وقتی آقای وزیر گز نکرده، می‌برد؛

مقالات حذف شده مهم‌تر است یا رشد علمی کشور؟!

این در حالی است که می‌دانیم آنچه در تولید مقالات علمی اهمیت دارد، چیزی ورای تعداد مقالات و انتشار آن در مجلات ریز و درشت داخلی و بین المللی، که رشد علمی کشور و رهاورد آن برای میهنمان است. محصولی که دانش نام می‌گیرد و موجب تعالی کشور در سطوح مختلف می‌شود و نه حذف مقالات از یک نشریه در آن خلل ایجاد خواهد کرد و نه چند برابر شدن نشر این مقالات.
کد خبر: ۶۴۰۱۰۰
|
۲۲ آبان ۱۳۹۵ - ۲۲:۵۵ 12 November 2016
|
19468 بازدید
|
به فاصله چند روز از حذف قریب به شصت مقاله از محققان ایرانی از مجلات علمی، وزیر علوم در واکنشی تأمل برانگیز، این اقدام را موضع گیری خصمانه غربی ها علیه کشورمان خواند.

به گزارش «تابناک»، در پی حذف 58 مقاله در انتشارات «اشپرینگر نیچر»، دکتر محمد فرهادی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری این اقدام را مشکوک و با هدفی از پیش تعیین شده خواند و گفت: با توجه به گزارش پایگاه‌های استنادی و سایر مراکزی که وضعیت علمی دنیا را رصد می‌کنند، رشد علمی ایران چشمگیر و قابل توجه بوده و همین امر باعث شده که غربی‌ها چنین مواضع خصمانه‌ای علیه ایران اتخاذ کنند.

وی در ادامه با موضعی متناقض، ضمن آنکه وقوع چنین اتفاقاتی در نقاط مختلف جهان را امری معمول خواند، به در دست بررسی بودن این موضوع اشاره کرد و افزود: هم اکنون رشد علمی کشور از 11.5 درصد در سال گذشته به 16 درصد رسیده است و ایران در بین 25 کشور که بهترین رشد علمی دنیا داشته، توانسته جزو 3 کشور اول در زمینه رشد علمی باشد.

عضو ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور در ادامه گفت: خوشبختانه توانسته ایم سهممان را در تولید علم در دنیا را به 1.8 درصد برسانیم و همچنین سهممان در زمینه استناد به مقالاتی که به آن ارجاع داده می شود به 2.1 درصد رسیده که این رشد بسیار ارزنده و قابل توجهی بوده که امسال به آن رسیده‌ایم.

در اینکه اتفاق روی داده عجیب است و باید بررسی شده و حتی برای جلوگیری از تکرار آن تدابیری اندیشید شکی نیست اما موضع گیری وزیر از این روی جالب توجه است که می‌بینیم وی پیش از آنکه موضوع را بررسی کرده و اطلاعاتی در این خصوص از نشریه اقدام کننده یا متخصصان وزارت علوم دریافت کند، آن را اقدامی خصمانه خوانده است.

این در حالی است که می‌بینیم برای این مقام عالی رتبه دولتی هیچ ابهامی در خصوص وارد بودن دلایل آن نشریه، حتی در یک مورد نیز وجود نداشته که اگر این گونه می‌بود، باید در این خصوص نیز اظهار نظر کرده و برای دفاع از اعتبار علمی مقالات تولیدی محققان کشورمان هم شده، دستور برخورد با قصور کنندگان را می‌داد.

قصور کنندگانی که البته پیشتر نیز در چند نوبت با اقدامات سودجویانه خود برخی افتخارات علمی کشور را به شائبه هایی آلوده کرده‌ و خاطراتی ناخوش به یادگار گذارده‌اند؛ امثال استاد دانشگاهی که چندی پیش در خصوص سرقت علمی وی مطالبی مطرح شد و خروج وی از کشور به نوعی بر این مطالب مهر صحه زد.

یا مطالب جسته و گریخته ای که در خصوص انتحال در دیگر سطوح علمی کشور منتشر شده و برخی متهمان آنها، به عنوان متخلف مجازات شده‌اند؛ اتفاقی که حتی در پایان نامه های مقاطع تحصیلات عالیه نیز گزارش شده و یکی از آفت های نظام آموزشی کشور در سطوح بالا به شمار می‌آید و به باور برخی، بسیار نگران کننده است.

اندک تأملی در این مسائل کافی است تا دریابیم «خصمانه» خواندن ماجرا بی هیچ گونه تحقیقی، به ضرب المثل «گز نکرده بریدن» شباهت دارد و در عجیب و حتی مشکوک بودن، دست کمی از اقدام آن نشریه خارجی ندارد؛ رویکردی که بعید است توانسته باشد شائبه های پیش آمده در این خصوص را نیز مرتفع نماید و چه بسا موجب پدید آمدن ابهامات بیشتری نیز شود.

