فقط لفاظیها و اقدامات تهاجمی دیپلماتیک نیست که از سوی عربستان علیه ایران انجام میشود بلکه گزارشهای موثق نشان از افزایش سرسامآور خریدهای نظامی دولت سعودی دارد. بلومبرگ در گزارشی این موضوع را بررسی کرده است.
به گزارش آنا، عربستان سعودی و دیگر دولتهای مورد حمایت غرب در خاورمیانه به سوی هزینه کردن بیشتر در برنامههای نظامی تهاجمی گرایش پیدا کردهاند.
گزارش موسسه اطلاعاتی جینز میگوید که همزمان با افزایش تنشها میان عربستان و ایران، اینگونه برنامههای تهاجمی افزایش پیدا کرده است. اقلام نظامی خریداری شده عموما به قصد افزایش تواناییهای تهاجمی انجام شدهاند به همین دلیل در میان اقلام جدید خریداری شده از سوی این کشورها جنگندهها، موشکهای هوا به سطح، سیستمهای رهگیری، تجهیزات سوختگیری هوایی و همچنین جنگندههای دورپرواز دیده میشود.
کارشناسان نظامی میگویند در حالی که بودجه نظامی این کشورها سه درصد در سال 2018 افزایش پیدا میکند اما اقلام دفاعی خریداری شده کاهش پیدا کرده است. کارشناسان موسسه جینز میگویند توافق هستهای با ایران که به این کشور اجازه میدهد از اواخر سال 2020 قراردادهای نظامی با دیگر کشورها منعقد کند باعث شده است که افت خرید کالاهای نظامی که در اثر کاهش قیمت نفت پدید آمده بودند کنار رفته و مجددا شاهد خرید کالاهای نظامی باشیم.
این گزارش میگوید که مجموعه بودجهای که کشورهای منطقه برای خرید نظامی در سال 2018 در نظر گرفتهاند به 180 میلیارد دلار خواهد رسید و علاوه بر آنکه بیشتر این خریدها جنبه تهاجمی دارند همچنین شامل جنگافزارهایی در حوزه جنگ دریایی است.
رید فاستر در گزارش موسسه جینز نوشته است کشورهای منطقه بهطور سنتی سلاحهایی در حوزه دفاعی خریداری میکردند اما اینک اقلام مورد خرید آنها این کشورها را قادر میسازد که عملیاتهای نظامی تهاجمی را فراتر از مرزهای خود به اجرا در آورند.
عربستان سعودی در رتبه نخست این کشورها قرار دارد. این دولت تقاضای خرید 72 جنگنده یوروفایتر و تعداد دیگر جنگنده تورنادو را ارائه کرده است. دولت عربستان از حیث بودجه نظامی پس از آمریکا، چین و هند چهارمین کشور است. دولت بریتانیا در جای پنجم قرار دارد اما این دولت تا قبل از وقایع مربوط به برکزیت در جای سوم قرار داشت اما کاسته شدن از بودجه این کشور در اثر برگزیت باعث شده تا آنها از رتبه سوم به رتبه پنجم سقوط کنند.
همچنین گزارش جینز نشان میدهد که عربستان سعودی و امارات متحده عربی شروع به خرج گستردهای برای خرید سلاحهای تهاجمی کردهاند. همچنین این گزارش مشخص کرده است که کشورهای عربی حوزه خلیج فارس در پنج سال گذشته هزینه گستردهای برای خرید سیستمهای ضد موشکی کرده بودند. این خریدها حالا با وارد کردن اقلام نظامی همراه شده است که عموما وجوه تهاجمی دارند. آیا دولتهای عربی و در راس آنها عربستان سعودی برنامهای برای جنگ در سر دارند؟