اسارت ایران در بحران آب و متولیانی که هم پای طبیعت آن را تشدید می کنند!

اگر همه خسارات آبی دهه های گذشته را در یک طرف ترازو قرار دهیم، آنچه در سال آبی کنونی رخ داده و در حال رخ دادن است، نه تنها با همه خسارات گذشته برابری می کند، چه بسا از آن بیشتر نیز باشد؛ اتفاقی که سوء مدیریت ها در شکل گیری آن کاملاً مشهود است و همچنان این ناکارآمدی هاست که افق های آینده را تاریک تر می کند.
کد خبر: ۷۷۴۸۲۲
|
۲۸ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۰:۳۶ 17 February 2018
|
9516 بازدید
|

اسارت ایران در بحران آب و متولیانی که هم پای طبیعت آن را تشدید می کنند!اگر همه خسارات آبی دهه های گذشته را در یک طرف ترازو قرار دهیم، آنچه در سال آبی کنونی رخ داده و در حال رخ دادن است، نه تنها با همه خسارات گذشته برابری می کند، چه بسا از آن بیشتر نیز باشد؛ اتفاقی که سوء مدیریت ها در شکل گیری آن کاملاً مشهود است و همچنان این ناکارآمدی هاست که افق های آینده را تاریک تر می کند.

به گزارش «تابناک»؛ پاییز و زمستانی که اکنون از نیمه گذشته و به پایان خود نزدیک می شود، برای بسیاری از ایرانیان دوستدار طبیعت و توسعه پایدار کشور، سال چندان خوبی نبود. از این جهت که نه تنها در این بازه زمانی بارش های برف و باران قابل قبولی نبارید، بلکه مروری بر عملکرد و برنامه های متولیان آب، دست خالی آنها را در اداره این بحران آشکار می کند؛ دستی که هم حرکتی داشته باشد نه در جهت خوب کردن اوضاع بلکه به سمت بدتر شدن بحران تفسیر می شود.

این را می توان از عملکرد گذشته متولیان منابع آب در دهه های اخیر به خوبی برداشت کرد، چون در این سال ها توسعه کشور بدون توجه به پایداری طبیعت در دستور کار مدیران قرار گرفت و کار به جایی رسید که در سال های اخیر، خسارت های عملکرد گذشته آنها کاملاً مشهود است.

مدیرانی که از آنها سخن به میان است، از دهه سی شمسی، تلاش مضاعفی برای ترغیب کشاورزان به بهره برداری از آب های بستر و سفره های زیر زمینی به کار بستند و با یاری آنها به حفر چاه های عمیق و نیمه عمیق آنها را به الگوهای کشتی عادت دادند که نه تنها به بهبود کیفیت زندگی و ارتقای سطح اجتماعی و اقتصادی آنها کمک نکرد، بلکه سال به سال منابع آبی که طی سده های طولانی فراهم شده بود، به سمت نابودی کامل کشاند.

این رویه که به آن اشاره در هیچ یک از مقاطع گذشته متوقف نشد، سال به سال شرایط در مورد این مسأله بدتر شد. اگر در دهه 30 شمسی تنها کشاورزی بود که تهدیدی برای منابع آب زیرزمینی به شمار می رفت، خیلی زود توسعه صنعت و شهرنشینی نیز به این مقوله اضافه شد و مدیرانی که نسخه تمدن سازی و نیز مدرن شدن را اشتباه یاد گرفته بودند، سال به سال به نابودی کشاندن تمدن کهن ایرانی کمک کردند.

اکنون در دورانی قرار داریم که صدها هزار چاه عمیق آب، صدها مورد سد بزرگ و کوچک و ده ها تونل بزرگ و کوچک انتقال آب نیز توان پاسخگوی به نیازهای روزافزون کشاورزی، صنعت و شرب مردم ایران را ندارد و متولیانی که در دهه های گذشته از تصمیمات خود خرامان بودند، حالا با دستپاچگی در پی جبران گذشته برآمده اند.

