قائممقام دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر با بیان اینکه تنها راه کنترل، مهار و مدیریت اعتیاد تمرکز بر پیشگیری است، گفت: اصلیترین و ماندگارترین پیشگیری از اعتیاد را طرح توانمندسازی اعلام کرد که میتواند آینده کشور را در عرصه مقابله با مواد مخدر تضمین کند.
به گزارش فارس، سردار علی مؤیدی قائممقام دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر در دوره آموزشی، تخصصی، توجیهی ویژه مدرسان طرح توانمندسازی ادارات کل آموزش و پرورش و روحانیون کشور، گفت: در عرصه مبارزه با مواد مخدر و پیشگیری از اعتیاد کمتر نشستی در کشور با حضور روحانیون، معلمان، دانشگاهیان و اعضای ستاد مبارزه با مواد مخدر برگزار شده است.
وی افزود: در جلسه بررسی آسیبهای اجتماعی که در محضر رهبر معظم انقلاب برگزار شده است، ایشان با خضوع فراوان فرمودند که در بحث آسیبهای اجتماعی همه ما غفلت کردهایم این در حالی است که این فرمایش ایشان وظیفه همه ما را بسیار سنگین میکند.
قائممقام دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر تصریح کرد: اقداماتی که منجر به ایمنسازی جامعه و قشر نوجوان و جوان میبایست رخ دهد تحقق پیدا نکرده است. ولی تلاش و زحمات زیادی برای عرصه مبارزه با مواد مخدر و پیشگیری از اعتیاد از ابتدای انقلاب اسلامی ایران تاکنون کشیده شده که نباید به آن اکتفا کنیم.
وی خاطرنشان کرد: اگر آسیبشناسی لازم در عرصه مبارزه با مواد مخدر در 4 دهه اخیر داشته باشیم فراز و فرودی را مشاهده میکنیم چرا که شرایط ابتدای انقلاب اسلامی تمرکز بر مقابله سختافزاری با مواد مخدر بوده است ولی در دو دهه اخیر و بعد از ابلاغ سیاستها و مقررات این حوزه متوجه شدیم که باید با رویکرد دیگری به اعتیاد نگاه کرد.
قائممقام دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر، گفت: با مطالعه تجارب دیگر کشورها بحث پیشگیری، درمان و صیانت در ادامه اقدامات مقابلهای در دستور کار قرار گرفت که توفیقاتی حاصل شد اما نگاهها همچنان مقابلهای، تهاجمی و سختافزاری بوده است ولی نگاه عالمانه و آسیبشناسانه به اجتماع نشان داد که این رفتارها مشکلی از حوزه اعتیاد را رفع نکرده و حتی ضررهایی هم به دنبال داشته است.
وی با اشاره به سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری در سال 85، تصریح کرد: ایشان از سال 85 وضعیت فعلی کشور را میدیدند که متأسفانه ما غافل از آن بودهایم.
مؤیدی تصریح کرد: متأسفانه هنوز خیلی از دستگاهها به وظایف خود در سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری بیتوجه هستند و حتی آن را نمیدانند.
قائممقام دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر خاطرنشان کرد: در دوره جدید مدیریت دبیر کل فعلی ستاد مبارزه با مواد مخدر رویکرد اجتماعی شدن مقابله و مبارزه با مواد مخدر و همچنین استفاده از تجارب دیگر کشورها مبتنی بر استفاده از علوم دانشگاهی و مقررات و ضوابط موجود در دستور کار قرار گرفته است.
وی در توضیح بیشتر این موضوع گفت: بر اساس پروتکلهای مربوطه و کنوانسیونهای سازمان ملل استفاده از جامعه و نهادهای مسئول اجتماعی و بحث اجتماعی کردن مبارزه با مواد مخدر در دستور کار ستاد مبارزه با مواد مخدر در سالیان اخیر قرار گرفته است.
مؤیدی افزود: یکی از آرزوهایم به عنوان کهنه سرباز عرصه مبارزه با مواد مخدر آن بوده است که جامعه و همه خانوادهها و همه گروهها و همه صنوف نقش خود را در عرصه مبارزه با مواد مخدر و پیشگیری از اعتیاد ایفا کنند.
