بیانیه اقلیم کردستان خطاب به دولت عراق، پیششرط بغداد برای مذاکره با بارزانی، جزئیات توافق بین فتح و حماس در مصر، هشدار حامد کرزی در مورد راهبرد نظامی آمریکا در افغانستان، ترور نافرجام نخست وزیر دولت مستعفی یمن و دستور نتانیاهو برای خروج از یونسکو از جمله مهم ترین خبرها و تحولات خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. از سوی دیگر باید به درخواست اتحادیه میهنی کردستان برای ابطال همه پرسی اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»، انتشار سه بیانیه در کمتر از یک ساعت از سوی سران اتحادیه میهنی کردستان عراق مبنی بر مدیریت مشترک مناطق مورد منازعه بخصوص کرکوک و ضرورت برکناری دکتر نجم الدین کریم که از سوی پارلمان عراق کنار گذاشته شده به اعتقاد رسانه های محلی زمینه ابطال و یا تعلیق نتایج همه پرسی را از سوی اتحادیه میهنی تقویت کرده است.
روز پنجشنبه آژانس خبری آوینه در سلیمانیه با اشاره به این بیانیه ها نوشت: صدور بیانیه از سوی بافل طالبانی فرزند جلال طالبانی، هیرو ابراهیم احمد همسر طالبانی و نشست اعضای دفتر سیاسی اتحادیه میهنی نشان می دهد این اتحادیه موافق ابطال نتایج همه پرسی اقلیم کردستان عراق و آغاز گفت وگوها بین اربیل و بغداد است.
این آژانس خبری با اشاره به نشست اعضای دفتر سیاسی اتحادیه میهنی کردستان عراق اضافه کرد: باور اکثریت اعضای دفتر سیاسی اتحادیه میهنی بر این است که نتایج همه پرسی ابطال شود تا مناطق تحت کنترل این حزب بخصوص کرکوک از تنش و برخوردهای احتمالی نظامی دور نگاه داشته شود.
براساس این گزارش اکثریت اعضای دفتر سیاسی اتحادیه میهنی خواهان برکناری دکتر نجم الدین کریم از پست استانداری کرکوک هستند که از سوی پارلمان عراق برکنار شده است.
برخی منابع نزدیک به دفتر سیاسی اتحادیه میهنی به این آژانس خبری گفته اند که آماده تفکیک سلیمانیه، حلبچه و کرکوک از سایر استان ها و ابطال نتایج همه پرسی هستند.
گفتنی است، شورای استانی سلیمانیه نیز در ادامه بیانیه های منتشره روز پنجشنبه با صدور بیانیه ای اعلام کرد: بحران اربیل و بغداد در سایه برگزاری همه پرسی شکل گرفته و ضروری است، هر چه زودتر در قالب طرح پیشنهادی آیت الله سیستانی مذاکرات اربیل و بغداد شروع شوند.
پیششرط بغداد برای مذاکره با بارزانی
«سعد الحدیثی»، سخنگوی دولت عراق اعلام کرد که اربیل پیش از آغاز مذاکرات
با دولت بغداد، باید حاکمیت دولت مرکزی را بر فرودگاه ها، گذرگاه ها و
صادرات نفت را بپذیرد.
او در گفتو گو با رویترز، شرط دیگر را التزام اربیل به یکپارچگی و وحدت عراق قبل از هر گفتوگویی اعلام کرد.
جزئیات توافق بین فتح و حماس در مصر
ظهر روز پنجشنبه، دو جنبش فتح و حماس توافق نهایی آشتی فلسطین را در قاهره امضا کردند.
بر اساس این گزارش، این توافق در مقر سازمان اطلاعات مصر که ناظر بر این توافق و نزدیک گرداندن دیدگاهها بود، امضا شد. صالح العاروری به نمایندگی از جنبش حماس و عزام الاحمد به نمایندگی از جنبش فتح، این توافق را امضا کردند.
عزام احمد، عضو کمیته مرکزی جنبش فتح در نشستی خبری بعد از امضای این توافق گفت، فتح و حماس بر سر اندیشیدن تدابیری که دولت وفاق ملی بتواند مأموریتهایش در نوار غزه را آغاز کند، به توافق رسیدند.
صالح عاروری، رئیس هیأت اعزامی جنبش مقاومت اسلامی حماس به قاهره نیز طی سخنانی در این نشست گفت: ما در جنبش حماس، عزمی جدی برای تلاش به منظور پایان دادن به اختلافات داریم.
بر اساس توافق بین حماس و فتح، تشکیلات خودگردان فلسطین، اداره نوار غزه را از دسامبر آینده، در دست میگیرد.
صبح روز پنجشنبه اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی حماس از دستیابی فتح و حماس به توافق نهایی تحت نظارت مصر خبر داد.
بامداد امروز دور دوم مذاکرات آشتی ملی در مقر سرویسهای اطلاعات مصر به پایان رسید، این در حالی است که دور نخست این مذاکرات، ظهر سهشنبه گذشته در فضایی مثبت آغاز شد و ده ساعت به طول انجامید.
شرکت کنندگان در این دور از مذاکرات، موضوعات مختلف پرونده آشتی ملی جهت کاهش رنج و دردهای ملت فلسطین و بهبود وضعیت معیشتی مردم نوار غزه را مورد بحث قرار دادند و گفتوگو کردند.
