سخنگوی وزارت خارجه:

نیازی به محک زدن آمریکایی‌ها نداریم

کد خبر: ۶۶۴۳۰۷
|
۱۸ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۵:۰۸ 06 February 2017
|
8263 بازدید
سخنگوی وزارت خارجه در نشست مطبوعاتی خود با خبرنگاران با اشاره به شناختی که ایران از دولت جدید آمریکا و دولت‌های پیشین آن دارد گفت: ما نیازی به محک زدن آنها نداریم و کار ترامپ از محک زدن گذشته است.

به گزارش ایسنا، بهرام قاسمی صبح روز دوشنبه در نشست مطبوعاتی خود با خبرنگاران داخلی و خارجی در مورد اظهارات روز گذشته معاون رئیس‌جمهور آمریکا مبنی بر اینکه ایران با اقدامات خود عزم و اراده ترامپ را نسنجد اظهار کرد: اقدامات ایران در ارتباط با مباحث دفاعی و اقداماتی که در این چارچوب انجام می شود در راستای حفظ منافع و کیان کشور انجام می شود. بدون در نظر گرفتن توصیه ها و نگاه دیگران این موضوعی است که به ما مربوط است و حق مسلم ماست و دیگران حق ندارند که در این خصوص صحبتی بکنند.

وی افزود: تاریخ به خصوص تاریخ جدید از جمله بحث جنگ تحمیلی و برخی دیگر از حوادث به ما یاد داد که ما نمی‌توانیم چشم به دست دیگران بدوزیم. ما کشوری مستقل هستیم و تصمیمات‌مان از قدرت مردم خودمان منشا می گیرد.

وی تاکید کرد: یکی از شعارهای اصلی انقلاب اسلامی موضوع استقلال بوده و ما با تمام توان از این اصل دفاع می‌کنیم.

قاسمی گفت: ما در بحث موشکی و سایر مسائل دفاعی نه به عنوان ابزار از آنها استفاده می‌کنیم نه اینکه بخواهیم پیامی را بدهیم یا چیز دیگری را رقم بزنیم بلکه این اقدامات را بر اساس منافع خودمان و زمان‌بندی مشخصی که وجود دارد انجام می‌دهیم.

این دیلپمات ارشد کشورمان ادامه داد: آزمایش موشکی اگر اتفاق افتاده باشد برای فرستادن نشانه‌ای به هیات حاکمه آمریکا نیست، چرا که ما از دولت جدید آمریکا و دولت‌های پیشین آمریکا شناخت داریم و سوابق چند دهه آنها برای ما مشخص است و در همین چارچوب نیازی به محک زدن آنها نداریم.

وی با اشاره به اقدامات اخیر ترامپ و موضع‌گیری‌هایی که از سوی جهانیان در برابر این اقدامات صورت گرفته است گفت: کار ترامپ از محک زدن گذشته است و ما نیازی به محک زدن نداریم. شناخت دقیق و عمیقی از طرف مقابل داریم و آنچه که رخ می‌دهد بر اساس برنامه‌ریزی است که انجام شده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در ادامه صحبت‌های خود در پاسخ به ایسنا، در مورد سفر آتی عباس عراقچی معاون وزیر خارجه به مسکو با محوریت برجام و اینکه آیا این امکان وجود دارد که با توجه به رابطه به ظاهر حسنه میان ترامپ و پوتین دولت روسیه در ارتباط با برجام با ترامپ صحبت کند و یک نوع میانجیگری داشته باشد گفت: مقامات وزارت خارجه براساس ماموریت کاری‌شان به نقاط مختلف سفر می‌کنند و با مقامات آن کشورها بر اساس موضوعاتی که پیش می‌آید گفت‌وگو و رایزنی انجام می‌دهد.

وی با بیان این‌که ما در مورد مساله هسته‌ای با روسیه مکررا رایزنی و گفت‌وگو داشته‌ایم و روز گذشته نیز فرستاده ویژه آقای پوتین در تهران بود و با دبیر شورای عالی امنیت ملی دیدار و رایزنی کرد گفت: سفر مورد اشاره نیز می‌تواند در چارچوب همکاری‌ها و رایزنی‌ها بین دو طرف انجام شود و من اکنون در مورد تاریخ این سفر  و چگونگی آن صحبتی نمی‌کنم.

به گزارش ایسنا، سید عباس عراقچی قرار است روز چهارشنبه هفته جاری برای دیدار با سرگی ریابکوف همتای روس خود در چارچوب برجام و مسایل مورد علاقه دو طرف به مسکو برود.

قاسمی در ادامه به مسائل منتشر شده در ارتباط با رابطه ترامپ و پوتین اشاره کرد و گفت: آنچه که در این زمینه مطرح می‌شود را گمانه‌زنی می‌دانم. باید کمی صبر کرد.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در مورد برخی مباحث مبنی بر این‌که ممکن است این سفر به کشور سومی مربوط باشد، اظهار کرد: این مباحث قابل توجیه و قابل فهم نیست و با آن موافق نیستم.

