روز دوشنبه قیمت نفت افزایش یافت. این در حالی است که اواخر روز جمعه، قیمت نفت کاهش یافته بود و به بشکه ای ۶۳.۲۳ دلار رسید. از دلایل افزایش قیمت نفت در روز جاری، اعتصاب گسترده ی کارکنان صنعت نفت نیجریه و توقف صادرات نفت خام از خط لوله ی نفتی فورتیس بریتانیا عنوان شده است.
به گزارش تابناک اقتصادی به نقل از رویترز، امروز قیمت آتی نفت خام برنت بین الملل، نسبت به قیمت بسته شده در اواخر روز جمعه ۲۵ سنت افزایش یافت و این نفت در بازار بشکه ای ۶۳.۴۸ دلار معامله شد، این در حالی است که معاملۀ آتی نفت وست تگزاس اینترمدیت با ۳۱ سنت افزایش بشکه ای ۵۷.۶۱ دلار صورت گرفت. لازم به ذکر است که نفت برنت در هفته های گذشته بشکه ای ۶۵.۷۰ دلار معامله شده بود. رسیدن قیمت نفت برنت به این سطح از دو سال و نیم گذشته بی سابقه بوده است.
لازم به ذکر است که اتحادیه ی کارکنان ارشد نفت و گاز طبیعی نیجریه که اعضای آن عموما در بخش بالادستی صنعت نفت کار می کنند اخیرا با دولت این کشور جلساتی برگزار کرده اند و پس از به بن بست رسیدن مذاکراتشان با دولت، در روز دوشنبه اقدام به اعتصاب نموده اند.
همچنین، اخیرا پس از کشف ترک خوردگی در بزرگترین خط لوله ی صادراتی بریتانیا که فورتیس نام داشته و در میدان های گازی و نفتی دریای شمال قرار دارد، تصمیم گرفته شده است که صادرات نفت خام از این خط لوله برای چندین هفته جهت انجام عملیات تعمیر متوقف شود. صادرات نفت توسط این خط صادراتی تاثیر بسزایی در تعیین قیمت نفت خام دارد زیرا خط صادراتی فورتیس مهمترین خط لوله ی نفتی از میان پنج خط صادراتی عمده ای است که با توجه به آن ها قیمت نفت برنت تعیین می گردد. گفته می شود که روزانه ۴۵۰،۰۰۰ بشکه نفت از طریق لوله های نفتی فورتیس به کشورهای مختلف صادر می شود. در صورتی که صادرات نفت از این خط لوله برای چندین هفته متوقف شود انتظار می رود که به قیمت نفت برنت همچنان افزوده شود. شرکت اینوز که گرداننده خط لوله ی فورتیس است در خصوص حمل و نقل نفت و گاز از این خط اعلام حالت اضطراری ''فورس ماژور'' کرده است.
افزون بر این، تمدید قرارداد کاهش تولید نفت توسط اوپک و کشورهای هم پیمان این نهاد بر افزایش قیمت نفت تاثیر گذار بوده است. سازمان کشور های صادر کننده نفت و ۱۱ کشور دیگر از جمله روسیه در اواخر سال گذشته توافق کردند تا برای ایجاد تعادل میان عرضه و تقاضا و در پی آن افزایش قیمت نفت، تولید خود را از اول سال ۲۰۱۷ در مجموع روزانه ۱.۸ میلیون بشکه کاهش دهند. در تاریخ ۲۵ می، تولید کنندگان تصمیم گرفتند که قرارداد کاهش تولید نفت را که در ابتدا ۶ ماهه بود، برای ۹ ماه دیگر تمدید کنند، و تا ماه مارس ۲۰۱۸ به کاهش تولید ادامه دهند. تصمیم این کشورها موجب شده که قیمت نفت برنت از بشکه ای ۲۷ دلار در ماه ژانویه ی سال ۲۰۱۶ به بالای ۶۰ دلار در هر بشکه برسد. این نکته قابل ذکر است که تنها از ماه ژوئن سال جاری قیمت نفت به میزان ۴۰ درصد افزایش داشته است. گزارش ها حاکی از آن است که در ماه نوامبر، اوپک عرضه ی نفت خام را به میزان ۳۰۰،۰۰۰ بشکه در روز کاهش داده است. باید خاطر نشان سازیم که در روز ۳۰ ام نوامبر، اعضای اوپک به همراه کشورهای غیر عضو به رهبری روسیه توافق کردند که تا پایان سال آتی میلادی تولید نفت را کاهش دهند.
این در حالی است که برای نخستین بار در ۶ هفته ی گذشته فعالیت های استخراج نفت بر روی چاه های نفتی آمریکا کاهش یافته است. بر اساس اطلاعات منتشر شده، در هفته ی منتهی با ۱۵ دسامبر، تعداد چاه های نفتی فعال ۷۴۷ عدد بوده است. همچنین، گزارش ها حاکی از آن است که از اواسط سال ۲۰۱۶ تا کنون تولید نفت خام در آمریکا ۱۶ درصد افزایش داشته و به مجموع ۹.۸ میلیون بشکه در روز رسیده است. میزان تولید نفت در آمریکا در حال نزدیک شدن به مقدار تولید این محصول توسط روسیه و عربستان است. این دو کشور به ترتیب ۱۱ و ۱۰ میلیون بشکه در روز نفت تولید می کنند. علاوه بر این، با توجه به افزایش استخراج نفت شل در آمریکا، آژانس بین المللی انرژی پیش بینی کرده است که درنیمه ی نخست سال ۲۰۱۸، بازار به میزان ۲۰۰،۰۰۰ بشکه در روز با مازاد عرضه بر تقاضا مواجه خواهد شد. در تحلیلی نسبتا مشابه، موسسه اطلاعات انرژی آمریکا گفته است که در تمامی ۱۲ ماه سال ۲۰۱۸ بازار شاهد مازاد عرضه بر تقاضا به میزان ۱۶۷،۰۰۰ بشکه در روز خواهد بود.