پیمانه اقتصادی، هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان، همچون تغییرات در بازار آزاد ارز، انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکنیم.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون خودروسازان جلوی رشد بیشتر شاخص بورس را گرفتند، بازارهای آسیایی رشد کردند و دلار و ین از رونق افتادند، افزایش قیمت نفت با احتمال افزایش تنش ها در خاورمیانه، عبور سکه از مرز یک میلیون و ۷۰۰ هزار تومان، هیوندا خودروی الکتریکی را شیطانی خواند، نزدیک تر شدن روسیه و چین به حذف دلار در مبادلات تجاری، ادامه گرانی دلار و یورو و افزایش سهم یورو در ذخایر ارزی جهان را در بر دارد.
خودروسازان جلوی رشد بیشتر شاخص بورس را گرفتند
شاخص کل قیمت و بازده نقدی بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات روز سه شنبه هفتم فروردین ماه 97 با افزایش 106 واحدی معادل 0.11 درصد به رقم 96 هزار و 596 واحد رسید. این در حالی است که در دو روز گذشته از فعالیت بازار سرمایه در سال جاری، شاهد رشد 198 واحدی نماگر بورس تهران بودیم. تالار شیشهای در سومین روز کاری در سال جدید، شاهد روند صعودی اکثر از شاخصهای منتخب بود. بر این اساس، شاخص قیمت (وزنی-ارزشی) با افزایش 33 واحدی معادل 0.11 درصد به رقم 30 هزار و 630 واحد رسید. شاخص کل هم وزن، با افت 6 واحدی معادل 0.04 درصد، عدد 17 هزار و 287 واحد را به نمایش گذاشت. شاخص قیمت (هم وزن) نیز با کاهش 4 واحدی معادل 0.04 درصد به رقم 12 هزار و 866 واحد رسید. همچنین شاخص سهام آزاد شناور بر خلاف روز قبل با رشد 0.03 درصد همراه شد و 29 واحد افزایش را رقم زد و به سطح 103 هزار و 231 واحد رسید. همچنین شاخص بازار اول با 17 واحد افزایش معادل 0.03 درصد به رقم 68 هزار و 224 واحد رسید و شاخص بازار دوم نیز با 531 واحد افزایش معادل 0.26 همراه بود و عدد 207 هزار و 752 واحد را به نمایش گذاشت. نماد معاملاتی خودرو متعلق به ايران خودرو با 28 واحد، نماد خساپا متعلق به سايپا با 12 واحد و نماد ولساپا متعلق به ليزينگ رايان سايپا با 8 واحد کاهش بیشترین تاثیر منفی را در برآورد نماگر بورس تهران داشتند.
بازارهای آسیایی رشد کردند و دلار و ین از رونق افتادند
روز سهشنبه درحالیکه گزارشاتی از مذاکرات پشت پرده ایالاتمتحده، امیدها را برای جلوگیری از جنگ مخرب تجاری، زنده کرد، بازارهای آسیایی رشد کردند و دلار و ین از رونق افتادند. با سرنخ گرفتن از معاملات دیشب والاستریت، نیکی ژاپن بهترین روز خود در سه ماه گذشته را ثبت کرد و ۲.۳ درصد جهش کرد. گستردهترین شاخص سهام آسیا اقیانوسیه در خارجِ ژاپنِ اِماِسسیآی، تقریبا ۱ درصد جهش کرد و سیاسآی ۳۰۰ چین هم ۰.۹ درصد به ارزش خود افزود. سهام فوتسی ۱.۲ درصد جهش کرد و دادوستندهای اولیه حاکی از آن است که بورسهای اروپایی سود سرشاری به دست خواهند آورد. شاخص ایمینی اساندپی ۰.۳ درصد تقویت شد. در بازار ارز با آرامش نسب بازار ین در برابر دلار تا نرخ ۱۰۵.۶۱ ین در برابر هر دلار سقوط کرد و در یک زمان حتی به پایینترین سطح خود از اواخر ۲۰۱۶ تا کنون رسید. دلار در برابر اکثر ارزهای مهم جهان سقوط کرد و در یک زمان حتی تا پایینترین سطح ۵ هفتهای ۸۸.۹۷۹ واحد پایین آمد و سپس در نرخ ۸۹.۰۶۳ واحد تثبیت شد.
