درآمد میلیونی دانشگاه‌ها از طریق طولانی شدن دوره دکتری

تعداد زیادی از دانشجویان دوره دکتری دانشگاه های بزرگ کشور، اکنون علی رغم نگارش تمام و کمال رساله دکتری خود به دلیل شروط عجیب و غریبی که مدیران دانشگاهی برای آنها وضع کرده اند، قادر به دفاع از ساله خود و اتمام تحصیل نیستند؛ دانشجویانی که مجبورند به همین دلیل به صورت روزانه ده ها هزار تومان جریمه شوند.
کد خبر: ۷۹۸۸۱۹
|
۲۳ ارديبهشت ۱۳۹۷ - ۱۵:۴۸ 13 May 2018
|
28266 بازدید
|

درآمد میلیونی دانشگاه ها از طولانی شدن دوره دکتریتعداد زیادی از دانشجویان دوره دکتری دانشگاه های بزرگ کشور، اکنون علی رغم نگارش تمام و کمال رساله دکتری خود به دلیل شروط عجیب و غریبی که مدیران دانشگاهی برای آنها وضع کرده اند، قادر به دفاع از ساله خود و اتمام تحصیل نیستند؛ دانشجویانی که مجبورند به همین دلیل به صورت روزانه ده ها هزار تومان جریمه شوند.

به گزارش «تابناک»، امروزه بسیاری از دانشجویان دکتری دانشگاه های کشور که سنوات قانونی تحصیل آنها به پایان رسیده است و بر اساس روال قانونی باید ضمن دفاع از رساله دکتری شان، از دانشگاه محصل تحصیل فارغ التحصیل شوند به دلیل برخی ساز و کارهای عجیب و غریب حاکم بر دانشگاه های کشور قادر به انجام این مهم نیستند.

دوره دکتری در ایران بر اساس روال قانونی و منطقی شامل 4 ترم دوره آموزشی و 4 ترم دوره پژوهشی می شود که دانشجو باید پس از پایان دوره پژوهشی ضمن ارائه مدرک زبان معتبر در آزمون جامع شرکت کند و نمره قبولی خود را اخذ کند.

اگرچه بسیاری از دانشجویان در این مرحله از تحصیلشان دچار مشکلات فراوانی می شوند و به دلیل افتادن درس، افتادن آزمون جامع و یا عدم توانایی برای ارائه نمره زبان قادر به طی این مرحله بر اساس روال عرف آن نمی شوند، اما حتی اگر دانشجویی بدون مشکل از این دوره به سلامت عبور کند در دوره پژوهشی نیز ممکن است دچار مشکلات فراوانی شود که سنوات تحصیلی او را از حد مجاز افزایش می دهد.

بر خلاف شرط های دوره آموزشی مقطع دکتری که چندان غیر معقول به نظر نمی رسند و پذیرفته شدن در واحدهای درسی، گذراندن آزمون جامع و ارائه مدرک زمان برای یک دانشجوی دکتری موضوعی بدیهی است، اما در دوره پژوهشی بسیاری از مشکلات پیش روی دانشجو از توان مدیریت او خارج است و فرصت مناسبی برای کسب درآمد توسط دانشگاه ها می شود.

در دوره پژوهشی دانشجوی دکتری باید با انتخاب یک موضوع برای رساله و تصویب آن در گروه آموزشی آن را زیر نظر یک  یا دو استاد راهنما انجام دهد و برای دفاع، از آن مقاله علمی استخراج کند.

شرط انتشار مقاله از رساله چند سالی هست که در اکثر دانشگاه های بزرگ کشور متداول شده است و اگر دانشجویی امکان انتشار مقاله از رساله خود را نداشته باشد، اجازه دفاع از رساله به او داده نمی شود؛ شرایطی که باعث می شود دانشجو نتواند دوران تحصیل خود را در بازه قانونی به پایان برساند و وارد سنوات غیر مجاز می شود.

در رشته های علوم انسانی برای دانشجویان دکتری ارائه یک تا دو مقاله علمی پژوهشی از رساله اجباری است و اگر دانشجو امکان استخراج و انتشار مقاله پیدا نکند اجازه دفاع به او داده نمی شود و با ورود سنواتش به بازه غیر قانونی شامل جریمه می شود.

این شرایط برای دانشجویان فنی و مهندسی به مراتب سخت تر است. چرا که آنها مجبورند برای گرفتن مجوز دفاع از رساله خود یک یا دو مقاله آی اس ای در ژورنال های خارجی منتشر کنند و با اخذ گواهی انتشار از آنها در ایران از رساله خود دفاع کنند؛ شرایطی که بسیاری از دانشجویان امکان انجامش را ندارند و ناچار می شوند ماه ها و چه بسا سال ها منتظر بمانند و در این مدت جریمه های میلیونی به دانشگاه محل تحصیل پرداخت کنند.

