الگوهای اقتصاد مقاومتی در حوزه مطبوعات

کد خبر: ۶۵۷۸۵۹
|
۲۹ دی ۱۳۹۵ - ۱۱:۴۱ 18 January 2017
|
4495 بازدید
تنها دولت، متولی امر اقتصاد مقاومتی نیست و بهترین گزینه و کاربردی ترین نهاد در اجرا و عملیاتی شدن اقتصاد مقاومتی در کشور، مردم و نهادهای مردمی هستند.

 به گزارش خبرنگار ایلنا،اصلاح زیرساخت ها، توسعه عدالت رسانه ای در سایه حمایت از بخش خصوصی، گسترش شبکه توزیع مطبوعات و بهره مندی بیشتر استان های کم برخوردار، ترویج فرهنگ مطالعه و کمک به چرخه اقتصادی مطبوعات، حمایت های اقتصادی از مروجین اقتصاد مقاومتی، تامین شغلی خبرنگاران، پرداخت یارانه در مقصد و استقرار دولت الکترونیک ازجمله اقدامات عینی و عملی دولت یازدهم در حوزه مطبوعات و رسانه ها است. 

«اقدام و عمل» تاکید ویژه رهبر انقلاب در ابتدای سال 95 بود و این نشانه ای برای عزم جدی نظام در خصوص توانمندسازی اقتصاد داخلی و مردم نهاد بود. در این میان شاید کمتر کسی تصور کند که اقتصاد مقاومتی در حوزه فرهنگی نیز کاربردهای بسیاری دارد و می توان تحقق شعار سال را در بخش فرهنگ و هنر نیز بررسی کرد؛ اتفاقی که از دید رسانه ها پنهان مانده و اغلب در حوزه های نفتی، عمرانی، اقتصادی و...دنبال رفتارهای عملیاتی و خروجی های ملموس در بحث اقتصاد مقاومتی هستند. حال آنکه همه می دانیم که اقتصاد مقاومتی در کشوری نفت خیز و متکی به صادرات نفتی، بیش و پیش از هر چیز نیازمند فرهنگ سازی بر روی مباحث اقتصاد درون زا و بندهای 24 گانه اقتصاد مقاومتی است.

ضمن آنکه تنها دولت، متولی امر اقتصاد مقاومتی نیست و بهترین گزینه و کاربردی ترین نهاد در اجرا و عملیاتی شدن اقتصاد مقاومتی در کشور، مردم و نهادهای مردمی هستند. بر همین اساس، می توان گفت که نگاه درست به حوزه های فرهنگی می تواند بخش مهمی از دستاوردهای اقتصاد مقاومتی محسوب شود اگر و تنها اگر نقشه راهی برای ریل گذاری در این حوزه وجود داشته باشد.

اگر بپذیریم بخشی از حوزه فرهنگ و هنر در کشور، تحت امر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است باید این نکته را نیز قبول کنیم که سیاست­گذاری موثر در امور مرتبط با این وزارتخانه از دو جهت تاثیرگذار است؛ اول متولیان حوزه فرهنگ و هنر(مدیران، نویسندگان، ناشران، سینماگران، اهالی مطبوعات، اصحاب موسیقی و...) و در درجه دوم، مخاطبان این گروه های مرجع که خود نوعی فرهنگ سازی برای مردم محسوب می شود.

به نظر می رسد با نگاهی گذرا به کارنامه 10 ماهه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، فعالیت های قابل اتکایی در حوزه اقدام و عمل و اقتصاد مقاومتی را شاهد خواهیم بود.

به عنوان نمونه در معاونت مطبوعاتی و اطلاع رسانی این وزارتخانه، طرح های مختلفی راه اندازی و اجرایی شده که بواسطه نگاه دقیق به اقتصاد مطبوعات و توجه ویژه به اقتضائات خاص این حوزه، بدون تردید پیامدهای مطلوب و ماندگاری در پی خواهد داشت.

توسعه عدالت رسانه ای در سایه حمایت از بخش خصوصی

با هدف توسعه عدالت رسانه ای و توجه به رویکرد عمومی دولت در اولویت دهی به بخش خصوصی، کلیه حمایت های رسانه های غیرخصوصی قطع شده است.

بر این اساس، یکی از سیاست های راهبردی دولت یازدهم در حوزه رسانه ها، اصلاح نظام پرداخت یارانه مطبوعات و تلاش برای توانمندسازی رسانه ها به جای وامداری آنان به دولت بوده است؛ بر این اساس و در پی تصمیم کارگروه اقتصاد مطبوعات، ‌یارانه رسانه های دولتی یا وابسته به بخش عمومی حذف و یارانه مطبوعات با در نظر گرفتن فرمول‌های مشخص و شفاف، بین تمام مطبوعات بخش خصوصی توزیع شد.

توسعه شبکه توزیع مطبوعات و بهره مندی بیشتر استان های پیرامون و کم برخوردار

اجرای طرح توزیع مویرگی نشریات به صورت رایگان در استان های دوردست با هدف توزیع گسترده تر مطبوعات، بازاریابی و فروش بیشتر و تقویبت بنیه اقتصادی آنها که بدون هزینه توزیع، اصلی ترین مشکل مطبوعات در خارج از مرکز را تا حدودی مرتفع می سازد.

