تفسیری از سکوت معنادار مسکو در خصوص افزایش تنش میان آمریکا و ایران

در حالی که طی یک هفته گذشته تنش‌ها به شکل کم سابقه میان دولت جدید آمریکا و ایران افزایش یافته است، مقامات مسکو و پوتین به شکلی معنادار در برابر این مسأله سکوت کرده اند. اهمیت این موضوع در آن است که تا پیش از این، سخن بر سر «اتحاد استراتژیک» میان ایران و روسیه بوده و اکنون سکوت روسیه، به نظر سکوتی معنادار و بسیار با اهمیت است و ماهیت اساسی روابط میان تهران و مسکو را مشخص می کند.
کد خبر: ۶۶۴۲۲۷
|
۱۸ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۲:۲۶ 06 February 2017
|
32817 بازدید
|

در حالی که طی یک هفته گذشته تنش‌ها به شکل کم سابقه میان دولت جدید آمریکا و ایران افزایش یافته است، مقامات مسکو و پوتین به شکلی معنادار در برابر این مسأله سکوت کرده اند. اهمیت این موضوع در آن است که تا پیش از این، سخن بر سر «اتحاد استراتژیک» میان ایران و روسیه بوده و اکنون سکوت روسیه، به نظر سکوتی معنادار و بسیار با اهمیت است و ماهیت اساسی روابط میان تهران و مسکو را مشخص می کند.

به گزارش «تابناک»؛ مسأله اساسی از آنجایی ناشی می‌شود که کمی بیشتر در معنا و مفهوم اتحاد و یا رابطه «استراتژیک» دقیق شویم. زمانی که یک رابطه به مرحله «اتحاد استراتژیک» می رسد، این امر نخست به معنی همخوانی اساسی و عمیق میان اهداف و رویکردهای دو بازیگر در یک زمینه مشترک، به همراه توافق اساسی بر سر راه‌ها و مسیرهای ممکن برای تعقیب و تحقق این اهداف است. اتحاد و همراهی استراتژیک مرحله‌ای از سیستم‌های اتحاد و ائتلاف است که طی آن دو یا چند بازیگر به گونه‌ای به هم پیوند خورده و همراه می‌شوند که در یک حوزه مشخص و تعیین شده از حالت بازیگران مستقل و منفرد به شکل یک کل انسجام یافته و یکپارچه تغییر شکل داده، و بر سر اهداف تعیین شده از منافع و تهدید های مشترکی برخودار می شوند.

این تعریف ساده و ابتدایی ـ و البته نا کامل ـ از رابطه استراتژیک به سرعت ذهن مخاطب را به این سمت هدایت می کند، که اساساً روابط میان ایران و روسیه تا چه اندازه از ماهیت استراتژیک برخوردار است؟ پیش از این بارها از زبان تحلیلگران مختلف داخلی و خارجی گزاره های اساسی در مورد عدم برخورداری روابط تهران و مسکو از ماهیت استراتژیک ـ چه در عمل و چه در نظر ـ بحث به میان آمده و این به رغم تأکید برخی مقامات در مسکو و تهران بر استراتژیک بودن این روابط است.

تفسیری از سکوت معنادار مسکو در خصوص افزایش تنش میان آمریکا و ایران

پرسشی که باید به سرعت به سؤال نخست مرتبط کرد و پاسخ به آن می تواند اساساً پاسخ دقیقی به سؤال نخست فراهم کند، این است که چرا روسیه در برابر افزایش تنش میان ایران و آمریکا سکوت کرده است؟

حسین ملائک، دیپلمات ارشد و سفیر سابق ایران در چین و اتریش، کارشناس مسائل اروپا و معاون سیاست خارجی مرکز تحقیقات استراتژیک در یادداشتی با نام «تنظيمی جديد برای سياست خارجی» در وب سایت اینترنشنال، به خوبی و با دقتی نظری، ماهیت واقعی روابط میان ایران و روسیه را مورد مداقه قرار داده است.