وی هم‌چنین در پاسخ به این سوال که روز گذشته نماینده رئیس جمهور روسیه به تهران سفر کرده و اینکه محور رایزنی ها و گفت‌وگوهای وی با علی شمخانی چه بوده است، گفت: آنچه که می‌توانم بیان کنم این است که سفر انجام شده در ادامه رایزنی‌های مستمر و منظم و متوالی است که بین ما و روسیه طی دوران اخیر به خصوص در مورد بحث سوریه وجود دارد. در این گفت‌وگوها و رایزنی‌ها آخرین تحولات سوریه و مسائلی که پیش رو است مورد بحث و گفت‌وگو قرار گرفت. تفاهماتی حاصل شد.

وی ادامه داد: امیدواریم تفاهمات انجام شده و هم‌چنین تفاهماتی که در اجلاس‌های مسکو و آستانه به وجود آمد در پیشبرد مسائل پیش رو در ارتباط با بحث سوریه موثر باشد و مسیری که سه کشور ایران، روسیه و ترکیه با هم آغاز کرده‌اند به خوبی پیش برود و در حقیقت ما بتوانیم در جهت تثبیت و استقرار آن کمک بهتری داشته باشیم.

سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در ادامه نشست مطبوعاتی خود با خبرنگاران در ارتباط با نشست کارشناسی اجلاس آستانه و اینکه آیا در مورد مواضع ایران در ارتباط با موضوع سوریه و حکومت بشار اسد تغییری ایجاد شده است، گفت: در مواضع جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با سوریه تغییری به وجو نیامده و تغییری نخواهد کرد و به روندی که در اجلاس‌های مسکو و آستانه داشتیم ادامه می‌دهیم.

وی در مورد اجلاس ژنو نیز اظهار کرد: تا برگزاری این اجلاس زمان باقی مانده و نمی‌توانیم پیش‌بینی دقیقی در حال حاضر در مورد اینکه این اجلاس چگونه و در چه شرایطی برگزار می‌شود داشته باشیم. باید منتظر برگزاری این اجلاس بود و در مورد آن نیز با توجه به شرایطی که در پیش‌رو داریم تصمیم می‌گیریم که چگونه در ژنو عمل کنیم.

قاسمی بار دیگر تاکید کرد: سرنوشت سوریه را مردم سوریه تعیین می‌کنند. ما از تمامیت ارضی و حاکمیت سوریه دفاع می‌کنیم. استقرار صلح و ثبات، امنیت و تحقق خواسته مردم سوریه آن چیزی است که ما می‌خواهیم و در واقع ایده‌آل ما برای سوریه است.

این دیپلمات ارشد کشورمان در مورد موضع‌گیری‌های اخیر مقامات آمریکایی در ارتباط با فعالیت‌های دفاعی و موشکی ایران و همراهی برخی از کشورهای منطقه با اظهارات تند مقامات واشنگتن علیه ایران، اظهار کرد: آن‌چه که در مورد مبحث موشکی ایران مطرح می‌شود مساله داخلی ایران است. این موضوع به دولت، حاکمیت و ملت ایران مربوط می‌شود. ما در مورد منافع و مصالح ایران خودمان تصمیم می‌گیریم و نیازی به مشورت با دیگران در این ارتباط نداریم.

وی با اعتقاد بر این‌که دولت جدید آمریکا با استقرار کامل هم‌چنان فاصله دارد و به شکل قابل قبولی که انتظار می‌رود هنوز دولت مستقری در این کشور وجود ندارد، تصریح کرد: در این مدت صحبت‌هایی که از مقامات آمریکایی نقل شده ضد و نقیض بوده است. برخی از این صحبت‌ها غیردوستانه، خصمانه و حتی تهدیدآمیز بوده است. ما از این‌گونه صحبت‌ها تعجب نمی‌کنیم و خیلی هم برای ما مهم نیست.

قاسمی با بیان این‌که ما به این‌گونه سخنان عادت کرده‌ایم و بیش از سه دهه است که دولت‌های مختلف در آمریکا سخنانی این‌گونه علیه ایران بیان کرده‌اند، تصریح کرد: ولی باید توجه داشت که واقعیت در زمان مناسبش شرایط خود را به دیگران تحمیل خواهد کرد. ما منتظر هستیم که وضعیت جلوتر برود تا بتوانیم ارزیابی دقیق‌تری از دولت آمریکا داشته باشیم. باید صبر کرد و خیلی عجولانه صحبت نکرد.

سخنگوی وزارت خارجه تاکید کرد: باید منتظر ماند و دید که دولت آمریکا در عمل در مورد مسائل داخلی خود، جهان و بین‌المللی چگونه عمل می‌کند. باید صبور بود، کمتر صحبت کرد و بیشتر تماشا کرد.

