امروز نشستی با عنوان «سرپل ذهاب هفت ماه پس از زلزله» با حضور نمایندگان رسانهها برگزار شد. در این نشست فرهاد تجری نماینده مردم سرپل ذهاب در مجلس شورای اسلامی وضعیت این شهر را آن هم پس از هفت ماه از وقوع زلزله ویرانگیر تشریح کرد.
به گزارش «تابناک» به نقل از خبرگزاری ها فرهاد تجری نماینده مردم سرپلذهاب در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: حضور مقام معظم رهبری و اظهار نگرانی وی از همان روزهای اول همه ارگانها و رسانه را ملزم کرد تا نسبت به بازسازی و ساماندهی این مناطق پیگیر باشند.
وی افزود: همه مردم عزیز ایران با حضور ارزشمند خود زلزله که فاجعهای بود را به حماسه و انسجام ملی تبدیل کردند. مردم عزیز کشور و دستگاههای اجرایی باعث شدند تا افرادی که عزیزانشان را از دست دادهاند و خانههایشان آوار شد انگیزه مجددی پیدا کنند و به بازسازی منازل و شهر بپردازند. در این مسیر از رؤسای سه قوه، مقام معظم رهبری و مسئولان مختلف حکومتی باید تشکر کنیم.
نماینده مردم سرپلذهاب در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: در این مسیر نقش اصحاب رسانه بسیار پررنگ بود و این انسجام ملی از طریق رسانههای ملی و جمعی به وجود آمد که با نمایش دادن شرایط سخت منطقه انگیزه همه اقشار را برانگیخت.
وی گفت: از همان لحظات اول دستگاههای مختلف و به ویژه اورژانس کشور حضور ویژهای داشتند که سازمان صلیب سرخ جهانی برای امدادرسانی به موقع از اورژانس تشکر ویژه کرد.
**روز پس از زلزله حتی یک مجروح تعیین تکلیف نشده نداشتیم
تجری گفت: در بحث نجات اورژانس با هوانیرو، سپاه، ارتش و ... هماهنگیها را انجام دادند و سبب آن شدند که در روز پس از زلزله ما حتی یک مجروح رسیدگی نشده نداشته باشیم و این در حالی بود که بیمارستانها تخریب شده بودند.
نماینده مردم سرپلذهاب در مجلس شورای اسلامی افزود: حدود 7 هزار مجروح بعد از زلزله ساماندهی شدند که جای دارد از وزیر بهداشت تشکر کنیم. همچنین سپاه، ارتش و بسیج سازندگی، خاتمالانبیاء و ... از ابتدای زلزله خدمات مهم و حیاتی ارائه کردند که همه ما باید متشکر آنان باشیم.
وی ادامه داد: از همان روزهای اول وضعیت کانکس و اسکان با فراز و نشیبهایی همراه بود، برخی دستگاهها از حداکثر توان خود در امدادرسانی استفاده کردند لذا بخشهایی وجود داشتند که زحمات قسمتهای دیگر را زیر سؤال بردند.
این نماینده مردم سرپل ذهاب با بیان اینکه اسکان و بازسازی در منطقه در حال حاضر اولویت دارد، گفت: مناطق زلزلهزده شرایط متفاوتی با سایر مناطق دارد، منطقه سرپلذهاب در زمان جنگ تحمیلی به عنوان پیشانی جبهه به حساب میآمد، منازل مردم این مناطق در زمان جنگ تحمیلی یک بار تخریب شد و دوباره بازسازی صورت گرفت و اگر این مورد در آن زمان انجام نمیشد خرابیها خیلی بیشتر از حال حاضر بود.
تجری افزود: در کنار خدماتی که توسط دولتمردان ارائه شد شاهد خدمترسانی توسط مردم و بخشهایی نظیر کمیته امداد بودیم لذا باید از حضور آقای فتاح در منطقه تشکر کنیم زیرا کمکهای مالی و تکمیلی این ارگان بسیار کمککننده بود.
