در چند ماه گذشته خبرها و تحلیل های زیادی پیرامون جنگ احتمالی میان ایران و اسرائیل ارائه شد. جنگی که به عقیده بسیاری از کارشناسان قریب الوقوع به نظر می رسد. در این میان نوع نقش آفرینی ایالات متحده به عنوان شریک راهبردی رژیم اسرائیل نیز حائز اهمیت است.
به گزارش تابناک، در همین رابطه، با توجه به پیوند قوی روابط آمریکا با اسرائیل، کارشناسان زیادی بر این باورند که در هرگونه جنگ میان ایران و اسرائیل، آمریکا نیز تمام قد از اسرائیل حمایت خواهد کرد و ایران باید با نیروهای آمریکایی مواجه شود.
با این حال، ایهود ایلام، تحلیلگر شورای امنیت ملی اسرائیل تحلیل متفاوتی را در روزنامه اسرائیلی «جروزالم پست» منتشر کرده و نوشت:
در 20 مارس سال 2018، اسرائیل اذعان کرد که راکتور هستهای سوریه را در سال 2007 بمباران کرده است. اگر اسرائیل به تأسیسات هستهای ایران حمله کند، ایران واکنش نشان خواهد داد.
دو هفته گذشته، رزمایش بزرگ نظامی مشترک بین ایالاتمتحده و اسرائیل برگزار شد که متمرکز بر سناریوی حمله ایران به اسرائیل بود. آیا ایالاتمتحده در صورت وجود چنین تهدیدی باید از اسرائیل دفاع کند؟
بهطور خاص از دهه 1960 به بعد، روابط بسیار نزدیکی بین اسرائیل و ایالاتمتحده از جمله در سطح نظامی وجود داشته است. با این حال، هیچ پیمان نظامی رسمی بین دو طرف وجود ندارد.
ایالاتمتحده از سال 1949، بیش از 124 میلیارد دلار کمک نظامی به اسرائیل ارائه داده است.ارتش اسرائیل، عمدتاً نیروی هوایی آن، مبتنی بر سیستمهای تسلیحاتی آمریکایی است. مفهوم این امر این است که ایالاتمتحده، تسلیحات و نه نیروی نظامی اسرائیل را تأمین میکند زیرا اسرائیل بر نیروهای خود متکی است؛ تسلیحات آمریکایی، خون اسرائیلی.
اگر جنگی بین اسرائیل و ایران درگیرد، نیروهای ایالاتمتحده چندین روز زمان لازم دارند تا خود را به اسرائیل برسانند مگر اینکه ایالاتمتحده از پیش بداند که مخاصمات، قریبالوقوع است. اگر اسرائیل و/ یا آمریکا تصمیم به حمله به تأسیسات هستهای ایران بگیرند باید برای تلافی ایران آماده شوند.
دولت ترامپ ممکن است در ماه می 2018 از برجام خارج شود و ایران به سمت ساخت تسلیحات هستهای حرکت کند که در این صورت، حمله نظامی، گزینهای برای متوقف ساختن آن است.
مادامیکه ایران تسلیحات هستهای نداشته باشد، تهدید اصلی برای اسرائیل، حزبالله، نایب ایران در لبنان است که 150 هزار راکت در اختیار دارد و با آنها میتواند اسرائیل را هدف قرار دهد. تهدید ایران در مقایسه با حزبالله، جدی نیست چراکه ایران تنها چند صد موشکی دارد که قادر به رسیدن به اسرائیل هستند.
تحت چنین شرایطی، اسرائیل نیاز زیادی به کمک آمریکا ندارد چه برسد به اینکه از نیروهای آمریکایی بخواهد جان خود را به خطر اندازند. برای اسرائیل بهتر است که از آمریکا بخواهد تجهیزات نظامی برای آن فراهم کند و در عرصه بینالمللی از آن حمایت کند.
طی جنگ ایران با اسرائیل، نیروهای ایالاتمتحده شاید یک نقش دفاعی محض را ایفا کنند؛ برای مثال با سرنگون ساختن موشکهای این کشور. با این حال، ایران ممکن است این اقدام را تهاجم تلقی کرده و علیه نیروهای آمریکایی در خلیج فارس اقدام که این امر میتواند آتش جنگ بین ایران و ایالاتمتحده را روشن کند.
در پرتو تمام سناریوهای ذکر شده، نتیجه روشن است: اسرائیل باید بر نیروهای خود متکی باشد.
اسرائیل حدود 10 سامانه گنبد آهنین دارد اما به بیست سامانه نیاز دارد که ارزش هرکدام از آنها حدود 60 تا 80 میلیون دلار است. اسرائیل باید روشن سازد از آنجا که سامانههای دفاعی کافی برای محافظت از خود ندارد، پس ممکن است واکنش بسیار شدیدی نشان دهند. اسرائیل باید همچنین در صورت نبود گزینه دیگری، حمله پیشدستانه را در نظر بگیرد.
اسرائیل باید هرگونه تقاضا برای کمک نظامی مستقیم ایالاتمتحده را بهدقت بررسی کند و آن را بهعنوان آخرین حربه در نظر گیرد.