در پیمانه اقتصادی، هر روز بسته ای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم روز، همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، ارز، نفت و ... تا خبرها و اتفاقات جذاب اقتصادی را گردآوری می کنیم.
به گزارش «
تابناک اقتصادی» این پیمانه اقتصادی موضوعاتی همچون افت دستهجمعی قیمت سکه، سقوط 10 دلاری طلا در بازار جهانی، رشد برای دلار و تنزل برای یورو، افزایش قیمت نفت، رشد تقاضا در بازار نفت، ۴ هزار نفر در پلاسکو شاغل بودند، رشد صادراتی ترکیه به ایران، راز میلیاردها دلار پروژه نیمه تمام در عربستان و واکنش هیوندای به تهدیدهای ترامپ، در بر دارد.
ورود دلار به کانال 3700 در پایان دی
دلار آمریکا در بازار آزاد ارز ایران، پس از هفته ها فراز و نشیب در محدوده 4 هزار تومان، بالاخره در روزهای پایانی دی ماه، روند نزولی را طی کرد و سرانجام در آخرین پنج شنبه از اولین ماه زمستان، به میانگین قیمت 37 هزار و 623 ریال فروخته شد. همچنین میانگین نرخ خرید این ارز، 37 هزار و 608 ریال در سامانه سنا، ثبت گردید. هر یورو نیز در 30 دی ماه، میانگین 42 هزار و 309 ریال را برای فروش به ثبت رساند و با میانگین 42 هزار و 304 ریال هم خریداری شد. همچنین هر درهم امارات به عنوان سومین ارز مهم در بازار آزاد، در پایان این هفته، با میانگین 10 هزار و 421 ریال فروخته شد و با میانگین 10 هزار و 463 ریال خرید نقدی صورت گرفت. نمودارهای زیر بر اساس اطلاعات سامانه سنا راس هر ساعت از 9 صبح تا 18 بعدازظهر پنج شنبه 30 دی ماه، میباشد.
افت دستهجمعی قیمت سکه
در جریان معاملات روز (پنجشنبه) بازار آزاد تهران، قیمت هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید با هزار تومان کاهش، به یک میلیون و ۱۸۳ هزار و ۷۰۰ تومان رسید. قیمت سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم نیز با ثبات قیمت به یک میلیون و ۱۵۵ هزار تومان رسید. به گزارش مهر، نیم سکه با دو هزار تومان کاهش قیمت و ربع سکه و سکه یک گرمی نیز هر یک با هزار تومان کاهش قیمت، به ترتیب به ۵۹۸، ۳۱۷ و ۲۰۳ هزار تومان رسید.
سقوط 10 دلاری طلا در بازار جهانی
در پایان معاملات روز پنج شنبه فلزات گران بها، هر اونس طلا با کاهش 10 دلار و 30 سنت به قمیت 1200 دلار و 70 سنت معامله شد. همچنین هر اونس نقره در بازار جهانی با افت 31 سنت به رقم 16 دلار و 95 سنت رسید. آغاز فصل جشن های سراسری در هند و در پیش بودن سال جدید چینی می تواند موجب افزایش تقاضا و قیمت طلا شود. سیاست های اقتصادی و مالی دولت ترامپ نیز توجه بسیاری از سرمایه گذاران بین المللی را جلب کرده است. همچنین موسسه سرمایه گذاری ام کی اس سوییس پیش بینی کرده است قیمت طلا در سال 2017 میلادی بین 1120 تا 1380 دلار در هر اونس در نوسان خواهد بود.
رشد برای دلار و تنزل برای یورو
در روز پنج شنبه با انتشار اطلاعاتی مبنی بر رشد اقتصادی آمریکا، شاخص دلار رشد کرد. این در حالی ست که ارزش یورو پس از اشارهی ماریو دراگی، رئیس بانک مرکزی اروپا به تورم نزولی و نیاز به مساعدت بیشتر در سیاست پولی، کاهش یافت. به نقل از رویترز، امروز ارزش یورو با سخنرانی دراکی در کنفرانس خبری کاهش یافت و در پایین ترین سطح روز، هر یک یورو، ۱.۰۶ دلار معامله شد. این در حالی ست که شاخص دلار، که با توجه به میانگین نرخ مبادله بین دلار آمریکا و شش ارز اصلی در سطح جهان به دست می آید، به ارزشش افزوده شد. دلار در میان سبد ارزی خود، تقریبا یک درصد نسبت به پایین ترین نرخش در روز چهارشنبه افزایش داشت. این افزایش شاخص پس از اظهارات یلن، رئیس فدرال رزرو صورت گرفت. یلن اعلام کرد که او و دیگر قانونگذاران انتظار دارند که تا سال 2019، سالی چند بار نرخ تورم را افزایش دهند.
