در پیمانه اقتصادی، هر روز بسته ای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم روز، همچون تغییرات در بازار آزاد ارز، انرژی، بازار طلا، سکه، نفت و ... تا خبرها و اتفاقات جذاب اقتصادی را گردآوری می کنیم.
به گزارش «
تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه موضوعاتی همچون احتمال بازگشایی نماد معاملاتی سایپا در بورس، کاهش بهای نفت و رشد قیمت جهانی طلا به بالاترین رقم دو ماه اخیر، موافقت دولت هند با واردات ماهیانه نفت از آمریکا، خودروسازان ژاپنی برنده رسوایی دیزلگیت، واردات برنج تجارت عمده ایران با اروگوئه، کشورهایی که خواهان «کولر آبی» ایرانی اند و کاهش قاچاق لوازم آرایشی به کشور را در بر دارد.
سایپا این هفته به حافظ میرسد؟
احتمال بازگشایی نماد معاملاتی سایپا طی روزهای آتی وجود دارد. پس از برگزاری مجمع عمومی و تقسیم سود میان سهامداران در شرایط کنونی بازار انتظار بازگشایی این نماد را میکشد. پس از توقف «خساپا» در روز پایانی اردیبهشت سال جاری شاخص صنعت خودرو مسیر نزولی را در پیش گرفت. به این ترتیب در این مدت افت 8 درصدی را تجربه کرده است. به نقل از دنیای اقتصاد، در شرایط کنونی بازگشایی سهام سایپا میتواند اثری دو گانه بر گروه خودرو و حتی بورس داشته باشد.
از طرفی باید توجه کرد، بازگشایی سایپا با آزاد شدن نقدینگی حبسشده همراه خواهد بود. تلاش سهامداران منتظر پس از توقف چند ماهه در نقد کردن سهام و همچنین ریزش شاخص صنعت خودرو احتمال افت قیمت سایپا را تقویت کرده است. این موضوع میتواند بر شاخص کل فشار وارد کند. در حالی که در حالت منطقی انتظار افت قیمتی ساپیا و شوک به شاخص سهام و صنعت خودرو وجود دارد، از سوی دیگر در صورتیکه فضای هیجانی و نوسانی صنعت خودرو بتواند بار دیگر موج نقدینگی را برای این نماد به همراه داشته باشد، احتمال تلاش دیگر نمادهای خودرویی برای فاصله گرفتن از کف نیز وجود دارد.
زیان یک تریلیون دلاری تنش آمریکا و کره شمالی به بازارهای جهانیرویترز روز جمعه گزارش داد، زیانی که تنش لفظی میان کره شمالی و آمریکا به بازارهای جهانی زده است به یک تریلیون دلار می رسد. این در حالی است که سرمایه گذاران به سوی ین ژاپن، فرانک سوئیس، طلا و اوراق قرضه دولتی هجوم برده اند. سهام اروپایی جمعه برای سومین روز متوالی، سقوط را تجربه کرد و وال استریت و سایر بازارهای سهام دنیا نیز این روند نزولی را تجربه کردند. شاخص سهام «داو جونز» 0.93، «استاندارد اند پورز 500/ S&P 500» 1.45 درصد و « Nasdaq» 2.13 درصد سقوط کرد.
در همین حال، سهام FTSEurofirst 1.11 درصد و سهام Nikkei 2 درصد کاهش یافت. در بازار ارز نیز ارزش ین در برابر دلار آمریکا 0.8 درصد افزایش یافت. «شان آزبورن» از استراتژیست های ارشد ارز در کانادا گفت: ین مهمترین خبر این روزهاست. بازارها به دنبال گریز از ریسک هستند. به گزارش ایرنا «فواد رزاق زاده» تحلیلگر تارنمای Forex می گوید: جنگ لفظی میان رهبران آمریکا و کره شمالی بر نگرش سرمایه گذاران تاثیر گذاشته است. طلا و نقره ارزش بیشتری پیدا کرده است زیرا عمدتا کالاهای امن برای سرمایه گذاری به شمار می آیند. تنش ها میان کره شمالی و آمریکا به شدت افزایش یافته است.
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا هشدار داده است، پیونگ یانگ اگر بخواهد حتی به حمله به ایالات متحده یا متحدانش فکر کند باید «بسیار بسیار عصبی» باشد. قبل از این اظهارات کره شمالی گفته بود که در حالی برنامه ریزی برای حمله پرتاب موشک به گوام است. گوام جزو قلمروهای آمریکا در اقیانوس آرام است.