سقوط روبل روسیه در مقابل یورو به دنبال اخراج دیپلمات ها
انتشار اخبار اخراج دیپلمات های روسی توسط چندین کشور عضو اتحادیه اروپا و آمریکا باعث کاهش رشد ارزش روبل در مقابل دلار آمریکا و روند نزولی آن در برابر یورو شد. در همین حال یورو در مقابل روبل با ۰.۳۸ درصد افزایش به ۷۱.۱۱ روبل رسید؛ در حالیکه دلار آمریکا با ۰.۱ درصد کاهش در مقابل پول روسیه به ۵۷.۱۹ روبل رسید. به نقل از مهر، بر پایه این گزارش، روز گذشته ایالات متحده آمریکا و چند کشور عضو اتحادیه اروپا خبر اخراج دیپلمات های روسی را اعلام کردند.
افزایش قیمت نفت با احتمال افزایش تنش ها در خاورمیانه
روز گذشته قیمت آتی نفت خام برنت نسبت به قیمت بسته شده در اواخر روز دوشنبه با افزایشی ۱۳ سنتی (۰.۲ درصد) ۷۰.۲۵ دلار در بازار معامله شد. این در حالی است که معاملۀ آتی نفت وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با ۱۶ سنت (۰.۲ درصد) افزایش بشکه ای ۶۵.۷۱ دلار صورت گرفت. بر اساس گزارش های منتشر شده، یکی از دلایل کاهش قیمت نفت در روز سه شنبه، نگرانی های موجود در رابطه با تاثیر تنش های موجود در خاورمیانه بر میزان صادرات نفت عنوان شده است. در این خصوص جیمز میک یکی از تحلیلگران اقتصادی عنوان کرده است که افزایش تنش های ژئوپلیتیک در خاورمیانه که مهمترین آن ها احتمال اعمال مجدد تحریم های اقتصادی علیه ایران است باعث افزایش قیمت نفت در روز جاری شده است. افزون بر این، گزارشات منتشر شده حاکی از آن است که با انجام مذاکرات پشت پرده بین آمریکا و چین به عنوان دو قدرت اقتصادی در دنیا احتمال وقوع جنگ اقتصادی بین این دو کشور کاهش یافته و این موضوع به نوبه ی خود به افزایش قیمت نفت در روز گذشته کمک کرده است.
سکه از مرز یک میلیون و ۷۰۰ هزار تومان عبور کرد
در جریان معاملات بازار آزاد تهران روز سه شنبه قیمت هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم به یک میلیون و ۷۰۰ و ۴ هزار تومان، هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید بدون تغییر نسبت به روز قبل به یک میلیون و ۶۳۳ هزار تومان، نیم سکه به ۸۰۰ و ۲۳ هزار تومان، ربع سکه به ۵۰۰ و۲۸ هزار تومان و سکه گرمی به ۳۰۰ هزار و ۴۱ تومان رسید. همچنین قیمت هر اونس طلا در بازارهای جهانی به ۱۳۵۱ دلار و ۲۹ سنت و هر گرم طلای ۱۸ عیار به ۱۶۱ هزار و ۷۲۱ تومان رسید. /مهر
هیوندا خودروی الکتریکی را شیطانی خواند!
ها بویانگ رییس اتحادیه ی کارگری شرکت هیوندا اذعان کرده است که نگرانی های مشابهی نسبت به آنچه که در خصوص شرکت جنرال موتورز کره ی جنوبی رخ داد در رابطه با هیوندا هم وجود دارد. لازم به ذکر است که ماه گذشته ی میلادی شرکت جنرال موتورز اعلام کرد که در ماه می سال ۲۰۱۸ یکی از کارخانه های خود در کره ی جنوبی را تعطیل خواهد کرد. در این خصوص، جنرال موتورز دلیل تعطیل کردن کارخانه ی نامبرده را هزینه های بالای مربوط به نیروی کار و کاهش میزان فروش خود عنوان کرده است. شرکت جنرال موتورز هشدار داده که ممکن است سه کارخانه ی دیگر خود در کره ی جنوبی را با سرنوشتی مشابه مواجه کند. این در حالی است که رییس اتحادیه کارگری کارخانه ی هیوندا که یکی از بزرگترین اتحادیه های کارگری در کره ی جنوبی است با ''شیطانی'' نامیدن خودروهای الکتریکی عنوان کرده است که احساس وقوع بحران در میان کارگران این شرکت افزایش یافته و از برخی کارگران خواسته شده که به دلیل کاهش فروش برخی محصولات این شرکت مدت بیشتری به مرخصی بروند.