دو نکته مهم در شرط انتشار مقاله از رساله دکتری وجود دارد که گویا مدیران دانشگاهی چشمانشان را بر روی آن بسته اند و تمایلی ندارند به آن حتی فکر کنند، چراکه منافع قابل توجهی از این مسیر عاید آنها می شود.

اول اینکه تعداد زیادی از فصلنامه های علمی پژوهشی داخلی اکنون اسیر لابی گری های پشت پرده هستند و امکان انشتار مقاله در آنها تنها برای اعضای هیأت تحریریه و سفارش شده های آنها فراهم است. با مروری بر مقاله های منتشر شده در فصلنامه های داخلی و مقایسه نام اساتید با نام اعضای هیأت تحریریه و داوران این مهم کاملاً قابل اثبات است.

با پذیرش این حقیقت ناگفته پیداست که مقاله استخراج شده از یک رساله دکتری حتی اگر نو، بدیع و عالمانه باشد ممکن است به دلیل نبود امکان لابی و سفارش حتی در دور داوری نیز قرار نگیرد و یا در اولویت های آخر فصلنامه قرار بگیرد.

در مورد ژورنال های خارجی نیز نکته مهم این است یک دانشجوی دکتری دانشگاه های داخل پس از سال ها وقت و انرژی که صرف پژوهش می کند به دلیل این قانون عیجب دانشگاه های کشور ناچار است جان مایه رساله خود را در اختیار پژوهشگران و سرویس های علمی خارج قرار دهد و اجازه دفاع یا عدم دفاع خود را از آنها بگیرد. گویی هیچ نهاد و ابزار مناسبی در کشور برای این مهم وجود ندارد.

این شرایط البته بازار کاسبی را برای برخی بنگاه های کلاهبرداری و چاپ مقاله نیز داغ می کند و یکی از دلایل اصلی شیوع پدیده نگران کننده و تأسف برانگیزی چون مقاله و پایان نامه فروشی می شود.

همه آنچه مورد اشاره قرار گرفت، سبب می شود دانشجوی دکتری حتی اگر شایسته فارغ التحصیلی از مقطع دکتری باشد، امکان قانونی دفاع را پیدا نکند و چندین ترم بیشتر در دانشگاه باقی بماند.

طولانی شدن دوره دکتری از سویی زمان و انرژی دانشجو را تلف می کند و از سویی نیز سبب می شود تا این دانشجویان به دلیل هر ترم اضافه ماندن در دانشگاه بین 4 میلیون تا 8 میلیون تومان وابسته به رشته تحصیلی جریمه شوند.

پرسشی که اینجا مطرح می شود، این است که آیا نمی توان برای تعیین صلاحیت دفاع از یک رساله و سنجش اصالت اثر راه های قانونی و منطقی دیگری را فراهم کرد که هم امکان دفاع از رساله های بی کیفیت فراهم نشود و هم این شرایط نا عادلانه و غیر منطقی از بین برود؟

گناه دانشجویی که در این فرایند توان انتشار مقاله اش را به دلیل نداشتن رابطه ندارد و مقاله هایش به داوری گذاشته نمی شوند ولی رساله اش از کیفیت بالای علمی برخوردار است، چیست؟

دانشگاه های کشور تا چه زمان بنا دارند علم و دانش و دانشجو را ابزار درآمدزایی خود کنند؟

با روندی که بر شرایط علمی کشور حاکم است، چه افقی می توان برای توسعه علم در کشور متصور شد؟

