دانشگاه جامع علمی کاربردی، یکی از دانشگاههای وابسته به وزارت علوم است که با هدف ارتقای سطح مهارت شاغلین بخشهای مختلف اقتصادی و افزایش مهارتهای حرفهای فارغ التحصیلان با بکارگیری و سازمان دهی امکانات، منابع مادی و انسانی دستگاههای اجرایی نسبت به برگزاری دورههای علمی کاربردی در مقاطع کاردانی و کارشناسی اقدام میکند.
به گزارش «تابناک»، هرچند وظایف مشخص محول شده به دانشگاه علمی کاربردی در ارتقای کیفیت و تخصص نیروهای کار در بخشهای مختلف اقتصادی، قابل تحسین و شایسته است، بنا بر اخبار و گزارش های متعدد این دانشگاه فارغ از اهداف اصلی، درگیر سودجویی و فسادهای مالی و اقتصادی کلانی است که رسالت اصلی این دانشگاه را کاملاً به خطر انداخته است.
توضیح بیشتر آنکه چند هفته پیش، رئیس دانشگاه جامع علمی کاربردی بدون ذکر دلیل مشخصی از سمت خود عزل شد و در ادامه امروز بر اساس حکم دیوان عدالت اداری به دلیل مشکلات قانونی در فرایند عزل بر خلاف میل وزارت علوم دوباره به سمت خود بازگشت. از طرفی نیز گزارشاتی به «تابناک» رسیده است که از وضعیت نگران کننده فساد مالی در این دانشگاه خبر میدهد.
از همین رو «تابناک» تلاش کرد تا پشت پردهٔ تغییر ریاست دانشگاه جامع علمی کاربردی و همچنین درستی و نادرستی گزارش های رسیده مبنی بر وجود تخلفات متعدد در این دانشگاه را با دکتر محمد اخباری عضو هیأت علمی رئیس عزل شده دانشگاه علمی کاربردی که با حکم دیوان عدالت اداری به سمت خود بازگشت، مورد بررسی قرار دهد.
یکی از موارد تخلفی در گزارش های رسیده به آن اشاره شده بود، ماجرای آگهیهای استخدامی برخی واحدهای این دانشگاه در روزنامهها بود که به رغم درآمد فراوان این استخدامیها برای مراکز، آنها از عملیاتی کردن تعهداتی که به اعضای هیأت علمی استخدامی میدهند، سر باز میزنند.
محمد اخباری در این رابطه گفت: «ببینید در دانشگاه جامع علمی کاربردی اصلاً موضوعی به نام استخدام هیئت علمی وجود ندارد. وضعیت تدریس در این دانشگاه به صورت حق التدریسی است و دانشگاه یک نفر استاد ثابت هم ندارد. مواردی که شما میگویید، تخلف بود و من تمام تلاشم را کردم که جلوی این تخلفات بایستم».
وی همچنین گفت: «در دانشگاه جامع علمی کاربردی حدود ۲۰۰ واحد متخلف وجود دارد که من در رابطه با واحدهای متخلف تمام تلاشم را برای مقابله انجام دادم. برای مثال به برخی واحدها دستور توقف دوره دادم و نظارت قوی را نیز برای برخی واحدها عملیاتی کردم و تأکید کردم، اگر تخلفات تکرار شود آن واحدها را منحل میکنم. لذا باید به شما بگویم که من خودم نسبت به این تخلفات شاکی بوده و هستم».
اخباری در رابطه با این نکته که برخی واحدهای علمی کاربردی بر خلاف صحبتهای شما اقدام به برگزاری آزمون استخدامی میکنند و به جذب هیأت علمی به سبک سایر دانشگاه مشغول هستند، گفت: «همان طور که گفتم دانشگاه علمی کاربردی فقط مدرس دارد و مدرس یعنی کسی که بدون برنامه مشخصی در ترمهای مختلف بنا بر نیاز تدریس میکند. دانشگاه استخدام به معنای واقعی کلمه ندارد و یک استاد اصلاً در استخدام مجموعه در نمیآید. اصولاً ویژگی دانشگاه در این است که بنا بر نیاز رشته تعریف میکند و برای آن رشتهها استاد میگیرد. زمانی که نیاز جامعه به آن رشته از بین برود، آموزش رشته متوقف میشود. به عبارتی، دانشگاه تقاضا محور است. دانشگاه برای یک دوره مجوز تدریس یک رشته را میدهد و اگر نیاز برطرف شود دیگر ادامه پیدا نمیکند. بخاطر همین اساتید دانشگاه هیچوقت ثابت نیستند و این دانشگاه در حال حاضر۴۵ هزار نفر استاد حق التدریسی دارد».