افزایش قیمت نفت
در پایان معاملات روز پنج شنبه، در بازار جهانی انرژی، هر بشکه نفت خام پایه آمریکا با رشد 24 سنت به رقم 51 دلار و 52 سنت رسید. همچنین هر بشکه نفت خام برنت نیز با افزایش 13 سنت به قیمت 54 دلار و 31 سنت فروخته شد. این روز ها حساسیت بازار نفت، بیشتر بر روی دو موضوع است، اول آن که انتظار می رود ایلات متحده نفت تولید نفت خود را افزایش دهد و دوم آن که با توافق جهانی میان تولید کنندگان عضو و غیر عضو اوپک برای کاهش تولید نفت، انتظار می رود که به عرضۀ بیش از تقاضای نفت خاتمه داده شود.
رشد تقاضا در بازار نفت
آژانس بین المللی انرژی (IEA) در روز پنج شنبه گفت که بازار جهانی نفت، با افزایش تقاضا به آرامی در حال رونق گرفتن است. این در حالی ست که سرمایه گذاران هنوز منتظرند تا ببینند آیا تولیدکنندگان عضو و غیر عضو سازمان کشور های صادر کنندۀ نفت (اوپک) به تعهداتی که برای کاهش تولید داده اند، پایبند می مانند یا خیر. به نقل از رویترز، در گزارش ماهانۀ آژانس بین المللی انرژی از بازار نفت، آمده است که: کاهش تولید اعلام شده در ماه نوامبر از سوی سازمان کشورهای صادر کننده نفت و 11 تولیدکنندگان غیر اوپک "وارد دوره مقرر شده است."
۴ هزار نفر در پلاسکو شاغل بودند
رئیس سابق اتحادیه تولیدکنندگان پوشاک در گفت و گو با تسنیم درباره حادثه آتشسوزی و تخریب ساختمان پلاسکو تهران اظهار کرد: هنوز میزان خسارات وارد شده به واحدهای پوشاک ساختمان پلاسکو مشخص نیست اما باید در نظر داشت که 600 واحد تولیدی و فروش در این محل وجود داشت. وی افزود: این واحدها البسه ای را برای فروش شب عید تولید و آماده کرده بودند و به صورت شبانهروز در حال تهیه مایحتاج مردم برای ایام بودند که حادثه رخ داد. وی با بیان اینکه عمده واحدهای این پاساژ در زمینه تولید پوشاک مردانه و ورزشی فعال بودند، در پاسخ به تاثیرات این امر بروی روی قیمت کالا در شب عید گفت: اکنون زمان مناسبی برای پاسخ به این سوال نیست اما باید در نظر داشت باوجود اینکه این واحدها فعالیت خود را از دست دادهاند، بعید است که این امر بر روی قیمتهای شب عید تأثیر گذار باشد. نبوی بابیان اینکه بیش از4 هزار نفر در ساختمان پلاسکو بهصورت مستقیم فعالیت میکردند گفت: بیشتر این واحدها شرایط لازم برای بیمه شدن را نداشتهاند و درواقع بیمه نبودند که این امر مشکلات بعدی آنها را بیشتر میکند.
ترکیه در سال گذشته بیشترین رشد صادراتی را به ایران داشته است
محمد بیوک اکشی رئیس مجمع صادرکنندگان ترکیه گفت: سال گذشته صادرات ترکیه به ایران با 35.6 درصد رشد، بیشترین افزایش را در بین بازارهای صادراتی این کشور داشت. به گزارش ایرنا، اکشی روز پنجشنبه در نشست ارزیابی صادرات ترکیه در سال 2016 میلادی که با حضور اعضا و هیات مدیره مجمع صادرکنندگان ترکیه (TİM) در استانبول برگزار شد، افزود: سال گذشته مجموع 142.6 میلیارد دلار بود که این میزان صادرات نسبت به سال 2015 میلادی 0.8 درصد کاهش داشته است. اکشی اظهار کرد: در کنار بحران در روابط با روسیه، تحولات در سوریه، عراق و لیبی به عنوان بازارهای سنتی ترکیه نیز عامل مهمی در کاهش صادرات ترکیه شد. به گفته وی در مجموع صادرات ترکیه به این کشورها در سال گذشته 3.7 میلیارد دلار نسبت به سال 2015 میلادی کاهش یافت.
