بدون تردید جدی ترین مسأله کنونی خاورمیانه نه داعش، بلکه موضوع همه پرسی اقلیم کردستان عراق و تحولات مرتبط با آن است؛ مسأله ای که به چالش بغرنجی در محیط سیاسی عراق و خاورمیانه تبدیل شده است. هرچه به زمان برگزاری همه پرسی در سوم مهرماه (25سپتامبر) نیز نزدیک می شویم، چالش ها و حتی تهدیدها جدی تر و پیچیده تر می شوند.
به گزارش «تابناک»؛ به رغم خواست تمامی بازیگران داخلی، منطقه ای و جهانی و همچنین سازمان های بین المللی برای لغو همه پرسی، مسعود بارزانی همچنان بر برگزاری آن اصرار می ورزد. در 24 ساعت گذشته نیز بحران در اقلیم کردستان مسائل مختلفی را پشت سر گذراند.
برگزاری همه پرسی در موعد مقررانجمن عالی همه پرسی در اقلیم کردستان عراق بعد از نشست شامگاه روز یکشنبه خود به ریاست مسعود بارزانی، با صدور بیانیه ای اعلام کرد که همه پرسی در تاریخ تعیین شده برگزار خواهد شد.
این بیانیه افزود: با توجه به اینکه پیشنهادهایی که به عنوان جایگزین طرح همه پرسی استقلال اقلیم کردستان عراق پیشنهاد شده، نظرات رهبران کرد را تأمین نمی کند، از این روی، همه پرسی استقلال در تاریخ تعیین شده برگزار خواهد شد.
بیانیه انجمن عالی همه پرسی در اقلیم کردستان عراق اضافه کرد: برای تحقق حق تعیین سرنوشت کردستان تصمیم گرفته شد، مذاکرات و گفت وگو با طرف های بین المللی مرتبط با استقلال اقلیم کردستان عراق ادامه خواهد یافت.
انتقاد دبیرکل سازمان ملل
بامداد دوشنبه، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل اعلام کرد که برگزاری همهپرسی جدایی منطقه کردستان عراق، توجهات را از مبارزه با تروریسم و گروه داعش، منحرف میکند.
در بیانیه منتشره از سوی سازمان ملل آمده است: این «تصمیم یک طرفه» برای برگزاری همهپرسی علاوه بر منحرف کردن توجهات از مبارزه با داعش، تمرکز برای بازسازی مناطق پسگرفته شده و بازگرداندن آوارگان را از بین میبرد.
سخنگوی دبیرکل سازمان ملل همچنین بر حفظ تمامیت ارضی، حکومت و اتحاد عراق تأکید کرد.
سازمان ملل با درخواست از سران عراقی در سراسر این کشور برای برخورد عملی و البته خویشتندارانه با همهپرسی جدایی کردستان، حمایت خودش از این گونه اقدامات را علام کرد.
اعزام هیأتی از اقلیم کردستان برای رایزنی با مقامات بغداد کمیته عالی همه پرسی استقلال اقلیم کردستان عراق اعلام کرد، قرار است یک هیأت کرد برای اجرای مذاکرات جدید در خصوص همه پرسی که قرار است ۲۵ سپتامبر جاری برگزار شود به بغداد برود.
قرار است این کمیته امروز نشستی را برگزار کند که گفته می شود، در آن طرح جایگزین سازمان ملل و آمریکا و دیگر کشور در خصوص همه پرسی بررسی خواهد شد.
پیشتر نیز هیأتی از سوی اقلیم کردستان برای رایزنی با مقامات عراقی در خصوص همه پرسی به بغداد سفر کرده بود، اما در نشست های خود با این مقامات نتوانست مهر تأیید بر برگزاری همه پرسی را دریافت کند.
اجازه تأسیس اسرائیل دوم را نمی دهیمهمچنین، «نوری المالکی» معاون اول رئیسجمهور عراق خطاب به سفیر آمریکا در بغداد گفت، ما اجازه نمیدهیم اسرائیل دوم در شمال عراق شکل بگیرد.
وری المالکی با تأکید بر ضرورت لغو همهپرسی برای جدایی کردستان از عراق یا تعویق آن اعلام کرد، برگزاری این همه پرسی «غیر قانونی» است.
نخست وزیر سابق عراق در دیدار با «داگلاس آلن سیلمان» گفت: لغو همه پرسی یا تعویق آن ضروری است، زیرا غیر قانونی است و به نفع ملت عراق بویژه مردم کُرد نیست.
وی تصریح کرد: این همه پرسی تبعات خطرناکی روی امنیت، حاکمیت و وحدت عراق بر جای خواهد گذاشت و از طرفهای گفتوگو میخواهیم که بر اساس قانون اساسی ـ که همگان به آن رأی دادند ـ همه مشکلات بین بغداد و اربیل را حل کنند.
نوری المالکی از مسعود بارزانی، رئیس منطقه کردستان عراق خواست تا «به نظر مردم عراق و مواضع بین المللی در مخالفت با همه پرسی احترام بگذارد.»
ریاض به دنبال نقش آفرینی
«ثامر السبهان» وزیر مشاور دولت عربستان در امور خلیج فارس و سفیر پیشین این کشور در عراق به اقلیم کردستان سفر کرده و در دیدار با بارزانی پیشنهاد داده ریاض میان اربیل و بغداد میانجیگری کند.
شبکه خبری «رووداو» گزارش داد: ثامر السبهان، وزیر مشاور دولت عربستان در امور خلیج فارس که به اربیل سفر کرده با مسعود بارزانی رئیس اقلیم کردستان عراق دیدار و گفت وگو کرد.
سبهان ضمن تأکید بر ادامه و تقویت روابط دوجانبه عربستان و کردستان عراق پیشنهاد داده کشورش برای حل اختلافات میان اربیل و بغداد میانجیگری کند.
بر اساس این خبر، بارزانی هم ضمن تقدیر از مواضع پادشاه عربستان و توجه ویژه ای که به کردستان دارد، اعلام کرده اقلیم کردستان هرگز درهای مذاکره و گفت وگو را نبسته است.