نماینده مردم سرپلذهاب در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: دستگاههای مختلفی متولی بازسازی شدند و خدماتی در حال ارائه است، حوزه بهداشت و درمان در حال حاضر در بهترین وضعیت قرار دارد و کمبودی وجود ندارد.
**بازسازی اماکن مذهبی و مساجد به احسن وجه انجام نشده است
فرهاد تجری نماینده سرپل ذهاب در مجلس در خصوص بازسازی اماکن مذهبی و مساجد پس از زلزله سرپل ذهاب اظهار داشت: از آنجایی که مساجد و اماکن مذهبی معمولاً مأوا و مأمن مردم هستند انتظار میرفت این اماکن سریعتر بازسازی و ساماندهی شود اما متأسفانه از وقتی این مسئله به سازمان متولی آن یعنی سازمان اوقاف واگذار شده، بازسازی مساجد به شکل احسن انجام نمیشود.
وی در ادامه تصریح کرد: به رغم تذکرات داده شده و امکان بهرهگیری از ظرفیت خیرین برای بازسازی این اماکن، سازمان اوقاف مساجد را رها کرده و میگوید ما اعتبار نداریم.
نماینده سرپل ذهاب در مجلس با تأکید بر اینکه این سازمان از خود سلب مسئولیت کرده است، گفت: در حوزههای دیگر مثل بهداشت و درمان و آموزش و پرورش نیز با کمبود اعتبارات مواجه بودند، اما این دستگاهها برای بازسازی اماکن تحت نظارت خود از طریق خیرین وارد عمل شدند. اگر سازمان اوقاف نیز مسئولیتشناس بود باید از ظرفیت خیرین بهره میگرفت.
تجری ادامه داد: برای حل این معضل از مقام معظم رهبری میخواهیم تا از مسئولان اوقاف دلیل این کمکاری را جویا شده و ایشان بخواهند اوقاف در این زمینه پاسخگو باشند.
**آنهایی که حساب شخصی اعلام کردند پاسخگوی موجودی حسابهایشان باشند
وی در خصوص کمک گرفتن و اعلام حسابهای از سوی اشخاص، چهرهها و سلبیریتیها در جریان زلزله سرپل ذهاب نیز اظهار داشت: در آن ایام متأسفانه برخی با بهرهگیری از ظرفیت شبکههای اجتماعی و حتی صداوسیما و با مظلومنمایی و یا با احساس مسئولیت، حسابهای شخصی را برای دریافت کمکهای مردمی اعلام کردند و این رویه باعث شد بخشی از کمکهای مردمی جذب حسابهای شخصی شود. بسیاری از حسابهایی که در زمان شرایط حاد و اضطراری سرپل ذهاب نتوانستند به وضعیت مردم منطقه یا زلزلهزده کمک کنند.
نماینده سرپل ذهاب در مجلس در ادامه ابراز داشت: ناتوانی و نداشتن اطلاعات کافی، عدم مشورت از دستگاههای مسئول و عدم بهرهگیری از ظرفیتهای محلی، سازمانی و ملی باعث شد این کمکها نتوانند مؤثر بوده و درواقع در حق مردم زلزلهزده ظلم شد.
تجری با بیان اینکه کسانی که برای کمک به مردم اعلام حساب شخصی کردند، باید پاسخگوی موجودی حسابهایشان باشند، بیان داشت: این افراد باید پاسخگو باشند که به چه شکل کمکهای مردمی را هزینه کردند.
وی با بیان اینکه به موجب قانون بر تمامی حسابها و هزینههای انجامگرفته در جریان زلزله سرپل ذهاب باید سازمان هلالاحمر نظارت داشته باشد، گفت: این سازمان متولی شرایط بحرانی است.
نماینده سرپل ذهاب در مجلس در ادامه اظهار داشت: در این زمینه هم باید از عملکرد سازمان هلالاحمر انتقاد کرد؛ چراکه در شرایط بحرانی با وجود اینکه میتوانست خوب عمل کند، به دلیل عدم مدیریت نتوانست به وظایف خود عمل کند.