ترویج فرهنگ مطالعه و کمک به چرخه اقتصادی مطبوعات

اجرای تفاهم نامه با راه آهن جمهوری اسلامی (خرید و توزیع نشریات در قطارهای مسافرتی)، پرداخت نصف هزینه های خرید نشریات از سوی معاونت مطبوعاتی با هدف کمک به اقتصاد نشریات، افزایش تیراژ و مخاطبان همراه با ارتقای فرهنگ مطالعه مطبوعات که مطمئنا علاوه بر تبلیغ بسیار خوب برای آن رسانه، در یک بازی برد – برد برای سه ضلع این همکاری، مفید است؛ مطبوعات، راه آهن و وزارت ارشاد به عنوان یکی از متولیان ترویج فرهنگ مطالعه.

همچنین اجرای طرح خرید مجلات برگشتی و توزیع رایگان در مراکز و سازمان های عمومی – خدماتی با هدف کمک به چرخه اقتصادی مطبوعات و جلوگیری از ابطال نشریات برگشتی، که با هزینه ای بسیار پایین، اما کارکردی عمیق، به کمک مجلات دارای مخاطب بویژه مجلات تخصصی آمده و آنها را از غصه دور ریختن نشریه شان نجات داده است. طرحی که به گفته مدیرانش، بالغ بر یک و نیم میلیارد تومان در سال 95 اعتبار هزینه خواهد کرد.

حمایت های اقتصادی از مروجین اقتصاد مقاومتی

در کنار اینها، قراردادن بندی در بسته حمایتی، با عنوان حمایت سه برابری از نشریات مرتبط با بندهای 24 گانه اقتصاد مقاومتی و نشریات استان های کم برخوردار در کنار حمایت از پایان نامه های مرتبط در این حوزه نیز کمک موثری به جریان سازی اقتصاد مقاومتی در میان رسانه ها و اهل تحقیق و پژوهش کرده است. بد نیست بدانیم که بیش از 300 نشریه به دلیل انتشار در استان های کم برخوردار و همچنین بیش از 100 نشریه با استفاده از بند موضوعی بسته حمایتی، از یارانه سه برابری استفاده کردند که در فهرست یارانه مطبوعات که هفته گذشته منتشر شد، قابل مشاهده است. نشریاتی که در مجوع بیش از 3 میلیارد تومان یارانه دریافت کرده اند.

توسعه زیرساخت ها و تامین شغلی خبرنگاران

پرداخت یارانه بیمه با دو هدف استقلال رسانه ها و تامین امنیت شغلی خبرنگاران نیز در دولت یازدهم کلید زده شد به طوری که در سال 93 و در آغاز پرداخت یارانه بیمه، کمتر از 3 هزار خبرنگار و همکار مطبوعاتی در رسانه ها بیمه شده بودند حال آنکه تا پایان تابستان امسال، بالغ بر 14 هزار خبرنگار و همکار مطبوعاتی توسط رسانه ها بیمه شده اند و یارانه بیمه دریافت کرده اند؛ یارانه ای که بخشی از یارانه مطبوعات محسوب می شود به جای واریز مستقیم به زیرساخت ها اختصاص یافته و امنیت شغلی خبرنگاران را تامین کرده است. مبلغ این یارانه در سال 95 حدود 15 میلیارد تومان است.

پرداخت یارانه در مقصد

اجرای طرح اشتراک نشریات با تخفیف 50درصدی و بدون هزینه ارسال، که با استقبال حدود 800 رسانه در تهران و 10 استان کشور در حال اجراست علاوه بر تقویت چرخه اقتصادی نشریات بویژه نشریات تخصصی با مخاطب خاص، بازار مرتبط با حوزه مطبوعات(تحریریه، چاپ، توزیع، بسته بندی و...) را نیز رونق بخشیده، بخشهایی که همگی به طور کامل متکی به نیرو و توان داخلی است و گردش مالی آن نیز به حساب فرهنگ کشور انجام می شود. این طرح در سال 95، حدود 30 میلیارد تومان اعتبارات مصوب دارد.

استقرار دولت الکترونیک و سایر اقدامات عملی در راستای اقتصاد مقاومتی

انجام تمامی امور مربوط به صدور مجوز رسانه، کارت حرفه ای، درخواست نمایندگی مطبوعات، موسسه مطبوعاتی و...توسط سامانه الکترونیکی با هدف کاهش هزینه های مراجعان و افزایش دقت و سرعت در فعالیت ها، حمایت از راه اندازی صندوق قرض الحسنه اعضای خانه های مطبوعات در سراسر کشور با هدف ارائه تسهیلات بدون سود به روزنامه نگاران عضو در سراسر کشور، برپایی کارگاه های آموزشی رایگان در استان های کشور ویژه علاقمندان و روزنامه نگاران آماتور توسط دفتر مطالعات و برنامه ریزی رسانه ها و اجرای قانون معافیت آگهی های مطبوعات از مالیات بر ارزش افزوده، از دیگر اقدامات معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد در جهت اقدام عملی برای اقتصاد مقاومتی بوده که به دور از حواشی پرسروصدای برخی مدیران تبلیغاتی، انجام گرفته و با استقبال اهالی رسانه نیز مواجه شده است.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