در مورد انتقال آب خوزستان کدام یک اشتباه می کنند؛ مجلس یا سازمان محیط زیست؟

بیشتر انتقادات در رابطه با ریشه های اصلی تخریب های زیست محیطی کشور، متوجه نمایندگان مجلس می شود و این نمایندگان هستند که به محلی گرایی و ترجیح منافع محلی بر منافع ملی متهم می شوند. مثل ماجرای انتقال آب کارون و خسارات زیان بارش که بیشتر انتقادات را متوجه نمایندگان مجلس کرده است، اما گویا تصمیم گیری های اشتباه این حوزه جای دیگری رقم می خورد.
کد خبر: ۷۷۸۹۹۲
|
۱۱ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۹:۴۲ 02 March 2018
|
15131 بازدید
|

 در مورد انتقال آب خوزستان کدام یک اشتباه می کنند، مجلس یا سازمان محیط زیست؟بیشتر انتقادات در رابطه با ریشه های اصلی تخریب های زیست محیطی کشور، متوجه نمایندگان مجلس می شود و این نمایندگان هستند که به محلی گرایی و ترجیح منافع محلی بر منافع ملی متهم می شوند. مثل ماجرای انتقال آب کارون و خسارات زیان بارش که بیشتر انتقادات را متوجه نمایندگان مجلس کرده است، اما گویا تصمیم گیری های اشتباه این حوزه جای دیگری رقم می خورد.

به گزارش «تابناک»؛ سخنان روز گذشته نائب رئیس مجلس شورای اسلامی ـ که ماجرای انتقال آب از استان خوزستان به فلات مرکزی را مادامی که این منطقه در بحران زیست محیطی قرار دارد، بی معنی دانست ـ دوباره این موضوع ملی و مهم را به صدر اخبار رسانه ها کشید؛ اقدامی جنجال برانگیز که در میان مردم، نمایندگان و دولتمردان منتقدان و مدافعان زیادی است.

به بیان بهتر، در حالی ماجرای انتقال آب کارون به فلات مرکزی و تشدید بحران ریزگردها در جنوب غرب کشور به یک بحران ملی تبدیل شده و خسارات زیانبار آن روز به روز افزایش می یابد که همچنان در بدنه مدیریت ارشد اجرایی کشور در رابطه با نحوه برخورد با این مسأله اتفاق نظری وجود ندارد. برخی مراکز مهم تصمیم گیری از بلامانع بودن اجرای طرح های دوباره انتقال آب در شرایط کنونی می گویند و برخی مراکز، این اقدام را عاملی بر افزایش بحران های منطقه عنوان می کنند.

پیش از این و در دهه های گذشته، اجرای چند طرح بزرگ انتقال آب از بخش های بالادستی حوضه آبریز کارون به فلات مرکزی مثل کوهرنگ 1، کوهرنگ 2، چشمه لنگان، خدنگستان و... اجرایی شد که البته مشکل نیاز روزافزون بخش های مرکزی به آب را مرتفع نکرد؛ اما از آن سو، خسارات زیانباری را متوجه استان خوزستان و جنوب غرب کشور کرد.

اکنون و در شرایطی که پدیده ریزگردها و افزایش دامنه های گرد و غبار تحت تأثیر اقدامات مدیریتی گذشته، زندگی میلیون ها ایرانی را به مخاطره انداخته است، همچنان نیاز روزافزون فلات مرکزی به منابع آب، شوق مدیران را برای اجرای پروژه های انتقال آب جدید در پی دارد.

از جمله طرح های انتقال آب جدید، می توان به سد و تونل بهشت آباد، سد و تونل کوهرنگ 3، سد و تونل یلان، سد و تونل گوکان و... اشاره کرد که قرار است همگی دوباره بر سرشاخه های آب کارون تأسیس شوند و این منابع آبی را به سمت حوضه آبریز زاینده رود منحرف کنند.

به رغم خسارات گسترده طرح های پیشین و اعتراضات مردمی به این موضوع، برخی مدیران ارشد کشور، همچنان بر اجرای طرح های جدید انتقال آب تأکید دارند و این موضوع را راهکاری برای حل بحران مناطق مرکزی کشور می دانند.

