ازدواج زنان و مردان ایرانی با اتباع خارجی چه آثار حقوقی دارد؟ +ویدیو

بنا بر آماری که چندی پیش ارائه شد، ازدواج زنان ایرانی با اتباع بیگانه روند رو به رشدی داشته است. سال ها پیش، یکی از پرسنل سفارت افغانستان و مسئول مجوز ازدواج‌های اتباع افغانی با ایرانی درباره همین موضوع مدعی شده بود، روزی سه زن ایرانی برای ازدواج با مرد افغان و هر پانزده روز یک بار سه پسر ایرانی برای ازدواج با دختر افغانی به این سفارتخانه مراجعه می‌کنند.
کد خبر: ۶۸۷۶۹۹
|
۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۶ - ۰۷:۰۰ 24 April 2017
|
42312 بازدید
|
۹
تابعیت به رابطه سیاسی بین فرد و دولت متبوع گفته می‌شود که دارای آثار حقوقی خاصی بوده و یکی از عوامل تعیین و تغییر تابعیت اشخاص نسبت به خود، همسر و فرزندان، ازدواج است.

به گزارش «تابناک»؛ زنان ایرانی که قصد ازدواج با مردان خارجی را دارند، طبق ماده 1060 قانون مدنی، باید حتما مجوز دولت را کسب کنند. قانونگذار مدنی در این ماده تصریح می‌کند، ازدواج زن ایرانی با تبعه خارجه در مواردی هم که مانع قانونی ندارد، موکول به اجازه مخصوص از طرف دولت است.

نخستین شرط ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی، اخذ مجوز از وزارت کشور است گاهی ممکن است پدری به فرزند دخترش، وکالت‌نامه داده یا اقرارنامه‌ بنویسد تا او بتواند با فردی که تبعه خارجی است، ازدواج کند.

البته به صرف داشتن این وکالت‌نامه یا اقرارنامه، دختر نمی‌تواند چنین کاری انجام دهد و به این منظور باید مجوز وزارت کشور را بگیرد، ولی در صورت وقوع چنین ازدواجی، قطعا در آینده با مشکلات بسیاری مواجه خواهد شد.

هنگامی که زن ایرانی به عقد ازدواج مردی از اتباع بیگانه درمی‌آید، در صورتی که قانون کشور متبوع شوهر، تابعیت را تحمیل کند، زن نیز به تابعیت آن کشور درخواهد آمد و در غیر این صورت، تابعیت او تغییری نخواهد کرد. البته لازم به ذکر است که در بیشتر کشورها و از جمله کشور ما، در صورت وقوع ازدواج، تابعیت مرد، به زن تحمیل می‌شود.

زنی که تابعیت شوهر خود را کسب کرده است، در صورت جدایی از وی یا فوت همسر، می‌تواند به تابعیت اولیه خود رجوع کند. قانون نیز این موضوع را پیش‌‌بینی کرده که زن می‌تواند برای بازگشت به تابعیت سابق خود، درخواستی را مطرح کند.

در صورت درخواست زن برای بازگشت به تابعیت سابق، با وی همانند فردی که برای نخستین بار است که می‌تواند تابعیت کشور دیگری را کسب کند، رفتار نخواهد شد.

بنا بر ماده 986 قانون مدنی زن غيرايراني که در نتيجه ازدواج ايراني مي‌شود، مي‌تواند بعد از طلاق يا فوت شوهر ايراني به تابعيت اول رجوع کند، مشروط بر اينکه وزارت امور خارجه را کتبا مطلع کند. اما هر زن شوهر مرده که از شوهر سابق خود اولاد دارد، نمي‌تواند مادام که اولاد او به سن هجده سال تمام نرسيده، از اين حق استفاده کند و در هر حال زني که مطابق اين ماده تبعه خارجه مي‌شد، حق داشتن اموال غيرمنقول نخواهد داشت مگر در حدودي که اين حق به اتباع خارجه داده شده باشد و هرگاه داراي اموال غيرمنقولي بيش از آنچه براي اتباع خارجه، داشتن آن جايز است، بوده يا بعدا به ارث، اموال غيرمنقولي بيش از آن حد به او برسد، بايد در يک سال از تاريخ خروج از تابعيت ايران يا دارا شدن ملک در مورد ارث مقدار مازاد را به نحوي از انحا به اتباع ايران منتقل کند. در غیر این صورت اموال مزبور با نظارت مدعي‌العموم محل به فروش رسيده و پس از وضع مخارج فروش، قيمت به آنها داده خواهد شد.

همچنین بر اساس ماده 987 قانون مدنی، زن ایرانی که با تبعه خارجه مزاوجت می‌کند، به تابعیت ایرانی خود باقی خواهد ماند، مگر اینکه مطابق قانون مملکت زوج، تابعیت شوهر به واسطه وقوع عقد ازدواج به زوجه تحمیل شود اما در هر صورت بعد از وفات شوهر یا تفریق به صرف تقدیم درخواست به وزارت امور خارجه به انضمام ورقه تصدیق فوت شوهر یا سند تفریق، تابعیت اصلی زن با جمیع حقوق و امتیازات راجعه به آن مجددا به او تعلق خواهد گرفت.

