مقامات دولت روسیه به رژیم اسرائیل در خصوص عواقب فاجعه بار تلاش برای حمله به سامانه موشکی اس-300 که قرار است از سوی روسیه به دولت سوریه تحویل داده شود، هشدار دادهاند. در مقابل، مقامات اسرائیلی مدعی هستند، تنها راهی که برای آنها مانده، حمله به این سامانه در سریعترین زمان ممکن است.
به گزارش «تابناک» به نقل از اسپوتنیک، پس از چند روز گمانهزنی در خصوص تصمیم دولت روسیه برای این که سامانه دفاع هوایی و موشکی اس- 300 به ارتش سوریه تحویل شود، مسائل مربوط به ارسال اس-300 "فاواریت" به سوریه تقریبا حل شده است، حال آنکه سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه روز گذشته اظهار داشت، روسیه هنوز در این خصوص تصمیمی نگرفته، ولی اگر به این نتیجه برسد که باید سامانه اس-300 را در اختیار سوریه قرار دهد، این موضوع را پنهان نخواهد کرد.
طبق اعلام اسپوتنیک، این سیستم ها در سوریه در مدت زمان کوتاهی سیستم دفاع هوایی سوریه تشکیل میشود. این برنامه ها در نتیجه تصمیم روسیه برای حمایت از دولت سوریه پس از حملات موشکی دول غربی به سوریه است.
گمانهزنی در خصوص این تصمیم روسیه، با واکنش تند مقامات اسرائیلی در روزهای گذشته همراه بوده است. بنا به گزارش بلومبرگ، تحلیلگران و مقامات نظامی پیشین اسرائیلی مدعی هستند که پاسخ قطعی اسرائیل به اقدام احتمالی روسیه در تحویل اس-300 به سوریه، تلاش برای نابودی آن در سریعترین زمان ممکن خواهد بود.
چنین وضعیتی به وخیم شدن روابط روسیه و اسرائیل منجر خواهد شد که طی سال های دخالت نظامی روسیه در جنگ داخلی سوریه تلاش کردهاند، کانالهای ارتباطی برای هماهنگی اقدامات خود را حفظ کنند. اختلال در روابط روسیه و اسرائیل ممکن است بر وضعیت جنگ داخلی در سوریه تأثیراتی جدی داشته باشد.
ژنرال آموس یادلین، رئیس سابق اطلاعات نظامی ارتش اسرائیل که از جمله خلبانان اسرائیلی است که در حمله به تأسیسات هستهای عراق در سال 1981 مشارکت داشته، به بلومبرگ گفته که استقرار سامانه اس-300 در سوریه، طی دو دهه گذشته، همواره از نگرانیهای اسرائیل بوده و قاعدتا این اتفاق سرانجام محقق خواهد شد.
وی ادامه داد: «اگر من نیروی هوایی اسرائیل را خوب شناخته باشم، ما تا حالا برنامهای برای مقابله با این وضعیت آماده کردهایم. پس از نابودی این تهدید، که اساسا انجام خواهد شد ما به وضعیت قبلی باز خواهیم گشت».
روسیه تاکنون این سامانه دفاعی را علیرغم مخالفت آمریکا و اسرائیل در اختیار ایران قرار داده و پیش از این نیز قرار بود که این سامانه به سوریه نیز تحویل شود، ولی ولادیمیر پوتین در سال 2013 تحت فشار اسرائیل، این روند را متوقف کرد، ولی تهدید کرد، در صورت حمله آمریکا به سوریه در تصمیم خود تجدیدنظر خواهد کرد.
ظاهرا با حمله اخیر آمریکا، فرانسه و انگلیس، زمان تجدید نظر روسیه در تصمیم خود فرا رسیده است. پس از این حمله بود که سرگئی رودسکوی، معاون ستاد مشترک ارتش روسیه، احتمال تجدیدنظر روسیه در تصمیم پیشین خود را اعلام کرد. لاوروف دو روز بعد موضوع را با جدیت بیشتری مطرح کرد و در گفت وگو با بیبیسی اظهار داشت، برنامه قبلی روسیه برای تحویل ندادن اس-300 به سوریه احتمالا تغییر خواهد کرد، زیرا روسیه احساس میکند که باید هر کاری که لازم است انجام دهد تا به ارتش سوریه در مقابله با تجاوز کمک کند.
برآورد میشود، رژیم اسرائیل از سال 2011 تاکنون حدود 150 بار به خاک سوریه حمله هوایی کرده باشد که در آخرین مورد آن در نهم آوریل یک فرودگاه مورد استفاده نیروهای ایرانی در استان حمص سوریه هدف قرار گرفت.
برد سامانه اس- 300 به گونهای است که میتواند به اهداف خود حتی در آسمان سرزمینهای اشغالی و همچنین در آسمان لبنان نیز که معمولا از سوی اسرائیل برای حمله به سوریه مورد استفاده قرار میگیرد، حمله کند.
جرمی بینی، دبیر بخش خاورمیانه و آفریقا در هفتهنامه دفاعی جینز درباره نتیجه احتمالی تقابل ارتش اسرائیل با سامانه اس -300 به بلومبرگ گفته است، «سوریها در حال حاضر، برخی سامانههای کارآمد دفاع هوایی کوتاه و میانبرد را در اختیار دارند و با افزوده شدن اس-300، آنها قادر خواهند یک چتر دفاعی نسبتا جامع و چندلایه برای دفاع از آسمان خود فراهم کنند».
به گفته وی، اسرائیل در حمله احتمالی خود برای از بین بردن این سامانه در سوریه، احتمالا از هواپیماهای رادارگریز اف35 و همچنین از جنگ الکترونیک استفاده خواهد کرد.
از سوی دیگر، کارشناسان نظامی روس نیز بر این باور هستند که اس-300 هرچند سامانه بسیار قدرتمندی است، شکستناپذیر هم نیست. ویکتور موراخوفسکی، سرهنگ سابق ارتش روسیه که اکنون نیز مشاور دولت این کشور است، در این باره به بلومبرگ گفته است، «هیچ سامانه دفاع هوایی شکستناپذیر نیست، همان گونه که هیچ هواپیمایی شکستناپذیر نیست!»