نزدیک تر شدن روسیه و چین به حذف دلار در مبادلات تجاری
بر اساس آمارهای منتشر شده، چین بزرگترین خریدار نفت خام از روسیه است و بخش عمده ای از نفت خود را از این کشور تامین می کند. در حالی که هنوز بیشتر نقل و انتقالات مالی بین این دو کشور به دلار انجام می شود، ورود معامله ی آتی نفت خام شانگهای به بازارهای بین المللی نفت (که مبلغ پرداختی آن به یوآن است) می تواند روسیه و چین را در رسیدن به هدف از پیش تعیین شده در رابطه با استفاده از ارز ملی در مبادلات تجاری خود ثابت قدم تر کند. جزئیات بیشتر
دلار آمریکا و یورو بازهم گران تر شدند
در پایان معاملات روز گذشته بازار ارز، بر اساس اطلاعات سامانه نظارت ارز بانک مرکزی، هر دلار آمریکا با رشد 65 ریال نسبت به روز قبل، به طور میانگین به قیمت 48 هزار و 825 ریال فروخته شد. هر یورو نیز با افزایش قیمت 406 ریال مواجه شد و در پایان روز به رقم فروش 60 هزار و 303 ریال رسید. این در حالی است که روز گذشته در بازار آزاد، دلار تا سطح 5140 تومان و یورو به رقم 6345 تومان نیز رسیدند.
افزایش سهم یورو در ذخایر ارزی جهان به دنبال سیاست های ترامپ
به دنبال قوت گرفتن سیاست حمایتی دولت آمریکا، توجه بانک های مرکزی بزرگ جهان از ذخیره سازی با دلار به سمت یورو روبه تغییر است. این در حالی است که در حدود ۶۴ درصد از ذخایر ارزی جهان به دلار آمریکا اختصاص دارد و با توجه به سیاست های اقتصادی دولت ترامپ، شرایط برای خرید یورو از سوی بانک های مرکزی جهان رونق پیدا کرده است. از سویی دیگر کارشاسان وال استریت می گویند، در پیش گرفتن سیاست حمایتی آمریکا شرایط نسبتا خوبی را برای خریداری یورو مهیا کرده است و ممکن است تا ۲ سال آینده ۵۰۰ میلیارد دلار از ذخایر ارزی جهان به یورو تغییر پیدا کند که نشان دهنده رشد ۲۵ درصدی سهم یورو در ذخایر ارزی جهان خواهد بود. به نقل از مهر، در حال حاضر سهم دلار در ذخایر ارزی جهان ۱۱ تریلیون و ۳۰۰ میلیارد دلار است و اندک تغییری در جهت تنوع بخشیدن به ذخایر ارزی جهان و موضع گیری کشورها در برابر سیاست های ترامپ عواقب قابل محسوسی را به همراه خواهد داشت.
اوپک و روسیه به دنبال اتحاد نفتی 10 تا 20 ساله هستند
خبرگزاری رویترز به نقل از «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی گزارش داد که اوپک و روسیه به دنبال ایجاد یک اتحاد نفتی 10 تا 20 ساله هستند. بن سلمان به رویترز گفت که ریاض و مسکو در حال بررسی توافقی هستند تا اتحاد کوتاه مدت با روسیه در مورد سقف تولید نفت را برای مدت بیشتری تمدید کنند. توافق روسیه و اوپک برای کاهش سقف تولید نفت در ژانویه 2017 اجرایی شد. بن سلمان اواخر روز دوشنبه به وقت محلی در نیویورک اظهار داشت: ما در حال تغییر جهت از توافق سالانه به توافق 10 تا 20 ساله هستیم. وی افزود: ما در مورد کلیات، توافق داریم اما هنوز در مورد جزئیات به توافق نرسیده ایم. به نوشته رویترز، روسیه عضو اوپک نیست اما توافق 10 تا 20 ساله میان مسکو و این گروه نفتی، بی سابقه خواهد بود. اوپک در نشست رسمی 30 نوامبر 2016 (دهم آذرماه 1395) خود در وین، برای نخستین بار از سال 2008 میلادی با کاهش تولید موافقت کرد تا با کاهش مازاد عرضه نفت در بازارها، به بالا رفتن سطح قیمت ها کمک کند. براساس این توافق، مقرر شد اوپک یک میلیون و ٢00 هزار بشکه در روز از سطح تولید خود بکاهد. اوپک همچنین موفق شد بیستم آذرماه 1395، تولیدکنندگان نفت غیراوپک شامل روسیه، قزاقستان، گینه، جمهوری آذربایجان، سودان، مالزی، عمان، بولیوی، مکزیک، بحرین و برونئی را با خود همراه سازد. این تولیدکنندگان نیز در مجموع با کاهش 600 هزار بشکه در روز از تولید نفت خود موافقت کردند. توافق کاهش تولید تا پایان سال 2018 تمدید شده است. به نقل از ایرنا، نشست رسمی بعدی وزیران نفت اوپک و غیراوپک در ماه ژوئن (خرداد-تیر) برگزار می شود. انتظار می رود در این نشست اعضای اوپک با توجه به شرایط بازار نفت در مورد توافق یاد شده تصمیم گیری کنند.
