یک کارشناس اقتصادی با بیان اینکه بیشترین قاچاق که در ایران سوددهی دارد، قاچاق سوخت است، گفت: اسکله هایی در کشورمان وجود دارد که کسی اجازه بازرسی از آن را ندارد.
به گزارش ایلنا، سعید لیلاز، با بیان این که از بین بردن مزیت و سود قاچاق فقط با سیاستگذاری در حوزههای کلان ممکن است، اظهار داشت: این اقدام در بخش سوخت انجام شد. با اجرای طرح عرضه سوخت بر اساس پیمایش توسط وزارت راه و شهرسازی، از بخشی از قاچاق سوخت جلوگیری شد.
وی گفت: در حال حاضر طبق گزارشهای رسمی با اجرای طرح عرضه سوخت بر اساس پیمایش، از مصرف چیزی حدود 9 میلیون لیتر در روز صرفه جویی شد. که این رقم مصرف سوخت در بسیاری کشورها است.
لیلاز تاکید کرد: البته در برخی از موارد و در خصوص برخی از کالاها مافیا داریم. اما یک مشکل کشورمان در بحث قاچاق، موضوع فقر عمومی است. خود این فقر عمومی منجر میشود که دستمزد ماموران گمرک و نگهبانها کم باشد و این افراد در معرض فساد قرار بگیرند.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه یک مشکل دیگر درباره قاچاق فقر مرزنشینان کشورمان است، گفت: ایران کشوری با چند هزار کیلومتر مرز آبی و زمینی است که کنترل این مرز با سیاستگذاری کلان و تقویت مرزبانیها باید باشد.
وی با تاکید بر این که ایران خوشبختانه کشور وسیعی است اما بدبختانه بیشتر همسایگان کشورمان فقیر هستند که این خود به قاچاق پذیری ساختار اقتصادی ایران کمک میکند، گفت: ایران یک بازار جذاب برای واردات کالای قاچاق از افغانستان، پاکستان، جمهوری آذربایجان، ترکمنستان و جنوب خلیج فارس است.
وی تاکید کرد: از سوی دیگر در ایران اسکلههایی داریم کسی اجازه بازرسی از آن را ندارد. یا محمولههایی که بر اساس برخی تبصرههای قانونی کسی اجازه ورود به آن را ندارد.
لیلاز ادامه داد: اینکه چرا ارادهای برای کنترل قاچاق از تمامی مرزهای کشورمان وجود ندارد به ماهیت حاکمیت دوگانهای که در ایران وجود دارد، بر میگردد و به وفاق در داخل حکومت نیاز دارد و با توصیه و دستورالعمل نمی توان جلوی واردات قاچاق را گرفت.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه معتقدم بخشی از قاچاق سوخت را توانستیم با همین سیاستهای کلان کنترل کنیم، افزود: به نظر نمی رسد که مصرف سوخت روزی 90 میلیون لیتر باشد. یا اینکه روزی 720 میلیون متر مکعب گاز منازل و کارخانه ها مصرف کنند. این در حالی است که این میزان سوخت هیچ اثری در تولید ثروت در ایران ندارند و معقدم هنوز هم مقداری زیادی از این سوخت قاچاق می شود.
وی گفت: به نظر می رسد، بسیاری از هزینههایی که در خارج از ایران انجام می دهیم از طریق قاچاق سوخت به خارج است.
لیلاز ادامه داد: البته باید توجه داشته باشیم که مسئله قاچاق منحصر به ایران نیست و در تمام دنیا وجود دارد، برای مثال در جنگ تحمیلی، دولت آمریکا چون نمیتوانست به ضد انقلابیون نیکاراگوئه که علیه دولتشان میجنگیدند، کمک کند به یک دلال اجازه داد به ایران به سه برابر قیمت اسلحه قاچاق بفروشد. بنا بر این پدیده قاچاق در همه جای دنیا وجود دارد. اما باید قبول کنیم که حجم آن در ایران بیشتر است و اساس آن بر روی سوخت است. به همین دلیل است که فشار بر روی عدم افزایش قیمت گازوییل نسبت به سایر کالاها بیشتر است.