تخریب مسجد به هر بهانهای بد است و به بهانه رفع مزاحمت از یک مجتمع تجاری بدتر؛ اما اگر این اتفاق در خصوص یک مسجد تاریخی و ثبت ملی، آن هم در مشهد مقدس رخ داده باشد، اوضاع را جز فاجعه نمیتوان خواند!
به گزارش «تابناک»؛ به فاصله یک سال از انتشار اخباری پیرامون تصمیم مسئولان به تخریب مجموعه مسجد و آب انبار «معجردار» در مشهد مقدس و در حالی که دوستداران میراث فرهنگی این شهر، هشدارهایشان را هر روز با صدای بلندتر برای جلوگیری از این تخریب مطرح میکردند و بر ضرورت حفظ این بنا در فهرست میراثهای ملی کشورمان و مراقبت از آن در مقابل هر گزندی تأکید داشتند، سرانجام آنچه نباید رخ داد.
حکایت تخریب مسجدی متعلق به دوران صفوی که ابتدا از فهرست آثار ملی خارجش کردند و سپس در روزهای اخیر با لودر و بولدزر به جانش افتاده و از بیخ و بن تخریبش کردند تا راه ورودی یک مال که در مجاورت آن ساخته شده بود، بازتر از قبل شده و نمای این مجتمع تجاری بی هیچ مزاحمتی دیده شود. تلخترین پایان برای ماجرایی که از مدتها پیشتر برخی در خصوص آن هشدار داده و تلاش کرده بودند با دست انداختن به راه و روشهایی که به ذهنشان میرسد، قانون را در خصوص آن یادآور شده و جلوی تخریب را بگیرند.
اتفاقی که وقتی خبر رسید شهرداری مشهد با شکایت به دیوان عدالت اداری رأی تخریب مسجد معجردار ـ که در وسط تقاطع شارستان قرار گرفته بود ـ گرفته، میشد حدس زد به زودی رخ خواهد داد و درخواست تجدید نظر میراث فرهنگی یا اعتراض دوستداران میراث و هیچ نکته دیگری به تغییر در آن منجر نخواهد شد، چون پیشتر در بسیاری از پروندههای مشابه معلوم شده بود که خروج یک اثر ثبت ملی از زمره این میراثها و تخریب آن، کار بسیار سادهای برای برخی نهادها و اشخاص است که مخالفان هر سختی متحمل شوند، موفق به برگرداندن شرایط نخواهند شد.
اتفاقی که نشان از بی اهمیت بودن این میراث در ذهن مسئولان کشورمان دارد؛ وضعیتی که از ساخته شدن سازههای تجاری در مجاورت همین مسجد هم هویدا بود. ساخت سازه در فاصلهای کوتاه از اثری که به ثبت ملی رسیده و باید از منظرش هم محافظت شود، چه برسد به بنایش؛ اما در این مورد خاص ابتدا منظرش را بر خلاف قوانین در نوردیدند و سپس خود بنا را برای تکمیل منظر جدید از بیخ تخریب کردند و از میان برداشتند. آن هم در شرایطی که همه مسئولان، از جمله استاندار و امام جمعه از این خطر آگاه شده بودند و میتوانستند با ورود به ماجرا، مانع از تخریب این اثر ثبت ملی که مسجدی دایر و پذیرای نمازگزاران بود، شوند.
جایگاه لغزان آثار ملی کشورمان که با واکنش مسئولان میراث فرهنگی استان به این تخریب هم مشخص میشود. اینکه مدیران استان نه مقاومتی کردهاند و نه کوشیدهاند با توسل به راهکارهای قانونی و در صورت عدم توفیق، استمداد طلبی از مدیران ارشد خود یا دولتمردان بلند مرتبه، مانع از تخریب میراثی شوند که وظیفه محافظت از آن بر عهده ایشان نهاده شده است. اثری که نه در گوشهای دور از دید که در مرکز یکی از کلانشهرهای کشورمان قرار دارد.
در کلانشهری که آنقدر چهره اش تغییر کرده که بی هویتی اش مورد اعتراض بسیاری از مسئولان قرار گرفته و حتی رهبر انقلاب هم در این خصوص تذکرات موکدی داده اند، اما تخریب مسجد ثبت ملی شده در آن را شاهد هستیم؛ اتفاقی که در شهری رخ میدهد که سال هاست برگزار نشدن کنسرت در آن مورد بحث و جدل بسیاری بوده، ولی برکندن مسجد در آن، با همراهی کامل مسئولان استانی و مقامات صورت میگیرد و هیچ واکنشی به دنبال ندارد!