پروژه انتقال آب «بن-بروجن»، تلاشی دیگر برای نابودی کامل زاینده رود

حیات دوباره زاینده رود و تالاب گاوخونی که تحت تأثیر خشکسالی های اخیر و برداشت های بی رویه آب در مناطق بالادستی چند سالی هست از جوش و خروش ایستاده اند، به دلیل دست اندازی های ناصحیح انسانی هنوز هم مبهم و محال به نظر می رسد؛ دست اندازی هایی مثل اجرای پروژه انتقال آب «بن –بروجن» که به موجب آن سالانه 40 میلیون مترمکعب از حقابه های زاینده رود به حوضه آبریز کارون منتقل خواهد شد.
کد خبر: ۷۳۰۳۶۵
|
۲۵ شهريور ۱۳۹۶ - ۱۶:۰۵ 16 September 2017
|
48146 بازدید
|
پروژه انتقال آب «بن-بروجن»، تلاشی دیگر برای نابودی کامل زاینده رود
حیات دوباره زاینده رود و تالاب گاوخونی که تحت تأثیر خشکسالی های اخیر و برداشت های بی رویه آب در مناطق بالادستی چند سالی هست از جوش و خروش ایستاده اند، به دلیل دست اندازی های ناصحیح انسانی هنوز هم مبهم و محال به نظر می رسد؛ دست اندازی هایی مثل اجرای پروژه انتقال آب «بن –بروجن» که به موجب آن سالانه 40 میلیون مترمکعب از حقابه های زاینده رود به حوضه آبریز کارون منتقل خواهد شد.

به گزارش «تابناک»، در شرایط کنونی کشور که همگان بر مسئله بحران آب واقف هستند و آن را تهدیدی جدی برای آینده ایران اسلامی قلمداد می کنند، اجرای طرح های احیاء محیط زیست و جبران خطاهای گذشته امری اجتناب ناپذیر است و این در حالی است که هنوز طرح های غلط آبی مثل پروژه های انتقال آب بدون لحاظ کردن پیوست های زیست محیطی در دستور کار مسئولان قرار دارد.

پروژه انتقال آب «بن- بروجن» را باید از آن دست طرح های انتقال آبی دانست که در ردیف دیگر طرح های انتقال آب کشور با پشت پرده هایی عجیب و مقدماتی کاملاً غیر منطقی در حال اجراست و آنچنان که مدیران استانی چهار محال و بختیاری اعلام می کنند، تا پایان سال 96 به مرحله اجرا خواهد رسید؛ طرحی که بر اساس آن قرار است سالانه 40 میلیون مترمکعب آب از حوزه آبریز زاینده رود با طی مسافتی به طول 128 کیلومتر به حوضه آبریز کارون انتقال داده شود.

مبدأ و مقصد اجرای این طرح انتقال آب و چگونگی اجرای آن در نگاه اول برای هر شنونده ای که از آن مطلع است، عجیب و غیر قابل باور است. از این لحاظ که می دانیم حوضه آبریز زاینده رود و رود دائمی آن یعنی زاینده رود خود دچار مشکل بی آبی هستند و اجرای چنین طرح هایی که اندک منابع آب این حوضه را نیز به تاراج می برد، تحت هیچ شرایطی به صلاح منطقه و کشور نیست.

به راستی چرا با چنین شرایط نگران کننده ای یعنی کمبود شدید آب در حوضه آبریز زاینده رود، طرح انتقال آب «بن - بروجن» در حال نهایی شدن است و آیا مسئولان اجرایی محلی و ملی به این خطر واقف نیستند؟

 انگیزه و هدف اصلی مسئولان از اجرای این طرح که قرار است آب را از سر شاخه های زاینده رود با گذر از مسیری به طول 128 کیلومتر به شهرستان بروجن برساند، چیست؟

برای پاسخ به سئوالات بالا و نیز تشریح انگیزه های اصلی اجرای این طرح انتقال آب باید چند موضوع متفاوت اما به هم پیوسته را مرور کرد.