راز میلیاردها دلار پروژه نیمه تمام در عربستان
جدیدترین داده های آماری از وضعیت اقتصادی عربستان سعودی حاکیست پروژه های کلان در این کشور به ارزش بیش از 13 میلیارد دلار به دلیل بحران مالی و کمبود منابع ، نیمه تمام رها شده است. موسسه اعتباری مالی «وینوول گلد» با اجرای بررسی های دقیقی در زمینه شرایط اقتصادی حکمفرما بر عربستان سعودی نوشت : دولت عربستان سعودی به دلیل محدودیت های مالی مجبور شده است که برنامه های کاری حود در سال 2017 را اولویت بندی کند و فشارهای زیادی به دولت سعودی به دلیل هماهنگ نبودن هزینه ها و درآمدها وارد شده است. این گزارش می افزاید: یکی از طرح هایی که برنامه ریزی از سوی دولت عربستان برای پیشبرد آن انجام شده بود پروژه احداث خطوط مترو در مکه مکرمه بوده است که به دلیل کمبود منابع با مشکلاتی همراه بود. بر اساس این داده های آماری کسری بودجه عربستان سعودی در سال 2016 با بیش از 79 میلیارد دلار برای سومین سال پیاپی به ثبت خواهد رسید که جزو بزرگترین ناکامی های دوره پادشاهی سلمان تلقی می شود.
واکنش هیوندای به تهدیدهای ترامپ
ترامپ برای عمل به وعدههای انتخاباتی خود برای احیای مشاغل صنعتی آمریکا، هشدار داده است برای خودروهایی که از مکزیک وارد میشوند ۳۵ درصد مالیات بر واردات تعیین خواهد کرد. به گزارش ایسنا، گروه هیوندای کره جنوبی، جدیدترین شرکت خودروسازی است که برنامه سرمایهگذاری جدید در آمریکا را به دنبال تهدید دونالد ترامپ، اعلام میکند. به گفته چونگ جین هائنگ رییس این گروه، هیوندای در حال بررسی ساخت کارخانه جدیدی در آمریکا برای تولید مدلهای گرانقیمت و سودآور مانند یک شاسیبلند ویژه بازار آمریکا و یک خودروی برند لوکس جنسیس است. البته وی با تکذیب این که برنامه مذکور به دلیل فشار از سوی ترامپ بوده است، خاطر نشان کرد که ساخت یک کارخانه جدید در آمریکا، به بهبود تقاضا تحت ریاست جمهوری ترامپ بستگی دارد.
واردات از چین از بودجه عمرانی کشور سبقت گرفت
بر اساس آمار گمرک، معادل ریالی واردات کالا از چین در طول فعالیت دولت یازدهم ۹۵٫۸ هزار میلیارد تومان بوده است. این رقم شامل ۱۴٫۷ هزار میلیارد تومان واردات از چین در نیمه دوم سال ۹۲، ۳۳٫۱ هزار میلیارد تومان در سال ۹۳، ۳۰٫۳ هزار میلیارد تومان در سال ۹۴ و ۱۷٫۷ هزار میلیارد تومان در ۷ماهه اول سال جاری میشود. به نقل از مشرق، این در حالی است که در همین مدت، مجموع بودجهای که دولت یازدهم برای طرحهای عمرانی اختصاص داده ۸۸٫۶ هزار میلیارد تومان بوده است. این مبلغ شامل ۱۸٫۴ هزار میلیارد تومان بودجه عمرانی در نیمه دوم سال ۹۲، 30 هزار میلیارد تومان در سال ۹۳، ۲۷٫۷ هزار میلیارد تومان در سال ۹۴ و ۱۲٫۶ هزار میلیارد تومان در ۷ماهه سال ۹۵ میشود.