همه اینها در حالی است که می‌دانیم آنچه در تولید مقالات علمی اهمیت دارد، چیزی ورای تعداد مقالات و انتشار آن در مجلات ریز و درشت داخلی و بین المللی، که رشد علمی کشور و رهاورد آن برای میهنمان است. محصولی که دانش نام می‌گیرد و موجب تعالی کشور در سطوح مختلف می‌شود و نه حذف مقالات از یک نشریه در آن خلل ایجاد خواهد کرد و نه چند برابر شدن نشر این مقالات در سطوح مختلف.

رویکردی که اگر مورد توجه مسئولان کشور، به ویژه دست اندرکاران وزارت علوم و در رأس این وزارت خانه، وزیر علوم قرار گیرد، چه بسا انتشار مقالات محققان ایرانی در نشریات دیگر کشورها جز زیان چیزی جلوه نکند؛ زیانی که بار منفی ناشی از حذف چند ده مقاله از یک نشریه کمترین مقدار آن است و با خصمانه خواندن اقدامات دشمنان به هیچ عنوان جبران شدنی نخواهد بود!
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳
در انتظار بررسی: ۴
انتشار یافته: ۵۱
ناشناس
|
United States of America
|
۲۳:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۲
مهمتر از همه بی اعتبار شدن نام محققان ایران هست، ایرانی ها از قبل هم خیلی خوش نام نبودن در ژورنال های بین المللی و ژورنال های ایرانی را با وسواس بیشتری بازبینی میکردن برای چاپ از این به بعد خیلی هم بدتر میشه و احتمالا اصلا به خودشون زحمت بازبینی هم ندن و به راحتی ریجکت کنن. مسخره همه چیز را درآوردید کجای دنیا میگن دانشجوی فوق لیسانس برای دفاع باید مقاله داشته باشه؟ کجا میگن دانشجوی دکترا باید سه تا مقاله داشته باشه؟ تو آمریکاش هم که یکه تاز هست اینطوری نیست. به جای اینکه به فکر حل مشکلات صنعت در کارای تحقیقاتی باشید به فکر چاپ مقاله در ژورنال های خارجی هستید برای نمایش. آفتابه لگن هفت دست شام و ناهار هیچی. با این همه مقاله چطور هست که صنعت نفت هنوز وابسته تکنولوژی شرکت های غربی هست؟ هنوز محتاج انتقال تکنولوژی خودرو از فرانسه هستی؟ هنوز نمیتونیم یه هواپیمای کوتاه برد و سبک مسافربری بسازیم؟ هنوز بعد از دهه ها محتاج چینی ها هستیم برای ساخت اتوبان تهران شمال؟ هنوز نمیتونیم یک پل روی دریاچه ارومیه بسازیم که نه عمقی داره، نه قراره از زیرش کشتی رد بشه، نه امواج اقیانوسی و طوفان براش مشکلی پیش میاره و آخرش هم خاک میریزیم و دریاچه رو نصف میکنیم! الکی به مردم میگیم روی دریاچه ارومیه پل ساختیم! تا وقتی استاد دانشگاه با تعداد مقاله و سایتیشن ارتفا بگیره نه با طرح های صنعتی که انجام داده تا وقتی که دانشجو را مجبور به نوشتن مقاله میکنید انتظار این چیزها را هم داشته باشید. به خدا با این کارا سیستم انتشار مقاله دنیا رو هم به گند کشیدید، سایت دادن و گرفتن رو هم کردید باندبازی. حقش هست که تحریم کنن و اصلا تا یه مدت هیچ مقاله ایرانی را چاپ نکنن...
پاسخ ها
علي
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۰۹ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۳
احسنت بر شما دوست ناشناس
الان در كشور ما كساني دارند فوق‌ليسانس مي‌گيرند و مقاله مي‌دهند كه اصلا ابتدايي‌ترين اصول تحقيق را نمي‌شناسند. چون مجبور هستند، يا با يك پرسش‌نامه آبگوشتي سر و ته ماجرا را هم مي‌آورند (تازه اگر وجدان داشته باشند!!) يا اصلا مي‌خرند و سفارش مي‌دهند، خلاص!
البته همه اينگونه نيستند ولي به هرحال مقاله در ايران يك تجارت است، نه يك كار علمي.
مثال وحشتناك آن پل تله‌زنگ است كه تقريبا زمان جنگ جهاني دوم ساخته شده اما پس از آسيب ديدن در دوران جنگ تحميلي، هنوز نتوانستيم آن را ترميم اساسي كنيم و سرعت عبور روي آن بسيار كم است. اما اگر شما جستجوي كوچكي انجام بدهيد ده‌ها مقاله روي آن كارهاي مشابه كردند و اكثر آنها نه علمي است و نه عملي.
البته بعضي هم كه عملي است اراده‌اي براي انجام‌شان وجود ندارد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۳۹ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۲
تابناک جان تو رو خدا همون پاراگراف آخر متن رو پیگیری کن. این دوستان در دانشگاه بدون هدف و فهم مسیر دارند کار می کنند.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۲
