت سیستم درمانی گرفته می‌شود.

در نمونه عباس کیارستمی، مشخصاً خانواده کیارستمی اعتقاد دارند که اطلاعات کافی در ارتباط با روند درمانی پدرشان به آن‌ها منتقل نشده و البته نقدهای دیگری نیز دارند و حتی پزشکی که به عنوان مسئول تیم پزشکی کیارستمی در نظر گرفته شده، تأکید کرده که به شدت با انتقال این هنرمند مخالفت کرده و وزیر بهداشت نیز مخالف بوده، حال آنکه پزشک حداکثر می‌تواند یک نظر مشورتی دهد و بلافاصله پس از انتخاب بیمار، بستر لازم را برای انتخاب بیمار فراهم سازد. ‌

ای کاش در سیستم درمان تجدیدنظر جدی شده و «روابط عمومی» و «حقوق بیمار» با تکیه بر استانداردهای کشورهای توسعه یافته در نظام درمان تدریس شود تا بخشی از این دیوار بی‌اعتمادی فرو ریزد.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۵
در انتظار بررسی: ۳۱
انتشار یافته: ۲۵
ناشناس
|
Russian Federation
|
۰۶:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۹
ناتوانی علمی را با دلایل دیگر پوشش ندهید! وقتی وزیر مدام پول بپاشد و درامد یك پزشك عمومی با مدرك فوق لیسانس چندین برابر یك استاد دانشگاه با مدرك دكتری تخصصی باشد، باید هم اوضاع پزشكی ما این باشد و در دانشگاهها نیز ركود علمی با روندی روزافزون گسترش یابد.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۷:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۹
مثل همیشه مشکل عام ......فقدان نظارت ، نبود مدیریت بهینه و نیاز به بازنگری در سیستم اموزشی و اجرایی پزشکی و....
na
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۷:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۹
چرا این دریافتی های نجومی به وزارت بهداشت نرسید ؟؟؟؟ با بانکها و بیمه ماست مالی شد؟؟ کی میخاید ب داد مردم برسید هرچی بودجه مملکت که با دست در جیب کردن مردم جمع میشه بریزید تو چاه وزارت بهداشت که این چاه ته نداره و همه صرف پرداختهای نجومی به این قشر خاص میشه ؟؟؟
محمد رضا
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۷:۵۲ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۹
تابناک که همه رو به بی اخلاقی متهم میکنی ؛کاش صبر میکردی نتایج بررسی ها مشخص میشد!!
چیه هر بار که سوژه کم میشه میری سراغ پزشکا!!!
این وسط هم یه عده پرستار و پیراپزشک و سایر حسودان که نتونستن پزشک بشن رو با خودت همراه میکنی....
احمديان
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۹
اين طرح سوال غير حرفه اى است وناشى از عدم بى تعهدى و عدم آموزش روزنامه نگارى و بى مبالاتى است.مى خواهيد القا كنيد كه بين پزشكان و بيمارانشان بى اعتمادى است خوب چرا مردم ساعتها در انتظار پزشكان منتظر مى مانند.رفتار مسلسل شما نسبت به پزشكان احتمالاً ناشى از مشكلات شخصى شما با يك شخص يا فرد خاص در نزديكان شماست،واقعاً اينطور نيست اقاى سردبير
ناشناس
|
United States
|
۰۸:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۹
هنوز جرات ندارید مستقیما حرفتان را بزنید؟!!

۱ - انگشت اتهام چیه؟ تیم معالح کیارستمی مقصر است. از سرتاپای این پرونده قصور می بارد.

۲- دکتر و وزیر به چه دلیلی به شدت مخالف بودند؟ حتی کمی مخالف بودن هم پا از گلیم خود دراز کردن است. پزشک فقط مشاوره می‌دهد. بیمار است که می پذیرد، فرص می خورد، عمل می‌شود. پزشک مالک بیمار نیست. خدا نیست.

چرا اینها این همه خودشان را مالک تن دیگران می دانند؟
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۹
سلام - سالها فکر میکردم عدم صحبت کردن پزشکان با مریض و توضیح علت مریضی و مسیر و روش درمان در ایران بدلیل غرور و تکبر اکثر پزشکان در ایران است. در چند مورد اخیر که تحقیق گسترده ای در مورد بیماری در اینترنت انجام دادم و سپس یافته هایم را با دکتر مورد نظر مطرح کردم متوجه شدم که بنده های خدا اطلاعات کافی ندارند. بعبارت دیگر این دسته از پزشکان عدم داشتن اطلاعات خود را در پشت تکبر ظاهری مخفی می نمایند.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۱۵ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۹
هر کسی باید مسولیت کارش رو قبول کنه . دکتر ها و پرستاران هم باید قبول کنند نه این که برگه بیارن امضا بگیرن هرچی شد به ما ربطی نداره اونم در شرایطی که حقوق و دستمزد های بسیار بالایی میگیرن و خدمات پایینی ارائه میکنند
ناشناس
|
United States
|
۰۹:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۹
چه عجب يه مقاله خالي از حب و بعض از تابناك ديديم !
arash
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۰۵ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۹
متاسفانه تا میای اعتراض میکنی پزشکان میگن لابد همه مردم ایران عقده پزشکی داشتند!!!
از نظر این افراد که گرفتار نخوت علم شدند همه از بدو تولد در آرزوی پزشکی بودند و لاغیر
حقوق بیمار و اینا هم اینجا مصداق نداره برادر من
اینجا پول مهمه...یک پزشک به مراتب با اسکانس و تراول بیشتر انس داره تا درد من و شما
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