پایان دوران شلوغ نمایشگاه کتاب با افزایش شدید قیمت پشت‌جلدها

اگر نمایشگاه کتاب را آینه تمام نمایِ وضعیت عرضه و فروش کتاب تلقی کرد، بازار کتاب که اقشار فراوانی از نویسنده و مترجم گرفته تا ناشر و کتاب‌فروش را تحت تاثیر خود قرار می‌دهد و به یک چرخه آسیب می‌زند. آیا ناشران روزهای سخت‌تری را پیش رو خواهند داشت؟ چنین به نظر می‌رسد.
کد خبر: ۷۹۵۷۰۷
|
۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۷ - ۱۶:۳۱ 03 May 2018
|
10396 بازدید
|

پایان دوران شلوغ نمایشگاه کتاب با افزایش شدید قیمت پشت‌جلدهاسی و یکمین نمایشگاه کتاب تهران با وجود بازگشت به قلب پایتخت، با استقبال گسترده‌از مواجه نشد و سطح استقبال از این رویداد که همواره پرمخاطب‌ترین نمایشگاه سالیانه ایران بود، دست کم در روزهای نخست در حد نمایشگاه مطبوعات تقلیل یافته است؛ وضعیتی که بیش از گسترش فضای مجازی و دسترسی راحت‌تر به اطلاعات بدون مطالعه کتب و همچنین امکان دسترسی آنلاین به کتب، متاثر از افزایش چشمگیر قیمت پشت جلد کتاب‌های عرضه شده است؛ قیمت‌هایی که برخی حاضران را از خریدار به تماشاگر تغییر وضعیت می‌دهد.

به گزارش «تابناک»؛ نمایشگاه کتاب تهران که برای چندین دوره به خارج از تهران و مجموعه شهر آفتاب منتقل شده بود، با توجه به گستردگی نقدها از جانب ناشران و صاحب نظران، بار دیگر به مصلای تهران بازگشت. بدین ترتیب ناشران امیدوار بودند تا بار دیگر با استقبال گسترده مردم مواجه شوند و بهار ناشران به شکل واقعی رقم بخورد اما حقیقت آن است که صرفاً جابجایی محل نمایشگاه منجر به افت مخاطبان نمایشگاه کتاب نشده بود، بلکه اساساً جمعیت طالب کتاب در کشور رو به نزول گذاشته است.

با وجود عرضه هزاران عنوان کتاب چاپ اول در سی و یکمین نمایشگاه کتاب، دست کم در دو روز نخست شاهد استقبال معناداری نبودیم و به نظر نمی‌رسد در جمعه چهاردهم اردیبهشت نیز سیل گسترده جمعیت شبیه به آنچه در سال‌های گذشته نظاره گرش بودیم، باشد. برخلاف دوره‌های پیشین که شدت فشردگی جمعیت در اغلب غرفه‌ها به حدی بود که اساساً عبور و مرور در راهروهای نمایشگاه نیز به دشواری می‌گرایید، اکنون در نمایشگاه پیش رو، به راحتی می‌توان رفت و آمد کرد و این از محاسن کاهش مخاطبان نمایشگاه کتاب برای قشری است که هنوز مشتری این نمایشگاه هستند!

پایان دوران شلوغ نمایشگاه کتاب با افزایش شدید قیمت پشت‌جلدها

البته هنوز برخی غرفه‌ها که عناوین خاصی منتشر می‌کنند، با انبوهی مخاطب مواجه هستند اما همین غرفه‌ها نیز نسبت به دوره‌های پیشین با تعداد محدودتری از خریداران کتاب روبرو هستند. از مهم‌ترین دلایل این اتفاق، ساده تر شدن امکان دسترسی به کتب برای عموم مردم به ویژه برای ساکنان دیگر استان‌هاست. در سال‌های نه چندان دور شماری صرفاً برای خرید عناوین کتب مورد نیازشان به نمایشگاه می‌آمدند و موقع خروجی چند کارتن کتاب به همراه داشتند اما اکنون سرویس‌هایی فراهم شده که کتاب را به سرعت به دست مشتری در هر نقطه‌ای از ایران می‌رساند.

در کنار این مسئله که سرک کشیدن به نمایشگاه مطبوعات را برای گروهی غیرضروری ساخته، توسعه نشر دیجیتال که در نمایشگاه سی و یکم شاهد تبلیغش نیز هستیم، دسترسی به نسخه کاغذی را برای بسیاری از کتاب‌خوان‌ها غیرضروری ساخته و از این منظر بسیاری از ایشان ترجیح می‌دهند به خرید همان نسخه الکترونیک بسنده کنند. این رویکرد طبیعتاً شمار خریداران نسخه‌های کاغذی را کاهش داده و در آینده بیش از این کاهش خواهد داد و به همین دلیل برخی مجموعه‌های غیرفرهنگی با سرمایه گذاری کلان به دنبال به دست گرفتن بازار نشر الکترونیک هستند.