تجری افزود: این نبود عدم مدیریت در سازمان هلالاحمر باعث شد کمکهای مردمی به سمت اشخاص و حسابهای شخصی ریخته شود، درحالیکه این حسابها باید با واسطه هلالاحمر هزینه میشود.
وی خاطرنشان کرد: با وجود اینکه منطقه زلزلهزده سرپل ذهاب در شرایط پایداری قرار گرفته است هنوز هم پول و کمکهای مردمی در برخی حسابهای شخصی بلوکه شده و برخی از این افراد حساب و کتاب روشنی ندارند و معلوم نیست در کنار خدمات اندکی که به این مناطق ارائه دادهاند، مابقی حجم کمکهای مردمی به کجا رفته است.
**مدعی العموم به موضوع حساب های شخصی ورود کند
نماینده سرپل ذهاب در مجلس یادآور شد: باید مدعیالعموم به این مسأله وارد شود و از این اشخاص مطالبه کند تا متوجه شویم این کمکها که برای استفاده مردم زلزلهزده در نظر گرفته شده بود، به چه سرنوشتی دچار شده است.
تجری در خصوص پیشرفت بازسازی مناطق حوزه روستایی سرپل ذهاب نیز ابراز داشت: به دلیل اینکه سیستم اداری و تشریفاتی در مناطق روستایی طولانی نیست، بازسازی در این مناطق با روند مناسبی پیش میرود اما تبعات زلزله شرایط جدیدی ایجاد کرده که باید در زمینه طرح هادی از سوی بنیاد مسکن یک بازنگری صورت گیرد. همچنین باید مسئله وجود معارضین دستگاههای مختلف را در این مناطق حل کنیم تا روند بازسازی تسریع شود.
وی ادامه داد: میزان کمکهای بلاعوض برای بازسازی در مناطق روستایی به تناسب شرایط اقتصادی آن زمان تعیین شد، اما با تغییر شرایط اقتصادی کشور و افزایش قیمت دلار و بهتبع آن قیمت خدمات دیگر مردم این مناطق برای دستیابی به کمکهای بلاعوض تحت فشار هستند.
نماینده سرپل ذهاب در مجلس در ادامه در خصوص روند بازسازی مناطق شهری این منطقه زلزلهزده نیز تصریح کرد: ساخت و سازهای شهری نیازمند موافقت دستگاههای مختلف است و چون سیستم اداری و فنی برای صدور مجوز مدت زمان طولانیترین عمل میکند در این بخش روند بازسازیها کندتر انجام میگیرد که به نظر میرسد بنیاد مسکنهای معین مستقر در محل به تناسب شرایط میتوانند این مسأله را تسهیل کرده اما در حال حاضر این روند به کندی پیش میرود.
**وجود انتقاد به برخی از عملکردهای بنیاد مسکن
وی افزود: بنیاد مسکن در بخشی از حوزهها خدمات خوبی ارائه داده و در برخی حوزهها انتقاداتی به عملکردش وارد است.
این نماینده مجلس در خصوص شرایط بهداشتی مناطق زلزلهزده شش ماه پس از زلزله نیز ابراز داشت: آب و هوای منطقه در فصل گرما حتی به بالای 50 درجه هم میرسد و گرمازدگی، عدم قدرت نگهداری مواد غذایی و امکان فاسد شدن این مواد میتواند یک تهدید بزرگ باشد.
تجری خاطرنشان کرد: برای حل معضل گرمای مناطق زلزلهزده، هلالاحمر کمکهایی کرده و در کنار این نهاد خیرین هم به تأمین کانکس و حتی توزیع کولر پرداختهاند.
***غیربومیها برخی سوءاستفادههایی از شرایط زلزله کردند
تجری با اشاره به تهدیدات بهداشتی شامل نخاله و زباله به دلیل عدم جمع آوری از محل وقوع زلزله افزود: بیماری سالک و واگیر به دلیل تهدیدات بهداشتی شامل نخاله و زباله در حال اپیدمی شدن است. اقدامات پیشگیرانه در حال انجام است و نخالهها در حال جمعآوری هستند.