کاهش بهای نفت با پایبندی ضعیف اعضای اوپک به قرارداد کاهش تولیدروز جمعه قیمت نفت حدود یک درصد کاهش یافت و به کمترین نرخ خود در یک هفته گذشته رسید. علت کاهش قیمت ها در روز جمعه انتشار گزارشی از سوی آژانس بین المللی انرژی بود که طی آن بیان شده، علی رغم افزایش تقاضا برای نفت در سال جاری، به دلیل پایبندی ضعیف اوپک به قرارداد کاهش تولید، تعادل میان عرضه و تقاضا در بازار نفت زمان بیشتری طول خواهد کشید. قیمت آتی نفت خام برنت بین الملل، نسبت به قیمت بسته شده در روز گذشته، ۴۸ سنت کاهش یافت و این نفت در بازار بشکهای ۵۱.۴۲ دلار معامله شد، این در حالی است که معاملۀ آتی نفت وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با ۴۸ سنت کاهش، بشکهای ۴۸.۱۱ دلار صورت گرفت.
قیمت جهانی طلا به بالاترین رقم ۲ ماه اخیر رسیددر معاملات روز گذشته بازارهای جهانی قیمت طلا پس از رسیدن به بالاترین رقم بیش از ۲ ماه اخیر، در ادامه معاملات تقریبا ثابت ماند. بارناباس گان، تحلیلگر بازار طلا در این زمینه گفت: بیشتر افزایش قیمت طلا ناشی از رشد تقاضا برای سرمایه گذاری امن بوده است. بر این اساس هر اونس طلا با ۱.۰۳ دلار افزایش به ۱۲۸۷.۵۶ رسید. طلا در ساعات اولیه معاملات روز جمعه بیشترین قیمت از ۸ ژوئن تاکنون یعنی ۱۲۸۸.۹۲ دلار را ثبت کرد.
پیش بینی رشد تقاضا برای نفت نیاز به بازنگری داردآژانس بین المللی انرژی در روز جمعه اعلام کرد، با وجود افزایش تولید نفت در آمریکای شمالی و پایبندی نسبتا ضعیف اوپک به قرارداد کاهش تولید، در سال جاری تقاضای جهانی نفت بیش از آنچه پیش بینی شده بود، رشد خواهد داشت. رشد تقاضا موجب می شود که بازار از این وضعیت اشباع شده خارج و میان عرضه و تقاضا تعادل ایجاد شود. این آژانس پیش بینی اش از رشد تقاضای در سال ۲۰۱۷ را به ۱.۵ میلیون بشکه در روز افزایش داده است. این در حالی است که در گزارش ماهانه قبلی اش، رشد تقاضا در سال ۲۰۱۷ را ۱.۴ میلیون بشکه در روز پیشبینی کرده بود و گفته بود که انتظار دارد در سال آینده نیز، رشد تقاضا مجددا ۱.۴ میلیون بشکه در روز افزایش داشته باشد.
موافقت دولت هند با واردات ماهانه نفت از آمریکاهند تنها از طریق نفتکشهای هندی اجازه میدهد نفت وارد شود اما حمل نفت خام آمریکا به ابرنفتکشهایی نیاز دارد که میتواند توسط شرکتهای کشتیرانی خارجی انجام شود. طبق گزارش رسانههای هندی به نقل از یک مقام ارشد در وزارت نفت این کشور، وزارت کشتیرانی هند به شرکت "ایندین اویل" که بزرگترین پالایشگاه هند است، اجازه داده هر ماه یک محموله نفت از آمریکا با کشتیهای خارجی وارد کند.
ژاپنیها، برنده رسوایی دیزلگیت شدندخودروسازان ژاپنی آمار فروش خوب خود در کره را مدیون آسیب دیدن شهرت خودروسازان آلمانی هستند. خودروسازان آلمانی پس از رسوایی تقلب در میزان آلایندههای خودروهای دیزلی به نام دیزلگیت، جایگاهشان را بهعنوان بزرگترین صادرکنندگان خودرو به کره از دست دادهاند و سهم بازار خود را به موج تازهای از خودروهای ژاپنی با موتور هیبریدی واگذار میکنند.
به گزارش کرهتایمز، پنج خودروساز ژاپنی تویوتا، لکسوس، هوندا، و اینفینیتی در مجموع رکورد بالاترین سهم بازار را در ماه گذشته ثبت کردند. امروزه از هر پنج خودروی وارداتی که در کره به فروش میرسد، یکی ژاپنی است. خودروسازان آلمانی که همواره دست بالا را در صادرات خودرو به کره داشتند، طی ماه گذشته بیش از 7 درصد سهم بازار 50 درصدیشان را از دست دادند. مقامات کره اعلام کردهاند: «خودروسازان ژاپنی که در پی فراخوانهای گسترده در سال 2010 دچار افت فروش شدند، بار دیگر به صحنه رقابت بازگشتهاند.»
واردات برنج تجارت عمده ایران با اروگوئهمدیرکل دفتر امور بین الملل و سازمان های تخصصی وزارت جهاد کشاورزی گفت: در حال حاضر تجارت عمده ایران با اروگوئه در بحث واردات برنج است.هومن فتحی در گفت وگو با رادیو اقتصاد، ضمن اشاره به اینکه هم اکنون ایران روابط تجاری عمده ای با اروگوئه ندارد بر ضرورت تعادل و توازن بخشی تراز تجاری بین دو کشور تأکید کرد. وی در ادامه با بیان اینکه صادرات ایران به کشور اروگوئه از حیث حجم و ارزش اقتصادی قابل توجه نیست، اظهار داشت: جمهوری اسلامی قابلیت های صادراتی فراوانی در تمامی بخش ها به ویژه کشاورزی، صنایع تبدیلی و تکمیلی وابسته دارد.
