فوت یک متهم در زندان یک مسأله است و تکرار آن، مسأله ای دیگری؛ مسأله ای بسیار بزرگتر که برای پاسخ به آن، هیچ توضیحی کامل و جامع نیست!
به گزارش «تابناک»؛ بازداشتگاه اوین که به تازگی با انتشار خبر خودکشی یکی از بازداشت شدگان حوادث اخیر، به صدر اخبار رفته و توجه همگان را به خود جلب کرده بود، در روزهای اخیر بار دیگر در کانون توجهها قرار گرفته است. این بار با خبر خودکشی موفق متهمی که نه جوان بوده و نه آن گونه که درباره فرد فوت شده در هفتههای گذشته مطرح شد، معتاد. خبر خودکشی یکی از اساتید بنام دانشگاه.
مرگ دکتر کاووس سیدامامی، مدیرعامل مؤسسه حیات وحش میراث پارسیان که به همراه جمعی از همکارانش به اتهام جاسوسی بازداشت و روانه اوین شده بود، آن هم از نوع خودخواسته و به شکل خودکشی، اتفاقی است که به شدت مورد توجه همگان قرار گرفته و باب اظهار نظر در این خصوص را باز کرده است؛ اظهارنظرهایی که به طرح ابهاماتی در این خصوص منجر شده و واکنش مسئولان را به دنبال داشته است.
از جمله این واکنش ها، نشستی بود که امروز با حضور جمعی از نمایندگان مجلس از گرایشهای مختلف سیاسی برگزار شد و در آن فیلمی به نمایش درآمد که چگونگی مرگ سیدامامی را روایت میکرد. نشستی که برگزار کننده آن مسئولان اطلاعات سپاه بودند و در آن کارشناسان این نهاد توضیحاتی در خصوص ماجرا به نمایندگان ارائه دادند که برخی از این توضیحات در روایت نمایندگان حاضر در جلسه با رسانهها برای عموم مطرح شدند.
از جمله توضیحات علی مطهری، نایب رئیس مجلس که در این خصوص گفت: «در این جلسه فیلمی از داخل سلول آقای سیدامامی نشان دادند که در آن، لحظه خودکشی مشهود نیست، اما حدود هفت هشت دقیقه ایشان [سید امامی]مشغول اقداماتی است که نشان میدهد احتمالا قصد خودکشی دارد. در اینجا کوتاهی اپراتور روشن است که متوجه این اتفاق نشده در حالی که باید زودتر متوجه میشده و از این اتفاق جلوگیری میکرده است. به نظر میرسد در این زمینه کوتاهی شده و خودشان هم قبول دارند.»
توضیحاتی که میتوان با سخنان علاءالدین بروجردی، یکی دیگر از نمایندگان حاضر در آن جلسه، تکمیلترش کرد: «کاووس سیدامامی متأسفانه به هر دلیل شرایط زندان را نتوانسته تحمل کند، هرچند وی در سلول عادی نگهداری نشده است. در واقع وی با توجه به اینکه استاد دانشگاه بوده، در سلول مناسب نگهداری شده است. فیلم مذکور هم نشان میدهد که سیدامامی پیراهن خود را درآورده و برای خودکشی آماده میشود. خانواده وی نیز این اتفاق را پذیرفتند لذا درخواست کالبدشکافی هم نکردهاند.»
بدینترتیب مشخص میشود که فیلم مذکور تنها دقایقی پیش از آن رویداد مرگبار را نشان میدهد. اینجاست که باید پرسید چرا ادامه فیلم برای نمایندگان مجلس پخش نشده یا نمایندگان در خصوص توضیحاتی که در این باره دریافت کردهاند، اطلاع رسانی نکردهاند؛ پرسشی کلیدی که برای رفع ابهامات این ماجرا لازم است پاسخ داده شود.
این در حالی است که سؤال مهمتر در چرایی بی تفاوتی مأموران زندان در برخورد با ماجرا نهفته است. موضوعی که مطهری، نائب رئیس مجلس از آن به «کوتاهی اپراتور» یاد میکند و از پذیرفتن این قصور توسط مأموران خبر میدهد. کوتاهی در رصد مدام تصاویر دوربینهای امنیتی نصب شده در سلولهای مختلف که به منظور جلوگیری از اینچنین مواردی نصب شدهاند و دست کم در این مورد، قصور انسانی موجب شده کارایی خود را از دست بدهند.
اینجاست که میتوان پرسید، آیا بیان این قصور و تن دادن به آن کافی است یا باید مقصر مشخص شده و مجازات شود؟ با توجه به اینکه این قصور به جان باختن یک تن و پدید آمدن حواشی فراوان منجر شده، باید چه مجازاتی در دستور کار قرار گیرد و از آن فراتر، رسیدگی به این اتهام چگونه خواهد بود؟ آیا مسئولیت این اتفاق متوجه نهاد خاصی است که قرار است بابت قصور رخ داده در زیرمجموعه اش، در دادگاهی به آن رسیدگی شود؟!
همه این پرسشها در حالی است که میدانیم بازداشتگاه اوین به تازگی با خودکشی دیگری در کانون توجهها قرار گرفته و هنوز از حواشی آن ماجرا فاصله نگرفته است؛ رویدادی که در زمان کوتاهی تکرار شده تا این پرسش به وجود آید که آیا «قصور» اپراتور دستمایه خوبی برای توجیه عملکرد ضعیف مأموران و مدیران این بازداشتگاه است یا خیر؟! مگر ممکن است بعد از آن رویداد نخست، تدابیر امنیتی تشدید نشده باشد و حتی رصد مدام دوربینها و تدابیر اولیهای از این دست در دستور کار قرار نگرفته باشد؟!