ملائک در این یادداشت که طی آن دو موضوعی که باید به سرعت در دستور کار سیاست خارجی ایران قرار بگیرد را مطرح کرده است – اول مدیریت روابط با روسیه و دوم مدیریت برخورد با اقدامات دولت جدید آمریکا – بیان می کند: اهداف روسیه و حضور در بحران سوریه با اهداف ایران در آن کشور همخوانی زیادی ندارد. تمایلات جهانی و منطقه ای روسیه در محورهایی قرار می گیرد که اهداف ایران در آن حوزه ها ناچیز و یا از اولویت برخوردار نیست.

به نظر ملائک در حال حاضر مهمترین هدف سیاست خارجی برای روسیه خروج از بحران و بی ثباتی در تعاریف و پروتکل های رفتاری با آمریکاست. وی تحولات جدید دولت در آمریکا از جمله رویکردهای شخص ترامپ به روسیه و همچین وزیر خارجه وی یعنی تیلرسون را دلیل اصلی وسوسه روسها در این زمینه می داند که بتواند در راهی منطقی تر از گذشته با آمریکا قرار گرفته و مدیریت جهانی را دوجانبه پیش ببرند. ملائک به صراحت بیان می کند: تا وقتی روسیه در بیم و امید تنظیم این رابطه با امریکا قرار داشته باشد، این هدف را پیگیری خواهد نمود و آن را تحت الشعاع هیچ موضوع دیگری قرار نخواهد داد. در این محیط و در این مسیر ایران برای روسیه بیشتر از آنکه یک سرمایه باشد یک ابزار با قابلیت نسبی محدود به شمار می آید.

تفسیری از سکوت معنادار مسکو در خصوص افزایش تنش میان آمریکا و ایران

حسین ملائک با اشاره به روابط میان ترکیه و روسیه و تلاش‌های این کشور برای نگه داشتن ترکیه در مدار خود از یک سو و همچنین تلاشهای مشابه از سوی ناتو و غرب از سوی دیگر بیان میکند که روسیه اگر در موضع انتخاب بین ترکیه و ایران قرار گیرد، در بیشتر موارد اصولاً به طرف ترکیه گرایش خواهد داشت.

وی در نتیجه‌گیری از این مسائل بیان می کند که مدیریت روابط با روسیه بسیار ضروری بنظر می‌رسد و اگر آمریکا با طرح حفاظت از مناطق امن قصد برهم‌زدن روند «آستانه» را داشته و یا آن را وارد مسیر دیگری کند، همکاری ایران و روسیه و از همه مهمتر توافق در مورد باز تعریف شرایط جدید و نحوه برخورد با آن از اهمیت بالایی برخوردار خواهد شد.

با توجه به نظارت حسین ملائک، اکنون شاید بتوان به درکی درست از ماهیت اساسی روابط میان تهران و مسکو رسید. اینکه به هیچ عنوان و تحت هیچ شرایطی نباید و نمی توان روابط میان این دو را در حد یک رابطه و اتحاد استراتژیک تعریف کرد. با این تفاسیر، حتی همراهی ایران و روسیه در موضوع سوریه نیز ماهیتی استراتژیک نداشته و نیست. این مسأله ما را به مسأله دوم یعنی چرایی و معنای سکوت مسکو در برابر افزایش تنش میان ایران و آمریکا می رساند.

مسکو به گفته حسین ملائک اکنون در بیم و امید تنظیم روابط با آمریکای ترامپ قرار دارد و آن را تحت الشعاع هیچ موضوعی دیگر قرار نخواهد داد، به ویژه تحت الشعاع تنش ایران با آمریکا آن هم در حالی که تهران برای مسکو «ابزاری با قابلیت نسبی محدود» است و نه یک سرمایه.

حوزه های تماس میان آمریکا و روسیه اکنون بسیار گسترده است: از مسأله اوکراین و کریمه و ناتو گرفته تا مسأله سوریه و داعش و حتی تحولات مربوط به آسیا و چین. در این زمینه، هرچند ایران میتواند یکی از مسائل میان روسیه و آمریکا باشد، قطعاً و بدون هیچ شکی نه از اولویت و نه از اهمیت اساسی برخوردار است. این مسأله حتی می تواند منجر به یک شکاف در بین روسیه و ایران در مسأله سوریه نیز شود.