وی در پاسخ به این که مسائل امنیتی در روزهای اول زلزله مناسب نبود، اظهار داشت: بخشهای انتظامی، درمانی، خدماتی در مناطق زلزلهزده خود آسیب دیده بودند و در شرایط بحرانی قرار داشتند. اگر به حضور ارتش که از لحظات اول در صحنه حضور داشتند توجه کنیم متوجه میشویم خودشان نیز آسیب دیده بودند. در روزهای اول نیروی انتظامی حضور داشت و افراد سوءاستفاده گر ورود خاصی به منطقه نداشتند ولی در روزهای آینده عدهای غیربومی برای سواستفاده وارد منطقه شدند. همچنین حضور جانشین فرمانده ناجا، سردار مومنی کمک بسیار مناسبی به ما کرد.
تجری گفت: در ارسال محمولهها در بین راه شاهد سوءاستفاده عدهای از افراد بودیم، در اینجا جا دارد از نیروهای وزارت اطلاعات که به منطقه اشراف داشتند تشکر کنیم که امنیت را در منطقه برقرار کردند.
**وضعیت امنیتی منطقه در شرایط مناسبی است
وی با بیان اینکه در حال حاضر وضعیت امنیت مناسب است، افزود: در حال حاضر مشکل خاصی از این نظر وجود ندارد، مردم با وجود مشکلات و شرایط اولیه سانحه کمکهای بسیاری برای ایجاد امنیت داشتند و اگر درگیری فیزیکی وجود داشت شاید به دلیل شرایط سخت آن روز و بحث روانی ایجاد شده توسط زلزلهزدگان به سمت مدیران اجرایی بود.
نماینده مردم سرپل ذهاب در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: در مناطق زلزلهزده عدهای از افراد به عنوان خیر با بادیگارد حاضر میشوند که مردم نیز میدانند این افراد از منابع مالی سوءاستفادههایی کردند. خیران باید کمکها را در زمینه اضطرار و نیازهای اولیه ارائه میکردند نه اینکه کمکها در حوزه خاص هزینه شود و مشکلات دیگر نیز دیده نشود.
تجری ادامه داد: ما نمیخواهیم حرمت افرادی که واقعا کمک کردند یا قصد کمک دارند، شناخت شوند ولی روی صحبت من به افرادی است که با باند بازی مبالغ هنگفتی جمعآوری کردند که در زمینههای دیگری ختم شد. این مورد سبب بیاعتمادی به هنرمندان کشور میشود.
**برخی با کانکسهای ارتش و سپاه عکس گرفتند و نیرنگ زدند
وی افزود: عده زیادی از افراد وجود داشتند که با عنوان خیر و با حضور در کنار کانکسهای بدون نام ارتش و سپاه و عکس گرفتن در کنار آنها توجیهی برای مبالغ جمعآوری شده پیدا کردند و به نوعی با نیرنگ بهانهای برای هزینهها پیدا کردند.
نماینده مردم سرپل ذهاب در مجلس شورای اسلامی درباره کارشناسی در خصوص پولهای مردمی که حدود 5 میلیارد تومان است و توسط خانم «ک» دریافت شده ولی هزینهکردها مشخص نیست، گفت: وی قبلا به عنوان خیر اقداماتی میکرد ولی در حال حاضر به عنوان پیمانکار فعالیت میکند. ما هنوز این فرد را ندیدهایم. این خانم با پولی که به دست آوردهاند، با تشریفات خاص و بادیگارد وارد منطقه میشوند که انتظار میرود دادستان کل کشور و وزارت اطلاعات به این مسائل ورود پیدا کنند.
تجری ادامه داد: این فرد با وکالت گرفتن از مالکان با بنیاد مسکن قراردادی بسته که مشخص نیست چه کاری قرار است صورت پذیرد.