ممکن است زن ایرانی که در اثر ازدواج با فرد تبعه خارجی، تابعیت وی را کسب کرده است، همراه با یکدیگر، برای کسب تابعیت ایرانی درخواست بدهند. در این صورت نیز باید مراحل مورد نظر شامل درخواست از وزارت کشور و موافقت با درخواست آنها، طی شود تا بتوانند تبعه ایران شوند.

در صورت کسب تابعیت ایرانی، فرزند یا فرزندان صغیر این زوج نیز همانند والدین خود به تابعیت ایران درمی‌آیند، اولاد صغـیر شـخصی که به تابعیت ایرانی پذیرفته شده است، ایرانی مـحسوب می‌شوند اما آنها حق دارند، ظرف یک سال از زمان رسیدن به ۱۸ سال تمام، اظهاریه کتبی به وزارت امور خارجه داده و تابعیت مملکت سابق پدر را قبول کنند. این در حالی است که به این اظهاریه، باید تصدیق دولت متبوع پدر، دائر بر اینکه آنها را تبعه خود خواهد شناخت، ضمیمه شود.

اصل وحدت تابعیت نسبت به اولاد صغیر شخص پذیرفته‌شده نیز لحاظ شده است. این تحصیل تابعیت ایرانی پدر، به هیچ وجه درباره اولادی که در تاریخ تقاضانامه به سن ۱۸ سال تمام رسیده‌اند، مؤثر نخواهد بود.

در خصوص مشکلات زنان ایرانی که بدون کسب مجوز قانونی از وزارت کشور با اتباع بیگانه ازدواج کرده‌اند، باید گفت بیشتر این افراد به دلیل فقر و البته نداشتن آگاهی‌های حقوقی، به چنین ازدواجی مبادرت کرده‌اند.

این موضوع در حالی است که این زنان قبل از ازدواج باید مجوز مورد نیاز را دریافت می‌کردند تا ازدواجشان، قانونی شود. در غیر این صورت، فرزندان حاصل چنین ازدواج‌هایی، فاقد شناسنامه بوده و از حق تحصیل در مدارس ایرانی و تسهیلاتی همانند دریافت یارانه محروم هستند.
 
تعداد بازدید : 885
تعداد بازدید : 493
 
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۲۹
انتشار یافته: ۹
ناشناس
|
United States of America
|
۰۷:۵۲ - ۱۳۹۶/۰۲/۰۴
این که همش در مورد زنان ایرانی با مردان خارجی بود!! برعکسش چی؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۵۲ - ۱۳۹۶/۰۲/۰۴
ازدواج زنان ايراني با مردان افغاني مشكلات مختلفي براي خانواده ها و دولت بوجود مياورد. خيلي از اين مردان بعد از مدتي زن و خانواده را رها كرده و به كشور خودميروند يا ميخواهند زن خودرا به اجبار به كشورشان ببرند.بهتر است دولت در مورد اين ازدواجها دقت و سخت گيري بيشتري داشته باشد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۵۸ - ۱۳۹۶/۰۲/۰۴
یارانه رو خوب اومدی.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۲۶ - ۱۳۹۶/۰۲/۰۴
متاسفانه ازدواجهای از این دست (دختر ایرانی با اتباع افغان) اکثرا ناموفق و یا با مشکلات بسیار همراه هست . ولی ای کاش همه رو به یک چشم نگاه نکنیم چرا که هستند اتباع خارجی (عراقی) که ازدواجهای موفق و مثبتی داشتند اما افسوس که با قوانین سختگیرانه دولت ، زندگی برای فرزندان حاصل از این ازدواج ها سخت شده است.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۵۳ - ۱۳۹۶/۰۲/۰۴
مسلما زنانی که تن به ازدواج با اتیاع غیر ایرانی می دهند یا سن ازدواجشان گذشته ویا ازقشر پایین جامعه که توان اداره خود وفرزندانشان را ندارند هستند وغالب اتباعی که ازدواج می کنند ازقشرزحمتکش جامعه هستند لذا وقتی که هردو هم کفو هستند درازدواجشان اگر شرعی باشد هیچ مساله ای نیست الا قوانین دست و پاگیر دولت ها که باعث یک سری مشکلات برای زوجین وفرزندان آنان می شود.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۳۸ - ۱۳۹۶/۰۲/۰۴
همینجوری زندگی غیر خارجی کلی مشکلات داره حالا دیگه از نوع خارجیش چه شلم در شوربائی میشه !
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۰۴ - ۱۳۹۶/۰۲/۰۴
من یه چیزی از این مقاله فهمیدم زن در تمام قوانین ایران هیچ جایی ندارد .!!!!
شیوای بلخی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۱۴ - ۱۳۹۶/۰۲/۰۶
به نظرم مقننین این قانونهای 90سال پیش تابعیت ماخذقانونهاشون روستای خودشون بوده که نه بااسلام نه دموکراسی نه اخلاق مطابقت نداشته !!!
واینولطفانگید خواهش میکنم که طلاق 40درصدی ایران نتیجه جمعیت 2درصدی مهاجرین هست !!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۲۹ - ۱۳۹۶/۰۲/۰۶
واقعاشرم آوره گزارشهای نژادپرستانه ومهاجرستیزانه میدید.
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