مرگ بیش از ۱۱ هزار و ۲۵۰ بیمار یمنی، عراق در انتظار فرمان العبادی برای آزادسازی «تلعفر»، شرط بارزانی برای به تعویق انداختن همه پرسی استقلال، انتظار برای پاسخ سران عرب به نامههای امیر کویت، عملیات هلیبرن شبانه ارتش سوریه در حد فاصل رقه و حمص و درخواست المالکی برای تغییر نظام سیاسی عراق، از مهم ترین خبرها و رویدادهای خاورمیانه بوده اند. در این میان، می توان به اختلاف ایران و ترکیه بر سر چهارمین منطقه کاهش تنش در سوریه نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ یک منبع دیپلماتیک روس از اختلاف ایران و ترکیه بر سر منطقه کاهش تنش در نزدیکی ادلب سوریه خبر داد.
به گزارش اینترفکس، تأخیر در ایجاد چهارمین منطقه کاهش تنش در سوریه در نزدیکی ادلب به دلیل اختلاف میان ایران و ترکیه است.
این مطلب را یک منبع دیپلماتیک نزدیک به مسأله گفت.
مرگ بیش از ۱۱ هزار و ۲۵۰ بیمار یمنی
وزارت بهداشت و اسکان یمن اعلام کرد: بیش از 11 هزار و 250 بیمار به دلیل عدم سفر به خارج از کشور برای درمان به دلیل محاصره تحمیلی یمن، جان خود را از دست دادهاند.
«عبدالحکیم الکحلانی»، سخنگوی رسمی وزارت بهداشت یمن به خبرگزاری رسمی این کشور (سبأ)، گفت: سالیانه بیش از صد بیمار نیاز دارند، برای درمان به خارج از کشور اعزام شوند، زیرا درمان آنها در داخل کشور، میسر نیست اما به دلیل محاصره تحمیلی یمن، امکان این سفر مهیا نمیشود.
وی افزود: فرودگاه صنعاء باید فورا باز شود و هر یک روز تأخیر، به مرگ 325 بیمار در تمامی استان های یمن، منجر میشود. عربستان سعودی با هدف گرفتن یمنیها و سپس ممانعت از سفر آنها برای درمان، در حال جنایت است.
سخنگوی رسمی وزارت بهداشت یمن، دیرکرد در رسیدن کمکهای انسانی و هواپیماهای سازمان ملل به فرودگاه صنعاء به دلیل مانعتراشیهای عربستان و ضرورت صدور مجوز از سوی این کشور برای این هواپیماها، بحران انسانی در یمن را به طور کلی تشدید و مبارزه با وبا و سایر بیماریهای مسری در کشور را دشوارتر کرده است.
وی از جامعه بینالملل خواست، هر چه زودتر فرودگاه صنعاء را باز کند، زیرا محروم کردن سی میلیون شهروند از سفر از طریق فرودگاه پایتخت کشورشان، جنایتی بی سابقه در تاریخ به شمار میرود.
عراق در انتظار فرمان العبادی برای آزادسازی «تلعفر»
رئیس ستاد مشترک ارتش عراق ضمن، با تأکید بر آمادگی نیروهای آن برای آزادسازی تلعفر اعلام کرد: «منتظر چراغ سبز فرمانده کل نیروهای مسلح عراق هستیم.»
وی در گفتوگو با شبکه خبری روسیاالیوم افزود: عملیات مقدماتی نیروهای عراقی قبل از آغاز عملیات آزادسازی تلعفر وجود خواهد داشت.
رئیس ستاد مشترک ارتش عراق گفت: تسلط بر مرزهای عراقی و پاکسازی آن از چنگ داعش پس از آزادسازی شهرستان تلعفر استان نینوی صورت خواهد گرفت.
شرط بارزانی برای به تعویق انداختن همه پرسی استقلال
روز شنبه، مسعود بارزانی، رئیس اقلیم کردستان عراق در تماس تلفنی با رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه آمریکا، خواستار ارائه تضمین هایی از واشنگتن در قبال به تأخیر انداختن همه پرسی استقلال این اقلیم شد و افزود: اگر تضمین بدهید همه پرسی را عقب می اندازیم.
تصویر بارزانی: همه پرسی را عقب می اندازیم به شرط تضمین آمریکادفتر ریاست جمهوری اقلیم کردستان با صدور بیانیه ای اعلام کرد: تیلرسون طی تماس تلفنی با مسعود بارزانی از تمایل واشنگتن برای به تأخیر انداختن همه پرسی استقلال این منطقه خبر داد و گفت: واشنگتن ادامه برگزاری گفت و گوها و مذاکرت میان اقلیم و بغداد را تأیید می کند.
بارزانی در مقابل، خواستار ارائه تضمین ها و جایگزین هایی از سوی آمریکا در قبال به تعویق انداختن این همه پرسی شد.
خبرگزاری فرانسه گزارش داد: وزیر امور خارجه آمریکا، ضمن قدردانی از نقش نیروهای کرد پیشمرگ در مبارزه با گروه تروریستی (داعش) از نقش بارزانی و رهبری سیاسی کردستان و نیز تصمیمش برای تشکیل هیأتی بلند پایه جهت انجام گفت وگوهای سیاسی با بغداد، استقبال کرد.
در همین راستا، بارزانی تأکید کرد، یک هیأت از اقلیم به زودی عازم بغداد می شود تا درباره آینده مناسبات با هم گفت و گو کنند.