مدیرانی مثل عیسی کلانتری، رئیس سازمان محیط زیست کشور که آذر ماه سال جاری با نگارش نامه ای محرمانه برای رئیس جمهور تأکید کرد که اجرای طرح انتقال آب در این حوزه منع زیست محیطی ندارد!

کلانتری در نامه ای که به آن اشاره شد، بدون اشاره به طرح های بزرگی مثل انتقال آب و ساخت سد ادعا کرد: مطالعات کارشناسان این سازمان نشان می دهد، دلیل اصلی بحران آب خوزستان، مصرف بی رویه آب در بخش هایی مثل کشاورزی و صنعت است که با مدیریت صحیح این منابع، می توان علاوه بر احیای محیط زیست خوزستان، با این منابع آب مشکل حوضه های دیگر آبریزی کشور را نیز حل کرد.

این نامه که مشخص نشد بر مبنای کدام مطالعات تخصصی و مستند صورت گرفته است، خیلی زود با واکنش سایر مدیران دولتی و نیز مردم رو به رو شد و در بسیاری از محافل رسانه ای و کارشناسی مورد نقد متخصصان قرار گرفت؛ متخصصانی که عقیده دارند ریشه بیشتر مشکلات کنونی خوزستان همین کاهش منابع آب ورودی است و نمی توان با کاهش بیشتر منابع آب در این منطقه منتظر معجزه ماند.

به بیانی رئیس سازمان محیط زیست که متولی حفاظت از اکوسیستم های طبیعی کشور است، پیش شرط های لازم برای اجرای دوباره طرح های انتقال آب را در استان خوزستان تحقق یافته می داند و با چراغ سبز خود به دولت، سعی دارد راه برای برای انجام این اقدامات باز کند.

این موضع گیری ها در حالی است که نمایندگان خوزستان در مجلس و حتی نمایندگان اصفهانی نیز چنین موضعی ندارند و جالب تر اینکه برخی نمایندگان بی طرف نیز با نظر رئیس سازمان محیط زیست مخالف هستند.

جدا از نمایندگان استان خوزستان، که بارها اعتراض خود را به این مسأله نشان داده اند، «حیدرعلی عابدی»، نماینده مردم اصفهان در مجلس نیز پیشتر به خبرنگار «تابناک» گفت: در شرایط عادی، استان اصفهان و حوضه آبریز زاینده رود به یک قطره از آب سایر مناطق نیز نیاز ندارد. آنچه برای این بخش از کشور نیاز آبی ایجاد کرده است، تمرکز صنایع ملی در منطقه و برداشت های جدید آب از این استان برای سایر استان هاست. خروج از بحران راهکاری ندارد، مگر اینکه ما یا به گذشته برگردیم و تخصیص های ایجاد شده از بستر زاینده رود را کاهش دهیم و یا اینکه به جلو برویم و منابع آب جدیدی را به این بستر بیمار تزریق کنیم.

جدا از مواضع این نماینده، روز گذشته مسعود پزشکیان، نائب رئیس مجلس نیز در واکنش به طرح های انتقال آب از خوزستان به سایر مناطق کشور به رسانه ها گفت: دولت و مجلس به شدت در رابطه با آبهای منطقه و نحوه انتقال آنها پیگیر هستند و با نمایندگان خوزستان و وزارت نیرو صحبت هایی شده است. در وهله نخست، باید مشکلات آب منطقه خوزستان رفع شود و تا زمانی که مشکل این استان حل نشود، انتقال آب به سایر مناطق بی معناست.

از صحبت های نائب رئیس مجلس چنین بر می آید که دولت و مجلس نسبت به موضوع انتقال آب از استان خوزستان بسیار حساس هستند و این مهم را پیگیری می کنند و همچنین نمایندگان مجلس بر این اصل واقف هستند که در گام اول باید مشکلات و معضلات زیست محیطی استان خوزستان مرتفع شود و تا این مشکلات حل نشود، صحبت از انتقال آب معنایی ندارد.

از آنجا که ریشه اصلی همه مشکلات زیست محیطی اکنون منطقه نیز اجرای طرح های انتقال آب است، بنا بر صحبت های مسعود پزشکیان عملاً در شرایط آبی کنونی صحبت از اجرای طرح انتقال آب منتفی است؛ اما با وجود این، برخی افراد در بدنه دولت از جمله وزارت نیرو و به ویژه سازمان محیط زیست که اتفاقاً باید نسبت به بقیه گروه ها و افراد سیاسی بی طرف تر باشند، حامی اجرای طرح های انتقال آب هستند. افرادی مثل رئیس سازمان محیط زیست که با علم به نقدها و ایرادات موجود مکاتبات خود را محرمانه انجام می دهد و چشم های خود را بر روی خسارت های چنین تصمیم های بسته است.

