کدخدایی گفت: شورای نگهبان نمی تواند انگیزه های افراد را بررسی کند و نمی توان نیت خوانی کرد.
عباسعلی کدخدایی با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری امشب شبکه دو سیما به بررسی روند احراز صلاحیت ها و موضوع نظارت بر انتخابات پیش رو پرداخت.
وی در ابتدا در خصوص اینکه روند احراز صلاحیت ها در چه مرحله ای است گفت: بعد از فرآیند ثبت نام انتخابات ریاست جمهوری، به استناد ماده 57 قانون انتخابات ، شورای نگهبان 5 روز فرصت دارد که نظرش را نسبت به افراد واجد شرایط اعلام کند.
وی ادامه داد: در انتخابات ریاست جمهوری چیزی به عنوان رد صلاحیت که در رسانه ها و افکار عمومی مطرح می شود نداریم و باید شرایط اصل 115 برای افراد واجد شرایط احراز شود تا نهایتا نتیجه از سوی اعضای شورای نگهبان اعلام گردد.
سخنگوی شورای نگهبان یادآور شد: در فرصت 5 روزه اولی که در آن قرار داریم روز گذشته یک جلسه در شورای نگهبان داشتیم که در آن بررسی های اولیه انجام و تقسیم کاری صورت گرفت.
کدخدایی افزود: همچنین در جلسه مقرراتی برای بررسی بیشتر پرونده ها تنظیم شد که کارشناسان ما الان مشغول آن هستند.
وی با بیان اینکه باید استعلامات گرفته و برخی از مدارک و مستندات تکمیل گردد گفت: امیدواریم در فرصت 5 روزه اول اعلام نتایج را داشته باشیم تا هم تکلیف افراد روشن شود و هم سریعتر به نتیجه برسیم اما این مسئله منوط به این است که مدارک و مستندات لازم پرونده ها تکمیل و فراهم شوند تا اعضای شورای نگهبان قادر به اعلام نظر باشند.
کدخدایی تصریح کرد: به استناد تبصره ماده 57 اگر فرصت 5 روزه اول کافی نباشد و اعضای شورای نگهبان احساس کنند فرصت بیشتری نیاز است 5 روز دیگر نیز امکان تمدید وجود دارد.
وی در خصوص بالا بودن تعداد ثبت نام کننده ها نیز اظهار داشت: این مسئله به دلیل آن است که یک نظم منظم ثبت نام را نداریم و قوانین و مقررات ما قدری کلی است.
سخنگوی شورای نگهبان ادامه داد: در این دور و ادوار گذشته تعداد مراجعین برای ثبت نام در انتخابات مجلس و ریاست جمهوری بیشتر از آن چیزی بوده که برای یک جامعه نظام مند سیاسی نیاز بوده است، البته برخی همکاران آن را دلیل آزاد بودن کشور می دانند که ما نیز آن را قبول داریم اما نظم هم لازم است.
وی ادامه داد: به هر دلیلی هرکسی بهانه ای برای ثبت نام داشت و ثبت نام کنندگان عنوان می کردند چون شرایط دیگری وجود ندارد ما نیز ثبت نام کنیم که اگر دقت کنیم اصل 115 و همچنین شرایطی که در قانون انتخابات ریاست جمهوری است این نکته را به خوبی تبیین کرده که وقتی ما صحبت از رجال سیاسی و مذهبی می کنیم طبیعتا سن، تحصیلات و اینگونه مسائل در درون این واژه ها نهفته است.
کدخدایی ادامه داد: همچنین وقتی از مدیریت و یا تدبیر افراد صحبت می کنیم سابقه اجرایی کلان نهفته است لذا کسی که به سن قانونی اولیه رسیده نمی تواند مدعی مدیریت و یا مدعی این باشد که جزء رجال مذهبی و سیاسی است، در این رابطه نیازمند قوانین بازدارنده هستیم که امیدواریم در ادوار آینده این مسئله حل شود.