خبرنگار دیگری از این دیپلمات ارشد کشورمان بار دیگر در ارتباط با نشست آستانه و همچنین اخبار منتشر شده مبنی بر حضور نماینده اردن در این نشست پرسید که قاسمی در پاسخ تصریح کرد: اجلاس آستانه که اکنون در حال برگزاری است یک اجلاس کاملا کارشناسی و فنی است. وظیفه تعیین شده برای آن ایجاد هماهنگی‌های اولیه و لازم برای ایفای نقش برجسته‌تر و حساس‌تر در تثبیت آتش‌بس و حفظ آن در سوریه است و این گفت‌وگوها بین هیات کارشناسی ایران، روسیه و ترکیه در جریان است. در مورد حضور دیگران اطلاعی ندارم و صحبتی که شما در مورد حضور اردن مطرح کردید بحث جدیدی است.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال که ایران در ارتباط با تحریم‌های جدید آمریکا علیه تهران اعلام کرده که اقدام متقابل خواهد کرد و در حال حاضر این اقدام متقابل در چه مرحله‌ای قرار دارد، گفت: همانطور که در بیانیه وزارت خارجه نیز بیان شد ما در مقابل اقدامات غیرمنصفانه و غلط واشنگتن واکنش خواهیم داشت و یکی از تصمیمات در این ارتباط انجام برخی از اقدامات خاص از سوی تهران بوده است.

وی گفت: در همین چارچوب ما اعلام کرده‌ایم که موسسات و شرکت‌های آمریکایی که در کمک به گروه‌های تروریستی تکفیری از جمله داعش و سرکوب مردم مظلوم فلسطین به وسیله رژیم صهیونیستی نقش داشته‌اند را در لیست تحریم قرار خواهیم داد. این موضوع در حال بررسی است، مراحل پایانی خود را طی می‌کند و فکر می‌کنم که به زودی لیستی از این افراد و شرکت‌ها را منتشر خواهیم کرد و آن را به صورت رسمی اعلام می‌کنیم.

سخنگوی وزارت خارجه در واکنش به تحریم 25 شرکت و فرد ایرانی و مرتبط با ایران از سوی آمریکا گفت که به زودی موسسات و شرکت‌های آمریکایی که در کمک به گروه‌های تروریستی تکفیری از جمله داعش و سرکوب مردم مظلوم فلسطین به وسیله رژیم صهیونیستی نقش داشته‌اند را در لیست تحریم قرار خواهیم داد.خبرنگار دیگری در این نشست به سفر بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی به انگلستان اشاره کرد و این‌که او گفته درصدد است ائتلاف سه‌گانه‌ای را متشکل از آمریکا، رژیم صهیونیستی و انگلستان علیه ایران شکل دهد که سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ گفت: البته اگر آقای نتانیاهو را جوان بدانیم باید گفت آرزو بر جوانان عیب نیست، البته نمی‌دانم این صحبت چقدر برای وی مصداق دارد ولی موضوع این است که آنها همواره این آرزو را داشته‌اند و در طول حیات خود سعی کرده‌اند که علیه منافع ایران و مردم مظلوم فلسطین یارگیری کنند و تلاش‌هایی را در این چارچوب داشته‌اند.

قاسمی تصریح کرد: آنها فکر می‌کنند که فرصتی به وجود آمده و می‌خواهند از فرصت به وجود آمده استفاده کنند ولی در مورد اینکه آیا آنها می‌توانند به این ائتلاف دست پیدا کنند یا نه، من فکر نمی‌کنم که چنین چیزی محقق شود و اینها آرزوهای خام و خیال رژیم صهیونیستی است. شرایط ایران، منطقه و جهانی چنین اجازه‌ای به آنها نمی‌دهد و از دیگر سو فکر می‌کنم در سایر کشورها نیز عقلای قوم زیاد هستند و آنها با دقت و خردورزی بیشتر جایگاه ایران، جهان اسلام و رژیم صهیونیستی را بررسی می‌کنند.

وی تصریح کرد: این‌گونه تلاش‌ها از سوی مقامات رژیم صهیونیستی غیرطبیعی نیست و بیشتر آب در هاون کوبیدن است و این امیدواری وجود ندارد که آنها بتوانند به اهداف خبیثانه خود دست پیدا کنند.

سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد اظهارات ترازا می نخست‌وزیر انگلستان علیه ایران در نشست شورای همکاری خلیج‌فارس در بحرین و همچنین سفر اخیرش به آمریکا، گفت: ایشان مواضعی غلط، نابجا و بی‌ربطی در سفر به بحرین داشتند. ما به این مواضع اعتراض سیاسی خود را داشتیم و فکر می‌کنیم این نوع برخوردها غیرواقع‌بینانه و تا حدی فرصت‌طلبانه است که تحت شرایط خاصی اتفاق می‌افتد و بعید می‌دانم که انگلیسی‌ها در این چارچوبی که صحبت می‌شود اقدام کنند. آنها بیش‌تر از دیگر کشورهای آن منطقه به مسائل جهان اسلام و منطقه آشنا هستند و به نظر می‌رسد وضعیت بحرانی انگلیس بعد از خروج‌شان از اتحادیه اروپا و حوادثی که بر آنها مترتب شده آنها را مجبور کرده که گرایش صوری به درآمدهای نفتی برخی از کشورهای حوزه خلیج‌فارس و هم‌چنین دولت جدید آمریکا داشته باشند تا آنچه را که از دست داده‌اند به نوعی به دست بیاورند و جلوی ضرر را بگیرند.

