یکی از مؤلفه های اصلی که کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری باید دارای آن باشند، حسن اخلاق و رعایت اخلاق در مبارزات انتخاباتی است. از همین روی، به نظر می رسد این مسأله باید یکی از ملاک های اصلی در انتخاب کاندیدای مورد نظر برای ریاست جمهوری قرار گیرد؛ چه از سوی مردم، چه از سوی جریانات سیاسی و چه از منظر نهادهای قانونی رسیدگی کننده به صلاحیت کاندیداها.
به گزارش «تابناک»؛ قطعا دارا بودن حسن اخلاق در رقابت های سیاسی و پرهیز از بی اخلاقی در رقابت با رقیبان از مقوله هایی است که اگر یک کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری در کنار سایر توانایی ها و توانمندی های لازم، دارای آن باشد، می تواند در ادامه کار رئس جمهور آینده به کار آمده و به بهبود شرایط سیاسی و بهره گیری از رقیبان توانمند و افراد کاردان بینجامد؛ موضوعی که باعث بهبود و پیشرفت امور کشور هم خواهد شد.
لزوم سنجش اخلاقی کاندیداهای ریاست جمهوریدر همین زمینه، عضو شواری مرکزی حزب مؤتلفه اسلامی گفت: نامزدهای انتخاباتی باید از نظر معیارهای اخلاقی ارزیابی شوند.
«حمیدرضا ترقی» در گفت و گو با خبرنگار «تابناک»، درباره ویژگیها و شاخصهای مدنظر شورای نگهبان به خصوص در حیطه موضوع اخلاق ـ که برای تأیید صلاحیت یک فرد برای حضور در انتخابات ریاستجمهوری لازم است ـ اظهارکرد: بدون شک، انتخابات یکی از عرصههای مهم فعالیت جریانات و تشکلهای سیاسی محسوب میشود و از اهمیت بسیاری برخوردار است از این روی، تنها افراد و شخصیتهایی صلاحیت حضور در انتخابات را خواهند داشت که بتوانند معیارهای لازم را در این عرصه داشته باشند.
وی افزود: ویژگیهای متعددی برای حضور یک فرد در عرصه انتخابات وجود دارد که به طور حتم، اخلاق یکی از وجوه بارز آن است و در ملاک تأیید صلاحیت افراد تأثیر بسزایی خواهد داشت.
کاندیدای بی اخلاق نباید تأیید صلاحیت شودعضو حزب مؤتلفه اسلامی خاطرنشان کرد: در بحث اخلاقی و اینکه کسانی که قصد حضور در انتخابات را دارند، چه مؤلفههای اخلاقی را باید رعایت کنند، نکات و زوایای بسیار گستردهای دارد که بدون شک، یک فرد اگر شاخصههای لازم در این بخش را نداشته باشد، امکان حضورشان در عرصه انتخابات حتما فراهم نخواهد شد.
ترقی تصریح کرد: کسانی که قصد حضور در انتخابات ریاستجمهوری را دارند، بی گمان باید از نظر سابقه اخلاقی و خانوادگی در بهترین شرایط ممکن باشند، زیرا فردی که خانواده وی از نظر اخلاقی دارای مشکلات باشد، در عرصه و مسند ریاستجمهوری ثبات لازم را نخواهد داشت.
وی تأکید کرد: داشتن حسن رفتار در برخورد با رسانهها و مردم از سوی فرد کاندید و اطرافیانش، امری لازم و ضروری در جریان انتخابات محسوب میشود، زیرا به طور حتم کسی که نتواند در برخورد با مردم صداقت و درستکاری داشته باشد، از پس اداره کشور در جایگاهی مثل ریاستجمهوری برنمیآید.
تجربه ریاستجمهوری بنیصدر اهمیت اخلاق را نمایان میکندعضو شورای مرکزی حزب مؤتلفه با اشاره به سابقه حضور بنیصدر در مسند ریاستجمهوری کشورمان گفت: ملت ایران به خوبی در دوران بنیصدر دریافتند که داشتن اخلاق و صداقت برای فردی که مسند ریاستجمهوری را برعهده دارد، ضروری است، زیرا بنیصدر به واسطه دروغگویی و نداشتن اخلاق در برخورد با مردم، جایگاه خود را از دست داد و سرانجامی نافرجام را در مسند ریاستجمهوری تجربه کرد.
وی با اشاره به اینکه در سی و چند سال گذشته پس از انقلاب، رؤسای جمهور کشورمان در مجموع به جز دوران بنی صدر رویکردهای اخلاقی مناسبی داشتند، افزود: بنیصدر از معدود افرادی است که در تاریخ انقلاب اسلامی ایران نمونه آن بسیار کم یافت میشود، زیرا وی نتوانست در مسیر اخلاق و وعدههایی که به مردم داده بود، عمل کند.
رئیسجمهور باید امانتدار خوبی باشدهمچنین یک فعال سیاسی اصلاح طلب در گفت و گو با «تابناک» خاطرنشان کرد: ملت ایران همواره بر این موضوع تأکید و اصرار دارند، فردی که در مسند مهمی چون ریاستجمهوری قرار میگیرد، باید تقوا و امانتداری سرلوحه کاریش قرار گیرد، چون کسی میتواند اداره امور اجرایی کشور را بر عهده بگیرد که امانتدار خوبی باشد، زیرا همه اموال ملت و کشور در چهار سال در اختیار رئیسجمهور و افراد تحت نظر وی است.
«حسین کمالی» تأکید کرد: بدون شک، داشتن ویژگیهایی چون برخورد مناسب با مردم و سعه صدر از وجوه دیگری است که باید یک فرد در جهت حضور در عرصه ریاستجمهوری داشته باشد.
اقدامات شتابزده کشور را به ناکجا آباد میبردوی یادآور شد: مسند اداره کشور باید در اختیار فردی باشد که در برخورد با مشکلات پیش آمده در کشور صبور باشد زیرا در پیش گرفتن تدابیر شتابزده، مسیر اقداماتی را که در کشور صورت میگیرد، به ناکجاآباد خواهد رساند.
کمالی با اشاره به اینکه داشتن خانواده و نزدیکان سالم و پاکدست از دیگر وجوه لازم برای یک رئیسجمهور و فرد متقاضی در این مسند است، تصریح کرد: به طورحتم فردی که خانواده وی از معیارهای اخلاقی درست برخوردار نیستند و کارنامه و سوابق درستی ندارند، نمیتواند در مسند ریاستجمهوری و حتی به عنوان یک نامزد در این عرصه حضور پیدا کند، چون داشتن یک خانواده با مشکلات متعدد برای فردی که قصد ریاستجمهوری را دارد دردسرساز خواهد بود.
اخلاق، تقوا و سعهصدر لازمه کاندیداتوری در ریاست جمهوری استدبیر کل حزب اسلامی کار تأکید کرد: در نظام جمهوری اسلامی ایران که دین منشأ همه قواعد و قوانین ماست، به طور حتم باید فردی در عرصه ریاستجمهوری حضور پیدا کند که معیارهای اسلامی همچون داشتن اخلاق مناسب، تقوا و سعه صدر و موارد دیگر در کارنامه کاری وی باشد تا بتواند تأییدهای لازم را از دستگاههای نظارتی دریافت کند.