سه دلیل برای باور نکردن سر و صدای ضداسرائیلی اردوغان

با توجه به چشم‌انداز سیاسی داخلی در ترکیه و اسرائیل، آنها هرگز نمی‌توانند روابط مستحکم و قابل اعتمادی داشته باشند، مگر این که تغییر چشمگیری در دولت های آنها به وقوع پیوندد و یا این که تحولی چشمگیر در منطقه شکل بگیرد. با وجود این و به ‌رغم اظهارات تند مقامات دو طرف، منافع مشترک اسرائیل و دولت اردوغان سبب خواهد شد، سطحی از روابط بین آنها همیشه باشد.
کد خبر: ۸۰۰۹۰۱
|
۳۰ ارديبهشت ۱۳۹۷ - ۱۳:۵۹ 20 May 2018
|
17294 بازدید
|

در حالی که تنش جدید در روابط دیپلماتیک ترکیه و رژیم اسرائیل، نشانه جدیدی از بدتر شدن روابط دو طرف است، دولت اردوغان از انجام اقداماتی که آسیبی واقعی به اسرائیل وارد کند، خودداری می‌کند، در حالی که اقدامات متقابل اسرائیل اتفاقا گزنده‌تر و تلخ‌تر است.

به گزارش «تابناک»، به نقل از ال‌مانیتور، پس از این که نظامیان اسرائیلی با شلیک گلوله ده‌ها فلسطینی معترض به انتقال سفارت آمریکا از تل‌آویو به بیت‌المقدس را به شهادت رسانده و هزاران تن دیگر را زخمی کردند، رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه ـ که مدعی حمایت از مردم فلسطین است ـ در سخنانی تند به اسرائیل حمله‌ور شد. با وجود این، بررسی دقیق واکنش اردوغان و دولت وی نشان می‌دهد که این واکنش تنها با هدف جلب رضایت رأی‌دهندگانی انجام شده که قرار است در انتخابات پیش از موعد ترکیه در 24 جولای شرکت کنند.

اردوغان در واکنش به کشتار اخیر غزه، همان گونه که انتظار می‌رفت، نوک حملات خود را متوجه بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل نمود و وی را به قتل فلسطینی‌ها متهم کرد. اردوغان در اظهاراتی بی‌سابقه، اسرائیل را دولتی تروریستی و رفتار آن در غزه را نسل‌کشی دانست.

با وجود این، دولت ترکیه، ایتان نائه، سفیر اسرائیل در ترکیه را عنصر نامطلوب اعلام نکرد، بلکه از وی خواست برای مدت محدودی ترکیه را ترک کند. البته سفیر اسرائیل در هنگام خروج از ترکیه در فرودگاه استانبول بازرسی شد. ظاهرا از قبل به خبرنگاران نیز گفته شده بود، برای پوشش خبری تحقیر سفیر اسرائیل به فرودگاه بروند و وی نیز رو به خبرنگاران اظهار داشت که «آنها من را تحقیر نکردند، بلکه دولت اسرائیل را تحقیر کردند و دستور این کار هم از بالا آمده بود».

نائه از سال 2016 تاکنون سفیر اسرائیل در ترکیه بوده، ولی پیش از آن، اسرائیل شش سال در ترکیه سفیری نداشت. در واقع روابط دو طرف از سال 2010 و پس از کشته شدن نه تن از شهروندان ترکیه به دست کماندوهای اسرائیلی در جریان تلاش برای شکستن محاصره دریایی غزه قطع شده بود.

اسرائیل با اخراج گورکان تورک اوغلو سرکنسول ترکیه در بیت‌المقدس واکنش نشان داد و ترکیه نیز در واکنش، سرکنسول اسرائیل در استانبول را اخراج کرد. در ادامه اسرائیل واردات محصولات کشاورزی از ترکیه را متوقف کرد و به شهروندان خود هشدار داد که به ترکیه مسافرت نکنند.