قاسمی تاکید کرد: فکر نمی‌کنم آنها بتوانند در ادامه واقعیت‌های موجود منطقه را نادیده بگیرند و نگاه تک بعدی داشته باشند. آنها به جایگاه ایران در منطقه و جهان آشنا هستند.

وی در ارتباط با آخرین پیگیری‌ها و اقدامات در ارتباط با بازگشایی سفارت ایران و کانادا در دو کشور، اظهار کرد: من چیز جدیدی در این مورد ندارم که اضافه کنم. تحول خاصی در روند تاسیس و بازگشایی دفاتر حفاظت منافع دو کشور اتفاق نیفتاده است. در وضعیت قبلی هستیم و منتظریم که ببینیم وضعیت به کجا می‌رسد.

سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: امیدواریم که تلاش‌های دو طرف بتواند به نقطه مطلوبی برای مردم دو کشور منجر شود.

خبرنگار دیگری به سفر هفته گذشته وزیر امور خارجه فرانسه به تهران و هم‌چنین هم‌زمانی آن با برگزاری مانور نظامی فرانسه در آب‌های خلیج‌فارس اشاره کرد و از سخنگوی وزارت امور خارجه پرسید که چرا این دو اتفاق به صورت هم‌زمان بوده و ایران به صورت رسمی و علنی در دیدارهایی که با وزیر خارجه فرانسه صورت گرفته به مانور نظامی این کشور در آب‌های خلیج‌فارس اعتراض نکرده است که قاسمی در پاسخ گفت: ما علاقه‌مند هستیم که خلیج‌فارس یک منطقه امن و دور از تنش سیاسی باشد. یک نقطه باثبات باشد، محلی برای تثبیت و ثبات امنیت کشورهای منطقه باشد و شاهد این نوع اتفاقات به صورت رزمایش و مانورهای نظامی نباشیم.

وی گفت: واقعیت این است که کشورهای مختلف از اینگونه رزمایش‌ها در نقاط مختلف جهان دارند و این نوع اتفاقات از پیش تعیین شده است و این‌گونه نیست که یک دفعه انجام شود و باید هماهنگی در ارتباط با آن صورت بگیرد.

سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: آن‌طور که در خبرها آمده این مانور در آب‌های بحرین برگزار شده و از دیگر سو سفر وزیر خارجه فرانسه به تهران نیز از قبل تعیین شده بوده است. آن‌چه که اتفاق افتاده را مساله پیچیده، عجیب و غریبی نمی‌دانیم اگرچه قابل سرزنش است هم برای دولتی که در آنجا و در این آب‌ها اقدام به مانور نظامی کرده و هم دولت بحرین که تصور می‌کند که با دعوت یک کشور از یک نقطه جهان به این نقطه می‌تواند بر اتفاقات داخلی کشور خود سرپوش بگذارد. ما دیدگاه‌های خود در این ارتباط را از کانال‌های مختلف ابراز کرده و می‌کنیم. با حساسیت تحولات در منطقه از جمله در حوزه خلیج‌فارس و دریای عمان را پیگیری می‌کنیم. هر حرکتی را بر اساس امنیت و منافع خودمان سنجش می‌کنیم و در مورد آن برخورد مقتضی خواهیم داشت.

این دیپلمات ارشد کشورمان در مورد صحبت‌های اخیر برخی از مقامات آمریکایی در ارتباط با حمایت ایران از حوثی های یمن و در پیش گرفتن سیاست ایران‌هراسی از سوی آن‌ها گفت:‌ سیاست ایران هراسی مسئله جدیدی نیست بلکه این موضوعی است که آن‌ها با سوژه های مختلف در مقاطع مختلف در پیش گرفتند و با شدت و ضعف آن را دنبال کردند.

قاسمی ادامه داد: در واقع باید گفت ایران هراسی خط مشترکی است که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی از سوی برخی قدرت‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای علیه ایران دنبال شده و در واقع آن‌ها تلاش داشته‌اند با توسل به این موضوع به اهداف خود دست پیدا کنند. اهدافی که بعضا هدف آن ایران نبوده است. مثلا با اتخاذ این سیاست تلاش کردند که سلاح‌های خود را به کشورهای منطقه بفروشند.

وی ادامه داد: در دوران جدید آن‌ها در ارتباط با پیگیری این سیاست بحث عراق، سوریه و اکنون بحث یمن و حوثی‌ها را بیان کردند و سعی می‌کنند که مسائل یمن را به ایران گره بزنند در حالی‌که مردم یمن کار خود را می‌کنند و قربانی یک جنگ نابخردانه و تحمیلی از سوی عربستان شدند.