آغاز صادرات نفت «کرکوک» عراق به ایران
«سازمان دولتی بازاریابی نفت عراق» (SOMO) روز سهشنبه اعلام کرد که بزودی نفت خام استان کرکوک را به ایران صادر میکند. به گزارش رویترز، این سازمان عراقی اعلام کرده است که این کار طی دو یا سه هفته آتی انجام خواهد شد. گفته میشود این مسئله در چارچوب توافق بغداد و تهران در دسامبر گذشته است که بر اساس آن 60 هزار بشکه نفت، روزانه، از نفت استخراجی کرکوک به ایران صادر میشود و در مقابل ایران نفت معادل را به جنوب عراق میدهد. فروش نفت خام کرکوک از اکتبر گذشته که نیروهای عراقی بر میادین نفتی کرکوک مسلط شدند، متوقف شده بود. نیروهای کرد عراق در سال 2014 زمانیکه ارتش عراق در مقابله با گروه تروریستی داعش عقبنشینی کرده بود، بر کرکوک مسلط شده بودند تا مانع تسلط تروریستها بر میادین نفتی کرکوک شوند. در ماههای گذشته، وزیر نفت عراق از توافق عراق و ایران برای احداث خط لوله نفت از کرکوک به ایران سخن گفته بود تا دیگر نیازی به حمل آن با کامیون نباشد.
پیش بینی آینده بازار مسکن در سال ۹۷
رئیس اتحادیه املاک استان تهران گفت: شواهد خوبی برای خروج بازار مسکن از رکود در آینده وجود دارد؛ البته حمایت دولت با ارائه تسهیلات مسکنی میتواند زمینه بهبود وضعیت این بازار را فراهم کند. مصطفی قلی خسروی با اشاره به اینکه قیمت مسکن در شهرستانها نسبت به استان تهران بسیار ارزانتر است، تاکید کرد: پایین بودن قیمت زمین و نرخ دستمزد کارگران در شهرستانها باعث میشود که قیمت ملک نیز ارزان ترباشد. به نقل از باشگاه خبرنگاران، رئیس اتحادیه املاک استان تهران در خاتمه تاکید کرد: کارگران یک چهارم حقوق خود (یک میلیون تومان) را صرف اجاره بهای مسکن میکنند که این هزینه برای اقشار ضعیف جامعه بسیار بالا است و باید برای آن تمهیداتی اندیشید.
چین بزرگترین صادرکننده سنجاق قفلی به ایران
آمار مقدماتی گمرک از تجارت خارجی ۱۱ ماهه سال ۹۶، نشان میدهد که در این مدت بیش از ۳۷۸ تن سنجاق قفلی از کشورهای مختلف جهان وارد ایران شده است. براساس واردات این حجم سنجاق قفلی، بالغ بر ۹۷۴ هزار و ۶۷۵ دلار ارز از کشور خارج شد که بالغ بر ۳ میلیارد و ۲۹۵ میلیون و ۷۰۷ هزار و ۷۲۶ تومان در آمار گمرک به ثبت رسیده است. لازم به ذکر است در ۱۱ ماهه سال ۹۶ سنجاق قفلی از ۵ کشور جهان از جمله کشورهای چین، امارات متحده عربی، ترکیه، اسپانیا و صربستان وارد ایران شده است. به نقل از میزان، در بین کشورهای ذکر شده چین با صادرات بیش از ۳۶۷ تن سنجاق قفلی به کشور اولین و بزرگترین صادرکننده این کالا محسوب میشود که درآمد ۹۴۳ هزار و ۷۹۷ دلاری را نصیب خود کرده است.