اقتصاد علمی است که نشان میدهد چگونه افراد، سازمانها و دولتها، در خصوص مدیریت منابع محدود تصمیمگیری میکنند. اما این جمله دقیقا به چه معناست؟ پروفسور گِرگ منکیو (Greg Mankiw)، استاد دانشگاه هاروارد و نویسندهی کتاب «اصول اقتصاد» که در بسیاری از مدارس اقتصاد تدریس میشود، برای پاسخ به این سؤال، ۱۰ اصل را که به اصول اقتصاد منکیو معروف هستند، معرفی میکند. ۷ مورد از این اصول، مربوط به اقتصاد خرد و ۳ اصل آخر به اقتصاد کلان اشاره دارد که در ادامه به تشریح آنها میپردازیم:
(
یادداشت اول به موضوع نحوهی تصمیمگیری مردم و در
یادداشت دوم به موضوع مردم چگونه با هم تعامل دارند، پرداخته شد)
اقتصاد در کل چگونه کار میکند
۸. استاندارد زندگی یک کشور به توانایی آن در تولید محصولات و خدمات بستگی دارد
استاندارد زندگی یک کشور با میزان بهرهوری رابطهی مستقیم دارد؛ یعنی هر چه بهرهوری کشور بیشتر باشد، استاندارد زندگی مردم آن کشور بالاتر است. با رشد بهرهوری، متوسط درآمد نیز بالا میرود و درنتیجه استاندارد زندگی شهروندان آن ارتقا مییابد.
۹. قیمتها زمانی بالا میروند که دولت پول زیادی چاپ کند
وقتی دولت بیش از حد پول چاپ کند، ارزش پول کاهش پیدا میکند و قیمتها بالا میرود؛ در نتیجه برای خرید محصولات و خدمات به پول بیشتری نیاز است. مثلا، وقتی دولت زیمبابوه پول هنگفتی را به چاپ رساند، نرخ تورم به ۲۳۱ میلیون درصد رسید. همین امر موجب افزایش سرسامآور قیمتها، عدم تمایل مردم به پسانداز و همچنین توقف رشد شد.
۱۰. جامعه دائما با بده-بستان کوتاهمدت میان تورم و بیکاری روبهرو است
در کوتاهمدت، کاهش تورم غالبا منجر به بیکاری میشود. به عبارت دیگر، وقتی میزان پول در گردش افزایش مییابد، تقاضا برای محصولات و خدمات بالا میرود و همین امر منجر به افزایش فرصتهای شغلی میشود. با این حال، قیمتها بالا میرود و پسانداز به حداقل میرسد. بده-بستان میان بیکاری و تورم به خودی خود موقتی است؛ اما میتواند چندین سال طول بکشد. مثلا، تزریق پول فراوان به اقتصاد یک کشور، باعث بالا رفتن مصنوعی فرصتهای شغلی میشود؛ اما ارزش پول را کاهش خواهد داد و قدرت خرید را پایین میآورد.
به نقل از chetor.com