موارد مطرح توسط رئیس دانشگاه علمی کاربردی مبنی بر نبود نظام استخدام هیأت علمی در این دانشگاه در حالی است که برخی واحدهای تابعه دانشگاه علمی کاربردی به صورت مستقل و از طریق آگهیهای استخدامی اقدام به برگزاری آزمون استخدامی با تمامی فرایندهای متداول آن میکنند و در این روند تا آنجا که ممکن است از داوطلبان پول دریافت میکنند.
رئیس دانشگاه علمی کاربردی در این رابطه افزود: «بله اینها که شما میگویید، خلاف است. من با این موارد مخالف بودم و برخورد کردم. واحدهای متخلف نیز متعهد شد که مبالغ اخذ شده را (به مالباختگان) برگردانند».
موضوع تخلف دیگری که در گزارش های رسیده به «تابناک» به آن اشاره شده است، بحث عدم پرداخت حقوق و حق الزحمه تدریس توسط برخی از واحدها به اساتید است که در برخی موارد تا دو سال هم میرسد.
اخباری در این رابطه نیز گفت: «اینها خلاف است و من قبول دارم. واحدهای این دانشگاه موظف هستند نسبت به پرداخت این حق الزحمهها اقدام کنند.»
محمد اخباری در رابطه با دلایل وجود چنین مشکلاتی در دانشگاه جامع علمی کاربردی و نگاه وزارت علوم به این مسائل نیز گفت: «متأسفانه در وزارتخانه تمایلی برای برخورد با فساد وجود ندارد. آنها به همین دلیل من را برکنار کردند. در وزارت علوم کسانی هستند که با مراکز متخلف هم دست هستند. با وجودی که من دستور دادم فعالیت واحدهای متخلف متوقف شود اما مسئولین وزارت خانه آمدند و مجوز دادند که این مراکز باز شوند.»
من در مبارزه با باند فساد نتوانستم ادمه دهم و آنها من را برکنار کردند
عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد ادامه داد: «من در مبارزه با باند فساد نتوانستم ادمه دهم و آنها من را برکنار کردند. وگرنه مسئولین پاسخ بدهند که عملکرد من بد بود یا خلافی انجام دادم؟ آنها به چه دلیل من را برکنار کردند؟ بر اساس دستور امروز دیوان حکم «دکتر امید» خلاف است و من باید به دانشگاه جامع علمی کاربردی و سمتم بازگردم».
رئیس معزول دانشگاه جامع علمی کاربردی که توسط وزیر علوم از سمتش پس از یک سال ریاست برکنار شد و توسط حکم دیوان عدالت اداری به سمتش بازگشت، در رابطه ابعاد فساد مالی در این دانشگاه و نبود عزم جدی برای مقابله افزود: «دلیل اصلی برکناری من مبارزه با فساد است چرا که من فعالیت ۲۰۰ مرکز را که تخلف کرده بودند، متوقف کردم. آنها وقتی دیدند با من نمیتوانند به فساد مالی خود ادامه دهند، به وزارت علوم رفتند و با همکاری مافیای وزارت علوم من را برکنار کردند».
گفتنی است، تخلف در پرداخت حقوق اساتید، فراخوان و برگزاری استخدامهای سوری علی رغم نبود شرایط استخدام در دانشگاه، پایین آوردن کیفیت کار آموزش از جمله تخلفاتی بود که اخباری مدعی است در دانشگاه جامع علمی کاربردی وجود دارد و تلاش او برای مبارزه با آن نهایتاً به برکناری اون منجر شد.
«تابناک» در ادامه تلاش میکند تا جزئیاتی از تخلفات رخ داده در برخی واحدهای دانشگاه علمی کاربردی را بررسی کند. همچنین این آمادگی را دارد که پاسخ مسئولان این دانشگاه را نیز منتشر کند.