استاد معترض دانشگاه ایلام در گفت و گو با «تابناک»،

به من می گویند پسر خوبی باش تا مشکل قرارداد جذبت را حل کنیم! + سند

این سختگیری و اذیت کردن ها در قبال اعضای هیأت علمی و نخبگان در حالی است که از سوی دیگر خبرهایی مبنی بر جذب آسان و سریع فرزندان هیأت رئیسه دانشگاه ها در مراکز آموزش عالی به گوش می رسد و هیأت عالی جذب نیز تسامح در این رابطه را تأیید می کند. با این تفاسیر نباید و نمی توان آینده روشنی را پیش روی نظام علمی کشور متصور شد.
کد خبر: ۷۸۳۳۰۴
|
۲۵ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۶:۳۸ 16 March 2018
|
38397 بازدید
|

به من می گویند پسر خوبی باش تا مشکل قرارداد جذبت را حل کنیم! + سندامیدهایی که برای بهبود وضعیت دانشگاه ها و نیز شرایط اعضای هیأت علمی کشور در سال های اخیر ایجاد شده بود، با مشاهده نمونه های عجیبی که در آن بیش از علم سلایق سیاسی و شخصی دخالت دارد، تقریباً به نا امیدی کشیده می شود؛ نمونه هایی مثل وضعیت یکی از اساتید گروه فیزیک دانشگاه ایلام که پس از 10 سال ارتباط علمی و مالی با این دانشگاه، اکنون در مرحله اخراج قرار گرفته است.

به گزارش «تابناک»، هنوز سنت زشت و ناپسند اخراج اساتید دانشگاهی آن هم بنا به دلایلی غیر از علم و دانش، به صورت کامل بر طرف نشده و هستند اساتید متعهد و متخصصی که تنها به دلیل خصومت های مدیریتی و تغییر سلایق مدیران با مشکلی چون اخراج و قفل شدن در اتاق خود رو به رو می شوند؛ اساتیدی مثل دکتر محمد نقدی، که دانشگاه ایلام از مهر سال 1384 او را بورسیه هیأت علمی کرد و حالا بنای اخراج او را دارد.

اگرچه جزئیات آنچه که در این 11 سال بر این استاد دانشگاه رفته است، بر اساس اطلاعاتی که در اختیار خبرنگار «تابناک»، قرار داد بسیار مفصل و دارای فراز و نشیب هایی است که البته در هیچ کدام آنها وی مقصر نبوده و نیست، اما در همه این سال ها بر این استاد دانشگاه خسارت هایی وارد می شود که حالا هیچ کس حاضر به جبران آنها نیست.

آنگونه که دکتر نقدی می گوید، وی در سال 1384 نفر اول آزمون دکتری فیزیک در دانشگاه صنعتی اصفهان و تربیت مدرس بود که دانشگاه تربیت مدرس را برای ادامه تحصیل انتخاب کرد و در همان سال با ثبت نام در بورسیه هیأت علمی دانشگاه ایلام از این دانشگاه بورس تحصیلی دریافت می کند.

بر این اساس مقرر می شود که دانشگاه ایلام تمامی هزینه های تحصیلی وی را در مقطع دکتری پرداخت کند و او پس از پایان تحصیلات برای تدریس به استخدام دانشگاه ایلام در آید. بر همین اساس است که در مقطع دکتری و با هزینه وزارت علوم در یک فرصت مطالعاتی 6 ماهه نیز در دانشگاه رم ایتالیا حضور پیدا می کند.

پس از پایان تحصیل در مقطع دکتری و فارغ التحصیلی از دانشگاه تربیت مدرس در سال 1390 و نظر به اینکه وی خدمت سربازی نرفته بود، مقرر شد می شود که به مدت 4 سال یعنی از سال 1390 تا سال 1394 هیأت علمی طرح سربازی خود را در دانشگاه ایلام سپری کند و پس از آن قرارداد پیمانی اش تنظیم شود.

با این حال در سال 1391 به این استاد دانشگاه اعلام می شود که بر اساس بررسی های انجام شده و نوشته های انتقادی و نیز صحبت هایی که علیه دولت وقت مطرح می کند، صلاحیت عمومی وی در هیأت اجرایی جذب دانشگاه رد شده است و ایشان یگر نمی تواند با دانشگاه ایلام ادامه همکاری داشته باشد.

