در خرداد ماه امسال نرخ تورم بر روی عدد 10.2 درصد ایستاد تا بعد از مدت ها شاهد دو رقمی شدن این نرخ باشیم. در مورخه 10 تیر 1396 و در بیست و هفتمین همایش سیاست های پولی و ارزی، رئیس کل بانک مرکزی و قائم مقام این بانک پیرامون دو رقمی شدن نرخ تورم نظرات خود را گفتند و پیشنهاداتی را برای بازگشت نرخ تورم تک رقمی ارائه دادند.
به گزارش
تابناک اقتصادی، در تابستان 1392 و بعد از روی کار آمدن دولت یازدهم یکی از مشکلات اساسی اقتصاد کشور روند رو به رشد نرخ تورم و قرار گرفتن آن در کانال های بالای 30 درصد بود. نرخ تورمی که باید برای کاستن سرعت، بازگشت و قرار دادن آن در مسیر نزولی تدابیری اندیشه می شد وگرنه مسیر آن به گونه ای بود که اقتصاد کشور را رو به نابودی سوق می داد.
به هر صورت دولت یازدهم تمام تلاش خود را برای رسیدن به تورم تک رقمی انجام داد و باید اذعان نمود که در این مسیر نیز موفق بود به طوری که در پایان سال 95 کاهش نرخ تورم از 30 درصد به زیر 10 درصد یکی از دستاوردهای مهم دولت محسوب می شد.
داستان کاهش نرخ تورم تا دی ماه 95 ادامه داشت تا اینکه در این تاریخ، این نرخ مجدداً به مسیر صعودی بازگشت و در نهایت مهمترین دستاورد دولت که تک نرخی کردن تورم بود در خرداد ماه 96 و با قرار گرفتن این نرخ بر روی عدد 10.2 درصد در آستانه از دست رفتن قرار گرفت. این موضوع باعث شد تا کارشناسان نظرات خود را ارائه نموده و زنگ خطر را برای بازگشت نرخ های تورم بالاتر به صدا درآورند.
دیروز در بیست و هفتمین همایش سیاست های پولی و ارزی یکی از موضوعات مطرح شده بازگشت نرخ تورم دو رقمی بود و ولی الله سیف رئیس کل بانک مرکزی و اکبر کمیجانی قائم مقام بانک مرکزی نظرات خود را پیرامون دو رقمی شدن نرخ تورم بیان نمودند و پیشنهاداتی را برای بازگشت نرخ تورم تک رقمی ارائه کردند.
رئیس کل بانک مرکزی در این همایش و پیرامون موضوع تورم گفت: حصول به موفقیت کامل در زمینه تورم مستلزم ارتقای انضباط مالی و بودجه ای دولت خواهد بود و مقاومت های بانک مرکزی در این زمینه به تنهایی نمی تواند ثمربخش باشد. با این وجود، با توجه به پویایی های نرخ تورم در سال های گذشته و پیشبینی های موجود از روند تحولات آتی آن، عملکرد بانک مرکزی در این حوزه مثبت ارزیابی می شود.
سیف دستاوردهای تورمی این دولت از نظر ماندگاری تورم پایین را در تاریخ اقتصادی جمهوری اسلامی ایران، قابل توجه ارزیابی کرد و گفت: این موضوع دستاوردی مهم برای بانک مرکزی در ایجاد فضای اطمینان و آرامش در سطح اقتصاد کلان، حفظ نظام قیمت های نسبی کارا و کسب اعتبار بین المللی بوده و نمی توان نقش آن را در دستیابی به دیگر اهداف از جمله ثبات بازار ارز و کمک به رشد اقتصادی نادیده گرفت.
وی در ادامه گفت: با وجود موفقیت های حاصله در زمینه کاهش مستمر نرخ تورم و حفظ این دستاورد در چهار سال گذشته، افزایش نرخ تورم به ۱۰.۲ درصد در خرداد ماه سال جاری، حاکی از ریسک های موجود پیرامون حفظ دستاوردهای حاصله در زمینه مهار تورم و لزوم هوشیاری مجموعه سیاستگذاری کشور در این زمینه است و امید است با تقویت انضباط پولی و مالی و اتخاذ راهکارهای موثر، به زودی شاهد بازگشت مجدد نرخ تورم به سطوح تک رقمی باشیم.
همچنین اکبر کمیجانی قائم مقام بانک مرکزی در حاشیه این همایش در جمع خبرنگاران گفت: رعایت انضباط پولی و مالی، تلاش برای مدیریت بازار ارز و ثبات نسبی نرخ ارز در کنار ایجاد فضای اعتماد از جمله تدابیر بانک مرکزی برای کاهش نرخ تورم است. کمیجانی افزود: پیش بینی ما بر این است که نرخ تورم طی ماه های آینده روند کاهشی داشته باشد و البته این نرخ نباید از ۱۰ درصد فاصله بگیرد که پیش بینی این است با مجموعه اتفاقاتی رخ داده در سال جاری این نرخ می تواند کاهش یابد.
شایان ذکر است با توجه به رشد نقدینگی یکی از عواملی که در سال های اخیر توانسته در پایان نگه داشتن نرخ تورم موثر باشد، نرخ بهره بانکی است. بالا بودن نرخ بهره بانکی باعث شده است تا این نقدینگی در بانک ها رسوب کند و تاثیر چندانی بر افزایش نرخ تورم نداشته باشد. در همین همایش عنوان شد که یکی از عوامل رکود و نچرخیدن چرخ تولید، بالا بودن نرخ بهره بانکی است. حال اگر قرار باشد نرخ بهره بانکی دستخوش تغییراتی شود و کاهش یابد قطعا نقدینگی از بانک ها خارج می شود که این خروج نقدینگی برای اینکه بر روی نرخ تورم اثرگذار نباشد نیازمند آن است که دولت سیاست های مالی درستی را اتخاذ کند تا علاوه بر حفظ تورم تک رقمی، نظم و انضباط مالی خود را نیز حفظ نماید. نهایتاً این مسیر باعث خواهد شد که علاوه بر پایین آمدن نرخ بهره بانکی، چرخ تولید به چرخش درآمده و اشتغال ایجاد شود و همچنین دولت دستاورد مهم خود را که نرخ تورم تک رقمی است حفظ خواهد کرد.