در سال 1383 دولت وقت لایحه ای را تحت عنوان قانون استقلال آبی استان ها به مجلس فرستاد و با تصویب آن در مجلس لازم الاجرا شد؛ قانونی که بر اساس آن هر استان فارغ از حوضه های آبریز و زیستگاه های طبیعی قادر است منابع آب موجود در مرزهای سیاسی را بدون در نظر گرفتن مسائل مهمی مثل حقابه و مرزهای طبیعی مدیریت و در اختیار داشته باشد.

بر اساس همین قانون که نقدهای فراوانی بر آن وارد است و در طول سال های اخیر نیز تنش های آبی فراوانی را در کشور پدید آورد، مدیران استانی چهارمحال و بختیاری بدون در نظر گرفتن این حقیقت که شهرستان بن این استان در حوضه آبریز زاینده رود قرار دارد و منابع آبی این منطقه از استان متعلق به حوضه آبریز زاینده رود و تالاب گاوخونی است، بنا دارند با اجرای طرح انتقال آب «بن- بروجن»، سالانه 40 میلیون مترمکعب از آب این حوضه آبریز را که از نظر جغرافیایی در شمال این استان قرار دارد به شهرستان بروجن واقع در حوضه آبریز کارون منتقل کنند.

در مورد هدف اجرای این طرح انتقال آب مسئولان و مدیران استانی شهرستان چهارمحال و بختیاری بارها بر موضوع تأمین آب آشامیدنی شهرستان بروجن تأکید کرده اند، حال آنکه مروری بر میزان بارندگی های سالانه استان چهارمحال و مقایسه میانگین بارندگی بلند مدت بروجن (285) و شهرستان بن (320) حکایت از اختلاف اندک این دو منطقه از لحاظ بارندگی دارد و بر این اساس به نظر می رسد تأکید بر هدف تأمین آشامیدنی در این طرح انتقال آب موضوع صحیحی نیست. به ویژه اینکه می دانیم سرتاسر پهنه جغرافیایی استان چهارمحال و بختیاری از نظر بارندگی و منابع آب به نسبت بسیاری از استان های کشور شرایط مطلوب تری دارد.

در شهرستان بروجن و از سال 1386 با دستور رئیس جمهور وقت یک مجتمع فولاد در منطقه سفید دشت احداث شد که 65 درصد سهام آن متعلق به فولاد مبارکه اصفهان است و این مجتمع به رغم آماده فعالیت بودن به دلیل حجم بالای آب مورد نیاز و عدم امکان تأمین آن از منابع آب منطقه با مشکل اساسی رو به رو است.

در سال گذشته مدیران استانی و صنعتی استان تلاش کردند با اجرای طرح انتقال آب از منطقه بلداجی به سفید دشت این مشکل را حل کنند، اما مقاومت مردم محلی که به کشته و زخمی شدن چند نفر منجر شد، اجازه چنین کاری را به آنها نداد.
 


حالا و در شرایطی که امکان اجرای انتقال آب بلداجی به بروجن با هدف تأمین آب مجتمع فولاد سفید دشت وجود ندارد و پای اعتراض های سرسختانه مردمی در میان است، مدیران استانی بنادارند با دست اندازی در منابع آب حوضه آبریز زاینده رود که در ضلع شمالی این استان قرار دارد، این مشکل را حل کنند.
در این بین قانون استقلال آبی استان که مصوب سال 1383 مجلس شورای اسلامی است نیز به آنها چنین اجازه ای را می دهد و اعتراضات کشاورزان و حقابه داران اصفهانی نیز راه به جایی نخواهد برد.
 

بر این اساس اکنون چند نگرانی و نقد جدی به اجرای این طرح انتقال آب مطرح است که پاسخ به آنها از سوی مدیران استانی چهارمحال و بختیاری می تواند به تنویز افکار عمومی کمک کند.

اول اینکه منابع آب شهرستان بن و بخش های شمالی استان چهارمحال بختیاری که منطبق با حوضه آبریز زاینده رود است،  جدا از اینکه باید در این منطقه به بهره برداری برسد و نیاز اهالی محل را مرتفع کند، حقابه های مشخص و تاریخی رود زاینده رود و تالاب گاوخونی است و اجرای این طرح در این منطقه از استان که مصداق اجرای یک طرح انتقال آب حوضه به حوضه است، کار صحیحی نیست.