این استاد معترض در مورد این مشکل و پیگیری های آن زمان به خبرنگار «تابناک»، گفت: من در سال 1391 یادداشت هایی انتقادی در مورد وضع موجود در رسانه های محلی منتشر می کردم که به گوش رئیس دانشگاه رسیده بود و وی تصمیم گرفت، موضوع جذب من را لغو کند.

وی افزود: وقتی دولت در سال 1392 تغییر کرد من مشکل پیش آمده را از طریق وزارت علوم پیگیری کردم و در نهایت موفق شدم دوباره به دانشگاه بازگردم و تا سال 1394 خدمت سربازی خودم را به عنوان هیأت علمی به اتمام برسانم. در این زمان وقتی منتظر تبدیل وضعیت از طرح سربازی هیأت علمی به پیمانی بودم متوجه شدم که دانشگاه بنایی برای جذب من ندارد و مسئولان دانشگاه می گویند در سال 1392 تنها با ادامه طرح سربازی شما موافقت شده است.

این استاد دانشگاه ایلام اضافه کرد: آنچه پس از اتمام طرح سربازی به بنده اعلام شد، مغایر با روند بورسیه شدن اساتید و قرار داد فی ما بین من و دانشگاه بود که وقتی این مشکل را دیدم دوباره از طریق وزارت علوم و هیأت عالی جذب مشکل را پیگیری کردم که نهایتاً پس از 2 سال هیأت عالی جذب حق را به من داد و مقرر کرد که از نیم سال دوم سال تحصیلی جاری در دانشگاه مشغول به فعالیت شوم.

وی افزود: این در حالی است که در همه این 2 سال بنده از حقوق و مزایای استادی خود در حالی که در دانشگاه حاضر بودم و کلاس های من دایر بود، محروم شدم و به همین دلیل من تصمیم اخیر هیأت عالی جذب مبنی بر ادامه فعالیت از بهمن سال جاری بدون در نظر گرفتن حقوق و مزایای 2 سال گذشته را نپذیرفتم.

نقدی در همین باره گفت: رئیس دانشگاه از اینکه من موضوع را از طریق وزارت علوم پیگیری کرده ام به شدت ناراحت است و یک بار به من گفت اگر پس خوبی باشی خودمان مشکل قرار داد جذبت را حل خواهیم کرد.

این استاد دانشگاه که مدتی نیز رو به روی ساختمان وزارت علوم تحصن کرده بود، در پایان خاطر نشان کرد: من از سال 1384 بورسیه دانشگاه ایلام بوده ام و از سال 1390 تا 1394 نیز طرح سربازی خود را در این دانشگاه سپری کرده ام و از نظر علمی نیز بسیاری از مقالات من از اعتبار و درجه علمی بالاتری نسبت به سایر اساتید برخوردار است، لذا معتقدم وزارت علوم و دانشگاه ایلام باید ضمن پذیرش اجحافی که در حق من روا داشته اند، ضمن پرداخت خسارت های 2 سال گذشته، قرار داد روشن و شفافی در مورد ادامه فرایند کاری با من منعقد کنند که در آن سلیقه مدیریتی و شخصی لحاظ نشده باشد.

آنچه در مورد این استاد دانشگاه با تکیه بر اسناد موجود به آن اشاره شد، حکایت تلخی از اعمال نفوذهای سلیقه ای و شخصی در عالی ترین سطح علم و دانش کشور است که به راحتی در بستر آن می توان حق یک فرد صالح را ضایع و این حق را احتمالاً به افراد ناصالح واگذار کرد.

این سختگیری و اذیت کردن ها در قبال اعضای هیأت علمی و نخبگان در حالی است که از سوی دیگر خبرهایی مبنی بر جذب آسان و سریع فرزندان هیأت رئیسه دانشگاه ها در مراکز آموزش عالی به گوش می رسد و هیأت عالی جذب نیز تسامح در این رابطه را تأیید می کند؛ مثل ماجرای پذیرش فرزند رئیس دانشگاه هنر در این دانشگاه که در ماه های اخیر زمینه ساز موجی از اعتراضات شد.

با این تفاسیر نباید و نمی توان آینده روشنی را پیش روی نظام علمی کشور متصور شد و هر روز باید منتظر باز شدن درهای تازه ای از بی عدالتی و اجحاف در قبال نخبگان این کشور باشیم.