در نتیجه سکوت مسکو در قبال افزایش تنش‌های ایران و آمریکا در زمینه‌ای که روس ها اکنون در آن تفکر کرده و عمل میکنند، کاملاً منطقی به نظر میرسد. این مسأله به ما می گوید که روابط تهران با مسکو به هیچ وجه خاصیتی استراتژیک نداشته و ندارد و بنا به توصیه حسین ملائک تنظیم روابط با مسکو و مدیریت آن یکی از مهمترین دستورکارهای سیاست خارجی ایران در برهه فعلی است.

ملائک در همین یادداشت به مسأله ترامپ و ایران نیز اشاره کرده است. وی بیان می کند: دولت آقای ترامپ حداقل ظرف شش ماه تا یک ‌سال آینده پتانسیل تصمیم‌هایی خلاف عرف، سرسخت و با تصمیم‌هایی یک جانبه و تحریک‌کننده را دارد. دولت جدید آمریکا هم در سیاست داخلی با نوآوری‌های خود جامعه این کشور را به طرف اغتشاش به پیش می‌برد و هم در سیاست خارجی کشورها را وادار خواهد کرد به لاک محافظه کاری و بی‌تصمیمی و انفعال فرو بروند.

ملائک می نویسد: در این فضا دو مسأله باید برای ایران در اولویت قرار داشته باشد: یکی جلوگیری از اینکه موضوع ایران و تبلیغات حول آن توجه جامعه آمریکا را از بحران داخلی به «دشمن» خارجی معطوف کرده و ایران با توجه به اینکه ظرفیت نزدیک کردن دموکرات ها و جمهوریخواهان را دارد وجه المصالحه حل مسائل داخلی آقای ترامپ شود. دوم و مهمتر اینکه شرایطی به وجود نیاید که روسیه به آمریکا نزدیک‌تر شود.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۷
در انتظار بررسی: ۵۳
انتشار یافته: ۱۹۰
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۳۰ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
پوتين با يك اشاره ترامپ ايران را از مذاكرات سوريه حذف كرد حالا شما انتظار داري بياد مقابل ترامپ قرار بگيرد.
لطفا منتشر كنيد.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۰۴ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
بلی
تاریخ ثابت کرده که هیچ وقت نباید به روسیه
اعتماد کرد
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۲۸ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
متاسفانه عده ای که خودشون رو روشنفکر میدونند همیشه میگن چرا میگیم مرگ بر آمریکا؟ دشمن تراشی نکنید... به فرموده رهبر انقلاب ما دشمن تراشی نمیکنیم شما خودتون دشمنی امریکا را نمیبینید؟
دیگه امریکا چقدر دشمنی کند؟
چون روسیه با نظام در بیشتر مواقع همراه بوده و پوتین به دیدار رهبری می روند این غرب پرستان میگن مرگ بر آمریکا بد است ولی مرگ برروسیه بگید!!!
امریکا هر کاری علیه ملت ما میخواهد انجام بدهد ولی ما حق نداریم دفاع کنیم؟ تا کسی هم موضع میگیرد میگویند: دلواپس!
اگر انها دلواپس هستند شما هم ترسو هستید که از ترس جان تان می گویید در مقابل امریکا لال شویم...
متاسفم برای تابناک که این نظراتی که دلسرد کننده هست را و غیرت ملی ما از بین میبرد را منتشر هم می کند