بنابراین، می توان مدعی شد در ماجرای اجرای طرح های انتقال آب از حوضه آبریز کارون به سایر حوضه های آبریز، به رغم تفکر عامیانه که نمایندگان مجلس را مسئول اصلی می داند و مورد نقد قرار می دهد، این سازمان محیط زیست است که در این رابطه به رسالت خطیر خود به درستی عمل نمی کند.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۱۱
انتشار یافته: ۴۴
رضا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۵۲ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۱
وقتي يك مربي خارجي جهت فوتبال آورديم تيم رفت جام جهاني با يك مربي خارجي خوب تيم واليبال رفت جزو برترين ها چرا نبايد براي اين بحرانها از كارشناسان مجرب خارجي و مشاوران تراز اول خارجي استفاده كنيم البته كه دانشگاههاي ما در علم و تكنولوژي سراند جهان هستند ولي وقتي نمي توانيم مشكلات ساده اي چون مگس سفيد را حل كنبم پس بهتراست اين اساتيد و دانشجويان نخبه را به حال خود گذاشته و مشكلات را از طريق كارشناسان بين المللي حل نماييم
عبدالعلی قبادی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۰۵ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۱
بنظر اینجانب که کارشناس منابع آب با تجربه ای در حدود 51 سال هستم و در زمینه منابع آب در بیشتر حوضه آبریز کشور کار کرده ام مشگل در پاسخ به این سوال هست
1- در وضعیت کنونی در هر حوضه آبریز چه حجم آبی بعنوان پتانسیل آن حوضه تعیین شده است؟
2- در یک افق زمانی مثلا 25 یا 50 سال آینده با توجه به اثرات تغییر اقلیم و کاهش احتمالی حجم آب به چه مقدار حجم آب خواهیم رسید؟
اگر فرض کنیم در 50 سال آینده مانند 50 سال گذشته دارای سری زمانی آبدهی خواهیم بود حق با آقای دکتر کلانتری است
ولی ا/ر فرض کنیم در 50 سال آینده مانند 20 سال گدشته باشد حق با نمایندگان محترم خوزستان می باشد
برای پاسخ به این پرسشها در کشور زیرساخت معتبری از شیکه سنجش آب و انرژی بصورت توام وجود نادارد زیرا شبکه سنجش از 72 سال پیش یه اینطرف در جهت اهداف دیگری ساخته شده و مورد بهره برداری قرار میگیرد
با توجه به بینظمی شدیدی که بواسطه اثرات اقلیمی مانند وقوع خشکسالیهای طولاتی و سیلابهای بزرگ خواهیم داشت ، برخلاف هیاهو وغوغاسالاری عده ای برای تامین آب نیاز به سدهای بیشتر و یزرگتر خواهد بود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۱۴ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۱
آب مال خوزستان نیست بلکه ما شهرکردی های مظلوم هست. سال هاست که دارند آب را از استان چهارمحال و بختیاری با کانال به استان های دیگر میبرند اما در مقابل هیچ بودجه ای برای توسعه این استان اختصاص نداده اند.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۲۳ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۱
پس بهتره خوزستانیها هم جلوی تولید نفت و گاز را بگیرند تا بقیه کشور بفهمند که بدونخوزستان بایدچی کاری بکنند
ناشناس
| United States of America |
۰۱:۴۶ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
داریم به نقطه ای میرسیم که دیگه حرف حساب جواب نمیده و فقط خشونت چاره ساز خواهد بود.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۱:۵۹ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
واقعا از این طرز فکر تعجب می کنم .
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۴۱ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
نفت و گاز که ربطی به مردم ندارد - نفت و گاز مال اختلاس گران هسست و تازه کم هم می آد بنابراین اگر مردم خورستان توانستند که البته نمی توانند این نفت و گاز را از گلوی اختلاس گران ببرند
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۲۵ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۱
مقصر شخص رياست سازمان حفاظت محيط زيست است كه بر خلاف نظرات كارشناسان اين سازمان عمل ميكند.