رئیس اقلیم کردستان در ادامه این پرسش را مطرح کرد که، آمریکا چه تضمینی به ملت کردستان در مقابل به تعویق انداختن همه پرسی اقلیم کردستان می دهد؟ چه مواردی می تواند جایگزین حق تعیین سرنوشت ملت کردستان شود؟
وی مدعی شد: همکاری و همزیستی مسالمت آمیز که هدف اصلی کردستان و عراق بود در طول چند مرحله تاریخی گذشته، محقق نشد؛ از این روی، ملت کردستان به راه خود ادامه خواهند داد و سرنوشتشان را تعیین خواهند کرد.
انتظار برای پاسخ سران عرب به نامههای امیر کویت یک منبع مسئول در وزارت خارجه کویت، با اشاره به ارسال نامههای امیر کویت توسط «صباح الخالد» وزیر خارجه این کشور به عربستان، امارات، بحرین، مصر و قطر، گفت که ما همچنان منتظر دریافت پاسخ این نامهها هستیم.
وی در مصاحبه با روزنامه «الجریده» کویت در پاسخ به اینکه آیا در این نامهها به برگزاری نشست در سطح وزرای خارجه برای دستیابی به نقطه مشترک و تحقق آشتی در نشست آتی شورای همکاری خلیجفارس دعوت شده است، تصریح کرد: چنین چیزی در این نامهها عنوان نشده است.
با گذشت دو ماه از قطع روابط بین چهار کشور عربستان، بحرین، امارات و مصر با قطر به بهانه حمایت از تروریسم، این کشورها همچنان بر مواضع خود مبنی بر تسلیم شدن قطر در برابر خواستههای سیزده گانه آنها پافشاری دارند و در مقابل قطر نیز رفع محاصره این کشور را شرط گفتوگو قرار داده است.
این منبع کویتی همچنین خبر یک روزنامه محلی درباره شکایت کویت به سازمان ملل در رابطه با نقض حریم دریایی این کشور توسط ایران و نفوذ قایقهای ایرانی به آبهایهای منطقهای کویت را تکذیب کرد.
یک روزنامه محلی کویت در خبری مدعی شده بود، گشتیهای سپاه ایران منطقه نفتی الأریاق کویت نفوذ کرده و یک شهروند کویتی را مورد بازرسی قرار دادهاند.
عملیات هلیبرن شبانه ارتش سوریه در حد فاصل رقه و حمصیک منبع ارتش سوریه اعلام کرد که نیروهای ارتش عملیات هلیبرن شبانهای را پشت خطوط داعش در مرزهای اداری رقه و حمص انجام دادند.
به گزارش اسپوتنیک، این منبع خاطرنشان کرد: این عملیات هلیبرن ارتش در عمق ۲۰ کیلومتری پشت خطوط داعش در جنوب منطقه الکدیر در مرزهای اداری میان رقه و حمص صورت گرفت.
این منبع افزود: ارتش، امنیت را برای پیشروی نیروها در مسافت ۲۱ کیلومتری در این سمت تأمین کرد.
از سوی دیگر، منابع سوری اعلام کردند، ارتش سوریه شهر السخنه، آخرین پایگاه داعش در حومه حمص را از مینها و خودروهای بمب گذاری شده پاکسازی کرده است.
داعش اخیرا این شهر را که در ۵۰ کیلومتری شمال شرق شهر باستانی پالمیرا و و ۵۰ کیلومتری شهر دیرالزور قرار دارد، آزاد کرد.
درخواست المالکی برای تغییر نظام سیاسی عراق «نوری مالکی»، معاون رئیس جمهور عراق در مراسمی به مناسبت روز جهانی جوان در بغداد تأکید کرد: جوانان عراقی باید با تفکرات طایفه ای و نقشه های دشمنان مبارزه کنند. آنها باید نسبت به میوه تلخ تفکرات منحرف هشیار باشند.
وی در ادامه افزود: همان گونه که پیشتر نیز گفتیم، تروریسم گسترش پیدا کرده و باید جنگ جهانی سوم علیه آن راه بیفتد اما متأسفانه کسی به این سخنان گوش نمی دهد تا جایی که تروریسم در کشورهای اروپایی و عربی نیز راه پیدا کرد و آنها فهمیدند که هدف تروریسم قرار گرفته اند. داعش نتیجه نادرست تفکرات منحرفانه و تکفیری و طایفه ای است.
مالکی تأکید کرد: دولت هایی که پس از سال 2003 و سقوط نظام بعث روی کار آمدند با بحران ها و موانعی بر سر آبادانی کشور رو به رو شدند و عملیات هدف قرار دادن زیرساخت ها و منابع انرژی کشور مانع این اقدامات شد. در سایه اقدامات مخرب و تلاش برخی برای شوراندن مردم علیه حاکمیت چگونه میتوان در مسیر بازسازی کشور قدم گذاشت.
وی هم چنین در بخش دیگری از سخنانش تأکید کرد: نظام سیاسی در عراق باید تغییر کند تا دولتی با اراده و قدرتمند با حمایت پارلمان برای کمک در روند تعیین وزرا و قانون گذاری به وجود آید. این نظام سیاسی باید تبدیل به نظام ریاست جمهوری ویا نظام اکثریت سیاسی شود ایجاد حاکمیت با نظام سهمیه بندی باعث تضییع شدن حق جوانان می شود.