پس از آنکه نویسنده و بازیگر محوری سریال «پایتخت 5» به شوخی مطرح کرد که در ازای تبلیغ ترکیه از مسئولان این کشور پول دریافت کردهاند، این بحث مورد توجه قرار گرفت که از قضا ترکیه به فیلمها و سریالهای خارجی که در این کشور ساخته شوند، در قالب سیاست تقویت برند ترکیه، کمک مالی و تجهیزاتی میکند و اینکه سازندگان پایتخت به دنبال استفاده از این کمکها نرفته باشند، اتفاقی قابل تأمل است.
به گزارش «تابناک»؛ پنجمین فصل از سریال پایتخت در حالی بر روی آنتن رفت که در این سری بازیگران این مجموعه به هر جایی سرک میکشند، به جز پایتخت؛ مجموعهای که از شمال ایران آغاز میشود و سپس با طی مسیر طولانی در ترکیه، به عراق و درگیری با داعش میکشد و بدین ترتیب یک سریال پرهزینه توسط سیروس مقدم ساخته شد که حتی حامیان سازمان اوج نیز در روزهای اخیر به تندی زبان به نقدش گشودند.
سوای فضای سریال که تکرار همان شوخیهای پیشین بود، مهمترین نقدهای وارده به این سریال متوجه تغلیغ گسترده ترکیه بود که به نوعی ارائه یک کارت پستال از این کشور همسایه برای تماشاگر ایران بود که طیف وسیعیشان با همین شرایط نه چندان امن این کشور که گاه به گاه با بمب گذاری روبرو است، راهی آن کشور میشوند و توریسم این کشور را در بدترین شرایط نیز رونق بخشیدهاند.
پس از افزایش نقدها نسبت به این رویکرد سریال، هریک از عوامل اصلی سازنده این سریال با استدلالی تلاش کرد، به این نقدها پاسخی قانع کننده دهد و البته برخی عوامل این سریال نیز ترجیح دادند فرار رو به جلو داشته باشند و به جای پاسخ منطقی، این نقدها را به تمسخر بگیرند و در راس آنها محسن تنابنده بود که پیش از این نیز سوابقی در تمسخر نقدها نسبت به تولیدش داشت.
تنابنده در پاسخ به این که «برخی بر این باورند سازندگان سریال به نوعی در تبلیغ جاذبههای توریستی ترکیه نقش زیادی داشتهاند؟» گفت: «میدانید ماجرا از چه قرار بود؟ رجب طیب اردوغان پولی را قبل از ساخت این فصل از سریال به من داد و از من خواهش کرد، جاذبههای توریستی ترکیه را معرفی کنم، او به من گفت، خواهشا مملکت ما را به ایران و جهان بشناسان چون داریم بیچاره میشویم! واقعا از دوستانی که چنین بحثهایی را نسبت به سریال مطرح میکنند خواهش میکنم واقعبینانه نگاه کنند و این مسأله را بپذیرند که ترکیه به دلیل ویژگیهای جغرافیایی، اجتماعی و فرهنگی احتیاجی به این کارها ندارد.»
هرچند گفتههای محسن تنابنده به ظاهر شوخی با اعتراضات میآید، واقعیت آن است که اداره سینمای وزارت فرهنگ و توریسم ترکیه به فیلمها و سریالهایی که در خاک ترکیه ساخته شود، کمکهای نقدی یا تجهیزاتی میکند. وزارت فرهنگ و توریسم دولت ترکیه این سیاست را در سالهای متمادی برای تقویت برند ترکیه در دستور داشته و پس از حملات تروریستی در خاک ترکیه که به شدت به صنعت توریسم ترکیه ضربه بود، سیاست تقویت این کمکها برای بازگرداندن توریسم به ترکیه را تشدید کرد.
در همین زمینه، غلامرضا موسوی تهیه کننده باسابقه سینما نیز با تأیید پرداخت چنین کمکهایی و در واکنش به اظهارات تنابنده یادآور شد: «محض اطلاع جناب تنابنده ترکیه بخشی از هزینه ساخت فیلم ها و سریال های خارجی را می پردازد؛ بنابراین، فرمایش ایشان بعید نیست واقعیت داشته و به اصطلاح فرار رو به جلو باشد!» و بدین ترتیب به ابهامها درباره آنکه چه شد به یک باره عوامل پایتخت به جای آمدن به پایتخت ایران راهی شهرهای ترکیه شدند، دوچندان شد.
البته بعید نیست عوامل این سریال هیچ امتیازی از کشور ترکیه نگرفته باشند و رایگان به دولت ترکیه خدمت کرده باشند و تبلیغ گردشگری ترکیه را کرده باشند؛ رویکردی که حتماً توجیهاتی درباره آن وجود دارد که ناظران قدرت درکش را ندارند! در این شرایط برخی ظاهراً برای فصل ششم این سریال نیز دورخیز کردهاند اما آیا واقعاً قرار است این سریال همچنان ادامه داشته باشد؟