یاریو لوین، وزیر گردشگری اسرائیل به روزنامه یدیوت آحارانوت گفته، تا زمانی که ترکیه به روش فعلی با ما رفتار کند، دلیلی برای سفر به این کشور وجود ندارد، قطع روابط تجاری با ترکیه به نفع اسرائیل نیست ولی سفر گردشگران به ترکیه در شرایط فعلی از نظر مالی به این کشور کمک می‌کند.

ترکیه پیش از این یکی از مقاصد اصلی گردشگری اسرائیلی‌‎ها بود. طبق آمار رسانه‌های ترکیه، در سال 2008، حدود 550هزار اسرائیلی برای گذراندن تعطیلات به ترکیه آمده‌اند. پس از حادثه کشتن نه شهروند ترکیه توسط اسرائیل، این میزان تا 79هزار تن کاهش یافت، ولی پس از عادی‌سازی روابط ترکیه و اسرائیل، آمار سفر اسرائیلی‌ها به 380هزار تن افزایش یافته است؛ ولی پیش‌بینی می‌شود پس از تنش اخیر، این آمار بار دیگر کاهش یابد.

در مقابل اظهارات اردوغان، نتانیاهو نیز از توئیتر برای حمله به وی استفاده کرد و نوشت «مردی که هزاران سرباز برای اشغال قبرس شمالی فرستاده و به سوریه حمله کرده، نمی‌تواند ما را موعظه کند... مردی که دستش به خون هزاران شهروند کرد در ترکیه و سوریه آلوده شده، آخرین کسی است که حق دارد درباره مقررات و اخلاق جنگ، ما را موعظه کند».

جالب این که ترکیه به اقدامات عملی اسرائیل علیه خود واکنشی نشان نداد. حزب دموکراتیک خلق‌ها ـ که مورد حمایت کردهای ترکیه است ـ طرحی را برای تعلیق روابط اقتصادی و تجاری با اسرائیل در پارلمان مطرح کرد که با مخالفت هم‌حزبی‌های اردوغان به تصویب نرسید. مخالفت با این پیشنهاد که می‌توانست به منافع اقتصادی اسرائیل ضربه وارد کند، نشان می‌دهد که اظهارات تند اردوغان و دیگر مقامات دولت وی علیه اسرائیل، تنها مصرف داخلی داشته است.

احتمالا دلیل اصلی عدم حمله دولت اردوغان به دولت آمریکا در موضوع انتقال سفارت آمریکا به قدس از همین جنس است. اقتصاد ترکیه در وضعیتی شکننده قرار دارد و احتمال فرا رسیدن بحران اقتصادی اش آن قدر زیاد است که دولت این کشور نمی‌تواند جبهه جدیدی علیه آمریکا باز کند. اکنون رسانه‌های هوادار دولت به آمریکا حمله می‌کنند، ولی اردوغان خودش را کنار کشیده است.

احتیاط اردوغان به آمریکا هم خلاصه نمی‌شود. طبق گزارش احوال نیوز، یکی از دلایل بی‌عملی اردوغان این است که جریان تانکرهای نفت میان ترکیه و اسرائیل همچنان ادامه داشته باشد. در ماه گذشته، میزان صادرات نفت از بندر جیحان ترکیه به بندر عسقلان اسرائیل به یک و نیم میلیون بشکه رسیده است. روابط نفتی از جمله دلایلی است که رسانه‌های اسرائیل در توجیه ضرورت حفظ روابط با ترکیه به آن اشاره می‌کنند. شیمون شیفر در مطلبی در این خصوص نوشته که بخش مهمی از نفت صادراتی جمهوری‌های سابق اتحاد جماهیر شوروی به اسرائیل، از خط لوله‌هایی منتقل می‌شود که از خاک ترکیه می‌گذرند.

مسأله سوم این که روابط اطلاعاتی بین دو طرف ادامه دارد و ترکیه به درخواست‌های اسرائیل برای محدود کردن فعالیت‌های اعضای حماس در این کشور تن داده است.