**ورود زودهنگام وزارت اطلاعات میتوانست حاشیه ایجاد کند
وی در خصوص این که نمایندگان مجلس چرا زودتر توسط وزارت اطلاعات به مسائل ورود نکردند، گفت: شاید با ورود ما در روزهای اول بعد از زلزله حاشیه به وجود میآمد زیرا برخی از مسئولان کشور نیز با چنین خیرانی همراه بودند.
نماینده مردم سرپل ذهاب در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: کمکهای مالی مردم که در حساب خیران است میتوانست در روند بازسازی برای زلزلهزدگان مهم باشد ولی در حال حاضر با افزایش قیمت ارز بتوان خدمات کمتری ارائه داد.
تجری گفت: آقایان «د»، آقای «ز» و خانم «ک» حدود 30 میلیارد تومان از پولهای مردم را در اختیار دارند ولی هزینهای نمیکنند. دستگاههای نظارتی باید پیگیر این مسائل باشند.
وی با بیان اینکه شاید در منطقه زلزله زده تعدادی خودکشی وجود داشت، گفت: مشخص نیست که این خودکشی به دلیل زلزله و پیامدهای پس از آن بود یا خیر. این مورد باید توسط دستگاه مشخصی صورت گیرد.
***علت یخزدگی یک کودک مشخص نشد
تجری در خصوص اخباری که از یخزدگی کودکی در سرپلذهاب منتشر شد، اظهار داشت: وقتی برای مسئولین محلی روشن نشده که دلیل یخزدگی شرایط زندگی در این منطقه بوده و یا به دلیل تشخیص دیرهنگام پزشک من به عنوان نماینده این منطقه نمیتوانم عکسالعملی نشان دهم.
وی در پاسخ به سؤالی درباره اعلام حساب از سوی نهادها و یا اشخاص خاص برای هزینه در حوزههای خاصی گفت: برخی از خیرین حاضر نیستند یک ریال خارج از حوزه خود در منطقه زلزلهزده خرج کنند برای مثال شخصی برای آموزش و پرورش این منطقه اعلام آمادگی میکند و حاضر نیست در خدمات عمومی وارد شود.
نماینده سرپلذهاب ادامه داد: امروز یکی از تهدیدات مناطق زلزلهزده مسئله بهداشتی و درمانی و خدماترسانی به آسیبدیدگان و افرادی که دچار ضایعه نخاعی شدهاند از دولت خواست که نیازمند فراهمآوری شرایط لازم در مناطق زلزلهزده است.
**ارائه داروی بیماران خاص به صورت رایگان تا دو ماه پس از زلزله
وی در خصوص نحوه دریافت داروی بیماران خاص در مناطق زلزلهزده بیان داشت: خدمات دارویی تا دو ماه پس از زلزله به صورت رایگان به بیماران ارائه میشد از جمله وجود یک بیمارستان سیار اتوبوسی برای ارائه خدمات دیابتی، بهزیستی نیز در حوزه خدمات مددجویان به وظایف خود عمل میکند اما یکی از بخشهایی که کمترین خدمت را در شش ماهه گذشته به مناطق زلزلهزده داده است بنیاد شهید بوده است که یکی از شرکت زیرمجموعه این بنیاد (شرکت بیمه البرز) در زمینه ارائه خدمات به خانواده شهدا و جانبازان خساست به خرج داد.
تجری در ادامه تصریح کرد: در همان بهبهه زلزله شش جانباز قطع نخاع و نابینا وجود داشتند که بنیاد شهید هیچ برنامهای برای ساماندهی وضعیت آنها نداشت و ما مجبور شدیم از بهزیستی کمک گرفته و این نهاد کانکسی برای استقرار این عزیزان ارائه داد.
وی افزود: شرایط خیلی بد بود که بسیار از جانبازان قطع نخاع شبها در ماشین میخوابیدند.
این نماینده مجلس از وزارت کشور و دادستان خواست راجع به رسیدگی به حسابهای شخصی سلبریتیها وارد عمل شود.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.