 

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۰
در انتظار بررسی: ۱۹
انتشار یافته: ۱۲۸
ناشناس
|
United States of America
|
۱۶:۵۲ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۵
در شهر سنت لویس ایالت میسوری حدود ۵۰ دانشجوی ایرانی که همین چند سال اخیر از طرف washington university در همین شهر از ایران جذب شده اند این دانشجویان همه المپیا فزیک و ـ ـ ـ هستند و از مغز های ایرانی که تا فوق لیسانس رو ایران بودهاند و اینجا دارند دورهphd میگذرانند همه از بی عدالتی در نظام استخدامی میکویندتا کی باید دولت در عالم رفیق بازی و فامیل بازی بماند
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۳۴ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۵
تا ظهور
ناشناس
| Bulgaria |
۱۸:۰۱ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۵
فامیلتونه تابناک؟ مگه همین ی نفر این اتفاق برلش افتاده. خبر زدی فقط مشکل اینو حل کنی
ناشناس
| United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland |
۱۸:۰۵ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۵
من هم اقدام کردم برای داخل ولی نشد. باید سیستم جذب هیئت علمی اصلاح بشه و عادلانه بشه. متاسفانه وزارت علوم سابقه خوبی در این زمینه نداره اگه یادتون باشه در دولت قبل بحث بورسیه های دکتراهای اعزام به خارج که بدون صلاحیت رفته بودن مطرح بود و توان اونا اینقدر زیاد بود که .... . متاسفانه وزارت علوم یکی از سیاسی ترین وزارت خانه است و وزیر علوم یکی از اخرین وزرای کابینه بود که انتخاب شد و این نشان از دست های پشت پرده فراوان است. انشا الله این دست ها قطع شوند و عدالت برگردد.
مجتبی
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۱۱ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۵
دوست گرامی بنده هم رتبه 1 ارشد و 1 دکتری وزارت بهداشت هستند میدانید بر سر من بعد از 16 سال درس خواندن چه آمده است؟ شما حداقل بورسیه و .. بودید و الان 2 ساله حقوقتان قطع شده بنده بجای هیئت علمی شدن ، دارم به عنوان طرح لیسانس کار میکنم زیر نظر یک لیسانسه ... قصه بنده بسیار دردناک تر است ... من 12 کتاب تالیفی و ترجمه نوشتم و در زشته من که پر است از اساتید آموزشی 1 نفر به اندازه من کتاب ندارد. بدتر از همه می دانید چیست اکثر قبولی های رشته من در ارشد و دکتری از سال 92 وزارت بهداشت، داتنشجوی من بودند و کتاب های من تدریس می شود در دانشگاه ها ... ولی خودم را چون میشناسند نمی گیرند مباداد که ..... دانشگاه قم هستم.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۱۷ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۶
اينجا ايرانه ، انتظار ها داري اينجا يا بايد ژن خوب باشي يا وصل تمام
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۵۸ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۶
آقای دکتر مجتبی
ابوریحان بیرونی هم به سرعت شما کتاب بیرون نداده
اعتبار کتاب و مقاله رو امثال شما که نگاه کمیتی دارین پایین آورده
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۱۱ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۵
مشکلت این بود که باید پزشکی می خوندی تا الان طبق کتاب تعرفه کالیفرنیا دستمزد و کارانه می گرفتی و الان دغدغه ات این بود که عید بری هلند یا سوییس. حالا نفر اول دکتری فیزیکت به چه درد خورد؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۴۱ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۵
دقیقا درست میگید ولی مشکل اینجاست که برای پذیرفته شدن در پزشکی یا باید پولدار باشید تا حدود 100 میلیون تومن هزینه برای کلاس ، مشاور و کتاب هزینه کنید یا باید پدر و ویا مادرتان از اعضای هیات علمی دانشگاه باشند تا بدون کنکور و از طریق سهمیه وارد رشته پزشکی بشید. این بنده خدا از یک خانواده معمولی و یا رنج دیده هست که هیچ یک از شرایطی که گفتم رو نداره
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۱۵ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۵
سلام
این اتفاقات از زمان تحریم ها در سال 1391 رخ داد . قبل از اون قبول شدن در پزشکی طبق روالی که باید می بود بود. یه سری خرج می کردن قبول می شدن یه سری نه مثل بچه آدم می خوندن و قبول می شدن. چه ریاضیش چه تجربیش. از من که گذشت.برادرم ترم 5 مهندسی مکانیک بود. باهاش صحبت کردم جلو ضرر رو هر وقت بگیری سوده. سال 95 رفت پزشکی. از مسئولین باید پرسید چرا اینجوری شده
