سرانجام پس از گذشت حدود 9 ماه سومين قطعنامه تحريم شوراي امنيت عليه ايران با ۱۴ راي موافق به تصويب رسيد و تنها اندونزي به اين قطعنامه راي ممتنع داد.
به گزارش خبرنگار «تابناک»، قطعنامه در حالي صادر شد که ايران طبق طرح مداليته به کليه ابهامات آژانس پاسخ داد و آژانس رفع آنها را اعلام نمود.
نمايندگان ۱۵ دولت عضو شوراي امنيت سازمان ملل متحد روز دوشنبه در نيويورک درباره قطعنامه پيشنهادي فرانسه و بريتانيا عليه ايران رايگيري کردند.
سه عضو غير دائم شورا يعني ليبي، اندونزي، آفريقاي جنوبي هرچند پيشتر نگرانيهايي درباره پيشنويس قطعنامه ابراز کرده بودند، از قطعنامه جديد تحريمها عليه ايران حمايت کردند. اما سفير اندونزي در سازمان ملل متحد اعلام کرد که کشورش به قطعنامه جديد شورا عليه ايران راي ممتنع ميدهد و به اين ترتيب سومين قطعنامه تحريمهاي شوراي امنيت عليه ايران با ۱۴ راي موافق به تصويب رسيد.
در ابتداي جلسه رايگيري، محمد خزائي، سفير ايران در سازمان ملل متحد سخنراني کرد و اقدام جديد شورا عليه ايران را «غيرقانوني» و «ناعادلانه» دانست.
قرار بود رايگيري درباره قطعنامه ايران روز شنبه يکم مارس انجام شود. اما بريتانيا و فرانسه تصميم گرفتند اين رايگيري را به دوشنبه موکول کنند تا بتوانند حمايت تعداد بيشتري از اعضاي غير دائم شوراي امنيت را جلب کنند که البته به رغم همراه کردن ليبي، اندونزي و آفريقاي جنوبي از همراه کردن اندونزي بازماندند.
شوراي امنيت سازمان ملل متحد تا به حال دو قطعنامه عليه ايران صادر کرده و در هر دو قطعنامه از ايران خواسته غنيسازي اورانيوم را متوقف کند.
در پيشنويس قطعنامه سوم نيز اين درخواست تکرار شده و با توجه به عدم تمکين ايران به اين درخواست غيرحقوقي، تنبيههاي جديدي براي ايران در نظر گرفته شده است.
از جمله اين تصميمها محدوديت مسافرت به خارج از ايران براي تعدادي از مقامات ايراني درگير در برنامه اتمي ايران و مسدود کردن بعضي از داراييهاي ايران در خارج از اين کشور است.
مفاد قطعنامه
در اين قطعنامه ضمن استقبال از رفع ابهامهاي اخير درباره بخشهايي از فعاليتهاي هستهاي گذشته ايران گروه «1+5» اعلام آمادگي كرده تا در راستاي حل مناقشه هستهاي ايران از راه ديپلماتيک تدابير قابل توجه و ملموس بيشتري اتخاذ کند.
سومين قطعنامه شوراي امنيت عليه برنامه صلحآميز هستهاي ايران شامل سه پيوست است که در آن نام 13 شرکت و 13 مدير تاسيسات هستهاي ايران به فهرست تحريمها اضافه شدهاند.
به گزارش فارس به نقل از خبرگزاري فرانسه مفاد قطعنامه فوق به اين شرح است:
• تحريم كلي مقامات مسئول در برنامههاي موشكي و هستهاي ايران براي مسافرتهاي خارجي و بازرسي از محمولههاي صادراتي و وارداتي اين كشور در صورتي كه به كالاهاي ممنوع ظن و گمان وجود داشته باشد
• درخواست از كشورها براي هشياري در ورود به تعهدات جديد براي حمايت مالي عمومي در زمينه تجارت با ايران از جمله اعطاي وامهاي صادراتي و تضمين يا بيمهنامه براي ايرانياني كه در اين تجارت مشكوك دخالت دارند
• درخواست از كشورها براي هشياري درباره فعاليتهاي موسسات مالي در قلمرو آنها با تمامي بانكهاي مستقر در ايران به ويژه بانك ملي، بانك صادرات و شعبهها و شركتهاي تابعه آنها در خارج از اين كشور
تحريمهاي مصوب شوراي امنيت در قطعنامه 1747 در 24 مارس 2007
• تحريم تمامي صادرات نظامي ايران
• محدوديت داوطلبانه در زمينه فروش تسليحاتي نظير هواپيماي جنگي و بالگردهاي تهاجمي، كشتيهاي جنگي، موشكها، تانكهاي نبرد و وسايط نقليه مسلح به ايران
• تحريم داوطلبانه در زمينه داراييهاي خارجي 13 موسسه ايراني از جمله بانك دولتي سپه و 15 مقام ديگر و همچنين 13 موسسه مرتبط با برنامههاي حساس موشكي بالستيك و اتمي جمهوري اسلامي ايران از جمله مقامات ارشد نيروي قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامي
• محدوديتهاي داوطلبانه در زمينه سفر خارجي اين 15 مقام
• محدوديتهاي داوطلبانه در زمينه كمك مالي يا وام به دولت ايران
تحريمهاي مصوب 23 دسامبر 2006 شوراي امنيت عليه برنامه هستهاي ايران
• تحريم تجاري ايران در زمينه تمامي اقلام، مواد، تجهيزات، كالا و فنآوري قابل استفاده در برنامه غنيسازي اورانيوم تهران
• تحريمهاي داوطلبانه در زمينه سفرهاي خارجي 12 مقام مرتبط با برنامههاي هستهاي و موشك بالستيك ايران
• تحريمهاي داوطلبانه داراييهاي خارجي اين 12 مقام و همچنين 10 موسسهاي كه به طور مستقيم با برنامههاي هستهاي يا موشك بالستيك ايران ارتباط دارند يا در زمينه تأمين آنها حمايت ميكنند.