حامد کرزی: راهبرد نظامی آمریکا در افغانستان بوی جنگ می دهد
روز پنجشنبه، حامد کرزی در یک نشست مطبوعاتی افزود: متأسفانه راهبردی که آمریکا برای افغانستان و منطقه اعلام کرد، پیام صلح ندارد و تنها پیام آن تداوم جنگ است.
وی به مبازرات ملت افغانستان با اشغالگران اتحاد جماهیر شوروی و دفع سلطه طالبان اشاره کرد و افزود: جهاد و مقاومت ما نتیجه داد و از ثمره آن همه کشورهای منطقه بهره بردند به جز ملت افغانستان.
کرزی که در آخرین روزهای مسئولیتش در پست ریاست جمهوری در سال 1392 میلادی از امضای توافق نامه امنیتی با آمریکا اجتناب کرد و این سند دردولت بعد از او امضا شد، امروز در نشست مطبوعاتی به این سند اشاره و خاطرنشان کرد: با وجود امضای تفاهم نامه میان امریکا و افغانستان، امنیت ما بدتر شده است.
رئیس جمهوری سابق افغانستان گفت: هنوز در افغانستان رقابت میان آمریکا و برخی کشورهای جهان و منطقه جریان دارد و ما نمی خواهیم زیر این رقابت پایکوب شویم، ما خواستار روابط خوب با آمریکا و دیگر کشورها هستیم اما نمی خواهیم شکار این رقابت شویم.
وی از مکاتباتش با طالبان خبر داد و گفت: نامه نوشتم که به روند صلح باور داشته باشند، زیرا با آمدن طالبان در چرخه صلح ما همه چیز در افغانستان خواهیم داشت.
کرزی تلاش برای تقویت وفاق ملی را به منظور رسیدن به صلح دانست تا افغانستان از تقابل بزرگ قدرت های جهان بیرون بیاید.
رئیس جمهوری افغانستان افزود: جنگ طالبان و آمریکایی ها در خاک افغانستان جریان دارد و قربانی آن مردم افغانستان هستند و این جنگ هرگز به نفع ملت ما نیست.
وی تصریح کرد : جنگ با تروریسم در افغانستان پانزده سال پیش پایان یافته و جنگی که الان جریان دارد در واقع برای کشورهای دیگر سودمند است نه افغانستان.
ترور نافرجام نخست وزیر دولت مستعفی یمن
احمد عبید بن دغر، نخست وزیر دولت مستعفی یمن پنجشنبه شب در جریان عزیمت به استان لحج در جنوب این کشور مورد سوء قصد قرار گرفت.
به گزارش الجزیره، منابع محلی یمن اعلام کردند که افراد مسلح ناشناس، کاروان بن دغر را که برای تاسیس یک مرکز دولتی عازم استان لحج بود، هدف قرار دادند که وی از این سوء قصد جان سالم به در برد.
معاون وزیر آموزش فنی و حرفه ای دولت مستعفی یمن در این باره گفته است، بن دغر دیدار خود برای تأسیس مرکز دولتی در استان لحج را به پایان رسانده است؛ اما یک منبع ناشناس در این باره گفت: پس از این حادثه، نخست وزیر فورا به عدن پایتخت موقت بازگشت.
تاکنون هیچ گروه یا فردی مسئولیت این حمله را بر عهده نگرفته است.
این اولین سوء قصد به یک مسئول یمنی از زمان شروع حملات ائتلاف عربی به سرکردگی عربستان به یمن است.
نتانیاهو دستور خروج از یونسکو را صادر کرد
پنجشنبه شب، شبکه خبری روسیا الیوم در خبری فوری گزارش کرد: «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی به وزارت امورخارجه اسرائیل دستور داد، مقدمات خروج تل آویو از یونسکو را فراهم کند.
نتانیاهو همچنین تصمیم دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا برای خروج از
یونسکو را تبریک گفت. این اقدام وی به پیروی از آمریکا صورت می گیرد.
روز پنجشنبه واشنگتن با این بهانه که «یونسکو، دشمن اسرائیل است» از سازمان علمی، فرهنگی و تربیتی ملل متحد خارج شد.
«هیدر نویرت» سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا با بیان این که واشنگتن با تشکیل هیأتی نظارتی در یونسکو که مقر آن در پاریس است، شرکت می کند، افزود: این هیأت نظارتی، جایگزین هیأت اصلی آمریکا در یونسکو می شود.
بیانیه اقلیم کردستان خطاب به دولت عراق
منطقه خودمختار کردستان عراق پیشنهاد کرد، با مقامات عراقی درباره وضعیت فرودگاهها مشخص کردن مرزها و بانکهای کشور گفتوگو کنند.
دولت مرکزی عراق پس از همهپرسی که منطقه کردستان عراق انجام داد، محدودیتهایی را در پروازهای بینالمللی در شمال این منطقه اعمال کرد؛ علاوه بر آن اقداماتی را برای منزوی کردن کردستان عراق انجام داد.
منطقه کردستان عراق در بیانیهای که منتشر شده آورده است: «ما برای رهایی از مجموعه تنبیهات اعمالی بر این منطقه از حیدرالعبادی نخستوزیر عراق دعوت کردیم تا مذاکراتی را براساس قانون اساسی انجام دهیم.»
در این بیانیه همچنین پیشنهاد شده است، مذاکره راجع به محدوده مرزها تجارت داخلی و فراهم کردن خدمات به همشهریان همچنین بانکها و فرودگاههای این منطقه بحث و گفتوگو شود.