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۶۱
انتشار یافته: ۶۲
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۵۶ - ۱۳۹۷/۰۲/۲۳
عالی بود
شما
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۵۹ - ۱۳۹۷/۰۲/۲۳
آب که سر بالا رفت قورباغه ابوعطا میخواند!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۰۵ - ۱۳۹۷/۰۲/۲۳
جالب بود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۱۰ - ۱۳۹۷/۰۲/۲۳
اینجا باید با اون رانتها مقابله کرد نه اینکه قانون رو دور زد
بالاخره باید یه فشاری رو دانشجو باشه که انگیزه بیشتری برای تمام کردن دکتراش داشته باشه
پاسخ ها
حسین
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۲۳ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۴
شما قطعا هیچ ایده ای راجع به بدبختی هایی که یه دانشجوی دکترا میکشه نداری... فکر نکنم حتی تا الان یه مقاله ننوشتی و یه کار پژوهشی انجام ندادی که اینجوری اظهار فضل می کنی
فقط اینو بدون که یه دانشجو عمر و جوونی و زندگیش رو میذاره که بیاد یه مدرکی بگیره که باهاش دوزار پول در بیاره... اونوقت باید برای گرفتن مدرکش پول یامفت بده به این مفتخورا...
ناشناس
|
Netherlands
|
۱۶:۱۵ - ۱۳۹۷/۰۲/۲۳
تابناک لطفا راجع به مسائلی که تخصص نداری اظهار فضل نکن!
عباس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۲۱ - ۱۳۹۷/۰۲/۲۳
با سلام و سپاس از تابناک
دقیقا همین موضوع برای همسر بنده در دوره دکترای تاریخ ایران باستان در دانشگاه آزاد نجف آباد پیش آمده است و فقط داریم به دانشگاه جهت سنوات بابت این موضوع هر ترم پول اضافی پرداخت میکنیم . مقاله آماده شده ولی امکان چاپ حتی با پرداخت پول نیز میسر نیست واقعا نمیدانیم چکارکنیم .از تابناک بابت طرح این موضوع سپاسگزاریم و تقاضای پیگیری داریم
ali
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۲۱ - ۱۳۹۷/۰۲/۲۳
با سلام
این راهی برای درآمدزایی دانشگاهها نیست چون این مبالغ در مقابل بودجه های میلیاردی دانشگاهها عددی نیست. این قضیه بیشتر به دلیل نیاز مسئولان از پایین ترین رده تا بالاترین رده به ارائه امارهای رشد علمی و شتاب علمی کشور است که براساس تعداد مقالات چاپ شده ارايه می گردد. به خوبی نگارنده اشاره کرده است که ما متاسفانه جان مایه تحقیقات خود را به آسانی در اختیار دشمنان خود قرار می دهیم و آنها نتایج همین تحقیقات را در تکنولوژیها و صنایع خود بکار گرفته و با ارزش افزوده بسیار بالا به خود ما می فروشند. این یعنی همان برده داری نوین!!! ما هم در این توهم سرخوشیم که از نظر رشد علمی در کدام رتبه هستیم و از چه کشورهایی بالاتریم.
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۲۴ - ۱۳۹۷/۰۲/۲۳
جانا سخن از زبان ما می گویی
حبیب ا.. قاسمی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۲۷ - ۱۳۹۷/۰۲/۲۳
متاسفانه مطلب مربوط به کاسبی دانشگاه ها از طریق اجبار دانشجو به نوشتن مقاله یک توهین آشکار به جامعه علمی کشور و چشم پوشی از ضعف این قبیل دانشجویانی است که جای تحصیل را با کار اشتباه گرفته اند و به جای پرداختن به تحصیل علم دنبال کار هستند و فرصتی برای انجام کار خود ندارند و در آخر هم سعی می کنند با این توهین ها به جامعه فرهیخته دانشگاهی توهین کنند. دانشجو از ابتدا می داند که برای فارغ التحصیلی هم باید نمره زبان بیاورد و در واقع از طریق دانستن زبان علمی بین المللی ارتباطات علمی برقرار کند و هم نتایج پژوهش خود را مثل تمام دنیا به صورت مقاله چاپ کند. ولی متاسفانه به دلیل ضعف علمی و مشغول شدن به کار و زندگی روزمره از این کار غافل می شود و برای توجیه ناتوانی خود جامعه علمی- دانشگاهی را زیر سؤال می برد و رسانه ای مثل شما هم بدون توجه به درست بودن آن را انتشار می دهید. اگرچه در هر صنفی امکان خطا و اشتباه هست اما چند درصد مجلات علمی، مقالات را با لابی گری چاپ می کنند؟ اگر بحث لابی گری است، اسم استاد راهنما و مشاور هم که به قول شما لابی گر هستند در مقاله هست و اتفاقا باید زودتر چاپ شود. مقاله که فقط به نام دانشجو نیست که با لابی گری رد شود. ضمن آنکه مجلات برای این مورد هم قانون بازدارنده دارند و در هر سال به اسم یک فرد بیش از دو مقاله چاپ نمی کنند. برای اعضای هیأت تحریریه که محدودیت بیشتری هم وجود دارد.
از شما دوستان سایت تابناک خواهشمند است به جای اجازه دادن به انتشار چنین توهین هایی به جامعه علمی، کمی هم در باره سوابق نویسندگان چنین مطالبی تحقیق کنید و یک طرفه به قاضی نروید.
هادی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۲۹ - ۱۳۹۷/۰۲/۲۳
سلام. حقیقتاً مطالب درستی رو اشاره کردید. با تشکر فراوان از نویسنده
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
آخرین اخبار
قیمت امروز آهن آلات