دیگر اینکه حجم بارندگی ها در شهرستان بروجن با شهرستان بن چندان تفاوتی ندارد و از این لحاظ اشاره به هدف تأمین آب شرب برای انتقال آب مذکور موضوع صحیحی نیست و این طرح با هدف تأمین آب برای مجتمع فولاد بروجن اجرایی می شود؛ هدفی که قطعاً نمی تواند برای اجرای یک طرح انتقال آب حوضه به حوضه بر اساس قوانین بین المللی توجیه پذیر باشد.

جدا از اینکه این طرح پیوست محیط زیستی دارد یا خیر، مسئله مهم دیگر این است که اگر طرح انتقال آب بن بروجن که در حوزه استحفاظی یک استان اما در دو محیط جغرافیایی مختلف یعنی حوضه آبریز زاینده رود و حوضه آبریز کارون در جریان است، الگو و سنتی عرفی برای مدیریت استانی منابع آب کشور شود، قطعاً در آینده سراسر کشور اسیر بحران و تنش های آبی فراوان خواهد شد.

اجرای پروژه انتقال آب «بن-بروجن» گه تا کنون نیز میلیاردها تومان برای نهایی کردن آن هزینه شده است، باید در ردیف اقدام های خطایی دانست که مدیران ملی و استانی چشم بر آن بسته اند و آیندگان در مورد آثار ویرانگر آن بر محیط زیست مدیران کنونی را قضاوت خواهند کرد.


اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۴
در انتظار بررسی: ۴۷
انتشار یافته: ۸۸
سلمان
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۲۰ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
تابناک عزیز کمی منصف باشید، حدود یک سوم آب زاینده رود سالهاست به یزد می رود.
حال که سطح آب زیرزمینی بروجن به دلیل ارتفاع زیاد از سطح دریا کاهش یافته و عملا آب آشامیدنی این شهر دچار مشکل است، سیاهنمائی نکنید. آب شرب طبق قانون. در درجه اول اولویت است و آبی که میتواند تا بافق برود، خیلی بی انصافی است که به بروجن نرود. الیته اگر بخواهنذ آنرا برای فولاد استفاده کنتد جفاست و میزان انتقال باید متناسب با مصرف شرب باشد. ضمنا بد نیست انتقالهای قبلی نیز بازنگری شود. چطور آب چهارمحال به کرمان و یزد برود انهم برای کشاورزی و صنعت انوقت در سرچشمه چهارمحالیها آب شرب نداشته باشند؟ انصاف و عدالتتان کجا رفته!
علیرضا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۲۲ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
کشور رو با سیاست های آبی قومی و منطقه ایی و با آزمون و خطا به مرز نابودی کشوندن
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۲۶ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
حتما این مطلب را اصفهانی هانوشته اند.چرا در مورد برنج کاری لنجان چیزی نمی نویسید.چرا از انفجار این همه کارخانه در اصفهان چیزی نمی نویسید.چرا از اکواریم و فضای سبز اصفهان چیزی نمی نویسید.چرا بیان نمی کنید این انتقال اب شرب است و شهرهای مسیر که حدود پانصد هزار نفر را در بر می گیرد چیزی نمی نویسید.
پاسخ ها
علی
| Germany |
۱۷:۲۰ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
منظورت رو محمد جان شفاف بگوو/ گفته بودی آکواریوم؟؟ اصلا تا حالا از نزدیک دیدی این مجموعه را؟!! ؟ مگه چقدر اب میخواد؟ معلومه که بی اطلاع هستی.. فضای سبز رو هم بهت پیشنهاد میکنم داخلش قدم بزنی( نه از داخل خودرو) اونوقت میبینی که دیگه چمنی نمونده و درختهاش هم اکثرا خشک شده..گفته بودی کارخانه ها در اصفهان ؟؟!! ؟ میدونی چه بلایی سر محیط زیست
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۵۳ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
بی انصاف نباش هم وطن. رودخانه خشک است و سطح ریز کشت برنجی که شما می فرمایید تقریبا به صفر رسیده است.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۲۹ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۶
چرا نمیگی آب زاینده رود تا یزد و رفسنجان رفته و هر کشاورز شرق اصفهان هم اعتراض کنه سر به نیست میشه فقط درختای اصفهان و میبینی
سهیل
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۰۳ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۶
اکواریوم و فضای سبز را تهران هم داره. همه استفاده میکنن. آب را که با هزینه زیاد بالای کوه نمیکشن؟ اصفهان شهر بزرگ و توریستیه مثل بقیه شهرها . داشتن فضای سبز چیز عجیبیه که بهش اشاره شده؟
این همه کارخانه که ما اصفهانی ها دودش را میخوریم و از باران و برف محروم شدیم، اکثر کارمندان این کارخانه ها .بختیاری هستند
اصفهانی ها تا به امروز برای منافع ملیش کوتاه اومده ولی اینبار نه به بهای نابودی خودش ، اون هم با وجود هموطنانی دلسوز مانند شما
بنده خدا
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۱۰ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۶
متاسفم واسه این طرز فکر . شما یه سری به سامان بزن ببین چقدر لوله گذاشته و آب رو دارند پمپاز می کنند رو سر کوه . و کوهی که سنگ لاخ هست رو به زور آب فراوان میخواهند درختکاری و ویلاسازی کنند و بفروشند . آباد شدن موقتی و ظاهری به چه قیمت؟؟؟؟؟اگر اصفهان برنجکاری میشه واسه مصرف تو همین مملکت هست اما با ویلا سازی شکم همه مردم سیر میشه؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ به بهانه گلخانه زمین گرفتن و توش دارن ویلاسازی آنچنانی می کنند واسه جشن و بزن و بکوب . انوقت شما گیر دادی به برنجکاری کشاورز زحمت کش تو لنجان . حتما مملکت ما از نظر شما ها به ویلاسازی تو زمین های کشاورزی احتیاج داره؟؟؟؟؟
ناشناس
| Germany |
۰۰:۱۷ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۹
نصف اصفهان الان اصفهانی نیستند و خیلیهایشان چهارمحالیند
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۱:۱۸ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۹
کدوم برنج
اینجا دیگه کلاغ وگنجشک ها هم از تشنگی مردن
تو میگی برنج میکارن
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۲۸ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
سلام.
برید دنبال کارتون. اب مال بختیاری هاست.
برید انتقال به یزد رو بررسی کنید
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۴۳ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
اگه واقعا بروجنی بودی اینو نمی نوشتی چون بروجنیا بختیاری نیستن
محسن
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۴۹ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۶
آخه عزيز جان اين حرفه كه شما زديد؟ پس خوزستاني ها هم بگن نفت مال ماست ،بوشهري هاي هم بگن گاز مال ماست و هر استان بخواد يه چيزي بگي شما بفرماييد مفهوم يكپارچگي يعني چي؟ واقعا بايد به حال خودمون با اين تفكر تاسف بخوريم
ناشناس
| Iraq |
۱۵:۰۵ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۷
فعلا که کشور دست کویر نشین ها وترک هاست
ناشناس
| Germany |
۰۰:۱۹ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۹
خیلی از ساکنین الان اصفهان بختیاریند عمو
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۵۹ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۱
متاسفانه اکثر اظهار نظرها در کشور در مورد اصفهان بیشتر از روی نظر تنگی است. شهری که با زحمت مردمش به جایی رسیده، وقتی می بینند و با شهرهای خودشون مقایسه می کنند، به جای تلاش جهت عمرانی شهر خودشون از روی حسادت آرزوی نابودی اصفهان رو می کنند و با بغض و کینه موضع می گیرند.
واقعا جای تاسف داره
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۴۲ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
ظاهراً کشور سیاست جامع ندارد و ملوک الطوایفی اداره می شود.
سعید
|
Germany
|
۱۶:۴۲ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
متاسفانه کسی گوش شنوا نداره و در سالهای اینده چیزی از اصفهان زیبا و زاینده رود باصفای آن باقی نخواهد ماند .. بدون زنده رود ، اصفهان میمیرد.
پاسخ ها
ناشناس
| United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland |
۱۷:۴۷ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
باید قبول کنیم که زیبایی زاینده روز در اولویت آخر قرار دارد و الان اولویت های مهم تری وجود داره، مخصوصا که تبخیر بالای آب در زاینده روز باعث اتلاف بالای آب می شود.
استاد دانشگاه صنعتی اصفهان
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۴۴ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
بنده به عنوان استاد دانشگاه صنعتی اصفهان و دارا سابقه در علوم منابع آب، چنین طرحی را کاملا منصفانه می دانم. آب شرب بیش از 400هزار نفر در استان چهارمحال در شرایط قرمز قرار گرفته و این مساله در شهرستان بروجن از بقیه جاهای این استان حادتر است. منابع زیرزمینی این منطقه تقریبا از بین رفته و آب اندک موجود بسیار نیتراته است. عمق چاه های آب این شهرستان که تا همین 10 سال پیش از 40متر فراتر نمی رفت حال به 150متر رسیده است آن هم در جایی که روزی از بیش از 1متر برف در فصل بارش برخوردار بود و اکنون به طور میانگین کمتر از 10 سانتی متر بارش برف دارد. در حالی که سختی سرما و خشکی هوای این استان صبر مردمان این سرزمین را تمام کرده بی انصافیست که آنها از آب شربی که در این استان فرو می ریزد بی بهره باشند و سهم آنها تنها سرما و سختی شرایط زندگی باشد. بیشترین سوئ مدیریت آب در منطقه باغات سامان و برنجکاری های لنجان صورت می گیرد که بیش از 100 میلیون مترمکعب آب را در خود می بلعد و حاصلی جز هلوی ارزان و برنج آلوده ندارد. این آب خود برای احیای زاینده رود و منطقه شرق کافیست. مگر به مصوبه های دولت مبنی بر ممنوعیت کشت برنج در حوزه زاینده رود توجه نکرده اید؟ سلب حق آب بروجن پاک کردن صورت مساله است و با اجرای صحیح انتقال آب، جلوی زیاده خواهی های صنایع فولاد نیز گرفته می شود تا سودجویان فعلی نتوانند در پشت دیوار حق مردم این منطقه پنهان و سوئ استفاده نمایند.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۵۴ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
شما احتمالا از لر های ساکن اصفهان هستید.
چوبین
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۵۶ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
نترس بابا،
بروجن به اندازه اصفهان، یزد، رفسنجان، کرمان ...، آب لازم ندارد.

