جام جهانی از سال ۲۰۲۶ با تغییرات گستردهای برگزار میشود و علاوه بر افزایش تعداد تیمهای حاضر در این جام، درآمد فیفا به صورت چشمگیری از برگزاری این مسابقهها بیشتر میشود.
به گزارش ایسنا، شورای فیفا در شرایطی امروز به ۴۸ تیمی شدن جام جهانی رای داد که این مسابقهها از سال ۲۰۲۶ با شکل و شمایل جدیدی برگزار میشود.
جیانی اینفانتینو که رییس فیفا است، از زمانی که مدیریت این نهاد مهم را در دست گرفت، این پیشنهاد را مطرح کرده بود و در نهایت امروز اعضای شورای فیفا با این پیشنهاد موافقت کردند. قرار است مسابقهها در ۱۶ گروه سه تیمی برگزار شود. در هر گروه دو تیم به مرحله بعد صعود میکنند تا در دور یک شانزدهم نهایی برای رقابت با حریفان خود آماده شوند.
از نکات جالب در شکل جدید برگزاری جام جهانی این است که در مرحله گروهی اگر دو تیم همه شرایطشان برابر شود، برای تعیین تیم صعود کننده ضربات پنالتی بین آنها برگزار خواهد شد. در نسخه جدید جام جهانی ۸۰ بازی برگزار میشود در شرایطی که در شکل و شمایل کنونی که ۳۲ تیم حضور دارند، ۶۴ بازی انجام میشود.
پیش از تصویب این طرح، یک طرح پیشنهادی دیگر هم مبنی بر برگزاری جام جهانی با ۴۰ تیم متشکل از ۱۰ گروه ۴ تیمی یا ۸ گروه ۵ تیمی وجود داشت اما در نسخه ۴۸ تیمی تنها مرحله یک شانزدهم نهایی به مسابقهها اضافه میشود که در نهایت این طرح با موافقت اعضا مواجه شد.
سهمیه قارهها در جام جهانی ۴۸ تیمی نیز به این صورت خواهد بود:
اروپا ۱۶ تیم
آفریقا ۹.۵ تیم
آسیا ۸.۵ تیم
آمریکای جنوبی ۶.۵ تیم
آمریکای شمالی و مرکزی ۶.۵ تیم
اقیانوسیه یک تیم
طرح اینفانتینو برای توسعه جام جهانی تاکنون با انتقادهای زیادی مواجه شده اما در عین حال با حمایت افرادی مانند ژوزه مورینیو و دیگو مارادونا نیز همراه شده است. مارادونا در این زمینه گفت: با تصمیم اینفانتینو در این زمینه موافقم چراکه شانس بیشتری برای تیمهایی که پیش از این نمیتوانستند به جام جهانی برسند وجود دارد. مخصوصا آنهایی که با شروع مسابقههای مقدماتی میدانستند که هیچ شانسی برای رسیدن به جام جهانی ندارند.
این کار رویای حضور در جام جهانی را برای هر کشور تازه میکند و لذت فوتبال را در همه جهان گسترش میدهد. به نظر میرسد که ایده فوقالعادهای باشد.
بر اساس تحقیقات فیفا، درآمد این نهاد از برگزاری جام جهانی ۴۸ تیمی به ۵.۲۹ میلیارد پوند افزایش خواهد یافت. در شرایطی که دورههای قبلی جام جهانی (۲۰۱۸ و ۲۰۲۲) ۵۰۰ میلیون پوند کمتر از این برای فیفا درآمد خواهند داشت.
این نخستین تغییر در شیوه برگزاری جام جهانی از سال ۱۹۹۸ است.
نحوه توسعه و تغییر جام جهانی از ابتدا تاکنون
۱۹۳۰ (اروگوئه) – با حضور ۱۳ تیم و مجموع ۱۸ بازی
۱۹۳۴ (ایتالیا) – با حضور ۱۶ تیم و مجموع ۱۷ بازی
۱۹۵۰ (برزیل) – با حضور ۱۳ تیم و مجموع ۲۲ بازی (۳ تیم پس از صعود به رقابتها، انصراف دادند.)
۱۹۵۴ (سوئیس) – با حضور ۱۶ تیم و مجموع ۲۶ بازی
۱۹۷۴ (آلمان غربی) – با حضور ۱۶ تیم و مجموع ۳۸ بازی
۱۹۸۲ (اسپانیا) – با حضور ۲۴ تیم و مجموع ۵۲ بازی
۱۹۸۶ (مکزیک) – با حضور ۲۴ تیم و مجموع ۵۲ بازی (در این جام مرحله حذفی جایگزین مرحله گروهی دوم شد)
۱۹۹۸ (فرانسه) – با حضور ۳۲ تیم و مجموع ۶۴ بازی