به گزارش
تابناک اقتصادی، ادغام بانک های مجاز برای نخستین بار توسط ولی الله سیف رئیس کل بانک مرکزی مطرح شد. وی هدف از انجام این کار را نزدیک شدن صورت های مالی بانک های ایرانی به استانداردهای روز دنیا عنوان کرد. بعد از این صحبت های سیف بود که گمانه زنی ها پیرامون اینکه کدام بانک ها قرار است با یکدیگر ادغام شوند آغاز شد. روزی نیست که رسانه ها را مرور کنید و خبری از ادغام بانک ها نبینید. آخرین مورد هم برمی گردد به ادغام دو مؤسسه و یک بانک و تشکیل بانکی جدید. آن گونه که مطرح شده، گویا قرار است دو مؤسسه اعتباری ثامن و کوثر با بانک مهر اقتصاد ادغام شوند و بانک جدیدی را با عنوان بانک کوثر تشکیل دهند.
این خبر در حالی در رسانه ها و شبکه های اجتماعی مخابره شد که نظام بانکی به دلیل اعتراضات سپرده گذاران کاسپین و مشکلات پیش آمده برای آن ها و همچنین مصاحبه برخی کارشناسان مبنی بر ورشکسته شدن بانک ها، اصلا حال و روز خوبی را نداشت و سپرده گذاران نیز تا حدودی به دلیل همین مشکلات به نظام بانکی بی اعتماد شده اند.
با انتشار خبر ادغام این سه مؤسسه پولی، عوامل گوناگونی باعث شد تا سپرده گذاران این دو مؤسسه و بانک مهر اقتصاد نگران شوند و برای گرفتن سپرده های خود به شعبات آن ها هجوم بیاورند.
شاید اولین عامل در این زمینه، مربوط به بانک مرکزی و واکنش دیر هنگام این بانک و مسئولین آن به این خبر است. در حالی که چند روزی است این شایعات پیرامون ادغام این سه مؤسسه پولی راه افتاده است، دیروز مورخه 28 خرداد 1396 فرشاد حیدری «معاون نظارت بانک مرکزی» اعلام کرده که مؤسسه اعتباری ثامن یکی از مؤسسه های متقاضی دریافت مجوز از بانک مرکزی بوده و اقداماتی شامل پذیره نویسی در بورس و توزیع سپرده قانونی نزد بانک مرکزی را انجام داده است؛ بنابراین این مؤسسه در حال پیوستن به مجموع مجازهای بازار پول خواهد بود. البته حیدری توضیحات بیشتری داده و گفته که فرآیند قانونی و رسیدگی به تقاضای مؤسسه ثامن در حال انجام بوده و ممکن است منجر به صدور مجوز و یا ادغام با یکی از بانک ها و مؤسسات اعتباری شود.
بانک مرکزی نیز تازه امروز 29 خرداد 96 اطلاعیه ای را در این زمینه منتشر و در آن تنها به این مطلب بسنده کرده است که سپرده گذاران به شایعات موجود در شبکه های اجتماعی توجهی نکنند. در این اطلاعیه آمده است: بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به آگاهی هموطنان گرامی می رساند؛ در روزهای اخیر برخی افراد و گروه ها با اهداف و اغراض شخصی و سیاسی، از طریق برخی رسانه ها به ویژه شبکه های اجتماعی به انتشار شایعاتی از قبیل ورشکستگی بانک ها و در خطر بودن سپرده های مردمی اقدام می کنند. انتشار این شایعات با هدف تشویش اذهان سپرده گذاران و ایجاد نگرانی در بین آنها انجام می شود. بانک مركزي ضمن تأکید بر سلامت و صحت نظام بانکی در بانك ها و مؤسسات مجاز، اعلام می کند عوامل تولید این شایعات و بازنشرکنندگان آن از سوی مراجع ذی صلاح در حال پیگرد قانونی است.
بنابراین ضمن تکذیب شایعات، تأکید می شود اخبار موثق و مورد تأیید بانک مرکزی صرفاً از طریق پایگاه اطلاع رسانی این بانک به آدرس www.cbi.ir و یا مصاحبه های مسئولان بانک مرکزی به استحضار مردم شریف ایران و سپرده گذاران بانک ها و مؤسسات اعتباری می رسد.
دومین عامل در این زمینه به خود این سه مؤسسه پولی بازمی گردد، چون آن ها موضع گیری مشخصی را در این زمینه نداشتند و با یکدیگر هماهنگ نبودند. مؤسسه اعتباری ثامن در این زمینه سکوت کرد و هیچ گونه اطلاعیه ای را صادر نکرد. شاید محتمل ترین گزینه نیز همین مؤسسه باشد که قرار است تحت کفالت مؤسسه اعتباری کوثر قرار گیرد. بیشتر نگرانی سپرده گذاران نیز مربوط به سپرده گذاران همین مؤسسه است و شعبات این مؤسسه با هجوم سپرده گذاران در شرایط ملتهبی به سر می برند. همچنین بسته شدن غیرموجه برخی شعبات مؤسسه ثامن نیز بر این شایعه بیشتر دامن زده است. اما مؤسسه اعتباری کوثر که دارای مجوز رسمی از بانک مرکزی است و بانک مهر اقتصاد، به خبر ادغامشان واکنش نشان دادند و در این زمینه اطلاعیه هایی را نیز صادر نمودند.