گويا انتصاب ايشان در اين سازمان فقط براي تخريب كامل محيط زيست بوده است.اگرچه اين شخص از دوران وزارت كشاورزي باعث شده تا نامبرده در سازمان محيط زيست تصميمات غير كارشناسانه بگيرد!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۳۰ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۱
خوزستان سرزمینیه که توسط هموطنان کویرنشین نابود شد و این ننگ در تاریخ ایران ثبت خواهد شد،با پول نفت خوزستان کارخانه فولاد میسازند و باز هم با آب خوزستان به تولید ادامه میدن،پول و اشتغال برا شماها،بدبختی و فقر برا ما خوزستانی هایی که در حاصلخیزترین و غنی ترین ناحیه این کره خاکی زندگی می کنیم
ناشناس
|
Turkey
|
۲۰:۴۶ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۱
من بعنوان یک متخصص و مدیری با بیش از سی سال تجربه عرض میکنم ابتدا باید مسله فاضلاب وپساب کشاورزی و اب شرب شهرها و روستاههای خوزستان تامین واقعی شود وسپس برای توسعه اتی بین استان خوزستان و استان ههای هم جوار در خصوص انتقال اب بین حوضه ای تصمیم منطقی گرفت لذا شروع هر پروژه ای قبل از رفع مشکلات خوزستان یک خیانت آشکار به مردم این منطقه است
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۴۶ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۱
خوزستانیها انواع بیماریها را گرفتند شما را بخدا اینکار را تمام کنید اصفهانیها و یزدیها و قمیها از قدیم کاملا مقید به مسایل شرعی بودند ای هوار که آبی که برای صنایع و کشاورزیتان استفاده می کنید غصبی است و این انتقال آب نسل کشی است
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۰۳ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۱
ذخایر آب خوزستان بسیار بیشتر از نیاز استان است فقط کسی مدیریت منابع آب رو بلد نیست که اون هم باید مستشار از خارج وارد کنیم
پاسخ ها
ناشناس
| United States of America |
۲۳:۴۸ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۱
شهرهای جنوبی استان خوزستان آب شرب ندارند،شهرهای شمال شرقی نظیر دهدز و ایذه هم همینطور، بحرانهاي محیط زیست ناشی از عدم واگذاری سهم حقابه تالاب های استان از سوی دیگر باعث خروج نیروهای مستعد استان شده است، اینها بخشی از اشتباهات مدیرانی چون کلانتری بوده اند، که ظاهراً شما هم از جنس این آدمهایی؟
جی وی دی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۵۰ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۱
طرح های انتقال آب به فلات مرکزی (چه از شمال کشور و غرب و جنوب غرب ) یک طرح کاملا از پیش شکست خورده و در یک کلام عبث است که علاوه بر صرف هزینه های گزاف و هدر رفت بیت المال، پیامدهای زیست محیطی فاجعه باری هم به همراه میاورد؛ اما از اونجایی تصمیم گیرندگان و مسئولین اجرایی این امور خود از قسمت فلات مرکزی می باشند با استفاده از قدرت در دست، اصرار به انجام این کار دارند.
آلفرد ماهان از نخستین کسانی بود که کلید تسلط بر جهان رو قدرت دریایی میدونست؛
امروزه در حوزه دریایی بیش از 80 درصد تجارت جهانی انجام میگیره؛
بزرگترین مادرشهرها و به عبارتی بیشترین جمعیت در کرانه های دریا و یا به فاصله نزدیک از سواحل مستقرند
و مزیت های بیشمار دیگری که دریا داره باعث شده که دولتمردان کشورها جمعیت، صنایع و... رو در سواحل مستقر کنند؛ درست عکس کشور ما بدون شناخت جغرافیای کشور بیشتر اقداماتمان منجر به شکست و نابودی میشه. نمونه دریاچه ارومیه

اگر آقایان از ظرفیت ها و موقعیت جغرافیایی کشور بخوبی آگاه بودند؛ امروزه ایران وضعیتی به مراتب بهتر از الان داشت اما افسوس..
طلبه نو اندیش
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۵۰ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۱
اگر ابی از خوزستان انتقال پیدا کنه ، استارت نارضایتی تو خوزستان رو زدن چرا که بیشتر از ظرفیت خوزستان اب انتقال داده شده
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