هفته گذشته، سرلشکر باقری، رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح ایران، سفری به ترکیه داشت که اولین دیدار نظامی در چنین سطح عالی در تاریخ مناسبات ترکیه و جمهوری اسلامی ایران بود؛ سفری که تحلیل های زیادی پیرامون خود به همراه داشت.
به گزارش «تابناک»، یکی از مهم ترین موضوعات مطروحه در جریان این سفر، اعلام عملیات مشترک احتمالی ایران و ترکیه علیه پ.ک.ک بوده است.
در همین زمینه، هفته گذشته، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه اعلام نمود که با رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح ایران، موضوع عملیات مشترک علیه اعضای«حزب کارگر کردستان» (پ.ک.ک) ممنوعه در ترکیه را بررسی کرد.
اردوغان در کنفرانس کوتاه مطبوعاتی خود گفت: «انجام عملیات مشترک از نقطه نظر دیپلماتیک با رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح ایران بررسی شد. تلاش ها در این خصوص ادامه خواهد یافت، زیرا تروریست های «حزب کارگر کردستان» شعبه ای در ایران دارند. این نوع سازمان ها هم برای ایران و هم برای ترکیه ضرر به بار می آورند».
از سوی دیگر، آنکارا تلاش کرده تا مسعود بارزانی رهبر حزب دموکرات کردستان را متقاعد کند تا رفراندوم استقلال را اجرا نکند؛ رفراندومی که مورد حساسیت هر دو کشور بوده است.
در همین زمینه، روزنامه «حریت» ترکیه در مطلبی با نام «عملیات مشترک با ایران امکان پذیر است؟» به این مسأله پرداخته است.
حریت به نقل از یک دیپلمات ایرانی نوشت که ایران و ترکیه نباید اجازه دهند، رفراندوم استقلال اقلیم کردستان که باعث آسیب شدید به منافع دو کشور می شود، اجرا شود.
آیا دشمن دشمن من همیشه دوست من است؟
سخنگوی نیروهای مسلح ایران گفته که رفراندوم استقلال بارزانی، بخشی از سیاست ایالات متحده است.
وی گفت: «ما فکر می کنیم این مسأله، بخشی از سیاست ایالات متحده برای تقسیم کشورهای منطقه است و ما لذا ما با این طرح مقابله خواهیم کرد».
حریت در ادامه نوشت: هنگامی که شما با این عینک نگاه می کنید، ممکن است فکر کنید که سیاست های ترکیه و ایران در مورد عراق 100 درصدی با یکدیگر هماهنگ هستند. با این حال، روی دیگر سکه را نیز باید دید. دو روز پیش، آنکارا نماینده حزب اتحاد میهنی کردستان را از ترکیه اخراج کر؛ حزبی که روابط نزدیکی با ایران دارد.
از سوی دیگر، حریت مدعی شده که دولت مرکزی در بغداد که قوی ترین مخالف رفراندوم است، به شدت تحت کنترل ایران است. بغداد پنهان نمی کند که توسط تهران تشویق و حمایت شده است تا یک واکنش شدید علیه پایگاه نظامی ارتش ترکیه در بعشیقه در شمال عراق داشته باشد.
علاوه بر این، کل جهان می داند که عنصر ضروری در عملیات دولت بغداد برای نجات تلعفر- یک شهر ترکمن نشین- حشد الشعبی مورد حمایت ایران است. با این حال، تنها خط قرمز ترکیه در مورد عملیات تلعفر، اجتناب از استفاده از حشد الشعبی بوده است.
حریت در ادامه به نقل از یک دیپلمات اسرائیلی نوشت: تنها جایی که در آن اصطلاح «دشمن دشمن من دوست من است» معتبر نیست، خاورمیانه است؛ مسأله ای که در مورد ایران و ترکیه در عراق نیز صدق می کند.
در نهایت این روزنامه ترکیه ای مدعی است که ایجاد رابطه و عملیات مشترک با ایران علیه رفراندوم بارزانی می تواند آسیب جبران ناپذیری به سیاست های منطقه ای ترکیه وارد کند.
از سوی دیگر، برخی ناظران نیز معتقدند که ایجاد عملیات مشترک میان ایران و ترکیه در عراق بیش از آنکه به ضرر ترکیه باشد، منافع ایران را تهدید خواهد کرد، چون در صورت اقدام علیه کردها در عراق، گروه هایی مانند پژاک که در یک آتش بس ضمنی با ایران برای عدم منازعه به سر می برند، ممکن است تهدیداتی را علیه ایران در مرزهای غربی اش ایجاد کنند.