به اعتقاد بسیاری از کارشناسان متولیان آب کشور که به خوبی به خطاهای گذشته واقف هستند، اکنون نیز در مسیر اصلاح خطا و در پیش گرفتن روش صحیح مدیریت منابع آب همچنان با خطا رو به رو هستند و اوج بدشانسی آنها نیز این است که در شرایط کنونی، دیگر طبیعت نیز برای جبران مشکل با آنها همراهی نمی کند.

چندی پیش، بهلول علیجانی، پدر آب و هواشناسی سینوپتیک ایران در مورد چرایی کاهش چشمگیر بارش های کشور در سال های اخیر و به ویژه سال جاری به «تابناک» گفت: وضعیت بارندگی های ایران عمدتاً متأثر از جریان بادهایی است که از سمت دریای مدیترانه و سیبری به سمت ایران حرکت می کنند و این بادها در سال های اخیر به دلیل گرم شدن هوا، مسیرشان را به سمت عرض های شمالی تغییر داده اند.

علیجانی افزود: دلیل تغییر مسیر بادها به سمت عرض های شمالی تر، گرم شدن شدید کره زمین تحت تأثیر تولید روزافزون دی اکسید کربن و متان است که با این وضعیت دیگر نباید در ایران انتظار بارش چندانی را داشته باشیم، چون منابع بارشی ایران از طریق دریای مدیترانه تأمین می شد و این منابع دیگر مسیرشان تغییر کرده است.

پرویز کردوانی، پدر علم کویرشناسی کشور نیز در همین رابطه به «خبرآنلاین» گفت: تولید بیش از حد دی اکسید کربن و گاز متان توسط انسان ها، جریان بادها را کاهش داده است و با شرایط کنونی در کشوری چون ایران که تقریباً یک سوم میزان متوسط جهانی بارش داشت، شرایط به مراتب بدتر خواهد شد. به این معنا که تحت تأثیر شرایط جدید مناطقی که در گذشته بارندگی زیادی داشتند با افزایش بیشتر بارش و مناطقی که دارای بارش اندک بودند، با کاهش بیشتر بارش رو به رو خواهند شد.

البته کردوانی همه اشکال کنونی را متوجه اقلیم و تغییرات طبیعی نمی داند و معتقد است، در چنین شرایطی، متولیان منابع آب نیز با تصمیم های عجولانه ای که در حوزه کشاورزی می گیرند به افزایش بحران دامن می زنند.

وی با به کار بردن تعبیر «جنگ وزارت نیرو با کشاورزان»، صریحاً از اقدامات اخیر وزارت نیرو نسبت به کشاورزان انتقاد می کند و معتقد است جدا از عوامل طبیعی که به بحران خشکسالی ایران دامن زده است، مدیریت ضعیف و ناکارآمد مدیران که در گذشته نیز نقش مؤثری در تشدید بحران داشتند در این موضوع مهم اثرگذار است.

این استاد دانشگاه با هم راستا دانستن اقدامات اخیر مسئولان وزارت نیرو در برخورد با بحران آب با رویکردهایی که در گذشته آنها برای توسعه کشور با تأکید زیاد روی کشاورزی داشتند، این دو را لبه های تیز یک شمشیر می داند که به میزانی که تصمیمات گذشته در بروز بحران مؤثر بود، رویه های کنونی نیز به آن دامن خواهد زد و در اصل ماجرا تغییری رخ نداده است!

بررسی ها صحت گفتار دکتر کردوانی را در این زمینه به خوبی نشان می دهد. فشار شدید مدیران منابع آب به کشاورزان و تلاش برای پلمب چاه های آب آنها به ویژه در حالی که برای آینده شغلی و اجتماعی آنها برنامه ای وجود ندارد، تصمیم های نادرست دیگری است که نه تنها می توان در راستای تصمیم های غلط گذشته تفسیر کرد، بلکه باید گفت، این رویه به آسیب های مضاعفی چون مهاجرت روستا به شهر، افزایش شغل های کاذب، افزایش اعتیاد و سایر آسیب های اجتماعی کمک خواهد کرد.

