رئیس جمهور در مراسم تقدیر از برگزیدگان و شایستگان سی و چهارمین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران و بیست و چهارمین جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران، نسبت به ادبیات برخی سیاسیون در آستانه انتخابات انتتقاد کرد و گفت: «متأسفانه عدهای متخصص خشونت هستند و از ذهن و بیانشان خشونت و تنش خارج میشود، در حالی که ما همه یک ملت واحد و منافع مشترک داریم و همه ایرانی هستیم، چرا باید رو در روی یکدیگر قرار بگیریم؟ انتخابات هر چقدر مهم باشد به معصیت خدا نمی ارزد. بیایید و بهتر است بگذاریم جامعه آرام بوده و همه با آزادی به صحنه بیایند و به انقلاب، کشور و صندوق آرا عشق بورزیم.»
به گزارش «تابناک»، حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی تصریح کرد: «اسلام برای ما جمهوریت، صندوق آرا و حاکمیت ملی آورد و جمهوریت و صندوق آرا برای ما تقویت فرهنگ اسلام را خواهد آورد. ما فرهنگی بدون قانون و دولت نمیخواهیم، بلکه فرهنگ ما در کنار دولت است. در عین حال، دولت بیفرهنگ هم برای ما بیارزش است. لذا فرهنگ ما هم باید فرهنگ قانون و در چارچوب قانون باشد و اینها اهداف بلندی است که از روز نخست نهضت اسلامی به دنبال آن بودهایم.»
یکی از انتقادات جدی منتقدان رئیس دولت یازدهم هم که در کلام «حسن روحانی» مورد خطاب قرار گرفته اند، نوع ادبیاتی است که از سال 92 تا کنون رئیس جمهور در قبال منتقدان آن را به کار گرفته و واژه های متعددی هم که در این گزارش بنا به پرداختن به آن نیست، از این ناحیه وارد ادبیات سیاسی کشور کرده است؛ واژگان و ادبیاتی که به هیچ عنوان پذیرفته نیست.
منتقدان بر این مسأله تأکید دارند، هرچند در آستانه انتخابات رئیس جمهور بر نزدیکی دل ها به یکدیگر تأکید کرده و خروج خشونت و تنش از ذهن و بیانشان را یادآور شده است؛ این پرسش مطرح می شود که در سه سال و چند ماه اخیر رئیس جمهور بر همدلی با منتقدان تأکید داشته یا اینکه به آنان حمله کرده است؟
برای بررسی این موضوع، «سایت تابناک» مسأله را به انتخاب مردم و مخاطبانش واگذار کرد و با درج یک نظرسنجی از مخاطبان خواست، به «رفتار رئیس جمهور در مقابل منتقدان و مخالفان دولت یازدهم نمره بدهند»؛ موضوعی که چهار گزینه را پیش روی مردم قرار داد تا نظر خود را ابراز کنند. برای این منظور هم نمراتی بین 5 تا 20 در نظر گرفته شد که طی مدت 20 ساعت 21 هزار و 247 نفر در نظرسنجی شرکت کرده و به عملکرد «حسن روحانی» در خصوص مسأله یاد شده نمره دادند
.
44.99
درصد شرکت کنندگان در نظر سنجی «تابناک» به رفتار رئیس جمهور در مقابل منتقدان و مخالفان دولت نمره «18 تا 20» دادند. 22.96 درصد شرکت کنندگان به دادن نمره «14 تا 17» بسنده کردند. 11.22 درصد مخاطبان شرکت کننده در نظرسنجی تابناک به عملکرد و رفتار رئیس جمهور در مقابل منتقدان نمره ضعیف «10 تا 13» دادند و در نهایت 20.83 درصد مخاطبان که می توان آنها را جزو مخالفان قطعی دولت دانست، نمره دولت و رئیس جمهور در برخورد با منتقدان و مخالفان را بین «5 تا 9» خواندند.
طبیعتا همان طور که دسته آخر رأی دهندگان به عملکرد دولت را می توان جزو مخالفان قطعی «حسن روحانی» و دولتش خواند، دسته اول رأی دهندگان را هم می توان جزو موافقان قطعی دولت یازدهم برشمرد و کسانی که بین 10 تا 17 رأی داده اند را می توان جزو منتقدان دولت به حساب آورد که در صورت بهبود عملکرد، حاضرند نمره بهتری به دولت بدهند، ولی در عین حال به عملکرد فعلی انتقاداتی دارند. پس در یک برداشت، می توان 44.99 درصد از شرکت کنندگان را جزو موافقان قطعی دولت، 34.18 درصد را جزو منتقدان عملکرد رئیس جمهور و دولت در برخورد با منتقدان و مخالفان و 20.83 درصد از شرکت کنندگان را جزو مخالفان قطعی خواند.
طبیعتا نمره 18 تا 20 را می توان به منزله عملکرد عالی رئیس جمهور و دولت در برخورد با منتقدان و مخالفان به شمار آورد؛ اما با وجودی که بیشترین میزان آرای مردمی به این بخش اختصاص یافته است، باز هم نمی توان آن را حمایت اکثریت قاطع قلمداد کرد، چون حدود 45 درصد، یعنی 44.99 درصد شرکت کنندگان به دولت در این حوزه نمره عالی داده اند و لذا رئیس دولت یازدهم و مجموعه اش نتوانسته اند، از اکثریت قاطع مردمی نمره عالی بگیرند. یعنی در حقیقت 55.01 درصد از مردم شرکت کننده در این نظرسنجی مخالف و منتقد عملکرد رئیس جمهور در برخورد با مخالفان و منتقدان دولت هستند.
البته به نحوه دیگری هم می توان از این نظرسنجی نتایجی گرفت؛ به این معنا که اگر دو گزینه نمرات 14 تا 17 و 18 تا 20 را به حساب موافقان و موافقان نسبی عملکرد رئیس جمهور در برخورد با منتقدان و مخالفان بگذاریم، 67.95 درصد از شرکت کنندگان در این نظرسنجی نمره متوسط رو به عالی به دولت و رئیس جمهور داده اند و تنها 35.05 درصد از شرکت کنندگان عملکرد «حسن روحانی» و دولت را ضعیف و بسیار ضعیف می دانند؛ مسأله ای که قضاوت درباره آن باز هم به مخاطبان سپرده می شود.