«ایالات متحده قدرت و تحمل بسیاری دارد؛ اما اگر ناچار به محافظت و دفاع از خود و یا متحدانش شود، هیچ چارهای نداریم جز آنکه کره شمالی را کامل نابود سازیم»؛ این جملات دونالد ترامپ در بخشی از سخنرانی دیشب خود در مجمع عمومی سازمان ملل و در رابطه با بحران کره بود.
به گزارش «تابناک»؛ ترامپ به صراحت در این سخنرانی، کیم جونگ اون را Rocket Man – مرد موشکی – خطاب کرد و گفت: او در مسیر خودکشی خود و رژیمش است.
«گوردون چانگ»، ستون نویس «دیلی بیست» در مطلبی جالب توجه به این موضوع پرداخته است که در صورت بروز یک جنگ تمامعیار در کره شمالی و نابودی این کشور، آنگونه که ترامپ وعده داده است، بعد از ساکت شدن صدای گلولهها چه اتفاقی رخ خواهد داد؟ به گفته وی، اولین مسأله این است که بازسازی کره شمالی و شبهجزیره کره به شکل کلی بعد از حدود یک قرن تراژدی، یکی از مشکلترین و پرهزینهترین موارد در تاریخ خواهد بود.
هزینههای بازسازی «جمهوری دموکراتیک خلق کره» - آنگونه که کره شمالی این نام را بر خود گذاشته – تماماً از عهده کره جنوبی خارج است. تخمین کره جنوبی برای این مسأله، دامنهای بین 50 تا 229 میلیارد دلار است. اگر هزینههای تخریب جنگ در کره جنوبی را نیز به آن اضافه کنیم، میتوان بیش از 5 تریلیون دلار هزینه برای بازسازی را تصور کرد
.اما هزینه واقعی آوارگی و رنج بیش از 25 میلیون تن در کره شمالی خواهد بود. بسیاری از آنها در صورت بروز جنگ و نابودی رژیم کره شمالی به سمت شمال پناه خواهند برد و در نتیجه پکن نگرانی شدیدی از حجم انبوه آوارگان و جنگزدگان در استانهای شمالی خود خواهد داشت. این در حالی است که چین از امکان بستن مرزهای خود با کره شمالی مطمئن نیست.
با این حال به نظر میرسد، بسیاری از شهروندان کره شمالی مایل نباشند که سرنوشت خود را در دست مقامات چینی قرار دهند. در نتیجه روانه منطقه غیرنظامی میان دو کره خواهند شد. این مسیر میتواند ورود بسیاری از کرهایهای سابقاً ساکن در شمال را به جنوب باز کند. این به معنی آن خواهد بود که در صورت نابودی کره شمالی به شکل کامل، اولین مسئولیت و وظیفه کره جنوبی و آمریکا اسکان حداقل بیش از 10 میلیون شهروند آواره کره شمالی است.
«دیوید مکسول» از مرکز مطالعات امنیتی دانشگاه جرج تاون در این باره به دیلی بیست گفته است، در این شرایط احتمالاً ارتش کره جنوبی دست به یک عملیات سراسری برای ایجاد ثبات و با تمرکز بر دو هدف خواهد زد: برقراری سریع امنیت و احیای خدمات عمومی ضروری در راستای جلوگیری از پناهندگی و آوارگی بیشتر شهروندان کره شمالی.
در عین حال به گفته وی بعد از آن ارتش کره جنوبی و ایالات متحده باید دست به یکی از پیچیدهترین و مشکلترین عملیاتهای پاکسازی تاریخ خود برای یافتن و نابود کردن بقایای سلاحهای هستهای و کشتارجمعی کره شمالی بزنند. به ویژه آنکه این عملیات باید در محیطی به مراتب خطرناکتر و پیچیدهتر از عراق صورت گیرد. به گفته مکسول، همه مردان در کره شمالی، آموزش نظامی به شکل پارتیزانی دیده و همه میتوانند سلاح داشته باشند.
اما آنچه خطرناکتر از همه اینهاست، اینکه در حالی که ارتش آمریکا و کره جنوبی به سمت شمال حرکت میکنند، احتمال دارد که چین به سمت جنوب حرکت کند. ارتش چین نیز در این شرایط خواهان آن خواهد بود که اقدام به یافتن تسلیحات اتمی، سلاحهای شیمیایی و کشتارجمعی کرده و موشکهای بالستیک کند. اما هیچ یک از اینها به اندازه «اسناد» برای چین اهمیت ندارد. اسنادی که میتواند نشاندهنده همکاری احتمالی چین با کره شمالی در ساخت این تسلیحات باشد.
در این شرایط چین به سرعت برای به دست گرفتن کنترل در سایتهای کره شمالی و همچنین پیونگیانگ وارد عمل خواهد شد، قبل از آنکه دست آمریکا و کره جنوبی به این مناطق برسد.
«بروس بچتال» نویسنده کتاب «کره شمالی و امنیت منطقهای در عصر کیم جونگ اون» و استاد دانشگاه «آنگلو استیت» در این باره معتقد است، چین همه توافقات خود با واشنگتن و کره جنوبی را در زمانی که اقتضا کند، بر هم خواهد زد. تنها در شرایطی این مسأله متفاوت خواهد بود که شبح یک جنگ بین قدرتهای بزرگ پکن را متقاعد به همکاری با ایالاتمتحده تحت شرایطی خاص کند.
اما در غیر این صورت و اگر چین متقاعد به همکاری نشود، نابودی کامل کره شمالی به معنی صفآرایی دو ارتش بزرگ دنیا در برابر هم و با منافع متقابل در شبهجزیره کره خواهد بود. در این شرایط، اشتباههای محاسباتی از سوی هر دو طرف آنگونه که «رابرت کولینز» بیان میکند، شرایط را به سمت یک درگیری جدی پیش خواهد برد. این همان زمانی است که جنگ واقعی در شبهجزیره کره آغاز خواهد شد.