بانک مهر اقتصاد طی اطلاعیه هایی خبر ادغام خود با سایر مؤسسات را قویاً تکذیب و به گونه ای سعی تلاش تا خیال سپرده گذاران خود را از خبر ادغام راحت کند. اولین اطلاعیه بانک مهر اقتصاد در این زمینه از سوی روابط عمومی این بانک و در پنجشنبه 25 خرداد منتشر شد. در این اطلاعیه آمده است: فعالیت این بانک مستقل در عرصه پولی و مالی کشور با قوت و قدرت ادامه دارد و اخبار مندرج در برخی پایگاه های خبری و رسانه ها، شایعه و کذب محض است لذا سپرده گذاران و مشتریان گرامی هیچ گونه نگرانی در این خصوص نداشته باشند. انتشار این قبیل شایعات هیچ تأثیری در روند فعالیت ها و برنامه های فعلی و آتی بانک ندارد و این گونه اخبارِ کذب و بی اعتبار نشأت گرفته از سوء استفاده و ضعف برخی رقبای بانک مهر اقتصاد در شبکه بانکی کشور است.
همچنین در یکشنبه 28 خرداد 1396، سید ضیاء ایمانی مدیرعامل بانک مهر اقتصاد در واکنش به خبر ادغام این بانک با مؤسسات دیگر گفت: موضوع ادغام این بانک با مؤسسات کوثر و ثامن صرفاً شایعه بوده و روند فعالیت های بانک مهر اقتصاد به صورت مستقل ادامه می یابد.
اما در سوی دیگر مؤسسه اعتباری کوثر، خبر ادغام را صریحاً تکذیب نکرد و حتی از انجام برخی مذاکرات در این زمینه نیز خبر داد. در اطلاعیه مؤسسه اعتباری کوثر آمده است: پيرو انتشار اخباري در سايت ها و شبكه هاي اجتماعي با موضوع ادغام بانك مهر اقتصاد و مؤسسه اعتباري ثامن الائمه در مؤسسه اعتباري كوثر و ايجاد «بانك كوثر» و به رغم مذاكرات انجام شده و توافقات حاصله في مابين با موضوع مزبور به اطلاع مي رساند هر گونه تصميم گيري در حوزه نظام بانكي كشور منوط به مصوبه شوراي پول و اعتبار و ابلاغ بانك مركزي است و هنوز تأييديه اي که از سوي بانك مركزي صادر شده باشد، به دست اين مؤسسه نرسيده است.
ملاحظه می شود که سه مؤسسه پولی مذکور عملکرد و دیدگاه یکسانی در این زمینه نداشتند و همین امر خود به موضوع نگرانی سپرده گذارانشان دامن زده است.
سومین عامل نیز مربوط به شورای پول و اعتبار است. این شورا با به تأخیر انداختن جلسه تصمیم گیری پیرامون این ادغام نیز یکی از سه ضلع مثلث نگرانی سپرده گذاران را به خود اختصاص داده است. جلسه ای که گفته می شود، قرار است در سه شنبه مورخه 30 خرداد 96 برگزار شود.
به نظر، بهتر بود قبل از اینکه این مشکلات پیش بیاید و سپرده گذاران به شعبات هجوم بیاورند، بانک مرکزی و مسئولان آن سکوت خود را هر چه زودتر می شکستند و در اطلاعیه و یا مصاحبه هایی به روشن سازی موضوع می پرداختند. دیگر آنکه مدیر عامل سه مؤسسه پولی در اقدامی هماهنگ بیانیه ای مشترک و یکسانی را منتشر می کردند و به سپرده گذاران اطمینان خاطر می دادند که حتی در صورت ادغام هیچ گونه مشکلی برای سپرده های آن ها پیش نخواهد آمد و همچنین شورای پول و اعتبار نیز جلسه خود پیرامون این قضیه را زودتر از موعد مقرر برگزار می کرد تا سپرده گذاران تکلیف خود را در این زمینه می دانستند.
همچنین بهتر بود، اکنون که این شرایط پیش آمده است سپرده گذاران کمی صبر نمایند تا مسئولین و کارمندان این سه مؤسسه پولی و مخصوصاً مؤسسه اعتباری ثامن در آرامش بتوانند کار خود را ادامه دهند چرا که با ملتهب شدن اوضاع، نه تنها کسی نفعی نخواهد برد، بلکه طرفین قضیه به سمت بازی باخت باخت سوق داده خواهند شد و به همان حال و روز مؤسسه اعتباری کاسپین دچار خواهند شد.
گفتنی است، از نکات مثبت این ادغام می توان به این مورد اشاره نمود که اگر این سه مؤسسه پولی با یکدیگر ادغام شوند، بزرگترین بانک خصوصی ایران شکل خواهد گرفت، چون با احتساب 351 شعبه مؤسسه اعتباری کوثر، 730 شعبه بانک مهر اقتصاد و 600 شعبه مؤسسه اعتباری ثامن، بانکی شکل خواهد گرفت که دارای یک هزار و 681 شعبه خواهد بود. این بانک جدید با این تعداد شعبه، قابلمقایسه با هیچ بانک خصوصی نخواهد بود.