قائممقام دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر اظهار داشت: باید نقش همه گروههای مرجع، دستگاهها و نهادهای حاکمیتی در امر پیشگیری از اعتیاد و مبارزه با مواد مخدر تعریف شود ضمن اینکه چشمانداز شفاف و قابل دفاعی بر پایه منطق علمی پیش روی خود داریم اما کار علمی و فرهنگی در حوزه اجتماع نیازمند پروسه خاصی است.
وی گفت: تحقق ریشهکنی مواد مخدر بسیار سخت، دشوار بوده و قابلیت اجرا ندارد چرا که هیچ کشوری از مواد مخدر معتاد و مافیای توزیع آن در امان نیست.
مؤیدی تصریح کرد: متأسفانه فقر دانش در بحث اعتیاد در کشور مشکل اصلی ما در عرصه مبارزه با مواد مخدر از ابتدای انقلاب تاکنون بوده است.
قائممقام دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر اظهار داشت: جمعآوری معتادین برای کم کردن زشتیها و پلیدیهای مشاهده معتاد متجاهر در جامعه خوب است ولی فقط نقش مُسکن دارد لذا رفع اعتیاد جز پیشگیری از آن و اجتماعی شدن عرصه مبارزه با مواد مخدر راهحل دیگری ندارد.
وی گفت: تنها راه کنترل مهار و مدیریت اعتیاد تمرکز بر امر پیشگیری است و ای کاش شرایط تحقق این فرمایش بنیانگذار انقلاب اسلامی مبنی بر حرام بودن حمل و استفاده مواد مخدر در اوایل انقلاب را به لحاظ فکری و اجتماعی و علمی داشتیم اما میکوشیم در شرایط حال که فضای مناسبی به وجود آمده در این مسیر گام برداریم.
قائممقام دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر افزود: 96 درصد جامعه ما از مواد مخدر ایمن است ولی سیاهنمایی در این زمینه را نپذیرفته و باید توفیقات، کمکاریها و خدمات برجسته را توأمان با هم دید.
وی افزود: طرح توانمندسازی در مدارس یکی از مباحث پیشگیری از اعتیاد و اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر است که سرآغاز حرکتی جدید در عرصه آموزش کشور است. هر چند که در سطوح دانشگاه و حوزههای علمیه از قبل اقداماتی را انجام داده بودیم.
وی افزود: اصلیترین و ماندگارترین کار پیشگیری از اعتیاد طرح توانمندسازی است که میتواند آینده کشور را در عرصه مقابله با مواد مخدر تضمین کند و با آنکه حجم عظیمی از آموزش در مدارس را شاهد هستیم ولی اگر استمرار و هدفمندی را در طرح توانمندسازی کادر آموزشی در امر پیشگیری از اعتیاد نداشته باشیم این طرح هم ناخودآگاه به سرنوشتی دچار میشود که غرق در آموزش شده و چیزی را در دستان خود نخواهیم دید لذا باید با هوشمندی، همراه با اولویت خاص در سرفصلهای آموزش و پرورش به آن نگاه کرد.
قائممقام دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر افزود: همراستا شدن تمام ظرفیتهای اجتماعی در امر مبارزه با مواد مخدر و پیشگیری از اعتیاد میتواند طرح توانمندسازی را تکمیل کند.
وی با اشاره به آخرین جلسه بررسی آسیبهای اجتماعی در محضر مقام معظم رهبری که ایشان فرمودند باید 50 درصد وقت و ظرفیت و منابع به امر پیشگیری از اعتیاد اختصاص یابد، گفت: تمامی برنامههای میانمدت و بلندمدت ستاد مبارزه با مواد مخدر بر همین اساس برنامهریزی شده تا غفلت گذشته خود را جبران کنیم چرا که پیشگیری از اعتیاد میتواند هزینههای درمان، صیانت و مقابله را کاهش دهد.
قائممقام دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: نباید آسیبهای اجتماعی را به منافع جریانات سیاسی، حزبی و گروهی گره زد و تابلوی نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران را بیمار و زشت معرفی کرد.
مؤیدی در پایان افزود: در سفری که اخیراً به روسیه داشتم از آنها درباره آمار معتادین در کشور خود قبل و بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی سؤال کردم و آنها اعلام کردند اتحاد جماهیر شوروی با گستره جغرافیایی فراوان 15 هزار معتاد داشت ولی روسیه در حال حاضر 10 میلیون معتاد شناسنامهدار دارد ضمن اینکه بین 10 تا 21 میلیون نفر هم مصرفکننده تفریحی مواد مخدر هستند.