خیلی نگران نباشید.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۵۹ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
بدبختی از انجایی شروع شد که پس از انقلاب فولاد مبارکه را که قرار بود در بندر عباس ایجاد شود تا از اب جلیج فارس استفاده کند به استان اصفهان منتقل کردند
پاسخ ها
محسن
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۵۲ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۶
مسئولين وقت كشور كه اكثرا اصفهاني بودند با اين كارها به نظر خودشون داشتند به استان خود خدمت مي كردند،حالا كجا هستند تا نتايج بي فكري اون زمان خود را مشاهده كنند؟ كسي هم كه كاري به كارشون به دليل تصميمات اشتباهشون نداره
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۰۳ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
نیترات آب شهر بروجن سه برابر حد عادیه و مشکلات زیادی رو به وجود آورده. در کنار اون خیلی از شهر های مسیر آب جیره بندی دارن اونوقت آب زاینده رود داره میره برا برنج کاری و کارخونه و پسته و هلو. خب چرا ما نباید آب رو به جا مصرف کنیم؟؟؟چرا همش داریم نا به جا مصرف میکنیم؟؟رواست که یه شری خانواده از ناسالمی آب دچار بیماری میشن. نمیدونم چرا به طرح آب شرب حمله میکنین ولی به طرح های کشاورزی و کارخانه کاری ندارین!!!
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