این دیپلمات ارشد کشورمان با اشاره به جنایت‌های عربستان در این منطقه و کشتار مردم بیگناه و هم‌چنین هدف قرار دادن تاسیسات و زیربناهای این کشور گفت:‌ در پی این اقدامات چیزی برای مردم این منطقه باقی نمانده است. آن‌ها برای مقابله با این اقدامات از امکانات خود استفاده می‌کنند و نیازی به کمک ما ندارند.

قاسمی ادامه داد: روابط عاطفی و فرهنگی که بین ما و کشورهای منطقه وجود دارد بعضا مورد سوء‌استفاده بدخواهان قرار می‌گیرد. ما با کشورهای مختلف در منطقه این روابط عاطفی و فرهنگی در قالب های مختلف از جمله اشتراکات فرهنگی و زبانی داریم و آن‌ها می‌خواهند با طرح این مسائل اقدامات و جنایت‌هایی که  انجام می‌دهند را به نوعی فرافکنی کنند.

وی با بیان اینکه ما هیچ گونه دخالتی در بحث یمن نداریم و هیچ سلاحی به مبارزان یمنی نداده‌ایم خاطرنشان کرد:‌ از این رو هرگونه اتهام‌زنی در این ارتباط به ایران بی‌ربط و تکذیب است و ما آن را به صورت جدی رد می‌کنیم.سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه ما هیچ گونه دخالتی در بحث یمن نداریم و هیچ سلاحی به مبارزان یمنی نداده‌ایم خاطرنشان کرد:‌ از این رو هرگونه اتهام‌زنی در این ارتباط به ایران بی‌ربط و تکذیب است و ما آن را به صورت جدی رد می‌کنیم.

سخنگوی وزارت خارجه در مورد صحبت های اخیر عمرالبشیر رئیس‌جمهور سودان و اینکه گفته مراکز فرهنگی ایران را به دلیل اینکه آن‌ها سعی داشتند مذهب تشیع را در این کشور گسترش دهند تعطیل کرده است، با رد هر گونه دخالت ایران در سودان افزود: ما مدت‌هاست که با این کشور رابطه‌ای نداریم. سفارتخانه و رایزن فرهنگی در آنجا نداریم. رایزنی فرهنگی ما زودتر از این‌ها توسط سودان تعطیل شد.

وی با بیان اینکه صحبت‌های مطرح شده از سوی رئیس‌جمهور سودان غیرقابل قبول است، تصریح کرد:‌ این صحبت‌ها از جنس حرف‌هایی است که به ازای دریافت سکه‌هایی ممکن است بیان شود و از بالا فرموده و دستور داده شده است.

قاسمی ادامه داد: چگونه یک نفر در رایزنی فرهنگی ایران در سودان می‌تواند عقیده و مذهب مردم سودان را تغییر دهد. این حرفی بی‌اساس است و پایه و اساس منطقی ندارد و قابل پرداختن به آن نیست. ما از این آقایان که در دوره‌های مختلف با ما روابط صمیمانه داشتند و هم‌چنین در وضعیت فعلی کارنامه خود را روشن کرده‌اند شناخت دقیقی داریم و می‌دانیم آن‌ها چگونه صحبت و رفتار می‌کنند. برای ما مشخص است که این سخنان به چه شکلی و بر گرفته از چه محفلی بیان می‌شود.

خبرنگار دیگری از سخنگوی وزارت خارجه در ارتباط با ادامه شهرک‌سازی از سوی رژیم صهیونیستی و اقدامات این رژیم علیه مردم بی گناه فلسطین پرسید که قاسمی در پاسخ تصریح کرد: دیدگاه ایران نسبت به مقاومت مردم فلسطین و آرمان فلسطین روشن است و آن را به طور دائم بیان کرده‌ایم و بهای زیادی نیز برای آن پرداخت کرده‌ایم.

قاسمی شهرک‌سازی از سوی رژیم صهیونیستی و ادامه آن را عملی مذموم، محکوم و غیرانسانی دانست و گفت:‌ این اقدام از سوی کشورها و مجامع مختلف بین‌المللی محکوم شده است و ادامه این روند قابل قبول نیست. باید کشورهای مستقل و آگاه جهان در این خصوص اعلام موضع کنند و این اقدامات را محکوم کنند.

سخنگوی وزارت خارجه در ادامه گفت‌وگوی مطبوعاتی خود با خبرنگاران در مورد اقدامات اخیر دولت ترامپ در  ارتباط با ممنوعیت و محدودیت‌های ایجاد کرده برای مسلمانان هفت کشور جهت ورود به آمریکا و هم‌چنین اقدامی که یک قاضی فدرال در این کشور جهت نقض این فرمان انجام داده است گفت:‌ تصمیم دولت آمریکا در ارتباط با این موضوع با موجی از مخالفت‌ها از سوی مردم این کشور و مردم سایر نقاط جهان رو به رو شده است. این یک تصمیم غلط، غیراخلاقی و غیر منصفانه بود.