امام حسین سر به نیزه دادند و لی تن به ذلت ندادند یعنی همه چیز زندگی مرفه نیست بلکه باید برای انسانیت جانمان را هم بدهیم...
kazem
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۲۰ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
با سلام.
در صورت صحت همه ی ای تفاسیر! نباید ضربه ای که روسیه به داعش و اصولا کلیه ی تروریستهای تو سوریه زد رو نادیده گرفت چئن اگر روسیه نبود قطعا بشار سقوط کرده بود و این چیزی بود که اصلا به نفع ایران نبود.
لذا از این به بعد اگر ایران منافع خودش رو در نظر داشته باشه و و روش اصرار بورزه ایشاله حقوق خودش رو میگیره.
(لطفا منتشر کنید)
ناشناس
| United States of America |
۱۴:۵۲ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
باز روس‌ها دارند سیاست موش دواندن خود را بین روابط ایران و غرب دنبال میکنند، ابتدا اینجور ایران را امیدوار و تشویق به تاکید برا مواضع خود میکنند، ولی وقتی‌ کار به تحریم و شورای امنیت برسد، مانند هست یی در نهایت با گرفتن سهم و امتیاز خود از همه مواضع آنها حمایت خواهند کرد، کاما اینکه هرگز به اسرائیل و حملات اسرائیل به سوریه ،کوچکترین واکنشی نشان نمیدهند،ولی‌ پشت سر هم، از حق و حقوق دولت بشار اسد برا حاکمیت در سوریه بیانیه‌ها صادر میکنند.
رضا
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۲۲ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
اینکه امریکا یا روسیه یا هر کشوری در دنیا به فکر منافع و اهداف کوتاه مدت و درازمدت خودش باشد این به معنای دشمنی آنان با ما نیست، بدیهی است ما نیز در هر جایی که ممکن باشد در پی اهداف استراتژیک خودمان هستیم،، و باز بدیهی است که اگر مثلا در یمن اهداف ما عربستان مقابل هم قرار گرفت میشود به بیانی ما را دشمن هم دید، ولی بنا به همان اصل پایدار دیپلماسی نه دوست دایم وجود دارد و نه دشمن همیشگی.
به نظر میرسد در ااین برهه تلاقی اهداف ما با روسیه کم است و با امریکا زیاد ولی نباید ساده انگاری کنیم و تصور کنیم دوسها با ما در یک مسیرند و آمریکا با ما دشمن است. اگر دوست و دشمن به این وضوح و بطور ثابت مشخص بود دیگر دیپلماسی چه معنایی داشت؟
مثال بسیار واضح روابط امریکا و روسیه و چین و ژاپن و آلمان و هند و بسیاری از کشورها به ما نشان میدهد که با وجود تقابلات فراوان اهداف در بدترین حالت هم با هم روابط کامل دارند.
دوستان ما فقط دیپلماسی خوب میخواهیم وگرنه کشوری مثل عمان در استراتژیکترین نقطه قرار دارد و بدون داشتن قدرت خاص نطامی از باثبات ترین کشورهای دنیاست.
امير
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۴۵ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
درطول تاريخ هيچ دولتي به اندازه روسيه به ايران خيانت نكرده
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۱۶ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
ین خبر خود تابناکه: کرملین:با موضع ترامپ علیه ایران مخالفیم