تا همه را به تولید مقاله سوق ندادند باید این روند غلط متوقف شود. بعنوان مثال در زمینه برق ما یه برنامه و نرم افزار درست و حسابی برای انجام کاری مانند برنامه ریزی تعمیرات نداریم. اونوقت کسی سراغش نمیرود که قدیمی است و مقاله نمیشود. در عوض همه دنبال مقالات تخیلی و موارد زیاد داده سازی برای تولید مقاله و به اصطلاح علم میروند.
منکه به عنوان هیات علمی دچار تردید شدید شدم که آیا مقاله تولید کنیم یا از دانشگاه بیرون بیام و کار واقعی انجام بدیم نه تخیلی.
ناشناس
|
Switzerland
|
۲۳:۵۷ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۲
حقیقتا میخوام بدونم وزیر محترم این حرف رو بر چه اساسی زده ?! اصلا پشت این حرف ایا فکری هم بوده یا صرفا خواستن انگشت اتهام رو از روی خودشون منحرف کرده و به سمت دشمن متوجه کنند ?! جناب وزیر به جای این حرف های بی منطق و خنده دار بهتره که کمی به وضعیت اشفته ی وزارتخونه تحت امرت توجه کنی. وضعیت اسفناک موسسات اموزشی بی کیفیت که کارشون فقط چاپ مدرک هست رو سر و سامون بدی. کمی به فکر معیشت اعضای هیات علمی دانشگاههای مملکت باشی که درامدشون از درامد یک راننده تاکسی هم کمتره و برای ارتقا علمی و افزایش حقوق بعضا دست به این اقدامات اشتباه میزنن تا مقاله ای چاپ کنند. اساتیدی که حقوقشون نزدیک یک بیستم حقوق یک پزشک هست در حالی که هر دو یک اندازه برای رسیدن به این مرتبه زحمت کشیدن. شما بهتره کمی به فکر بازار مکاره ی پایان نامه فروشی و مقاله فروشی تو خیابونهای تهران باشی. به جای این صحبت های عوامانه کمی به فکر افزایش سطح علمی کشور باش.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۲
وای به حال دانشمندان واقعی این مرز و بوم...وا اسفا!!!!!! وقتی وزیر علوم اینچنین بگوید...دیگر چه انتظاری از متخلفین و اصلاح وضع موجود داریم...خانه از پای بست ویران است...از وزیر علوم حداقل انتظار میرفت که با دلیل و برهان حرف خود را بزنند نه هیاتی و اتوبوسی!!!
دانشجوی ارشد دانشگاه تهران
|
Germany
|
۰۰:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۳
لطفا به آقای وزیر بفرمایید ایران بعد از چین رتبه دوم سرقت ادبی رو در دنیا داره و از نظر تعداد استناد به مقالات رتبه بالای 150 دنیا.
تا وقتی معیار و ملاک گزینش و ارتقا تعداد محوری مقالات باشه و نه کیفیت اون چیزی غیر از این نخواهد بود.
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۳
ما این اظهارات شمارو قبول نداریم آقای وزیر
امین
|
Finland
|
۰۱:۰۲ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۳
با سلام
نکته قابل توجه که کسی به آن نپرداخته، این است که چاپ مقاله در مجلات انتشارات بیومد سنترال به دلیل اپن اکسس بودن پولی هستند و هزینه چاپ هر مقاله تقریبا 1750 دلار یا یورو میباشد. یعنی حدود 7 میلیون تومان به ازای چاپ هر مقاله. همچنین این مجلات دارای سیستمهای تقلب یابی در فرآیند ارزیابی مقاله هستند. امکان معرفی کردن د اور ساختگی با ایمیل جعلی وجود ندارد مگر اینکه مجله هر گونه آدرس ایمیل از یاهو و جی میل را قبول کند و گرنه با ایمیل آکادمیک نمیشود چنین خلافی انجام داد. به هر حال برای چاپ مقالاتمان ما هم پول داده ایم و هم آبرویمان را برده اند. صحبتهای وزیر علوم کاملا متبن و به جا بوده و مردود کردن مقالات جای تعجب دارد ولی در عین حال فرآیند مقاله و پایان نامه فروشی نیز باید با جدیت فراوان برچیده شود.
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۴:۵۶ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۳
اکثر مقاله های علمی کپی و پیست از کتاب ها و مقالات خارجی است و هیچ تاثیری در پیشرفت علمی ندارد.
ناشناس
|
Germany
|
۰۵:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۳
خدمت آقاي وزبر عرض مي كنم ، فرمايش شما مثل اين است كه دزدي (نعوذ با... ) عنوان كند درآمد من مهمتر است يا برخورد قهري با عمل دزدي
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

captcha
برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # قاضی مقیسه # علی رازینی # ترور # ترامپ
الی گشت
نظرسنجی
ترامپ به ایران پیشنهاد رسمی مذاکره مستقیم خواهد داد؟