بانک مرکزی جهت سامان بخشی به نظام بانکی در چند سال اخیر برخوردهایی را با موسسات اعتباری غیرمجاز آغاز نموده است. موسسه اعتباری ثامن الحجج نیز از جمله همین موسسات بوده است. ولی الله سیف شب گذشته در برنامه ای تلویزیونی از سودهای کلانی پرده برداشت که توسط این موسسه پرداخت می شده است. چند روز قبل نیز، احمد توکلی عنوان نمود که عمده تسهیلات کلان موسسه ثامن الحجج به قضات باسابقه، فرزندان علما و شخصیت های سیاسی پرداخت شده است.
به گزارش تابناک اقتصادی، موسسه اعتباری ثامن الحجج که در سال 1380 و پیش از قانون تنظیم بازار غیرمتشکل پولی و بدون مجوز بانک مرکزی با عنوان "تعاونی اعتبار ثامن الحجج دانش آموختگان سبزوار" به ثبت رسید و از سال 1386 با عنوان خود خوانده تعاونی اعتبار آزاد به گسترش شعب و جذب سپرده های مردم اقدام کرد. تعاونی موصوف در سال 1389 در طرح ساماندهی بازار غیرمتشکل پولی قرار گرفت لیکن تنها به پیش ثبت نام و واریز مبلغ مشخصی در بانک مرکزی از منشاء سپرده های مردم بسنده کرد و علی رغم اخطاریه های متعدد، سایر مراحل لازم برای تطبیق فعالیت های خود را با ضوابط و مقررات به منظور دریافت مجوز فعالیت طی نکرد و از ارائه اطلاعات مورد نیاز بازرسان بانک مرکزی و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز خودداری می کرد.
این موسسه که سال ها با مدیریت "ابوالفضل میرعلی" اداره می شد در شهریور ماه 1394 درگیر بحران های مالی و آشوب های درونی شد و کار به جایی رسید که این موسسه دیگر قادر به پرداخت سپرده سپرده گذاران نبود. بعد از این ماجرا و در آبان ماه سال 1394 بانک مرکزی اسم این موسسه را نیز در فهرست موسسات غیرمجاز مالی و اعتباری قرار داد.
حالا و بعد از گذشت دو سال و با مصاحبه های مسئولین، مردم به این نکته پی می برند که چرا بانک مرکزی نام این موسسه را در فهرست موسسات غیرمجاز مالی و اعتباری قرار داده است.
در مورخه 11 آذر ماه 1396 ولی الله سیف رئیس کل بانک مرکزی که در برنامه تلویزیونی نگاه یک حضور یافته بود از سودهای کلانی که توسط این موسسه پرداخت می شده است پرده برداشت و اعلام کرد: در موسسه ثامن الحجج، فردی 89 درصد سود می گرفته البته این موارد به مراجع قضایی منعکس شده است. 40، 42 و 43 درصد سود هم در این موسسات طبیعی بوده است. وی ادامه داد: شخصی که ماهانه 89 درصد سود دریافت می کرده است بین سال های 92 تا 94 مبلغ 23 میلیارد تومان سود از موسسه ثامن الحجج دریافت کرده است یا شخص دیگری هم بوده است که از این موسسه 11 میلیارد تومان سود دریافت کرده است. فرد دیگری 15 میلیارد و 800 میلیون تومان با سود 40 درصد دریافت کرده است، این اعداد و ارقام می توانست بیشتر از این باشد اگر ما دیرتر اقدام می کردیم.
شایان ذکر است که احمد توکلی رئیس هیئت مدیره سازمان مردم نهاد دیده بان شفافیت و عدالت در نشست خبری مورخه 7 آذر ماه 1396 گفت: سال گذشته این سازمان مردم نهاد به بانک مرکزی، دادستانی و وزارت اطلاعات به عنوان سه نهادی که از طرف دولت مسئول رسیدگی به تخلفات موسسه ثامن الحجج بودند پیشنهاد داد یک نفر از سپرده گذاران نیز در جلسات این سه نفر حضور داشته باشد که مورد استقبال قرار گرفت اما چند ماه بعد یک هیات اجرایی زیر نظر این گروه سه نفره تشکیل شد که در آبان ۹۶ این هیات اجرایی استعفا داد. توکلی افزود: بانک مرکزی باید اعلام کند چرا این گروه و تحت چه فشارهایی از سمت خود استعفا داده اند؟ همچنین بانک مرکزی به صورت شفاف توضیح بدهد که چرا در وصول تسهیلاتی که این موسسه به مردم داده، کوتاهی می شود؟
وی ادامه داد: در لیست افرادی که از ثامن الحجج وام گرفته اند، اسامی قضات باسابقه، فرزندان برخی از علما، شخصیت های سیاسی و ... به چشم می خورد و دیده بان شفافیت و عدالت در صورت عدم پاسخگویی بانک مرکزی، اسامی این افراد را منتشر خواهد کرد.
به هر صورت با توجه به این اظهار نظرهای مسئولین باید در روزهای آینده منتظر خبرهای بیشتری پیرامون موسسه ثامن الحجج بود.