بهرام قاسمی در واکنش به دستور ترامپ برای ممانعت از ورود اتباع هفت کشور مسلمان به آمریکا این تصمیم را غلط، غیراخلاقی و غیر منصفانه دانست.وی افزود: سیستم قضایی آمریکا نیز بر اساس قوانین این کشور کار خود را انجام می‌دهد و از همان ابتدا نیز تحلیل‌ها و گمانه‌زنی‌های زیادی از سوی تحلیل‌گران مطرح بود که آیا تصمیم اتخاذ شده از سوی دولت آمریکا قابل دوام هست یا نه؟

او با اشاره به حکم قاضی فدرال در لغو دستور گفت:‌ در حال حاضر این حکم به دست یک قاضی فدرال متوقف شده و باید دید که در نهایت چه اتفاقی می‌افتد و روند قضایی در آنجا چگونه پیش می‌رود. نمی‌توانیم در حال حاضر در این ارتباط پیش‌بینی داشته باشیم.

قاسمی خاطرنشان کرد: خارج از این مباحث و اتفاقات رخ داده، تصمیم اتخاذ شده قابل استمرار نبود و موجی از مخالفت‌ها را در عرصه داخلی این کشور و فضای بین‌المللی ایجاد کرد.

وی با بیان این‌که این تصمیم نیز در کنار دیگر تصمیمات ناپخته و نسنجیده دولت جدید آمریکا قرار دارد افزود: باید صبر کرد و دید وضعیت در داخل خود آمریکا چگونه پیش می‌رود. البته اقدام قضایی که تاکنون صورت گرفته ضربه سنگینی به پرستیژ رئیس‌جمهور جدید وارد کرد و از دیگر سو باید دید که این روند چه مسیری را طی می‌کند.

سفر اخیر وزیر دفاع ارمنستان به تهران و ابعاد این سفر از دیگر سوالاتی بود که در این نشست از سخنگوی وزارت خارجه پرسیده شد که قاسمی در پاسخ با اشاره به روابط حسنه تهران و ایروان گفت:‌ ارمنستان از جمله کشوری است که ما کمترین مشکل را با آن داشته‌ایم. روابط خوبی بین دو کشور برقرار است و این روابط تاریخی است.

وی با اشاره به علاقه دو کشور جهت گسترش این روابط اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران بر اساس سیاست‌های کلان خود همواره تلاش داشته که با تمام همسایگان خود در صورت امکان و فراهم بودن شرایط، روابط حسنه‌ای را داشته باشد و ما این روابط را با ارمنستان داریم.

قاسمی به اهمیت منطقه قفقاز برای جمهوری اسلامی ایران اشاره کرد و گفت:‌ این منطقه از لحاظ تاریخی و هم‌چنین به لحاظ مجموعه وضعیتی که در این منطقه وجود دارد همواره برای ما مهم بوده است و ما علاوه بر روابط سیاسی، ارتباط تاریخی و فرهنگی با کشورهای این منطقه داشته و داریم.

وی سفر وزیر دفاع ارمنستان به تهران را در ادامه سفرهای پیشین مقامات دو کشور عنوان کرد و گفت:‌ امیدواریم که این روابط دو کشور در حد ممکن گسترش پیدا کند.

سخنگوی وزارت خارجه در ارتباط با محور گفت‌وگوها بین مقامات ایرانی و ارمنستانی در جریان این سفر گفت: این مذاکرات می‌تواند شامل حال موضوعات مختلفی بوده باشد از جمله مسائل دو جانبه منطقه‌ای و هم‌چنین مسائل غرب آسیا چرا که مسئله کشورهایی همچون سوریه برای این کشور مهم است و تعدادی از ارامنه در این کشور همچنین در لبنان و عراق هستند.

قاسمی با بیان این‌که یکسری از علایق دو جانبه وجود دارد که باعث شده دو طرف پشت میزهای مذاکره بنشینند و با یکدیگر گفت‌وگو کنند تاکید کرد:‌ روابط ما با ارمنستان به این معنا نیست که این روابط علیه کشور دیگری باشد.

وی به سابقه میانجی‌گری ایران در بحث قره‌باغ اشاره کرد و گفت:‌ در زمانی که این بحران در اوج خود بود چند ماه به صورت فشرده بحث میانجی‌گری را عنوان کردیم و همان‌طور که پیش از این گفتم ما با کشورهای این منطقه روابط خوبی داریم.

قاسمی با بیان این‌که برای اولین بار بود وزیر دفاع ارمنستان به ایران سفر می‌کرد ادامه داد: ما تلاش داریم که با سایر کشورهای منطقه قفقاز نیز روابط عمیق‌تری داشته باشیم از جمله با گرجستان و آذربایجان. مثلا در ارتباط با آذربایجان باید بگویم که در طول سه سال گذشته بیش از 5 الی 6 بار روسای‌جمهور دو کشور با یکدیگر دیدار کردند.