خیلی سریع برای همه چیز تفسیر میزنه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۱۸ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
آقای ناشناس دوم شما از نه از سیاست چیزی میدونی و نه از تاریخ چیزی یاد گرفتی
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۳۰ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
بحث ترس و دلواپس بودن نیست بحث سیاسته..لاتهای قدیم میگفتند اگر با یک بچه درگیر شدید و دیدید بچه چاقو ..کشید فرار کنید هرچند گنده لات محل بودید....
بنده خدا
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۴۵ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
شما همیشه تهلیل میکنین نه تحلیل
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۳۰ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
معامله محتمل امریکا با روسیه،کریمه برای شما خلیج فارس برای ما
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۳۱ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
آقا جان دست از روسیه ستیزی بردارید.
خدابه همه انصاف دهد. خدا را شکر نظرات مخالف خودتان را منتشر هم نمی کنید.
پاسخ ها
ناشناس
| United States of America |
۱۳:۰۱ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
يك كلام هم از بقاياي حزب منقرض شده ي خائن توده بشنويد
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۱۱ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
اگر روسیه تو سوریه نمی آمد، آیا الان ایران می تونسته تو سوریه حضور داشته باشه !! اونم این همه کشور مخالف در اطرف این کشور!!!
ناشناس
| United States of America |
۱۳:۱۳ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
شما هم دست از روسیه پرستی بردارید و واقع بین باشید.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۴۲ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
در طول تاریخ این کشور بیشترین ضربه را از شوروی و انگلیس خورده ایم، نه اینکه آمریکا تافته جدا بافته ای باشد ولی شوروی و انگلیس قطعاتی از خاک ایران را از ایران زمین جدا کردند، حالا چرا به دشمن دیرینه و قسم خورده خود تکیه کرده ایم الله اعلم
ولی این یک قانون نانوشته است، اگر دو دشمن دارید که یکی از محل زندگی شما دور و دیگری همسایه دیوار بدیوار شماست ، از دشمن در همسایگی بیشتر بترس
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۱۱ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
من وقتی این نظر را دادم، یک لینک هم از یک سایت مجاز قرار دادم که روسیه سکوت نکرده و جانب ایران را گرفت. آقایان منصف تابناکی آنرا حذف کردند. در پاسخ به این برادر ناشناس عرض می کنم که نظام روسیه تزاری سرنگون شد، شوروی هم سرنگون شد و الان روسیه فدراتیو حاکم است. اگر معقول است که برای حکومت های گذشته با کشوری دشمنی کنیم، الان باید با مغولستان و عربستان و یونان و ایتالیا و افغانستان و ازبکستان هم دشمن باشیم چرا که حمله اعراب و محمود افغان و رومی ها و یونانی ها و چنگیز و ... بودند. البته اگر این نظر بنده را نیز تابناکی های محترم سانسور نکنند.
یه نفر
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۲۴ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
اینجا ایران و ما ایرانی ها همیشه ودرهمه حال چه خواب چه بیدار باید بستیزیم
علی صفاری
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۴۴ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۹
بنظر شما روسیه از بقیه بهتر است
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۳۲ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
هر کشوری به روسیه تکیه کند به یخ تکیه کرده
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۳۶ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
بر عکس هر کی به آمریکا تکیه کند به کوه تکیه کرده
شهرام
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۰۵ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
یخ نه عزیزم سیخ
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۴۵ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
تکیه بر هر قدرتی غیر از خدا حماقت و سفاهت است صدام و قذافی به روسیه تکیه داشتند فنا شدند مبارک و شاه ایران متکی به امریکا بودند پشتشان را خالی کرد مبارک به زندان رفت و شاه را به امریکا راه نداد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۳۸ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
ملت که اینارو میدونه حکومت؟!!!
روسیه از ابتدا قابل اعتماد نیست
ناشناس
|
China
|
۱۲:۴۰ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
مقاله ای دیگر بر علیه روسیه! هر روز یک مقاله! مواجب خوب می رسد ظاهرا.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۳۶ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
سلام بر متصدي امور کامنت گذاري در پايگاه هاي اطلاع رساني
شما خوبيد ؟
همکارا خوبن؟
کم و کسري ندارين؟
بي تعارف اگه مشکلي داشتيد بفرماييد براتون حل کنيم.
فلوس موجود لامشکل
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۳۳ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
مواجب شما چطوره؟ خوبه؟ کمه؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۴۳ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
ما به هیچ کشوری نباید تکیه کنیم ، ولی باید با همه کشورها باید بر اساس منافع ملی و احترام متقابل روابط داشته باشیم . در این صورت هیچ کشوری نمی تواند ما رو تحت فشار قرار بده .
رحيم
|
Spain
|
۱۲:۴۳ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
روسيه سكوت نكرده!؟
در خبرها خوانديم رئيس كميته ضد تروريسم روسيه از اقدام ترامپ جهت ممنوع كردن ورود مهاجران 7 كشور از جمله ايران به امريكا حمايت كرده و آن را اقدام سازنده ضد تروريسم توصيف كرده است!
پاسخ ها
محمدتبريزي
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۲۹ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
کد خبر: ۶۶۴۲۸۷
تاریخ انتشار:
۱۸ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۴:۱۱
06 February 2017
امتیاز خبر: 84 از 100 تعداد رای دهندگان 3010
سخنگوی ولادیمیر پوتین از مخالفت روسیه با اظهارات ضدایرانی روزهای اخیر دونالد ترامپ خبر داد.

به گزارش العالم به نقل از رویترز؛ سخنگوی رئیس‌جمهور روسیه روز دوشنبه به خبرنگاران گفت کرملین با اظهارات ضدایرانی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا که ایران را کشوری تروریست خوانده بود، موافق نیست.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۴۴ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
مردم که این مسائل را میدونستند شما به بالادستی ها بگید
سارا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۴۵ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
روسیه کشور قدرتمند و البته خییییییلی موذی و باهوشیه.غیر ازین هم انتظار نداریم که سکوت کنه و منتظر فرصتی برای استفاده باشه.
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

captcha
برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # قاضی مقیسه # علی رازینی # ترور # ترامپ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
چه حسی به آتش سوزی مهیب لس‌آنجلس دارید؟