عامل دیگر در کنار تغییر فرم دسترسی به کتاب کاغذی و توسعه کتب الکترونیک، تغییر فرم دسترسی به اطلاعات است. در سال‌های دور منبع دسترسی به بسیاری از اطلاعات صرفاً کتب بود اما اکنون شرایط تغییر کرده و بسیاری از اطلاعات را می‌توان به سرعت و بدون نیاز به مطالعه کتب مرتبط به دست آورد. بنابراین گروهی برخلاف گذشته اساساً احساس نیاز به خواندن کتب برای دسترسی به اطلاعات مشخص نمی‌کنند و این گروه که بسیاری‌شان دانشجویان و پژوهشگران هستند نیز از شمار مخاطبان نمایشگاه کتاب کاسته می‌شوند.

با همه اینها به نظر می‌رسد ضربه اصلی را به نمایشگاه کتاب، افزایش شدید قیمت کاغذ و انعکاس این افزایش قیمت در پشت جلد کتاب‌هاست. قیمت کتب در نمایشگاه به حدی چشمگیر است که برخی آشکارا با اراده خرید کتبی به ناشران مراجعه می‌کنند و در نهایت یا این کتب را نمی‌خرند و یا از میان لیست‌شان، به خرید چند کتب قناعت می‌نمایند. با توجه به مولفه‌های فراوانی که مورد اشاره قرار گرفت و هریک باعث ریزش بخشی از مخاطبان نمایشگاه کتاب می‌شود، افزایش قیمت کتاب ضربه نهایی را زده است.

از وضعیت کنونی نمایشگاه کتاب در این دوره نگران کننده‌تر، انعکاس این سطح از استقبال در بازار است. در واقع اگر نمایشگاه کتاب را آینه تمام نمایِ وضعیت عرضه و فروش کتاب تلقی کرد، بازار کتاب که اقشار فراوانی از نویسنده و مترجم گرفته تا ناشر و کتاب‌فروش را تحت تاثیر خود قرار می‌دهد و به یک چرخه آسیب می‌زند. آیا ناشران روزهای سخت‌تری را پیش رو خواهند داشت؟ چنین به نظر می‌رسد.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۹
انتشار یافته: ۲۷
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۴۰ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۳
هنوز قیمت خیلی از کتاب ها از ۱پرس جوجه کباب ۱۹هزار تومانی نمایشگاه ارزونتره.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۴۰ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۳
ثبت روز غیبت صغرا بعنوان روز مرجعیت ، امر مبارک ومقدسی است که نسل جوان با نهاد مقدس ودینی مرجعیت بیشتروبهترآشنامیشود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۴۶ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۳
ایرانی کتاب؟ شیب بام؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۴۷ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۳
نمایشگاه بین المللی کتاب های انباری
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۵۱ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۳
از سال 1379 تا حالا 12 سال از شهرستان به نمایشگاه کتاب تهران رفته ام اما چند سالی هست که علاقه ای برای رفتن به نمایشگاه ندارم چون کتابی که خواستم تمام شد ونتوانستم تهیه کنم وسال ها منتظر تجدید چاپ کتاب بودم و هنوز توسط ناشر چاپ نشده است.!؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۵۸ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۳
کی دیگه کتاب میخونه. کتاب مال خارجکی هاست.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۵۸ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۳
همین که خورد و خوراک و خرج زندگی زن و بچمون دربیاریم شاهکاره عزیزم دیگه کتاب خوندن پیشکش
ناشناس
|
Netherlands
|
۱۸:۰۵ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۳
تو مملکتی که یه راسته خیابون باسم انقلاب مملو از کتابفروشی هست! برگزاری نمایشگاه کتاب وسط شهر هیچ توجیح و منطقی ندارد! حداقل نمایشگاه رو در شهرستانها برگزار کنید تا هر سال شاهد سرازیر شدن متقاضیان بازدید از نمایشگاه کتاب از شهرستانها به تهران نباشیم!
پاسخ ها
ahad
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۲۳ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۳
توجیه درسته دلبندم. توجیح نداریم
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۱۱ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۴
تو خودت تهران تشریف داری وبه همه چیز راحت دسترسی وتهران رو شلوغ کردی داری شهرستانی بدبخت با زحمت باید بیا تهران تا کتابی که می خواد از نمایشگاه تهیه کنه تازه اگر پیدا کنه؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۱۶ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۳
توقع داشتید با این وضع اقتصادی و بیکاری و تورم و هزار تا بدبختی دیگه مردم بروند دو ریال پولی که تو جیبشان هست بابت کتاب بدهند ؟ ان شاءالله سال دیگه این موقع که به برکت فیلتر تلگرام همه چی روبراه شده مردم کتاب خواهند خرید .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۰۳ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۳
از دری که فقر وارد بشه ایمان از همون در خارج میشه
خیلی وقته مردم ایمانشون رو از دست دادن
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

captcha
برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # قاضی مقیسه # علی رازینی # ترور # ترامپ
الی گشت
نظرسنجی
ترامپ به ایران پیشنهاد رسمی مذاکره مستقیم خواهد داد؟