این مقام مسئول در وزارت خارجه در مورد سفر اخیر وزیر خارجه کویت به تهران و پیامی که او از سوی امیر کویت برای رئیس‌جمهور آورد گفت:‌ سفر وزیر خارجه کویت به تهران از مدت‌ها قبل مطرح بود و همان‌طور که پیش از این گفته‌ایم ایشان حامل پیام امیر کویت برای رئیس‌جمهور بود. ما از همان ابتدا این سفر اعلام کردیم سفری دو جانبه و در چارچوب روابط دو جانبه است و ایران بر اساس منافع و مصالح خود همواره مشتاق بوده که با تمام همسایگانش روابط حسنه داشته باشد.

سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: روابط ایران با کویت از دیرباز روابط نسبتا خوبی بوده است. وزیر خارجه کویت در سفر به تهران با آقای ظریف و روحانی دیدار کرد. در خصوص مسائل دو جانبه مفصل صحبت کردیم. بحث دومی که برای دو طرف مهم بود مسائل منطقه به خصوص مسائلی که حول و حوش ما و کویت وجود دارد یعنی مجموعه کشورهای خلیج فارس صحبت کردیم. در مورد دیگر مسائل نیز صحبت شد و دیدگاه‌های خود را مطرح کردیم.

وی ادامه داد: این یک سفر میانجی‌گرانه نبود. بیشتر تبادل نظر و رایزنی بود و در مورد مسائل دو جانبه بین‌المللی گفت‌وگو کردیم. معتقدیم که این سفر برای دو طرف سفر خوب و مفیدی بوده و ما باید در فرصتی مناسب پاسخ پیام امیر کویت را بدهیم. از دیگر سو می‌توان این سفر را در این چارچوب بررسی کرد که آقای ظریف سال گذشته بعد از نهایی شدن برجام به کویت سفر کردند و کویت اولین کشور حوزه خلیج فارس بود که آقای ظریف در آن مقطع به آن جا رفت.سخنگوی وزارت امور خارجه سفر وزیر خارجه کویت به ایران را میانجی‌گرانه ندانست و گفت: بیشتر تبادل نظر و رایزنی در مورد مسائل دو جانبه بین‌المللی بود. معتقدیم که این سفر برای دو طرف سفر خوب و مفیدی بوده و ما باید در فرصتی مناسب پاسخ پیام امیر کویت را بدهیم.

این دیپلمات ارشد کشورمان ادامه داد: هر نشستی که بین همسایگان برگزار شود و دو طرف در مورد مسائل دو جانبه و منطقه‌ای صحبت کنند می‌تواند مثبت و موثر باشد.

خبرنگار دیگری خطاب به سخنگوی وزارت خارجه گفت که روز گذشته برادر احمد متوسلیان با رسانه ها صحبت کرده و اعلام کرده که تا تابستان 95 برادر ایشان زنده بوده است و آیا وزارت خارجه در این زمینه اطلاع و آگاهی دارد که قاسمی در پاسخ گفت: پرونده آقای متوسلیان مفتوح است و درمقاطع لازم و فرصت‌هایی که به وجود آمده در مورد این پرونده کار کرده و کار می‌کنیم و این پرونده به بایگانی سپرده نشده است.

خبرنگار پرسش کننده از سخنگو پرسید آیا شما صحبت برادر آقای متوسلیان را تائید می‌کنید که  تا تابستان 95 وی زنده بوده است؟ که این دیپلمات در پاسخ گفت: من در جایگاهی نیستم که در این خصوص قضاوت کنم. به طور کلی بر اساس تجربه پیرامون این نوع موضوعات سخن و نقل قول‌ها زیاد است و اقوال مختلفی مطرح می‌شود ولی همان‌طور که گفتم این سخن به این معنا نیست که پرونده مورد اشاره بسته شده است و وزارت خارجه وظیفه ذاتی دارد که تا روشن شدن قضیه این موضوع را دنبال کند.

رابطه ایران و آذربایجان محور سوال دیگری بود که از سخنگوی وزارت خارجه پرسیده شد و در این چارچوب خبرنگاری گفت‌ چندی پیش این ادعا مطرح شد که دبیر سفارت ایران در باکو در دیدار کاملا دیپلماتیکی که با جنبش رئال آذربایجان داشته به آن‌ها پیشنهاد حمایت مالی داده است و این موضوع بازتاب زیادی در رسانه‌های آذربایجانی داشته و از دیگر سو سفارت ایران در آذربایجان در بیانیه‌ای این موضوع را تکذیب کردند که قاسمی در پاسخ گفت: موضع ما نیز همان بیانیه‌ای است که سفارت ایران در کوبا منتشر کرده است.

وی با اشاره به نوع روابط ایران با آذربایجان گفت:‌ برخی از حاسدین شیطنت‌هایی در مورد این روابط انجام می‌دهند و تلاش می‌کنند که با اتهام زنی مشکلاتی را در این روابط ایجاد کنند. در حالی که روابط ما با آذربایجان روابط عمیق و قدیمی است. این نوع مسائل و اتهام زنی‌ها نمی‌تواند خدشه‌ای به روابط دو کشور وارد کند و جای تاملی ندارد.

