دبیر انجمن سرطان شناسی ایران گفت: بلافاصله بعد از وارد شدن به داخل خودرو سیستم تهویه هوا را روشن نکنید. ابتدا پنجرههای خودرو را پایین کشیده و صبر کنید تا هوای داخل خودرو عوض شود، بعد از چند دقیقه میتوانید کولر خودرو را روشن کنید در غیر این به تدریج ممکن است درگیر بیماریهای جدی شوید.
دکتر حسین فودازی، متخصص آنکولوژی (سرطانشناسی) در گفت و گو با جام جم آنلاین بیان کرد: عوامل ایجاد کننده سرطان ۲ دسته هستند: عوامل داخلی که مربوط به ژنتیک در افراد میشود که حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد سرطانها را به خود اختصاص دادهاند و دیگری عوامل خارجی که ۷۰ درصد دیگر را تشکیل میدهند. عوامل خارجی یا محیطی در تغذیه، هوا، عادات نادرست زندگی و... شرایط ایجاد ابتلا به سرطان را چندین برابر میکند. امروزه با صنعتی شدن شهرها مواد شیمیایی ناشی از این تغییرات که مشتقی از نفت هستند گریبانگیر انسانها شدهاند. اینها ترکیباتی هستند که در شرایطی میتوانند به عنوان عوامل سرطانزا محسوب شوند.
وی در ادامه گفت: یکی از عواملی که سرطانزایی آن ثابت شده ترکیبی به نام بَنزن است که یک مولکول چندوجهی و دارای مشتقات کربنی است و در مواد شیمیایی و پلیمری به وفور یافت میشود. بنزن یک مادهای است که استنشاق و تماس با آن میتواند باعث ایجاد انواع سرطانها شود.
به گفته فودازی، استفاده از مواد پلاستیکی که در زندگی امروزی بسیار دیده میشود، بنزن یکی از مواد پایه در این دسته از محصولات است. همچنین در تمامی قطعات و داشبورد جلوی ماشین نیز به دلیل پلاستیکی بودن آنها بنزن وجود دارد. بنزن، ماده اشتعالآور و بودار است که میتواند تماس و استنشاق آن فرد را درگیر برخی از مشکلات کند.
این سرطان شناس متذکر شد: هنگامی که یک ماده پلاستیکی در معرض آفتاب قرار میگیرد نرم شده و بنزن از خود آزاد میکند. میزان مجاز بنزن در هوا حدود ۵۰ میلی گرم در هر متر مکعب است. اگر یک خودرو برای چندین ساعت در سایه و محیط بسته پارک شده باشد میزان بنزن موجود در آن حدود ۲۰۰ تا ۴۰۰ میلی گرم است حال تصور کنید همین خودرو برای مدتها در معرض نور آفتاب و دمای بالای ۲۵ درجه قرار گیرد چقدر بنزن در محیط داخلی خودرو آزاد میشود؟ بنزن موجود در این خودرو حدود ۲۰۰۰ تا ۴۰۰۰ میلی گرم است(حدود ۴۰ تا ۸۰ برابر مجاز).
دبیر انجمن آنکولوژی ایران گفت: حال فرد با این مقدار بالای بنزن وارد خودرو شده و بلافاصله کولر را روشن کرده و بنزن موجود در فضای اتاق را پخش و استنشاق میکند. تماس و استنشاق طولانی مدت بنزن موجب سرطانهای دستگاه تنفسی، سرطانهای خونی، نارسایی مغز استخوان و مشکلات عمدهای در کبد و کلیه میشود لذا بسیار توصیه میشود افراد بلافاصله پس از ورود به خودرو کولر ماشین را روشن نکنند.»