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۴۵ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۵
شماکه اینقدر عقده پزشکی دارید خودتون به زودی طی یک یا چند سال آینده میاید کنکور پزشکی میدید و فضای کنکور رو برای بقیه خراب می کنید و میشید جزو جامعه پزشکی و مطالبات رو زیاد می کنید و باز به این روند معیوب دامن می زنید. الان تو دانشکده های پزشکی دندانپزشکیمون پر شده از پیرمردای مهندس
مجتبی
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۱۳ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۵
احسنت به شما که درست گفتید ... وقتی رتبه برتر دانشگاه امیر کبیر میره کنکور تجربی میده و میشه پزشک ... یعنی ی خبرایی هست بله کارانه 200 میلیونی در ماه چیز عادی است جدای از حقوق های نجومی شان
کامیار
|
Germany
|
۱۷:۱۱ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۵
سلام دوست عزیز جوری حرف میزنی انگار اجحاف اتفاق جدیدی در محیط علمی این کشور هست. چهل ساله اجحاف انجام میگیره و نتیجش هم غیر قابل انکار. موفق باشید
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۱۱ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۵
جهت استحضا از نظر قانونی بورسیه شدن یک نفر لزوما به معنای جذب ایشان نیست. نیاز دانشگاه مهم هست که الان در این رشته ها عموما مازاد هم هست.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۳۵ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۵
کاملا درسته.متاسفانه بعضی از رشته دیگه داوطلب نداره
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۵۱ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۵
جهت استحضار شما هم باید عرض کنم که دانشگاه ها ملک طلق و ارث پدری یک اقلیت خاص نیست که هر کسی رو که حرف حق بزنه و به استادای متنفذ باج نده اخراجش کنند.اینکه با بهانه نظر اکثریت اعضای گروه یا هیات اجرایی جذب، افراد نخبه و مستقل را حذف کنند، اصلا دلیل منطقی برای توجیه حذف نخبگان نیست.چرا که خیلی از این گروه های آموزشی تبدیل به الیگارشی و حلقه های بسته هیات علمی شدند و هر کسیکه با این الیگارشی هیات علمی مچ و هماهنگ نباشه و به بیگاری و مقاله سازی برای استادان تن نده حذف میشه. کسانیکه با رانت و پارتی هیات علمی شدند صلاحیت نظر در مورد جذب رو ندارند ولی متاسفانه وضعیت همینه و گویا کاری هم نمیشه کرد.رو سای دانشگاه ها هم عملا به قادر مطلق نظارت ناپذیر دانشگاه ها تبدیل شدند و تحت لوای قانون هزار
جور کار
.غیرقانونی می کنند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۱۸ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۵
زیاد هم تعجب نداره. پارتی بازی یک موضوع علنی و عادی در این کشوره و از کوچکترین و دور افتاده ترین ادارات تا ارکان حکومتی ریشه دوانده.
دیگه داره تبدیل به رسم و سوم و فرهنگ ما میشه.
خودتونو اذیت نکنید. چیزی که اراده ای برای مقابله باهاش وجود نداره و عده ی زیادی از این راه نون میخورن آیا امیدی به تغییرش وجود داره؟
عماد
|
Germany
|
۱۷:۲۵ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۵
رییس دنشگاه ایلام، دانشگاه رو ملک شخصی خودش تصور کرده
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۵۱ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۵
درست مثل کاری که آقای فرهاد رهبر کرده و کل دانشگاه آزاد رو ملک طلق خودشون وجناب ولایتی میدونن
ناشناس
| United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland |
۱۸:۵۹ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۵
به تابناک تا این حد اطمینان داری؟ یک تنه به قاضی میروی؟
ناشناس
|
Germany
|
۱۷:۲۹ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۵
آخه ماهی چهارده پانزده میلیون تومن از بیت المال مردم بدبخت بدن به اینهمههههههههه هیئت علمی دانشگاهها که چی ؟ واقعا نطق های انتیشتینی آنها اینقدر قیمتشه ؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۴۳ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۵
باید تمام دانشگاه هایاین کشور به غیر الز علوم پزشکی رو تعطیل کنن چون واقعا همشون ورشکسته هستن و روز به روز دارن به مشکلات این کشور اضافه میکنن. علاوه بر این بار مالی زیادی روی بیت المال دارن
ناشناس
| Portugal |
۱۸:۰۲ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۵
داداش چه جوری داری حساب میکنی ؟ حقوق یک استادیار تو بهترین حالت بعد از کسر بیمه و مالیات 4 تومن میشه که برای استادیار پژوهشی 20 درصد کمتر از این مقداره