خبرنگار دیگری ازسخنگوی وزارت خارجه پرسید که چندی پیش از خبری منتشر شد که قرار است نشست سران ایران، ترکیه و روسیه در ماه ژانویه در  آستانه برگزار شود ولی اکنون در فوریه هستیم و این نشست برگزار نشده است که قاسمی در پاسخ گفت:‌ هیچ وقت در این جا نگفتیم که قرار است نشست سه‌جانبه روسای‌جمهور سه کشور ایران روسیه و ترکیه برگزار شود و هیچ مقام دیگری نیز در این ارتباط اعلام نظر نکرده بود و چنین بحثی نبوده است.

وی با بیان این‌که «آن‌چه که در مورد نشست سران مطرح بود،‌ گمانه‌زنی رسانه‌ای بود که در ابتدا در برخی از رسانه‌های روسی مطرح شد» ادامه داد: البته هر لحظه و بر اساس تحولات و روابط کشورها می‌تواند هر نشستی برگزار شود و در مورد آن‌چه که شما اشاره کردید چیزی قطعی نشده بود و همانطور که پیش از این گفتم این صرفا یک بحث رسانه‌ای بود.

قاسمی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر این‌که یکی از اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اعلام کرده که اقدام ایران در ارسال پرونده بازپس گرفتن اموال تهران از واشنگتن به دیوان بین‌المللی دادگستری امری مثبت است اما آمریکایی‌ها 70 الی 80 پرونده علیه ایران باز کرده‌اند و اقدامات حقوقی که از سوی تهران در ارتباط پرونده‌های جاری بین ایران با آمریکا صورت گرفته اقدامات قوی نیست و ضعف در این ارتباط وجود دارد ونظر وزارت خارجه در این ارتباط چیست؟  گفت:‌ این سخنان را کدام یک از نمایندگان مجلس مطرح کرده که خبرنگار در جواب گفت : آقای کریمی قدوسی.

سخنگوی وزارت خارجه خطاب به این خبرنگار افزود:‌ درباره پرونده آمار و ارقامی که در این ارتباط مطرح شده است شما می‌توانید از مرکز خدمات حقوقی ریاست جمهوری بپرسید.

وی هم‌چنین در پاسخ به بخش دوم این سوال گفت:‌ این موضوع را از خود نماینده‌ای که در این ارتباط اعلام موضع کرده است بپرسید.

قاسمی هم‌چنین در ادامه با شوخ طبعی تصریح کرد:  نمایندگان پارلمان حقوق می‌گیرند تا صحبت کنند و این یک امر طبیعی است. این‌گونه صحبت‌ها را باید در وقت مناسبش محک زد و دید که چقدر با واقعیت هم‌خوانی دارد. من صحبت‌های آقای کریمی قدوسی را ندیده‌ام. نقش نمایندگان صحبت و سخن گفتن است و هیچ ایرادی نمی‌توان گرفت.

در این نشست خبرنگار دیگری در مورد گزارش چهارم وزارت خارجه در ارتباط با اجرای برجام به کمیسیون امنیت ملی و اظهار نگرانی که در آن در ارتباط با صحبت‌های ترامپ مطرح شده بود، پرسید، که قاسمی در پاسخ گفت: من جزئیات این گزارش را به یاد ندارم و اگر ابراز نگرانی در مورد برخی از اظهارات ترامپ صورت گرفته این امری روشن و طبیعی است. ما پیش از این نیز از بدعهدی‌های آمریکایی‌ها در برجام سخن گفته بودیم و از اظهارات آقای ترامپ نیز در ارتباط با برجام که پیش از انتخابات و بعد از انتخابات علائمی خوبی دریافت نشده است. او گفته است که برجام یک قرارداد ننگین برای آمریکایی‌هاست و آمریکایی‌ها در این قرارداد منافع زیادی را از دست داده‌اند.

سخنگوی وزارت خارجه گفت: بازخوانی مجدد برجام به مصلحت آن‌ها (آمریکایی‌ها)، منطقه و جهان نیست و فکر نمی‌کنم آن‌ها بتوانند به راحتی در این ارتباط به اجماع برسند.وی تصریح کرد: تصور نمی‌کنیم که ترامپ بتواند برجام را یک طرفه و به راحتی نادیده بگیرد. این بحث ساده‌ای نیست. برجام حاصل مذاکرات چند جانبه است و قطعنامه شورای امنیت را به همراه خود داشته است. باید دید در آینده تصمیم آمریکایی‌ها در مورد برجام چه خواهد بود. باید صبر کنیم و اگر طبیعی و همچنین خوشبینانه فکر کنیم زمان باید کمک کند تا آن‌ها با واقعیت‌های برجام و آنچه که رخ داده است آگاه شوند.

این دیپلمات ارشد کشورمان تاکید کرد:‌ بازخوانی مجدد برجام به مصلحت آن‌ها، منطقه و جهان نیست و فکر نمی‌کنم که آن‌ها بتوانند به راحتی در این ارتباط به اجماع برسند.

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان هم‌چنین در ابتدای این نشست فرا رسیدن سی و هشتمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی را تبریک گفت.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