خلاصه این که با توجه به چشم‌انداز سیاسی داخلی در ترکیه و اسرائیل، آنها هرگز نمی‌توانند روابط مستحکم و قابل اعتمادی داشته باشند، مگر این که تغییر چشمگیری در دولت های آنها به وقوع پیوندد و یا تحولی چشمگیر در منطقه شکل بگیرد. با وجود این و به ‌رغم اظهارات تند مقامات دو طرف، منافع مشترک اسرائیل و دولت اردوغان سبب خواهد شد، سطحی از روابط بین آنها همیشه باشد.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
برچسب ها
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۱
در انتظار بررسی: ۱۰۰
انتشار یافته: ۵۱
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۰۰ - ۱۳۹۷/۰۲/۳۰
اردوغان مثل ترامپ پولكي است
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۰۶ - ۱۳۹۷/۰۲/۳۰
اردوغان معنای منافع ملی را خوب میفهمد
کاش روسوفیلهای ایرانی هم یاد میگرفتن
ناشناس
|
Oman
|
۱۴:۰۷ - ۱۳۹۷/۰۲/۳۰
اون ميخوادكشورخًودش رابسازدولي مسوالين ماميخواهن كشورهاي ديگه بسازن
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۰ - ۱۳۹۷/۰۲/۳۰
اردوغان علیرغم اسلام خواهی ظاهری آدم بسیار ملی و نژادگرایی است. مثل بقیه همسایه های ایران. این وسط ما موندیم و شعارهایی که دیگر طرفدار چندانی ندارد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۱ - ۱۳۹۷/۰۲/۳۰
هارت وپورت اردوغان برای بدست آوردن رای وکاربرد تبلیغاتی داره . حتی درمنطقه دنبال امپراطوری عثمانی است .
ناشناس
|
Germany
|
۱۴:۱۵ - ۱۳۹۷/۰۲/۳۰
فکر میکنید اردوغان چقدر اهمیت میده که سایتی مانند تابناک با مقالات سفارشی انگیزه های او را باور بکنه یا خیر؟!
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۱۷:۲۸ - ۱۳۹۷/۰۲/۳۰
من فقط یک بازدید کننده قدیمی هستم
البته که تابناک یکی از چند سایت خبری واقع گرا و مستقل ایرانه
و این رو میتوانید از گزارش های تحلیلی اش بفهمید
و میتوانید در مورد اهمیتش تحقیق کنید و متوجه بشید
اما در آخر شما خودت بخاطر آقای اردوغان جر نده :)
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۶ - ۱۳۹۷/۰۲/۳۰
پ ن پ فک کردین همه مثل شماهستن. منافع مملکتو و مردمو به باد میدین؟؟؟ ازاین درگیریهای لفظی تو دنیا زیاده نمونش امریکا و روسیه فک میکنید منافع مملکتو مردمشونو بیخیال میشن بخاطر چندتا کلمه؟؟؟؟
م حمدی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۲۶ - ۱۳۹۷/۰۲/۳۰
خیلی حوصله کردی این مطلب را نوشته ای چون بر همان واضع که در دنیای امروز کشور در پناه بحران های ساختگی به لحظه شکار می کنند چون مسلسل این وقایع شاید اثرش کمتر یک هفته باشد زیرا پرسه بعدی ماقبل را فراموش می کنند به استثنای ایران که معتقد هستند حرف مرد یک کلام است حال اگر زمین به آسمان و بر عکس اتفاق بیفتد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۲۸ - ۱۳۹۷/۰۲/۳۰
فقط ماییم که منافع ملی پیشزی برامون ارزش نداره
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۲۸ - ۱۳۹۷/۰۲/۳۰
اردوغان اینقدر شهامت داشت که با روس قدرتمند سرشاخ شد و 2 جنگنده آن را سرنگون کرد. الان هم خیالتون راحت باشه شوخی نمیکنه ایشان سیاستمدار با درایتی است که هم به غرب نهیب می زند و هم به شرق و با اینحال کشورش را در جایگاه بزرگ قدرت نظامی و اقتصادی جهان نگه داشته.
اتفاقاً شعار و بلوف را بیشتر تو مسئولین خودمون میبینیم.
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