حالا خودت کلاهتو قاضی کن با این شرایط و این همه سال درس خوندن
این آقای دکتر اگر همون بیست سال پیش با دیپلم رفته بود بانک آبدارچی هم میشد الان وضع توپ بود
حسن
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۰۶ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۵
بیشتر از اینها قیمتشه برادر. هر بار که چراغ خونتو روشن میکنی، واکسن میزنی، قرص میخوری، شیر آب رو باز میکنی و... داری محصولاتی رو که همین آدمها مستقیم و غیر مستقیم در تولیدش نقش داشتن مصرف میکنی. شما واسه مملکتت چیکار کردی؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۰۰ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۵
استاد دانشگاه هزینه اضافی نیست. هزینه اضافی اون آقازاده ها هستن که فقط بیت المال رو میخورن. کاملا واضحه که اصلا نمیدونی دانشگاه چیه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۰۹ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۶
هزینه اضافی حوزه ها و طلبه ها هستن. حداقل یک دانشجوی دانشگاه آزاد هم یه نقشی توی بالا بردن سطح علمی کشور داره ولی آخوندها چی؟؟ خروجی شون چیه؟؟
سينا
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۳۶ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۶
من اين شخص رو در دانشگاه ايلام كاملامي شناسم و بادليل و منطق حرف ميزنه،و فقط حوزه رياست چون .درمقابلشون وايساده دارن اذيتش ميكنن،
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۳۱ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۵
حرف ایشون درست. وی اوضاع هم انقدر پیچده و بغرنج نیست که توصیف کردید
پاسخ ها
حسن
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۰۹ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۵
هست. یه نگاه به بودجه پژوهشی کشور بندازید. رقابت، رانت و... نه بدلیل عدم نیاز به پژوهشگر، هیئت علمی، استاد و...که بدلیل مهدودیت منابع پژوهشی است؛ بعلاوه، دانشگاه اساساً محیط بغرنج و پیچیده ای است.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۴۷ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۵
بیشتر هیات علمی ها چند تایی ازین بلا ها سرشان آمده!
ناشناس
|
United States of America
|
۱۷:۳۱ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۵
این موضوع جدیدی نیست، برای خود من سال ها قبل اتفاق افتاد باعث شد الان در کالیفرنیا باشم‌. این جوان هم یاد میگیرد که مفید بودن فقط این نیست که در مملکت خودت خدمت کنی، چون اول باید برای روح و روان خودت مفید باشی تا بتوانی به دیگران خدمت کنی‌ در ایران کسانی اجازه نمیدهند روح و روان شما آرامش لازم را داشته باشد.
پاسخ ها
حسن
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۱۴ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۵
الآن تو کالیفرنیا به کی داری خدمت میکنی؟ این شعارهای تبلیغاتی خدمت به روح و روان خودت رو پیگیر شو ببین الآن واقعاً داری اینکارو میکنی؟ یا داری به نیازت برای تطابق با آگهی های تبلیغاتی جواب میدی؟ کاش مینوشتی الآن داری روی چی تحقیق میکنی. مینوشتی فایدش برای مردم کشور خودت چیه.
دانشجو دکترا تربیت مدرس
| Germany |
۱۸:۴۳ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۵
این کامنت خوب بود
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۰۲ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۵
افرین. من به جای ایشان بودم منت کشی نمیکردم
اگر کارش درست است خب برود
تازه انجا امکانات هم بیشتر است ولی اگر کار درست نیست باید هم منت این و انرابکشد
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۳۰ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۵
میشه روشش رو بگید ما هم بیایم شاید اونجا مفید باشیم؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۱۵ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۶
خیلی ها رو میشناسم که با ا ینکه اونور شرایط بهتری دارن اما به هزاران دلیل شخصی نمیتونند از ایران برن مثلا شخصی با اینکه پذیرش داره از یکی از معتبرترین دانشگاههای کانادا به خاطر اینکه قیم پدر و مادر پیرش و از اونها نگهداری میکنه نمیتونه بره اینهمه زود قضاوت نکنیم
تریلی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۴۳ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۵
به نظر من بعد از عید همه چیز درست میشه فقط چن روز صبر کنید
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