روزنامه خراسان با بررسی اپلیکیشن نیازمندی «دیوار» در گزارشی نوشت:
اپلیکیشن را که باز می کنی، میان انبوهی از آگهی ها سردرگم می شوی؛ هر نوع آگهی که فکرش را بکنی در «دیوار» پیدا می شود، حتی آنچه که فکرش را هم نمی کنی! هنوز چندین صفحه از آگهی هایی که به تازگی توسط دیوار تایید شده بود را به صورت مجازی ورق نزده ام که به یک آگهی نامتعارف و هنجار شکن بر می خورم؛ یک آگهی در بخش کمک رسانی و حمایت که در متن آن آمده است: «نیاز به یک خانم بی سرپرست و حدود 30 ساله برای تحت پوشش قرار دادن با محرمیت. برای اطلاعات و شرایط با تلگرام تماس گرفته شود.»
به این نوع آگهی عجیب و هنجارشکن حساس می شوم، جست و جو را بر اساس کلیدواژه های خاص در دیوار ادامه می دهم، نتیجه جالب، ولی تاسف برانگیز است؛ تعداد زیادی از این دست آگهی ها در دیوار ثبت شده و خیلی راحت در اختیار کاربران قرار گرفته است! تایید این گونه آگهی ها در «دیوار» آن هم با این تعداد، جای تامل دارد.
از درخواست های بی شرمانه مجازی تا قرار حقیقی با عامل انتشار آگهی!
برای این که بیشتر از پشت پرده نیت آگهی دهنده با خبر شویم در اولین گام به صورت پوششی با شماره درج شده در آگهی تماس می گیریم که با پیام «دستگاه مشترک مورد نظر خاموش می باشد» رو به رو می شویم. درادامه با هویتی مجازی، پیامی را به تلگرام آگهی دهنده ارسال می کنیم. هنوز لحظاتی نگذشته که وی پاسخ ما را می دهد و پیام هایی برای ارتباط با او رد و بدل می شود. عامل انتشار این آگهی خود را ... معرفی می کند. در این میان ، بعد از چند روز گفت و گو و ارتباط گیری، وی درخواست های بی شرمانه ای را هم مطرح می کند. آگهی دهنده پس از مدتی درخواست قرار حضوری می کند تا به قول خودش از نزدیک با این خانم آشنا شود.
آگهی دهنده آماده فرار!
قرار اولین ملاقات ساعت 16 در بولوار ... است. از ... می خواهیم که مشخصاتی از خودش به ما بدهد تا راحت تر سر قرار حاضر شویم. می گوید: «با خودروی پراید زیتونی رنگ، لباس سفید و... کنار باجه مطبوعات منتظر است.» به محل قرار که می رسیم خودروی او را می بینیم که با موتوری روشن در محل توقف کرده است. مشخصات ارسالی را با سرنشین خودرو تطبیق می دهیم. همه چیز همان است که گفته بود.به سراغ عامل انتشار این آگهی هنجار شکنانه می رویم و او را با اسم مجازی که اعلام کرده بود، مخاطب قرار می دهیم! او که انتظار شنیدن صدای مردانه را نداشت دست روی دنده می گذارد تا از محل متواری شود، اما خودرو در محلی قرار داشت که این امکان برایش فراهم نشد. او که حالا دستش رو شده، کمی جا می خورد اما بعد از این که از نیت ما برای جلوگیری از آسیب های اجتماعی آگاه می شود حاضر به پاسخگویی به برخی سوالات ما می شود که گفت و گوی ما با وی را می توانید در ضمیمه این گزارش بخوانید.
اتهام فراهم کردن موجبات فساد و فحشا در انتظار متخلفان
بعد از بررسی های کامل در این زمینه، بر همین اساس و برای پیگیری دقیق تر ماجرای انتشار آگهی های هنجار شکنانه در اپلیکیشن هایی مانند دیوار و... با معاون دادستان در امور فضای مجازی گفت و گو می کنیم.
قاضی جواد جاوید نیا به اتهاماتی که درباره درج و انتشار آگهی های هنجارشکنانه برای متخلفان در نظر گرفته خواهد شد، اشاره می کند و در این باره به«خراسان رضوی» می گوید: یکی از اصلی ترین مشکلات درج این گونه آگهی های هنجارشکنانه که به نوعی خطرناک ترین هم محسوب می شود، فراهم شدن موجبات فساد و فحشاست که در این راستا مسئولیت متوجه مسئولان اپلیکیشن دیوار هم می شود.
وی تصریح می کند: نه تنها برای افرادی که اقدام به درج آگهی های هنجارشکن در اپلیکیشن ها، سایت ها و شبکه های اجتماعی می کنند، اتهام مذکور در نظر گرفته خواهد شد بلکه اتهام تحریک و دعوت به رابطه نامشروع هم در انتظار آنان است.