کشورهایی که خواهان «کولر آبی» ایرانی اندبنا بر آمار اعلامی وزارت صنعت، معدن و تجارت میزان تولید کولر آبی در کشور حدود ۸۰۰ هزار دستگاه اعلام شده است. در سالهای گذشته صادرات کولرهای آبی توانسته است ارزآوری خاصی برای کشور به همراه داشته باشد به گونهای که در سال ۱۳۹۵ در مجموع ارزش صادرات این بخش به ۱۴۷ میلیون دلار رسیده و از نظر وزنی نیز ۴۷ هزار و ۵۰۰ تن کالا به کشورهای مختلف صادر شده است.
به گزارش ایسنا، البته این آمار در مقایسه با سال ۱۳۹۴ با کاهش ۱۱ میلیون دلاری همراه بوده و نسبت به سالهایی مانند سال ۱۳۸۹ که صادرات این بخش به ۱۹۰ میلیون دلار رسیده بود، فاصلهای قابل توجه دارد اما همچنان عراق، افغانستان، سودان، ترکیه، اردن و ایتالیا به عنوان بازاری برای صادرات این کالا به شمار میروند. نکته جالب آنکه ۹۳ درصد صادرات کولرهای آبی به مقصد عراق بوده و پنج درصد آن به افغانستان صادر میشود. در کنار صادرات کولرهای آبی در این حوزه وارداتی نیز صورت میگیرد که حجم واردات این کالا به مراتب کمتر از صادرات آن بوده و در سال گذشته تنها ۳۰۰ هزار دلار ارز از کشور برای واردات کولرهای آبی خارج شده است. کشورهای ایتالیا، چین، هند و امارات متحده عربی به عنوان عمده صادرکنندگان این کالا به ایران شناخت شده اند.
کاهش قاچاق لوازم آرایشی به کشوردبیر انجمن صنایع شوینده، بهداشتی و آرایشی ایران از کاهش سهم قاچاق اقلام آرایشی و افزایش سه برابری واردات رسمی آن خبر داد. جمشید فروزش با اشاره به سهم 35 درصدی تولید داخل در بازار لوازم آرایشی افزود: در سال های گذشته، تنها 10 درصد مابقی، واردات رسمی و بقیه آن قاچاق بوده اما خوشبختانه هم اکنون میزان واردات به 30 درصد افزایش یافته است. او افزود: کاهش سهم قاچاقچیان در بازار، بسیاری از تولید کنندگان مطرح این صنعت را به سمت ایران کشانده است تا در داخل تحت لیسانس و به دست کارگر ایرانی تولید کنند و تاکنون دو قرارداد تولید مشترک منعقد شده است. دبیر انجمن صنایع شوینده، بهداشتی و آرایشی ایران ادامه داد: کاهش قاچاق در این بازار در نتیجه سامانه های رهگیری سازمان غذا و دارو بوده است و امیدواریم تا سال آینده با وجود این سامانه ها، کالای قاچاق از غیر قاچاق به راحتی قابل تشخیص باشد. او افزود: در صنایع شوینده و بهداشتی قاچاق نداریم چون به لحاظ اقتصادی به صرفه نیست. /شبکه خبر
یک میلیون گردشگر چینی در راه ایرانرئیس انجمن دوستی ایران و چین نیز در نشستی، با اشاره به بیست سالگی عمر این انجمن گفت: انجمن دوستی ایران و چین در دو دهه گذشته، همکاریهای خوبی در زمینههای فرهنگی و اقتصادی با کشور چین داشته است. وی با بیان اینکه ایران هنوز نتوانسته نقش واقعی خود را در طرح «یک جاده، یک کمربند» دولت چین ایفا کند، افزود: موضوع بسته شدن برخی از حسابهای بانکی ایرانیان در چین، نگرانکننده است و ما در حال بررسی این هستیم که دلیل اینکه بانکهای چینی یکباره اقدام به مسدودی تعدادی از حسابهای بانکی افراد ایرانی کردهاند، چیست.
محمدی همچنین با اشاره به توسعه اقتصادی دو کشور در حوزه گردشگری، افزود: دولت چین اعلام کرده است که قصد دارد تا سطح یک میلیون گردشگر چینی به ایران در سال اعزام کند که اتفاق خوبی است و بخش خصوصی ایران از این اتفاق استقبال میکند.
وی در عین حال، با انتقاد از رسانههای گروهی چین به دلیل استفاده از منابع خبری و رسانهای کشورهای غربی در خصوص ایران، گفت: آقای سفیر این موضوع را به طور جدی با مسئولان دولت این کشور در میان بگذارد که رسانههای این کشور برای پوشش اخبار مربوط به ایران از رسانههای معتبر داخل ایران استفاده کنند.