بار دیگر، حذف اپلیکیشنهای ایرانی از فروشگاه آنلاین شرکت اپل این پرسش را پدید آورد که چرا کسی پیگیر حقوق ایرانیان نیست؟ حقوقی که گاه برای احقاقشان از مو رد میشویم و گاه اگر دستیابی به آنها مستلزم عبور از کوه باشد، کوتاهی میکنیم؟!
به گزارش «تابناک»؛ در حالی که دولتمردان بارها نشان دادهاند برای تداوم فعالیت نرم افزار پیام رسان تلگرام در کشورمان از هر کوششی دریغ ندارند و بارها و بارها با مدیران این شرکت مذاکره کردهاند، خبر میرسد که شرکت نرمافزاری و سختافزاری اپل، کمر به حذف همه اپلیکیشن های ایرانی از اپ استور خود بسته و دشمنی بی مثالی با استارتآپ های کشورمان را در پیش گرفته است.
دشمنی که با دستاویز قرار دادن تفسیری خاص از «تحریم» صورت میپذیرد و فارغ از آسیب های فراوانی که برای کسب و کارهای متکی به این اپلیکیشن ها به همراه دارد، ندید گرفتن حقوق اولیه حدود شش میلیون کاربر سخت افزارهای اپل در ایران است.
این در حالی است که تأمل در سخنان رئیس جمهور و دیگر دولتمردان، حکایت از جایگاه مهم کسب و کارهای نوپا و استارتآپ ها در برنامه های آتی کشور دارد و این اقدام مدیران اپل، لطمه ای جبران ناپذیر به این برنامه ها محسوب میشود؛ برنامه هایی که قرار است به کمکشان اهداف مهمی مانند اشتغال زایی پی گرفته شود و به این منظور، مدت هاست توسعه زیرساخت هایی مانند اینترنت در دستور کار دولتمردان قرار گرفته است.
وضعیتی که بر اساس آن انتظار میرود، اقدامات اخیر مدیران اپل با واکنش مواجه شده و تلاشی همه جانبه برای رفع مشکل بروز کرده، به کار بسته شود؛ از مذاکره و رایزنی گرفته تا حتی اقدامات حقوقی و مراجعه به نهادهای بین المللی؛ تدابیری که اگر اندیشیده نشوند، ممکن است شاهد سرایت تصمیم مدیران اپل به امثال گوگل باشیم.
دورنمایی تاریک که میتواند استارتآپ های ایرانی و به طور ویژهتر، فعالان عرصه تجارت آنلاین را تحت تأثیر قرار داده و نه تنها مانع از تحقق نیافتن وعدههایی مثل اشتغالزایی شود، که به بیکاری دامن زده و اقتصاد کشورمان را تحت تأثیر قرار دهد؛ آن هم در شرایطی که میدانیم اپلیکیشن ها و تجارتی و خدماتی که به واسطه آنها دایر شده و ارائه میشود، چه نقش پررنگی در جهان امروز ایفا میکنند؟
تنها کافی است از این منظر به ماجرا نگاه کنیم که با حذف اپلیکیشن های ایرانی از فروشگاههای آنلاین جهانی، چه سهمی از بازار کشورمان نصیب اپلیکیشن ها و مجموعه های خارجی خواهد شد و به چه میزان امنیت ملی کشورمان را تحت الشعاع قرار خواهد داد تا به ضرورت مقابله عاجل با اقدام اخیر مدیران اپل پی ببریم.
همان نکات مهمی که مسئولان را بر آن داشته تا در صدد انتقال سرورهای تلگرام و دیگر نرم افزارهای ارتباطی به کشورمان برآیند و به این منظور، بارها و بارها با مدیران این نرم افزار ارتباطی مذاکره و رایزنی کنند؛ مذاکراتی ضروری و مهم که ظاهرا برای به راه آوردن مدیران اپل یا دیگر تولید کنندگان و عرضه کنندگان نرم افزار تجویز نمیشود.
این را میشود از انفعال مسئولان در مقابل موضعگیریهای اخیر اپل دریافت که به طرح شکایت علیه مدیران این شرکت یا حتی مذاکره با ایشان منجر نشده است. درست بر خلاف رویه ای که در خصوص تلگرام پیش گرفته و به تداوم کار این نرم افزار در کشورمان منجر شد. با این تفاوت که پیگیری شکایت کاربران و استارتآپهای ایرانی، به نوعی تلاش برای عمل به وعده های داده شده دولت مردان نیز هست.
وعدههایی که اگر قرار به تحققشان باشد، نمیتوان بر اقدام مدیران اپل چشم بست و جا دارد به پیگیری مدیران وزارت ارتباطات با همراهی دیگر مسئولان و نهادها برای مذاکره با شرکت اپل یا طرح شکایت از ایشان به محاکم بین المللی گره بخورد و این پیام را به دیگران مخابره کند که نمیتوانند به سادگی و به هر بهانه ای چشم بر حقوق ایرانیان ببندند.