این انتقاد به ویژه از آن جهت وارد است که گویا تنها زور وزارت نیرو به کشاورزان می رسد و این وزارت خانه و متولیان منابع آبش، اراده، توان و نیرویی برای مقابله با مصرف بی رویه آب در بخش شرب و صنعت ندارد.

برابر مطالب مذکور، دو عامل مهم یعنی تغییرات اقلیمی و بحران آب ناشی از مدیریت غلط منابع، حالا ایران و ایرانیان را در شرایط دشواری قرار داده است؛ شرایطی که البته اگر رویه های مدیریتی کنونی عادلانه اصلاح شود، نه تنها نگران کننده نیست، بلکه می توان با کمک رویه های درست، فرصت های مناسبی برای توسعه پایدار نیز آفرید. با این حال، گویا اصرار بر رویه های مدیریت کنونی و استمرار آنها مجموعه دلایلی باشد که با آن روزهای سختی را پیش روی ایرانیان قرار خواهد داد.

 

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۴
در انتظار بررسی: ۸
انتشار یافته: ۳۶
ناشناس
|
United States of America
|
۱۰:۴۵ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۸
ما باید این تصمیم بزرگ را بگیریم که بین سیاست تبلیغی خودکفایی کشاورزی برای حداکثر چند سال و از بین بردن منابع اب ملت و فلات ایران مرکزی برای تقریبا همیشه یکی را انتخاب کنیم.
پاسخ ها
اصغر
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۲۱ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۸
مراقب باشید که این اظهار نظر ها منجر .به جاسوس بود شما نشه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۰۰ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۸
میشه با مقدار کمی آب محصول قابل توجهی به دست آورد و البته این نیاز به برخورداری از علم نوین داره. مسئله مهم اینه که ما در بحثی مثل گندم و غذای پایه جمعیت امکان سستی نداریم، چون تاریخ نشون داده که اگه محتاج غذا باشیم مثل قحطی زمان احمدشاه، هیچ کسی نیست که دلش برای این مردم بسوزه و بنابراین امنیت غذایی پا به پای امنیت آب و امنیت ملی و جغرافیایی ما تعریف شده هست. در مابقی مسائل و محصولات بسیار آب بر مانند هندوانه و کلا آب مجازی، بله. باید وارداتی باشه و بعد هم مابقی منابع آبی ما درست مدیریت بشه چه در سرچشمه ها و سدها و چه در مسیرهای انتقال و نهایتا مصرف کننده
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۰۱ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۸
دقیقا
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۱۶ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۸
حرف نزن در مورد اب میگیرنت مگه بیست وسی نگفت استاد دانشگاه در پی تشدید بحران اب بوده
امیر
|
Germany
|
۱۱:۳۲ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۸
شما یک مورد ،فقط یک مورد مدیریت درست نشون بدید ،من دیگه حرفی نمی زنم.
تا وقتی که حلقه مدیران به صورت ارثی به ژنهای به اصطلاح خوب برسه ،انتظار هیچ پیشرفتی رو نباید داشته باشیم. و به نظرم باید خودمون رو برای مهاجرتهای میلیونی آماده کنیم.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۴۳ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۸
پس حضرات دولت چکاره اند
بهروز
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۵۰ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۸
پرفسور اول اینکه ایا شما میزان اب شرب وکشاورزی را میدانید اب کشاورزی انقدر زیاد مصرف شده که امارس را خودتان بهتر میدانید.چاههای عمیق که با زیر سببیلی وغیره حفر شده برای ده نسل کافی هست .نتیجه تفکر امثال شما شده کشاورزی به هر قیمت .که میبینیم سیب قوجه قلابی سیب زمینی وغیره حدود ده سال است تقریبا قیمت ثابت مانده چون تولید لجام گسیخته با نابودی منابع اب وغیر استاندارد که کشورهای از نظر ما بدبخت نیز به دلیل الودگی میوه ها از خرید ان معذورند .بعد شما سنگ کشاورزان و چاه های ویرانگرشان را به سینه میزنید .خسته نباشی