قتل، آدم ربایی، اخاذی و... از عواقب آگهی های هنجار شکنانه
معاون دادستان در امور جرایم سایبری با بیان این که درج این گونه آگهی های هنجارشکنانه می تواند عواقب خطرناکی در پی داشته باشد، تاکید می کند: درج این گونه آگهی ها که هنگام تایید با بی دقتی و کم توجهی مسئولان مربوطه رو به روست می تواند عواقب غیرقابل جبرانی مانند مشکلات اخلاقی، ایجاد روابط نامشروع، آدم ربایی، اخاذی، فعالیت در باندهای فساد، ضرب و جرح و حتی قتل را در پی داشته باشد.
وی می افزاید: در این زمینه با توجه به مستندات موجود، دستگاه قضایی به ماجرا ورود جدی خواهد داشت و در اولین مرحله به مسئولان اپلیکیشن دیوار تذکر خواهیم داد، اما اگر پس از تذکر به مسئولان «دیوار»، آگهی های مشابهی توسط مسئولان مربوطه تایید و منتشر شود، اتهام موجبات فراهم کردن فساد و فحشا در این زمینه مطرح و به مسئولان مذکور ابلاغ و روند قضایی آن هم طی خواهد شد.
وی تاکید می کند: گردانندگان دیوار و اپلیکیشن های مشابه هم بدانند دستگاه قضایی با تمام قدرت با افرادی که اقدام به انتشار آگهی های هنجار شکنانه می کنند، برخورد خواهد کرد.
پلیس فتا و مرکز واکنش سریع جرایم رایانه ای استان، پیگیر ماجرا
قاضی جاویدنیا در ادامه از مردم می خواهد که این نوع آگهی ها را به نهادهای ذیربط اطلاع دهند: «در صورتی که کاربران فضای مجازی با این گونه آگهی های خارج ازعرف و شرع در اپلیکیشن ها مواجه می شوند ، می توانند موضوع را به پلیس فتا منتقل کنند، همچنین شهروندان یا کاربران فضای مجازی می توانند به آدرس www.khrcrc.ir (مرکز واکنش سریع جرایم رایانه ای استان خراسان رضوی) مراجعه و در قسمت «گزارش تخلف» موارد مشکوک را ثبت کنند تا به سرعت بررسی و پیگیری شود.»
گفت و گو با یکی از عوامل انتشار آگهی های هنجارشکن
دوستم از شبیه اینآگهی نتیجه گرفت، من هم وسوسه شدم!
پس از آن که موفق شدیم با یکی ازعاملان انتشار آگهی های هنجار شکنانه در اپلیکیشن دیوار ملاقات کنیم، گفت و گویی با وی انجام دادیم که بخشی از آن که قابل انتشار است، در ادامه می آید:
چرا دیوار را برای درج آگهی انتخاب کردی؟
* من دانشجوی دانشگاه ... هستم. مدتی پیش یکی از دوستانم به من گفت که در دیوار چنین آگهی درج کرده و در نتیجه به خواسته ای که داشته ، رسیده است. من هم چند روز پیش تصمیم گرفتم این کار را بکنم و این شد که آگهی را در دیوار ثبت کردم.
دیوار راحت آگهی را تایید کرد؟
* بله طبق همان زمانبندی معمولی که همیشه وجود داشت، آگهی من هم بدون مشکل تایید شد.
هدفت از این کار چه بود؟
* من مجرد هستم و تنها بودم، برای همین دست به این کار زدم.
چرا خودت را با نام غیر واقعی معرفی می کردی؟
* از ترس این که روزی آبروی من درخطر قرار بگیرد این اسم را برای خودم انتخاب کردم.
شما که هویت خودت را مخفی می کردی، چطور به هویت جنس مخالف اطمینان کردی؟
* فضای مجازی است و نمی شود اطمینان کرد.
راستی شماره تلفنی که در دیوار ثبت کرده بودی خاموش بود، چرا؟
* این خط وجود ندارد، هیچ وقت روشن نیست و فقط برای فضای مجازی از آن استفاده می کنم!
درباره این آگهی چند نفر با شما تماس گرفتند؟
* آگهی را تازه ثبت کرده ام و فقط دو نفر! با نفر قبلی به نتیجه ای نرسیدم!
اگر هنگامی که جنس مخالفی را سوار خودرو می کردی، افرادی برای تو نقشه کشیده بودند تا تو را طعمه اخاذی خود کنند، چه می کردی؟
* تا این لحظه از این زاویه به موضوع نگاه نکرده بودم.