پاسخ ها
حمید
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۱۱ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۸
طبق امار بین 92 تا 96 درصد مصرف آب در بخش کشاورزی است . بنابراین اینکه بگوییم زور وزارت نیرو فقط به کشاورزان می رسد کاملا نادرست است. هرچند صرفه جویی در بخش های دیگر هم مهم است
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۵۷ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۸
اول باید فرهنگ درست مصرف کردن آب را هر روز در شبکه های صدا وسیما به مردم گوشزد کرد حتی در آموزش وپرورش و در صنعت ودر کشاورزی در تمام ارگانهای مختلف کشوری در تمام سطح شهر وروستاها پوسترهای درست مصرف کردن به مردم داده بشه
مدیران و مسئولین نیز هر سال گزارش بدند در راستای درست مصرف کردن آب چکارهایی انجام دادند. از دید جهانی ایران تلاش کنه تا در جهت کاهش دمای زمین کشورهای مختلف را جلب کنه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۱ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۸
چرا شلوغش می کنید! اگر اراده ای وجود داشته باشد می توان هم حجم و کیفیت کشاورزی را بالا برد و هم مشکل بی آبی این کشور را یک بار برای همیشه حل کرد. به جای آه و ناله کمی از علم کمک بگیریم.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۲۰ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۸
تابناک دلت خوشه ها!این همه گزارش وخبر مینویسی چه تاثیر داشته یا داره؟آقا جان بحران مدیریت داریم!شهر ما معروفه به شهر آبها وسرابهای خروشان باید تابستان بیای ببینی چقدر آب از چاههای عمیق برا محصولات بی ارزشی مثل خیار وگوجه و...هدر میره،اگه سرچ کنی میبینی که شاید بیست ساله دلسوزان وکارشناسان شهر نسبت به خشک شدن دشت پر آب شهرمون هشدار میدن ولی کو قدرت اجرا کو گوش شنوا؟نتیجش اینه
زمین داره نشست میکنه سفره های زیرزمینی داره خشک میشه وبرداشت آب همچنان با قدرت تمام ادامه داره...اگه مثل من بدبخت کاری از دستت نمیاد اینجا بمون تو آینده منتظر خشکسالی وقحطی و...باش اگه نجومی بگیر و ژن خوبی برو دیار کفر پر آب وپر نعمت حالشو ببر
صادق سوری
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۴۷ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۸
در کشور ما 90 درصد مصرف آب در بخش کشاورزی است پس طبیعی است که وزارت نیرو برای صرفه جویی در مصرف آب های زیر زمینی زورش تنها به کشاورزان برسد یعنی باید به مصرف آب در بخش کشاورزی بسیار بیشتر بخش های دیگر اهمیت داد چرا که معضل اصلی در مصرف آب کشاورزان هستند که می توان با تغییر روش های آبیاری و نوع کشت این مصرف را مدیریت کرد. تصور کنید با ده درصد صرفه جویی در کشاورزی به اندازه کل دو بخش دیگر آب ذخیره می کنیم حالا ما مدام به مردم بگوییم آب کم مصرف کنید مگر چقدر از مصرف آب کم می شود. اگر مردم از تشنگی هم بمیرند و هیچ آبی هم مصرف نکنند نهایت سه چهار درصد از مصرف آب در کشور کم می شود.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۵۹ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۸
اطلاعات منابع ابی را در اختیار اجانب میگذاری ؟؟؟؟؟؟
برچسب منتخب
# جنگ ایران و اسرائیل # قیمت طلا # مهاجران افغان # یارانه # حمله اسرائیل به ایران # خودرو
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
با پاسخ ایران(وعده صادق 3) به حمله اسرائیل موافقید؟